خطرات مواد شوینده در خانه تکانی عید
مواد شوینده، جزو مواد قلیایی هستند و با پوست سازگاری ندارند.
با وجود این، بیشتر کارگران هنگام کار با این مواد استفاده از دستکشهای محافظتی و ایمنی را جدی نمیگیرند، در نتیجه پوستشان بیشتر آسیب میبیند و علاوه بر اگزماهای آلرژیک، به اگزماهای تحریکی هم دچار میشوند.
اگزمای تحریکی در اثر قلیایی بودن مواد شوینده بهوجود میآید و در این مورد بحث آلرژی در کار نیست.
کارگران به هیچوجه نباید از مواد شوینده غیراستاندارد استفاده کنند. همچنین باید به این موضوع توجه داشته باشند که مواد شوینده استاندارد و به ظاهر مناسب هم به پوست آسیب میرسانند و هنگام کار با آنها باید مراقب بود.
برخی مواد شوینده در ظاهر، تمیزکنندههای خیلی خوبی هستند و جرمها و آلودگیها را خیلی خوب پاک میکنند، اما به خصوص وقتی در فضای بسته استفاده شوند، باعث انتشار مقدار زیادی گازهای آسیبزا در فضا میشوند که میتوانند اگزماهای پوستی منتشر در سر و صورت ایجاد کنند.
همچنین در اثر استنشاق این گازها ممکن است به ریهها آسیب برسد.
یکی دیگر از مواردی که میتواند به پوست این افراد آسیب برساند، تماس زیاد پوست با آب است.
استفاده زیاد از آب، چربیهای سطح پوست را پاک میکند و نفوذپذیری لایه شاخی پوست را زیاد میکند.
تماس طولانی مدت با آب برای افراد دچار اگزماهای پوستی، یک محرک است.
همه کارگرانی که در محیط مرطوب کار میکنند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به اگزماهای پوستی هستند.
افرادی که زمینه آلرژی و حساسیت دارند، تماس پوستی و ریوی با گرد و خاک میتواند مشکلآفرین باشد
یکی دیگر از موادی که میتواند برای شاغلان بخش نظافت مشکل ایجاد کند، گرد و خاک است.
بیشتر آلرژنها در گرد و خاک وجود دارند و در افرادی که زمینه آلرژی و حساسیت دارند، تماس پوستی و ریوی با گرد و خاک میتواند مشکلآفرین و باعث بروز حساسیتهای پوستی یا حساسیتهای تنفسی به شکل آسم یا شبهآسم شود.
این افراد برای محافظت بیشتر باید پوشیدن دستکش و استفاده از ماسکهای مناسب را که از نفوذ ذرات کوچک به سیستم تنفسی پیشگیری میکند، جدی بگیرند.
اگرچه کارگران باید برای محافظت از پوست هنگام کار با مواد شوینده و تماس با آب و گرد و خاک از دستکش استفاده کنند، اما توصیه میشود دستشان مدت طولانی در دستکش نماند و اگر زمینه حساسیتی دارند، برای اینکه تعریق دست کمتر شود، حتما زیر دستکشهای پلاستیکی، دستکشهای نخی بپوشند.
استفاده از شوینده ها و پاک کننده ها و سفید کننده ها در خانه ها با نزدیک شدن نوروز و رواج خانه تکانی گستردگی خاصی پیدا می کند.
اما باید توجه نمود که این مواد شیمیایی خطراتی برای سلامت مصرف کننده و اطرافیان به ویژه اعضای خانواده با بیماریهای زمینه ای دارد و آشنایی با آنها و کاربرد منطقی و صحیح آنها می تواند مانع آسیب ها
گردد.
این نوشته چنین هدفی را دنبال می کند و به سفیدکننده ها و مخلوط کردن مواد تمیز کننده با هم و توصیه ها می پردازد.
الف: سفید کننده ها (وایتکس):
یکی از موادی که به منظور تمیز کردن بیشتر و سفید کردن وسائل و سطوح به کار می رود سفید کننده ها یا وایتکس است که با نام های مختلف در بازار مصرف وجود دارد.
استفاده از این مواد خالی از خطر نبوده و اطلاعاتی درباره آنها لازم است داشته باشیم که در توصیه ها به آن می پردازیم.
ب: ترکیب مواد مورد استفاده در نظافت با همدیگر:
گاه با فکر اثر بیشتر و قوی تر مواد در نظافت، چند ماده شیمیایی در دسترس در منازل با هم ترکیب می شود که خطرناکترین آنها ترکیب سفید کننده (وایتکس) و جوهر نمک (اسید) می باشد که سبب آزاد شدن و متصاعد شدن بخار کلر می شود و از طریق تنفس از بینی و دهان وارد مجاری تنفس یعنی بینی، مجاری ریه و ریه می شود و تولید اسید می کند که به این قسمت ها آسیب می رساند و ایجاد ورم می کند و فرد با حالت بیماران ریوی مثل خس خس و تنگی نفس به پزشک مراجعه می نماید.
اکثراً ترکیب این مواد در محیط بسته صورت می گیرد که آسیب رسانی را بیشتر می کند.
میزان آسیب به میزان گاز وارد شده به مجاری و مدت در تماس بودن با آن و وضعیت خود فرد بستگی دارد و اگر فرد به پزشک مراجعه کند ممکن است آثار آن موقتاً بهبود یابد ولی دائم او را رنج خواهد داد، به گفته یکی از مقامات بهداشتی کشور در یکی از کلینیک های فوق تخصص ریه در تهران سیصد زن خانه دار به این دلیل تحت درمان و مراقبت هستند و مشتری این مرکز شده اند که این هشداری است برای جدی بودن خطر ترکیب این دو ماده با همدیگر.
البته دیگر شوینده ها و ترکیب آنها با همدیگر هم دارای اثرات سمی و خطرناک بر فرد و محیط زیست هستند.
گردآوری توسط:مجله دلگرم