آیا انسان واقعا به ماه قدم گذاشت یا سفر به ماه و سری ماموریتهای آپولو تنها از سوی دولت آمریکا برای تلطیف اذهان عومی پس از جنگ ویتنام مطرح شده است؟ چرا پس از گدشت نزدیک به 5 دهه از آخرین فرود انسان به ماه، دیگری تلاشی برای سفر به ماه انجام نشد؟ در ادامه با تکراتو همراه باشید.
50 سال می گذرد، از آن روزی که نیل آرمسترانگ گفت:
این قدمی کوچک برای یک انسان و جهشی عظیم برای بشریت است.
50 سال میگذرد، از نخستین باری که انسان بر روی کره ماه قدم نهاد. امروز دوباره موضوع سفر به ماه بر سر زبانها افتاده؛ چرا که برخی تئوریهای توطئه سعی در جعلی نشان دادن یکی از ماموریتهای آپولو دارند.
ماموریت آپلولو 17، ششمین و آخرین سفر انسان به سطح تنها قمر زمین، ماه، بود. این فضاپیما در شبانگاه 11 دسامبر 1972 از مرکز فضایی کندی ناسا پرتاب شد و سه سرنشین آن به نامهای یوجین سرنان، رونالد اوانز، هریسون اشمیت، پس از گذشت 12 روز به همراه نمونههایی از خاک سطح ماه به زمین بازگشتند. با این همه، تجزیه و تحلیلهای انجام شده بر روی یکی از تصاویر این سفر حاکی از آن است که تمام این آمد و شدها چیزی بیش از یک فیلم هالیوودی نبوده است!
یک تصویر شوکه کننده از ماموریت آپولو 17، مردی را نشان میدهد که بدون استفاده از لباس فضایی در حال قدم زدن بر روی ماه است. همین موضوع زمزمهها را در راستای جعلی بودن کل این ماموریت بار دیگر شدت بخشید. در این تصویر که گویا به سال 1972 بازمیگردد، مردی در بازتاب نور کلاه فضایی فضانورد دیده میشود. یک کاربر یوتیوب با نام Streepcap1 با انتشار این تصویر در کانال خود مدعی شد که تماما این ماموریت، تنها یک صحنه سازی یوده است.
این کاربر در توضیحاتش در ویدئو میگوید:
در ابتدا این موضوع به نظر عجیب و غریب آمد، به همین دلیل با استفاده از یک نرم افزار سعی کردم جزئیات بیشتری بدست بیاورم. چیزی که به نظر میرسد در تصویری از این ماموریت داریم، مردی است که لباس فضایی بر تن ندارد. در سال 2009 نیز اختلاف نظرهایی بر سر این تصاویر وجود داشت.
او اضافه میکند:
شما میتوانید در این تصویر به وضوح یک استایل متعلق به دهه 70 (میلادی) را مشاهده کنید، مردی با موهای بلند که جلیقهای بر تن دارد و سایهاش بر روی زمین پیداست. اولین چیزی که به ذهن من خطور کرد این بود که … براستی لباس فضایی این مرد کجاست؟!
در تصویر بالا ناحیهای که با رنگ قرمز مشخص شده است، نمایانگر فردی است با موهای بلند که لباس فضایی بر تن ندارد.
البته که آپولو 17 اولین ماموریت سرنشین داری نبوده که درصدد حضور انسان بر سطح ماه بوده باشد. آپولو 11 در سال 1969 اولین ماموریت از این سری بود که به موجب آن، نامهای نیل آرمسترانگ و باز آلدرین به عنوان نخستین افرادی که بر سطح کره ماه قدم نهادن در تاریخ ثبت شد.
کنجکاوی این کاربر یوتیوب، موجب تحریک بسیاری از تئوریسینهای توطئه شد. بسیاری اما به اظهار نظر در این مورد پرداختند. برخی معتقد بودند این کاربر یوتیوب، تنها نقطه مناسبی از تصویر را انتخاب کرده که بر نظرش منطبق است. برخی دیگر از کاربران میگویند تصویر دستکاری شده و طیف زیادی از کاربران نیز باور دارند که تصویر بهدلیل بازتاب نور به این شکل دیده میشود.
تصویر بالا، نسخه اصلی تصویری است که Streepcap1 آن را ویرایش کرده است (اعتبار: ناسا)
اتحاد جماهیر شوروی نخستین کشوری بود که موفق به ارسال انسان به خارج از جو زمین شده بود. بنابراین ایالات متحده تحت فشار شدیدی قرار گرفت تا بتواند در تقابل علمی با شوروی سربلند باشد. تئوریپردازان توطئه معتقدند ناامیدی آنها از شکست دادن شوروی در این تقابل، این سوءظن را ایجاد میکند که تمامی ماموریتهای آنها در این راستا جعلی بوده است.
ادعای جعلی بودن سفر انسان به ماه، تنها محدود به ماموریت آپولو 17 نمیشود. مدعیان چنین ادعاهایی میگویند همه یا حداقل تعدادی از ماموریتهای موسوم به آپولو که در بین سالهای 1969 تا 1972 انجام شده است، جعلی است. آنها ناسا را متهم میکنند که همه فیلمها و نمونه سنگهای متعلق به سطح ماه ساختگیاند.
منشا این نظریه، به کتاب “ما هرگز به ماه نرفتیم” نوشته نویسنده آمریکایی، ویلیام چارلز کایسینگ، باز میگردد. این کتاب که در سال 1974، یعنی دو سال پس از پایان ماموریتهای آپولو، نوشته شده است، به این موضوع پرداخته که دولت آمریکا برای فرار از رسوایی جنگ ویتنام و تلطیف اذهان عمومی، چنین صحنه سازی را طراحی کرد و بهواسطه رسانههای جمعی به گسترش آن پرداخت.
بخشی از ادعای جعلی بودن قدم گذاشتن انسان روی ماه، از فیلمها و تصاویر منتشر شده توسط ناسا و تجزیه و تحلیل تئوریسینهای این نظریه، منشا گرفته است. به عنوان نمونه میتوان به تصویر زیر از دیوید اسکات، در حال احترام گذاشتن به پرچم آمریکا، حین یک راهپیمایی فضایی در جریان ماموریت آپولو، اشاره کرد.
برخی معتقد هستند بازوهای شبکههای سیاه دوربین در بخش سفید رنگ پرچم محو شده است. اما متخصصان عرصه عکاسی، به ویژه اشخاص سومی که با ناسا و دولت آمریکا مرتبط نیستند، میگویند این موضوع فقط در تصاویر اسکن و یا کپی شده دیده میشود و نه در عکسهای اصلی. به علاوه هیچ دلیل قانعکنندهای مبنی بر الحاق بخشهای سفید پرچم به تصویر وجود ندارد.
تئوریسینهای توطئه معتقدند، بازوی شبکههای سیاه رنگ دوربین در این تصویر محو شده که حاکی از جعلی بودن تصویر است.
لازم به ذکر است که ادعاهای دیگری نیز در مباحث محیط، مکانیک پرواز و مخابراتی مطرح شده است. حتی برخی معتقدند در راستای سرپوش گذاشتن روی این تقلب، دولت آمریکا بسیاری از افشا کنندگان را به کام مرگ کشانده است.
اما ناسا همواره از فعالیتهای خود دفاع کرده است. دسترسی آسان به اطلاعات مربوط به این ماموریتها از جمله محکم ترین استدلالهای آنهاست. به عنوان مثال تصویر زیر که در 4 سپتامبر 2011 توسط مدارگرد اکتشافی ماه (LRO) به ثبت رسیده است، محل فرود آپولو 17 را به نمایش میگذارد.
محل فرود آپولو 17 که توسط مدارگرد اکتشافی ماه (LRO) به ثبت رسیده است. (اعتبار: NASA)
تصویر زیر نیز متعلق به سنگ جنسیس است، قدیمی ترین نمونهی مربوط به ماه که از دستاوردهای ماموریت آپولو 15 به شمار میآید.
سنگ جنسیس، نمونهای که توسط آپولو 15 به زمین آورده شد.
با وجود تمامی این شواهد و مدارک، نظرسنجیها نشان میدهد طیفی از مردم (بین 6 تا 20 درصد از آمریکاییها و حدود 28 در صد از روسها) باور دارند که فرود انسان روی ماه ساختگی بوده است. به عنوان مثال طی نظرسنجی واشنگتن پست در سال 1994، 9 درصد از افراد متعقد بودند پروژه کاملا جعلی است و 5 درصد نیز به شک و تردید دچار بودند.
نظر شما در اینباره چیست؟ آیا فرود انسان بر روی ماه دروغ بوده و یا حقیقت دارد؟ اما…
اما چرا انسان دیگر به ماه نرفت؟
بیشتر بخوانید:
منبع: NewsWeek , Mirror