اسید فولیک که نامهای دیگر آن فولات و ویتامین B9 است برای سلامت سیستم عصبی، خون و سلولهای بنیادین حیاتی است. اسید فولیک، بدن را در مقابل نارساییهای قلبی، بیماریهای مادرزادی، سرطان و نرمی استخوان حفظ میکند و برای رشد سلولها و متابولیسم بدن ضروری است. فولات همان فولیک اسیدی است که در طبیعت یافت میشود.این مکمل در اثر حرارت دیدن، جوشیده شدن و ماندن در دمای اتاق از بین میرود.
خواص و مضرات اسید فولیک
همان طور که میدانید کمبود اسید فولیک باعث کم خونی در افراد میشود زیرا کار اسید فولیک تولید پروتئین در بدن و ساختن اسیدهای نوکلئیک است. اسیدهای نوکلئیک که وظیفه انتقال صفات موروثی را دارند، در هسته سلول مستقر هستند. اسید فولیک قابلیت جابهجایی واحدهای تک کربنه در همانند سازی ژنها را دارد به همین دلیل در بخشهایی از بدن که تکثیر سلولی سریع دارند مثل سلولهای دستگاه گوارش و ادراری، گلبولهای سفید و قرمز اسید فولیک بیشتری نیاز است.
عوارض کمبود طولانی مدت اسید فولیک کمخونی، متورم و قرمزشدن زبان، اسهال، اختلالات روانی مثل افسردگی است و در کودکان باعث کاهش رشد میشود.
موارد منع مصرف فولیک اسید
بیمارانی که آنمی پرنیشوز تشخیص داده نشده، آنمی پرنیشوز و سایر آنمیهای مگالوبلاستیک ثانویه به کمبود ویتامین B12 دارند نباید اسید فولیک مصرف کنند زیرا علائم بیماری را میپوشاند.
موارد مصرف اسید فولیک
زنان باردار و زنانی که میخواهند باردار شوند، زنانی که خانوادهشان سابقه بیماری اسپانیا بیفیدا دارند، زنانی که خودشان اسپانیا بیفیدا دارند و میخواهند باردار شوند، افرادی که داروهایی برای درمان بیماریهایی از جمله دیابت نوع 2، بیماری التهابی روده، لوپوس، آسم، پسوریاز یا روماتوئید مصرف میکنند همچنین افرادی که به کمخونی، سلیاک، بیماری کبدی مبتلا هستند از مصرف اسید فولیک سود میبرند.
میزان مصرف روزانه اسید فولیک به صورت خوراکی و مکمل
0 تا 6 ماه : 65 میکروگرم
7 تا 12 ماه : 80 میکروگرم
1 تا 3 سال : 150 میکروگرم
4 تا 8 سال : 200 میکروگرم
9 تا 13 سال : 300 میکروگرم
14 سال به بالا : 400 میکروگرم
زنان باردار : 600 میکروگرم
زنان شیرده : 500 میکروگرم
در اینفوگرافیک زیر با غذاهایی که دارای فولیک اسید هستند بیشتر آشنا شوید