رکسانا خوشابی؛ کارشناس ارشد مشاوره
شاید تعجب کنید اما بعضی از مطالب، مانند چگونگی موفق شدن و چگونگی رسیدن به خواستهها، در مدارس به فرزندان ما آموزش داده نمیشوند و ما به عنوان مادر و پدر باید آنها را از کودکی به فرزندانمان بیاموزیم.
حتی به احتمال زیاد این مطالب در دانشگاهها هم آموزش داده نمیشوند.
بنابراین لازم است با دقت این مطالب را بخوانیم و آنها را به زبان کودکانه برای فرزندانمان توضیح بدهیم.
وقتی فرزندمان از ما میپرسد که چرا در یک درس، در یادگیری یک مهارت یا هنر، یا در آموزش زبان موفق نیست باید این مطالب را برایش توضیح بدهیم:
برای موفقیت لیزری عمل کن!
حتماً درباره لیزر و کاربردهای آن زیاد شنیدهاید، جالب این جاست که لیزر همان نور معمولی است فقط مجتمع شده و دلیل خواصش هم همین متمرکز بودن آن است.
ذهن ما هم وقتی پراکنده و آشفته است، کاری از دستش برنمیآید و نمیتواند ما را به سمت هدف پیش ببرد، اما وقتی تمرکز آن در یک نقطه جمع میشود قدرت لیزری پیدا میکند و نفوذش چند برابر میشود ما به خواستههایمان نمیرسیم چون بر آنها متمرکز نمیشویم، ذهنمان پراکنده است و در لحظه، ممکن است چیز دیگری را طلب کند.
برای موفقیت، باید بدانی دقیقا چه میخواهی!
ما به خواستههایمان نمیرسیم چون واقعاً نمیدانیم چه میخواهیم؟
گاهی هم به جای خودمان، اطرافیان، چیزهایی را که میخواهند به ما تحمیل میکنند، و چون خواستهها واقعاً مال ما نیستند و ما هم واقعاً آنها را نمیخواهیم، پس عملاً به آنها نمیرسیم.
گاهی خواسته خیلی بزرگ، غیر قابل دسترس و غیر واقعی است، گاهی هم این ماییم که لیاقت، یا بهتر بگویم آمادگی لازم را نداریم و انگار اصلاً به نفعمان نیست که در آن زمان به خصوص به آن خواسته به خصوص برسیم، پس به آنها نمیرسیم.
برای مثال اگر فرزندتان میخواهد نمرات بهتری داشته باشد باید به او کمک کنید تا دقیقا مشخص کند که چه نمرهای در چه درسی را میخواهد افزایش بدهد؟
باید بداند که در حال حاضر نمرهاش مثلا در درس علوم چند است؟ و میخواهد چند نمره ترقی کند؟ و سپس لازم است برای این افزایش نمره، به کمک معلم یا والدین یک برنامه آموزشی- مطالعاتی مشخص تنظیم کند و به آن عمل کند.
برای موفقیت باید خواستهات هماهنگ با تو باشد!
ما به خواستههایمان نمیرسیم چون خواستههایمان هماهنگ با ما نیستند، وقتی هم خواستهای هماهنگ با ما نیست انرژی و توان ما را به هدر میدهد، حرکتمان را کند میکند، شاید هم اصلاً ما را از حرکت بازدارد.
خواسته باید با علاقه، قابلیت، توانمندی و شرایط زمانی مکانی ما هماهنگی داشته باشد، نباید کلیشهای، تکراری و تابع مد باشد. وقتی خواسته با ما هماهنگ نیست، به خواستهها نمیرسیم.
برای مثال کودکی که در کارهای هنری توانمند است و به زور میخواهد در درس ریاضی نمره عالی بیاورد، در واقع خواسته هماهنگی با توانمندیهای خود ندارد.
کودکان مان را لازم است که به سمت تکمیل و ارتقای توانمندیهایشان سوق بدهیم و انتظارات پوچ و کلیشهای از آنها نداشته باشیم و به آنها یاد بدهیم که از خودشان انتظارات واقع بینانه داشته باشند.
برای موفقیت خواستههایتان را روشن کرده و به اندازه کافی صبر کنید!
اگر به هدف نرسیدهاید، یا درخواستتان روشن و مشخص نبوده (یعنی مبهم و غیر واضح بوده) و یا به اندازه کافی صبر نکردهاید (یعنی زود احساس ناکامی کرده و عجولانه رو به بیقراری آوردهاید)، شاید هم اصلاً دریافت آنچه درخواست کردهاید، صلاحتان نیست، یا به علت هماهنگ نبودن خواستهتان با احساس درونیتان نمیتوانید رسیدن به خواسته را حس کنید، شاید هم با برخورد با کوچکترین مانع دلسرد شده و خواستهتان را رها کردهاید.
برای غلبه بر احساس ناکامی به خودتان زیاد سخت نگیرید
اگر به اندازه کافی سعی و تلاش کردهاید، خود را سرزنش و تحقیر نکنید، وقتی وظایف خود را به درستی انجام دادهاید، بدانید که به هر حال جلوی همه وقایع و احتمالات را نمیتوان گرفت.
اگر با مانع برخورد کردید، تقاضای کمک کنید
به فرزندانتان بیاموزید که از بزرگترها نترسند و در زمان برخورد با موانع از آنها کمک بخواهند. در واقع به فرزندنتان بگویید که برای حذف موانع، پیامی به همه کسانی که میتوانند کمکی به او بدهند بفرستند، یکی از این افراد، و البته مهمترین آنها، خود او است.
اگر مهارت کافی برای حل مسائل و برداشتن موانع به کودکانمان بیاموزیم آگاهانه یا ناآگاهانه قادر به برداشتن همه موانع خواهد بود، فقط باید توانمندیهای خود را باور کند.
حواستان باشد که از درستی خواستهتان اطمینان حاصل کنید
گفتیم درخواست باید کاملاً عینی و روشن باشد تا پاسخ مناسب دریافت شود، گاهی چیزی را میگویید اما چیز دیگری میخواهید.
این دو را یکی کنید تا به سادگی بفهمید به خواستهتان رسیدهاید یا نه؟ به کودکان هم یاد بدهید که همزمان چند چیز را با هم نخواهند و چیزی را که واقعا میخواهند مطرح کنند.
درخواستتان را دوباره بررسی کنید
گاهی متوجه میشوید خواستهتان آن نبوده که درخواستش را کردهاید در این حالت لازم است آن را دوباره بررسی کنید تا متوجه شوید اشکال از کجا است، در این حالت هدف، خواسته و راههایی را که برای رسیدن به آن انتخاب کردهاید مجدداً بازبینی کنید و اگر هیچ اشکالی وجود نداشت و اشتباهی هم در کار نبود از خود بپرسید: آیا چیزی بهتر در انتظار من است؟
گاهی لازم است چیز بهتری را که برای ما موفقیت آمیزتر است پیداکنیم و هر کاری را انجام ندهیم.
موفق باشید...