مرشد محسن میرزاعلی مدیر خانه نقالان در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان درخصوص وضعیت فعلی تعزیه و نقالی در ایران گفت: واقعیت امر اینکه تعزیه و نقالی به هیچ عنوان شرایط خوبی را سپری نمیکنند. این دو حوزه نیازمند توجه بسیار بیشتر از سوی مسئولین فرهنگی ما هستند تا بتوان اندکی به آینده آنها امیدوار بود.
وی ماه محرم را ماه شکوفایی تعزیه خواند و افزود: محرم ماه شکوفایی تعزیه است و مردم به صورت خودجوش تعزیه را اداره و برگزار میکنند اما اگر خارج از این ماه به تعزیه نگاه کنیم وضع خوب نیست. مسئولین فرهنگی و وزارت ارشاد به هیچ وجه وظایف خود را نسبت به تعزیه و نقالی انجام نمیدهند.
این نقال پیشکسوت کشور مردم را بانی حفظ تعزیه خواند و اذعان کرد: متاسفانه بخش عظیم فرهنگی، تعزیه را فراموش کردهاند ولی از لحاظ مردمی این قضیه کاملاً بالعکس است. این روزها بانی اصلی برگزاری تعزیه نهادهای مردمی همچون تکایا، مسجدها و هیات ها شده اند.
وی اضافه کرد: تعزیه و نقالی به عنوان هنرهایی که متاسفانه در حال انقراض هستند زمانی میتوانند وضع خوبی داشته باشند که مسئولین فرهنگی برای آن مکانی خاص و بودجهای مستقل در نظر بگیرد. مسئولین فرهنگی باید از افرادی که با آموزش و اجرای نقالی و تعزیه آشنا هستند استفاده کند. زیرا این اشخاص میتوانند قدمی مثبت در راه رشد تعزیه بردارند اما مسئولین هیچ حمایتی از ما نمیکنند. من از نوادگان تعزیه ایران هستم. پدران من چهارصد سال تعزیه خوان بودند اما هیچ حمایتی از شخص من انجام نمیشود.
نقال برتر کشور تصریح کرد: این روزها یک خواننده و یک بازیگر میتوانند به راحتی تبلیغات کنند و بعد از مدتی کوتاه مطرح میشوند. دلیل این موضوع حمایت همه جانبه نهادهای فرهنگی از برخی افراد خاص است. به همین دلیل اکثر نوجوانان ما به دنبال بازیگری و خوانندگی میروند اما هیچکس برای آموزش تعزیه و نقالی پیش ما نمیآید.
وی در همین راستا تصریح کرد: من دلیل این بی اعتنایی مسئولین به هنر تعزیه و نقالی را نمیدانم. کار به جایی رسیده که در برخی از تعزیهها، روضه و نوحه ها از آهنگ های غربی الگوبرداری میشود.
میرزاعلی با اشاره به موفقیتهای اخیر مرکز نمایش حوزه هنری تاکید کرد: مشکل اصلی ما نداشتن مدیر کاربلد در حوزه تعزیه و نقالی است. به عنوان مثال از وقتی کوروش زارعی در حوزه هنری فعالیت دارد همه چیز تغییر کرده و شاهد رشد فراوان نمایش در حوزه هنری هستیم. این نشان میدهد که اولین راهکار استفاده از افراد متخصص در مستندهای فرهنگی است.
وی کلام رهبر معظم انقلاب را راه روشنی برای نجات تعزیه ایران خواند و اذعان کرد: مسئولین فرهنگی کلام حضرت آقا را فراموش کرده اند. رهبر معظم انقلاب بارها به حمایت از هنر اسلامی ایرانی تاکید کردهاند اما مسئولین همواره این قضیه را پشت گوش میاندازند.
این هنرمند عرصه تعزیه با تاکید بر لزوم ایجاد مکان تخصصی تعزیه اضافه کرد: در حال حاضر نیازمند بنا کردن یک "تکیه دولت" جدید هستیم تا در آن نمایش های آیینی و دینی شکل بگیرد. ایران هنر و فرهنگی غنی دارد. چرا نباید مکانی را برای اشاعه و انتقال تعزیه به نسل جوان داشته باشیم.
میرزاعلی وضعیت فعلی تعزیه را زنگ خطری برای این هنر دانست و خاطرنشان کرد: برای ایجاد تغییر و توسعه هنر تعزیه که روز به روز رو به افول است نیازمند همتی جمعی از سوی مسئولین هنری هستیم. مسئولین فرهنگی هنری باید به ما نگاه کنند و از پیشکسوتان این عرصه برای رشد و تعالی این هنر استفاده کنند. این زنگ خطری است که برای تعزیه به صدا درآمده و امیدوارم بالاخره روزی مسئولین به دنبال راهکاری مناسب برای نجات تعزیه باشند.