خیار
یافتههای دانش تغذیه نشان میدهند که سبزیجات سرشار از ویتامینها و مواد معدنی میباشند. حتی اگر کسی این خاصیتهای غذایی را در نظر نداشته باشد، با پرورش دادن اینگونه سبزیجات میتواند در هر فصلی از سال چه به صورت خام و چه پخته و آبپز از طعمهای متنوع آنها (از طعم ساده تا تند و تیز) بهرهمند گردد.
البته طعم این محصولات خانگی و ویتامینهای موجود در آن بعلت تازه بودن با آنچه که در فروشگاهها عرضه میشود، تفاوت زیادی دارد، چون سبزیهایی که در آنها عرضه میگردد، حداقل سه الی چهار روز پیش از مزرعه برداشت شده است.
ویژگیها
موطن اصلی خیار دقیقاً مشخص نیست و برخی آن را بومی هندوستان و چین و بعضی نوع خودروی آن را متعلق به ارتفاعات هیمالیا میدانند. خیار گیاهی است یکساله که ریشه آن سطحی و گسترده بوده و دارای برگهای نسبتاً پهن است و هر یک از 3 تا 5 قسمت تشکیل شده است و اندازه تکامل یافته بین 8 تا 30 سانتیمتر طول و 5 تا 20 سانتیمتر عرض دارد. در محور برگها، پیچکهای بدون انشعاب، ساقههای فرعی و همچنین گلهای نر و ماده به وجود میآیند.
خیار دوستدار گرما است و نسبت به سرما حساسیت دارد. در دمای پایینتر از 5 درجه سانتیگراد آسیبپذیر است. متناسبترین دما برای کشت این گیاه بین 10 تا 15 درجه سانتیگراد میباشد. افت ناگهانی دما بهخصوص دمای کم در شب سبب تلخ شدن خیار میشود و میوههای کوچک میافتند. خاک مورد استفاده نباید قدرت نگهداری آب را داشته و کاملا رسی باشد، بلکه باید نفوذپذیر بوده و قابلیت تهویه خوبی را داشته باشد. زمینهای خیلی سرد و خیلی گرم برای کشت این گیاه مناسب نیست.
زمان و نحوه کاشت
بذر خیار را در نواحی معتدل در اواخر فروردین و محصول پاییزه را در اواخر مردادماه در روی پشته بکارید. فاصله ردیفها را حدود 60 تا 70 سانتیمتر و فاصله بوتهها را حدود 25 تا 30 سانتیمتر در نظر بگیرید. حداقل دما برای جوانه زدن خیار 12 درجه سانتیگراد میباشد. برای کشت بذر حفرههایی را به عمق 2 تا 3 سانتیمتر ایجاد نمایید و در هر حفره 3 بذر ریخته و روی آنها 3 تا 4 سانتیمتر ماسه و خاک سبک بریزید.
دلیل اینکه در هر حفره 3 بذر میکاریم این است که از بوتههای سبز شده در مرحلهای که دارای 4 برگ شدند بوتههای ضعیف را کنده و بوتههای قویتر را نگه میداریم. روش کشت بذر به این طریق است که ابتدا بذر را خیس کرده و همزمان با آن زمین را به صورت پشته و جوی (طبق تصویر) درست کرده و آبیاری مینماییم.
بذرهای خیس شده را در ظرفی که روی آن پارچه خیس شده پهن نمودهاید 2 تا 3 روز در مقابل آفتاب قرار دهید تا جوانههای آن ظاهر گردد. آنوقت آنها را در زمین مورد نظر که دارای رطوبت مناسب باشد. به طریق فوق بکارید. آبیاری این گیاه هر 5 تا 7 روز بستگی به نوع خاک و آب و هوای منطقه کاشت دارد.
نکات
از بیماریهای مهم این محصول میتوان سفیدک دروغین و سفیدک حقیقی را نام برد و همچنین میتوان به لکه زاویهای برگ یا موزاییک خار اشاره نمود. خیار دارای انواع ویتامین و املاح معدنی از جمله ویتامین C، منیزیم و پتاسیم است.
برای خواندن بخش اول- کاشت سبزیها و صیفیجات در منزل- اینجا کلیک کنید.