به گزارش ایسنا، کارل واینبرگ، اقتصاددان ارشد و مدیرکل شرکت "های فرکوئنسی اکونومیکس" به شبکه CNBC آمریکا گفت: پکن در آستانه تبدیل شدن به موثرترین بازیگر جهانی در بخش تقاضای نفت قرار دارد زیرا این کشور عنوان بزرگترین واردکننده نفت جهان را از آمریکا ربوده است.
عربستان سعودی ناچار است به این مسئله توجه کند زیرا حداکثر یک تا دو سال آینده تقاضای چین از تقاضای آمریکا فراتر خواهد رفت.
واینبرگ گفت: بر این باورم که قیمتگذاری نفت به یوان در راه است و به محض اینکه سعودیها این مسئله را قبول کنند، زیرا چینیها آنها را وادار به انجام چنین کاری خواهند کرد، در این صورت سایر بازار نفت نیز با این اقدام همراهی خواهند کرد.
در سالهای اخیر کشورهای متعددی با دلار به عنوان بزرگترین ذخیره ارزی جهان مخالفت کرده و به دنبال ترک آن بودهاند. به عنوان مثال روسیه و چین، درصدد برآمدهاند تا در زمینه معاملات نفت در یک فضای غیردلاری فعالیت کنند. هر دو کشور با پیشبینی احتمال فروپاشی دلار، تلاشهایشان برای ذخیره و خرید طلای فیزیکی را افزایش دادهاند.
در این میان عربستان سعودی که بزرگترین تولیدکننده اوپک است، در پترودلار نقش تعیین کنندهای دارد. از زمان توافق سال 1974 میان ریچارد نیکسون، رئیس جمهور آمریکا و ملک فیصل پادشاه عربستان، ریاض پرداخت پول برای صادرات نفت خود به دلار را پذیرفته است. با اینهمه همچنان که چین نفت بیشتر و بیشتری از کشورهای سراسر جهان وارد میکند، ایده خرید این میزان نفت به دلار برای پکن ناراحتکنندهتر میشود.
چین در سالهای اخیر تلاش کرده که فشار بر عربستان سعودی بر سر پولی که نفت به آن معامله میشود را افزایش دهد و اکنون ریاض با خرید کمتر نفت این کشور از سوی پکن رو به رو شده است.
واینبرگ در پاسخ به اینکه اگر بازار نفت معامله به دلار آمریکا را کنار بگذارد و یوان را جایگزین سازد، برای ارز آمریکا به چه معنا خواهد بود، گفت: معاملات جهان با تقاضای کمتری برای اوراق بهادار آمریکا مواجه خواهند بود. وی گفت: انجام معاملات نفتی به یوان به جای دلار، معاملاتی به ارزش 600 تا 800 میلیارد دلار را از دلار خارج خواهد کرد و تقاضای قویتری برای همه چیز خواه اوراق بهادار، خواه کالا یا خدمات در چین به وجود خواهد آورد. این اتفاق به معنای رشد بیشتری برای چین است و به خاطر همین چینیها میخواهند چنین اتفاقی رخ دهد.