ژانگشی کودکی فقیر بود که توانست با تلاش و کوشش، خودش را به یکی از 10 زن خودساختهی ثرتمند تبدیل کند. ژانگشی نهتنها یکی از ثروتمندترین زنهای خودساختهی چینی است، بلکه یکی از ثروتمندترین افراد در دنیا بهحساب میآید. او کودکی خود را در یک بلوک پنج طبقهی تاریک در حومهی شهر پکن گذراند و در کنار فرزندان کارگران چینی بزرگ شد. در بخش اول این مطلب بخشی از زندگی این زن خود ساخته را با هم مرور کردیم. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
بعد از مهاجرت، یا بهتر بگویم فرار او به انگلستان، درهای جدیدی به روی ژانگ باز شد. با مدرک کارشناسی ارشدش در رشتهی توسعهی اقتصادی توانست اولین شغلش را در والاستریت به دست بیاورد. در سال 1994، موقعیتها و فرصتهای جدیدی که در کشور درحالتوسعهی چین وجود داشت او را تشویق کرد که به کشورش بازگردد.
او با پیشنهاد یکی از دوستانش با فرصتهای اقتصادی جدید ازجمله مردی به نام پانشی آشنا شد که صاحب کمپانی در حال ورشکستی بود. این مرد هم مانند ژانگ، گذشتهی سختی را گذرانده بود. پان و ژانگ باهم همکاری کردند و توانستند شرکت سوهو را سر پا کنند. آنها این شرکت را از خطر نابودی نجات دادند و بعد از سالها تلاش و کار سخت، سرانجام در سال 2007 سهام آن را به 165 میلیارد دلار رساندند.
جالب است بدانید که این داستان موفقیت، فقط مخصوص ژانگ شی نیست بلکه تحقیقات نشان میدهد بیش از نیمی از زنان این لیست دهنفره، از جمهوری چین هستند و همین روند را در پیش گرفتند و اکنون در این جایگاه قرار دارند.
این زنان، از سختیهای دورهی مائو گذشتند و انقلابهای فرهنگی و اقتصادی چین را پشت سر گذاشتند تا بتوانند فرصتهای جدیدی را به دست بیاورند و سرمایهگذاری خوبی را در این کشور درحالتوسعه بکنند. این سرمایهگذاریها عموما درزمینهی کاغذ و تنباکو و طب سنتی انجامشده است.
ژانگ هم مانند بسیاری از مردم چین، از دوران مائوئیسم خاطرات زیادی دارد و گاهی دلش برای روزهای تساوی تنگ میشود اما او از این قضیه مطلع است که انقلاب اخیر چین باعث موفقیت افرادی مانند او شده است.
او میگوید: «مائو زنان را آزاد کرد. او میگفت زنان برابر مردان هستند پس باید بهاندازهی آنها در پیشرفت کشور مؤثر باشند و تلاش کنند. البته باید بگویم که این درست نیست اما باعث افزایش اعتمادبهنفس زنان شد. من در خانوادهای بزرگ شدم که در آنهم پدر و هم مادر به یک اندازه کار میکردند و به یک اندازه حقوق میگرفتند. در آن زمان اوقات فراغتی برای هیچکس وجود نداشت.»
او این جملهی آخر را با تمسخری پنهان در لحنش بیان میکند. اما با توجه به زندگی او و اینکه او مدیر موفق یک کمپانی بزرگ است، ژانگ وظیفهی مادری خود را فراموش نکرده و دو پسر 10 و 11 سالهی خود را بهخوبی بزرگ میکند. توجه به فرزندان و رسیدگی به آنها در نظر ژانگشی کاری به اهمیت گرداندن کمپانی 135 میلیارد دلاری آنهاست.
او میگوید: «من هیچ قرار کاری را برای عصرها و آخر هفته نمیگذارم تا به اوقات خانوادگی صدمه نزنم». او آن حرف را در حالی به ما میگوید که در مقابل قاب عکس خانوادگی خود ایستاده و به آن نگاه میکند.
روی قفسه کاری او یک نقاشی رنگارنگ وجود دارد که زیرش با خطی کودکانه نوشتهشده: «برای مامان» و عکسی از یک پسربچه در مسابقهی پینگپونگ کنار آن قرار دارد. ژانگ میگوید: «من و پسرها کارهای اجتماعی زیادی نمیکنیم اما من سعی میکنم همان وظایف معمول والدین را انجام دهم. مثلا برای مسابقات آنها به مدرسهشان میروم یا همراه آنها به کوهنوردی در امتداد دیوار بزرگ چین میرویم».
ژانگ به ما اعتراف میکند که ترجیح میداد اسمش در این لیست منتشر نمیشد. او میگوید: «صادقانه بگویم که دراینباره احساس خوبی ندارم. بسیاری از افراد با گذشتهی من، بهاندازهی من زحمتکشیدهاند و احتمالا احساسی مانند احساس من دارند. برای من سخت است که در دستهی افراد بسیار ثروتمند دستهبندی بشوم زیرا من با پول بسیار کمی بزرگ شدم. ثروتمند بودن این روزها یک افتخار بهحساب میآید اما در فرهنگ گذشتهی من، اینگونه نبود و من همچنان همان حس را دارم».
او کمی در مورد چینی که فرزندانش به ارث میبرند نگران است. ژانگ همچنان معتقد است که این کشور فرصتهای زیادی را در اختیار کارآفرینانی مانند او قرار میدهد اما نگرانی اصلی او سمت و سویی است که جامعه و فرهنگ چین در پیشگرفته است.
او معتقد دراینباره میگوید: «رشد اقتصادی چیزی نیست که این آرزوها و توقعات رو به رشد ملت چین را برآورده کند. دولت این دوره، بیش از هر زمان دیگری با مشکلات مختلف روبهروست و این چالش اصلی آنهاست. فرهنگ مردم رو به تغیر است و اکنون از هر زمان دیگری خواستار آزادی هستند و میخواهند صدای خود را به همه برسانند. درنتیجه دولت بسیار گیج شده است. در سالهای گذشته تنها مشکل کشور رشد اقتصادی بود اما اکنون، با مشکلات بزرگتر وجدیتری روبهرو هستیم که دیگر نمیتوانیم آنها را نادیده بگیریم. این دوران واقعا یک چالش بزرگ برای همهی افراد است».
قسمت قبل را میتوانید در « با ژانگ شی، بیلیونر خودساختهی چینی آشنا شوید [قسمت اول]» ببینید.
منابع: Forbes، Telegraph