به گزارش ایسنا، قیمت ارز در دو ماه گذشته پس از رسیدن به پله 4000 تومان مسیر خود را صعودی کرد و علیرغم انکار و ابراز نارضایتی مئولین به راه خود ادامه داد. دلار اما سر رام شدن نداشت و از 4200 تومان هم عبور کرد، در آن موقع رئیس کل بانک مرکزی در واکنشی از غیر منطقی بودن نرخ دلار گفت و تاکید داشت که بانک مرکزی در حال کنترل بازار بوده و قیمتها باید تعدیل شود. با این حال باز هم روند قبلی ادامه یافت و دلار نرخهای 4500، 4600 و 4700 تومان را هم درنوردید. در آن زمان نیز مسئولان حتی صراحتا اعلام کردند که دلار ارزان خواهد شد اما این پایان قصه نبود و به 4800 تومان رسید و این روند ادامه داشت تا روز سهشنبه به 5000 تومان نزدیک شد و رصد امروز بازار هم نشان داد که قیمت دلار نسبت به روز بلکه 50 تومان ارزان شده و به 4900 تومان رسیده است .
در گزارشی درباره ان موضوع منتشر شد کامبیز افسری - تحلیلگر بازار ارز –گفته است که در سالهای گذشته هیچگاه نرخ دلار واقعی و منطقی نبوده و همواره آن را مثل یک فنر جمع کردیم و دولت آن را برای کنترل تورم پایین نگهداشته است. این تحلیل گر همچنین واکنش نا مناسب دولت برای پرداخت پول سپرده گذاران بانک مرکزی را به عنوان یکی از عوامل مشلات ارزی کشور عنوان کرد و گفت: دولت به جای اینکه پول موسسات اعتباری غیرمجاز را از کسانی که برده بودند به طریقی برگرداند، نقد کرده و پرداخت کند اقدام به پرداخت این بدهیها با پول بدون پشتوانه بانک مرکزی کرد. این پول وقتی که در جامعه انتشار پیدا کرد باید محلی برای خود پیدا میکرد. در این حالت سپردهگذار بعد از دریافت پول خود با توجه به اینکه مدتها در این موسسهها اذیت شده بود دیگر تمایلی برای اینکه پول خود را به بانک یا موسسه دیگری ببرد، نداشت لذا آن را به سمت بازارهای دیگر از جمله ارز برد. به عبارتی اکنون جای صف از جلوی موسسات اعتباری به بازار ارز برای خرید جابجا شده است.
تحلیل ها در حوزه ارز به پدرام سلطانی - نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران- هم رسید و این فعال بازار و بازارگانی هم اعتقادی شبیه افسری دارد و می گوید که سیاستهای اشتباه بانک مرکزی از جمله تزریق اسکناس دلار به صرافیها با نرخ پایینتر باعث شد که ارز و طلا از چرخه اقتصادی خارج شود و به خانهها برود؛ عملا یعنی دلار را دور ریختهایم و به ضرر اقتصاد ایران و به نفع خزانهداری آمریکاست. در کنار این تحلیل سلطانی میگوید دلار هایی که با قیمت پایین تر به بازار ریخته شد، عملا دور ریخته شد چرا که مردم با خرید آن عملا آن ها را از چرخه تولید و تجارت خارج کردند و به خانه ها بردند.
از طرف دیگر هم مشاهدات میدانی امروز ایسنا از بازار ارز می گوید گرد و خاکی که پیش از این قیمت ها در بازار ارز به راه انداخته بود فروکش کرده است. بر خلاف گزارش های قبلی این گزارش مقصران اصلی ماجرای قیمت ارز را از قول برخی کارشناسان دلالان را معرفی میکند. البته این اتهام از طرف این افراد رد میشود و میگویند میزان دلاری که خرید و فروش میکنند بسیار کمتر از آن است که بخواهد بازار را بهم بزند.
دردسر های خودرویی ادامه دارد
جنجال تعرفه ای خودرو های وارداتی هنوز ادامه دارد وبر اساس آخرین مصوه دولت در این باره تعرفه واردات خودرو از 40 و 55 درصد به 55، 75 و 95 درصد افزایش یافت. و واردکنندگان همچنان به دنبال کاهش تعرفه واردات خودرو هستند. واردکنندگانی که این روز ها خود را قربانی سیاست های افزایش تعرفه دولت می بینند به دیوان محاسبت شکایت کردند و حدود 10 روز پیش بود که دیوان رای به توقف مصوبه دولت داده است. علیرغم این رای، وزیر صنعت، معدن و تجارت اعتقاد دارد که با این رای دیوان محاسبات به تنهایی نمی توان تعرفه های تصویب شده گمرک را عوض کرد؛ همچنین در جایی گفته است که " توقف اجرای تعرفهها در مرحله فعلی موجب ایجاد رانت و فساد میشود. در این رابطه منتظر نظر هیات عمومی دیوان عدالت اداری هستیم تا ببینیم چه تصمیمی گرفته میشود".
در گزارشی که ایسنا در این باره نوشته است بیش از هر چیز به دنبال روشن شدن تکلیف مردم در این ماجرا است و در انتها آورده است که به نظر میرسد که ناهماهنگی بین دستگاههای مسوول باعث بلاتکلیفی و سرگردانی خریداران و فروشندگان در بازار خودروهای وارداتی شده است. در شرایطی که درباره ابلاغ و ضرورت اجرای حکم اولیه دیوان عدالت اداری از سوی این دیوان اصرار و از سوی مسوولان دولتی مربوطه انکار وجود دارد، مشخص نیست که گناه مصرفکنندگان چیست که نمیدانند بالاخره تعرفه واردات خودرو افزایش یافته است یا نه و سرانجام قیمتها چیست و چه تصمیمی باید در این شرایط اتخاذ کنند.
زمزمههای بازگشت کارتخوانهای بانکی به پمپبنزینها
احتمالا شما هم در روز های گذشته در پمپ بنزین ها با مشکل نپذیرفتن کارت بانکی برای پرداخت هزینه سوخت مواجه شده بودید؛ در این باره خبری از سوی رییس اتحادیه جایگاهداران سوخت منتشر شده است که در آن زمزه های حل این موضوع به گوش میرسد، چرا که بیژن حاج محمدرضا - رییس اتحادیه جایگاهداران سوخت - مذاکراتی بین بانک ملت و اتحادیه جایگاهداران صورت گرفته که فعلا نتیجهای نداشته است اما به محض اینکه به نتیجه رسید، اعلام خواهیم کرد.
مراقب آنفلوآنزای پرندگان باشید!
احتمالا در سالیان قبل روز هایی را به یاد دارید که نگرانی ها در باره آنفلوآنزای مرغی در جامعه اوج گرفته بود وایران همگام با چند کشور دیگر خودرا برای مواجه با این بیماری مشترک میان انسان و پرندگان اماده میکرد. حالا به نظر میرسد تهدیدی از همان جنس دوباره در حال باز گشت و پس از اولین اعلام های سازمان محیط زیست وزیر جهاد کشاورزی نیز صراحتا به ان اشاره کرده است. محمود حجتی اشاره ای به شیوع موج جدید آنفلوآنزای مرغی در پرندگان داشته و گفته است حدود یکی دو هفته قبل تعداد زیادی از پرندگان مهاجری که در تالاب بینالمللی بوجاق در حال تردد بودند، تلف شدند که پس از انجام آزمایشهای لازم مشخص شد ابتلا به سویه جدید آنفلوآنزا علت تلف شدن این پرندهها بوده و از ساکنان شمال کشور و کسانی که در معرض محل زندگی پرندگان مهاجر و وحشی قرار دارند درخواسته که به شدت از هرگونه نزدیکی به این نوع پرندگان بپرهیزند تا سویه H5N6 موجود در آنفلوآنزای این نوع پرندگان آسیبی به آنها وارد نکند.