اگر در هنگام شب نمیتوانید بهراحتی سر به روی بالش بگذارید، شاید یک دلیل پزشکی مانع از خواب راحت شما میشود. زمانی که آن را برطرف کنید، خواهید دید که بهتر و راحتتر میخوابید. با بنیتا همراه شوید تا برخی از این دلایل پزشکی را بررسی کنیم.
بیاختیاری ادراری
آدام رامین، اورولوژیست، میگوید: «درحالیکه مشکل بیاختیاری ادرار بیشتر گریبانگیر زنان میشود، میلیونها نفر از هر دو جنس با برخی از مشکلات کنترل مثانه روبرو بوده و بسیاری از آنها از علائمی رنج میبرند که کیفیت خواب آنها را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهد.» واقعیت این است که اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید، مجبور نیستید که تا آخر عمر خود از پوشک مخصوص بزرگسالان برای بیدار نشدن از خواب در شب استفاده کنید! دکتر رامین میگوید تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی مثل کاهش مصرف چای، میتواند به کنترل مثانهی شما کمک کند. کافئین عملکرد مثانه را بالا برده و همچنین یک مادهی ادرار آور است. اگرچه گفتن این حرف بهمراتب آسانتر از عمل کردن است، اما محدود و یا حذف کردن کافئین یکی از راههای موثر در کاهش و یا حل مشکل بیاختیاری ادراری محسوب میشود.
میگرن
Credit: iStock/g-stockstudio
همانطور که بسیاری میدانند، زمانیکه قطار میگرن، به حرکت درمیآید، متوقف کردن آن کار بسیار دشواری است. مخصوصاً که قرار باشد آن را در هنگام خواب متوقف کرد. دکتر ورنون ویلیامز، عصبشناس و مدیر مرکز عصبشناسی ورزشی، میگوید: «بیدار ماندن در هنگام شب و نداشتن خواب کافی شدت میگرن را بیشتر میکند.» پیشنهاد او نوشیدن آب کافی، خوردن وعدههای غذایی متعادل و مغذی و داشتن فعالیت بدنی، برای کاهش حملات میگرنی است. چگونه متوجه بیماری میگرن چشمی شویم مطلبی مناسب برای اطلاعات بیشتر است.
کمبود منیزیم
Credit: iStock/jacob-ammentorp-lund
مطالعات گسترده، اثر منیزیم را در بهبود خلقوخو، کاهش نگرانی، کم شدن استرس و همچنین داشتن یک خواب عمیقتر اثبات کرده است. دکتر کرولاین دین، پزشک عمومی، میگوید: «بسیاری از مردم از منیزیم کافی بهره نبرده و این مشکل میتواند دلیل بیخوابی آنها در شب باشد. کمبود منیزیم سبب فشار عضلانی، حساسیت عصبی، کاهش تولید سروتونین و گرفتگی عضلات میشود. تمامی این علائم و نشانهها بر خواب ما تأثیر میگذارد. منیزیم یک مادهی درمانی مهم و ایمن برای بیخوابی است. بااینحال، تمامی انواع منیزیم بهراحتی جذب بدن نمیشوند. پودر منیزیم سیترات قابلیت جذب بالایی داشته و میتواند با آب سرد و گرم مخلوط شده و نوشیده شود.»
تأخیر در آهنگ شبانهروزی بدن
دکتر مایکل هوول، مدیر موسسهی عملکرد خواب در مینهسوتا، میگوید: «تمامی نشانهها از هوشیاری بدن گرفته تا نوسانات دمایی آن بر اساس موقعیت بدن ما در ساعت بیولوژیکی، آهنگ شبانهروزی بدن نامیده میشود.» آهنگ شبانهروزی بدن ما اساساً بر اساس قرار گرفتن در معرض نور تنظیمشده و وابستگی جوامع مدرن به نور در شب (کامپیوتر، تبلت، تلویزیون و تلفنهای هوشمند) یک لایهی سلولی در شبکیهی چشم ما را فعال کرده و با این کار سیگنالی را به مغز ارسال میکند که آهنگ شبانهروزی بدن ما را به تأخیر بیندازد. به این معنی که ممکن است ساعت 10 شب باشد، اما مغز تصور کند که آفتاب همچنان در آسمان است. درنتیجه بدن ما صرفنظر از میزان خستگی آن، آمادهی خوابیدن نمیشود.
مشکل دیگر میتواند تأخیر در آهنگ شبانهروزی بدن باشد که احتمالاً زمانی رخ میدهد که زنگ ساعت به صدا درآمده، اما شما نمیتوانید از خواب بیدار شوید. اگر شما دارای مشکل خواب در شب بوده اما صبح بهراحتی از خواب بیدار میشوید، احتمالاً دارای تأخیر در آهنگ شبانهروزی بدن هستید. این مشکل با مصرف دوز اندکی از ملاتونین، سه تا چهار ساعت قبل از خواب در شب، حل میشود.
داروهای محرک
Credit: iStock/solidcolours
دکتر هُووِل میگوید: «داروهای بیشماری وجود دارند که مشکل بیخوابی را بهوجود میآورند. رایجترین آنها استروئیدهایی نظیر پردنیزون، قرصهای ضدافسردگی مثل بوپروپیون و ولانفاکسین، محرکهایی نظیر متیل فنیدیت و مدافینیل، داروهای جایگزین هورمون تیروئید و تئوفیلین که مورداستفاده برای بیماری آسم هستند.» برخی از داروهای بدون نسخه در داروخانهها نظیر مسکنها، قرصهای سرماخوردگی و ضد آلرژی و داروهای کاهش وزن نیز حاوی کافئین و سایر مواد محرک هستند که خواب فرد را مختل میکنند. دکتر هوول پیشنهاد میکند که افراد در مورد داروهای خود با پزشک مشورت کرده و از اهمیت مصرف آنها کسب اطلاع کنند.
انسداد مزمن ریه
Credit: iStock/ehstock
بیماری انسداد مزمن ریه یا COPD (یک واژهی مشترک برای تعریف بیماریهای ریوی نظیر امفیزم، برونشیت مزمن، آسم مقاوم و برخی از برونشکتازیها) میتواند خواب شما را مختل کند. دکتر فردریک جف، دستیار پروفسور در مدرسه پزشکی لوئیز کاتز در دانشگاه تمپل، میگوید: «درواقع، بسیاری از بیماران ریوی از بیخوابی، آپنهی انسدادی خواب و افسردگی رنج میبرند.» داروهای مورداستفاده در درمان انسداد مزمن ریه شامل استروئیدها و گشادکنندههای برونش، میتوانند مشکلات خواب را در پی داشته باشند. پیشنهاد دکتر جف برای مقابله با مشکلات بیخوابی، داشتن یک برنامهی منظم خواب و کاهش هرگونه حواسپرتی در تختخواب است. او میگوید: «برای آگاهی از اثرات داروهای خود با پزشک متخصص مشورت کرده و در صورت امکان، دوز داروها را با نظر او تغییر دهید.»
مشکلات دماغی
Credit: iStock/centralitalliance
دکتر هوتن چابکی، جراح پلاستیک صورت در واشنگتن، بسیاری از بیمارانی را که بیماریهای سینوسی مزمن و یا انحراف تیغهی بینی دارند و از مشکل بیخوابی رنج میبرند را ویزیت میکند. او میگوید: «بهطور ایدهآل هر فردی باید در هنگام خواب از بینی نفس بکشد. هر فردی با مشکل گرفتگی بینی، در هنگام خواب دچار مشکل شده و خرناس میکشد. بیماران با مشکل انحراف تیغهی بینی علائم بدتری در هنگام خواب و به دلیل جاذبه از خود نشان میدهند. انحراف تیغهی بینی میتواند یک مشکل ژنتیکی باشد و یا پس از یک مصدومیت پدید آید. بیماران ممکن است داروهای ضد آلرژی را هم امتحان کنند، اما آنها نیازمند عمل جراحی بینی برای اصلاح تیغهی بینی و خواب بهتر هستند.»
افسردگی و پریشانی
Credit: iStock/marjot
یکی از نشانههای نادیده گرفتهشدهی افسردگی تغییر در الگوی خواب افراد است. بسیاری از افراد که افسردگی دارند، مشکلات خواب و یا بیدار شدن در طول شب را تجربه کردهاند. اگر بیخوابی همراه با سایر علائم نظیر تغییر خلقوخو، عدم علاقه به انجام تفریح، کاهش و یا افزایش وزن ناگهانی و یا فکر کردن به خودکشی باشد، یک فرد حتماً باید به دنبال یک ارزیابی از سلامت ذهنی خود توسط پزشک باشد. مشکل پریشانی و اضطراب نیز میتواند موجب بیخوابی شود. برخی از نشانههای اضطراب شامل خستگی و دشواری برای خوابیدن میشوند. اگر بیخوابی همراه با نگرانی بیشازحد، درد عضلانی و کجخلقی است، فرد نیازمند بررسی سلامت ذهنی خود در نزد یک پزشک متخصص است. انسان های موفق چگونه با افسردگی کنار می آیند مطلبی مناسب برای مطالعه است.
یائسگی
Credit: iStock/highwaystarz-photography
یائسگی تغییرات هورمونی، فیزیکی و روانی را برای زنان به همراه دارد. به گفتهی بنیاد ملی خواب آمریکا، زنان از زمان پیشیائسگی تا یائسه شدن، با مشکلات بیخوابی و اختلال در تنفس در حین خواب روبرو میشوند. مشکلات خواب معمولاً با افسردگی و اضطراب همراه هستند. درمان با استروژن و یا پروژسترون به زنان در کاهش علائم یائسگی کمک میکند.
سندروم پای بیقرار
Credit: iStock/golubovy
اختلالات حرکتی مرتبط با خواب، نظیر سندروم پای بیقرار، بهطور مداوم، میتواند بر کیفیت خواب افراد تأثیرگذار باشد. این بیماری با علائمی چون «گزگز، سوزن سوزن شدن و یا احساس خزندگی پاها قبل از زمان خواب» و «اختلال حرکتی دورهای و حرکات ناخواستهی پا» همراه است. اگر تصور میکنید که دارای این بیماری هستید، با پزشک خود مشورت کرده و از او کمک بخواهید.
منبع: rd