مترجم: رزیتا ملکیزاده
منبع:راسخون
گفته میشود فشار خون پایین که در اصطلاح پزشکی هیپوتنشن نامیده میشود، زمانی رخ میدهد که فشار اعمال شده توسط خون بر روی دیواره رگهای خونی بسیار پایین باشد. این مقاله خطرات مرتبط با فشار خون پایین را به صورت فهرست نشان میدهد.
فشار خون نیرویی است که توسط جریان خون بر دیوارههای شریانی اعمال میشود. در شرایط عادی، فشار خون 120 روی 80 را نشان میدهد به طوریکه 120 میزان فشار خون سیستولیک و 80 فشار دیاستولیک میباشد. فشار خون سیستولیک به فشار اعمال شده بر دیواره عروق خونی در طول انقباض قلب اشاره دارد در حالی که فشار خون دیاستولیک، فشار اعمال شده توسط خون بر دیواره عروق به هنگام انبساط قلب پس از انقباض میباشد. فشار سیستولیک برابر با و یا بالاتر از 140 میلیمتر جیوه را به عنوان فشار خون بالا و یا هیپرتنشن در نظر میگیرند. مقداری پایینتر از 90 روی 60 میلیمتر جیوه به عنوان فشار خون پایین در نظر گرفته میشود. بایستی خاطر نشان کرد که بعضی افراد ممکن است تمام مدت از فشار خون پایینی برخوردار باشند، اما ممکن است این پایین بودن فشار خون به علائم نامساعد ارتباطی نداشته باشد. در چنین مواردی ممکن است به درمان نیازی نباشد. با این حال، در صورتی که فشار خون فرد به طور غیر عادی پایین است و همچنین علائمی را به همراه دارد بایستی به دنبال کمک پزشکی باشید.
یکی از خطرات اصلی فشار خون پایین کاهش جریان خون از طریق سرخرگها و سیاهرگها است. این امر میتواند به طور جدی به گردش خون طبیعی به سایر نواحی بدن از جمله مغز، کلیه و کبد آسیب وارد سازد. گرچه توجه زیادی به خطرات ناشی از فشار خون بالا میشود، اما هیپوتنشن یا فشار خون پایین نیز میتواند به همان اندازه خطرناک باشد. فشار خون پایین متداوم برای مدت زمان طولانی میتواند اندامهای حیاتی مانند قلب و مغز را از اکسیژن محروم ساخته در نتیجه موجب بروز آسیب شدید به آنها شود. بنابراین، بسیار اهمیت دارد که بر سطح فشار خون نظارت داشته باشید خصوصاً اگر فرد دچار علائمی مرتبط با هیپوتنشن شده باشد.
اثرات فشار خون پایین بر روی بدن
یکی از خطرات اصلی فشار خون پایین کاهش جریان خون از طریق سرخرگها و سیاهرگها است. این امر میتواند به طور جدی به گردش خون طبیعی به سایر نواحی بدن از جمله مغز، کلیه و کبد آسیب وارد سازد. در صورت عرضه ناکافی خون و اکسیژن، اندامها نمیتوانند به درستی کار کنند. به عنوان مثال چنانچه کلیهها به قدر کافی خون و اکسیژن دریافت نکنند، نمیتوانند به طور کامل مواد زائدی مانند اوره و کراتینین را از بدن دفع کرده که به نوبه خود میتواند موجب افزایش مداوم در سطوح آنها شود. چنانچه فشار خون به شدت پایین باشد و حتی عرضه خون به عروق کرونر محدود شود، فرد میتواند دچار درد قفسه سینه و حتی حمله قلبی گردد.
فردی که به طور قابل توجهی از فشار خون پایینی برخوردار است به احتمال زیاد علائم ذیل را تجربه خواهد کرد:
حملات مکرر غش یا ضعف
تپش قلب
سبکی سر
تاری دید
سرگیجه
سرد و مرطوب شدن پوست
تنفس سریع
تهوع
ضعف
خستگی
شوک جدیترین وضعیت مرتبط با هیپوتنشن است که در آن اندامهای حیاتی بدن مانند کلیهها، کبد، قلب، ریهها و یا مغز قادر به انجام عملکرد خود به دلیل محرومیت از اکسیژن و مواد مغذی ناشی از گردش خون ضعیف نخواهند بود.
عوامل مؤثر
هیپوتنش میتواند به دلایل ذیل رخ دهد:
از دست دادن ناگهانی و شدید خون
کم آبی شدید بدن
نارسایی احتقانی قلب
انفارکتوس میوکارد (که بازده قلبی را کاهش میدهد)
مصرف طولانی مدت داروهای دیورتیک یا ادرار آور
مصرف طولانی مدت داروهای ضد فشار خون بالا، مانند داروهای مسدود کننده بتا، داروهای مسدود کننده کانال کلسیم یا داروهای مهار کننده ACE (مهار کنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین)
سطوح بالای اسید در خون
سپسیس
سطوح پایین اکسیژن در خون
درمان بسته به علت نهفته و زیربنایی تفاوت خواهد کرد. نظارت مناسب بر نشانهها و علائم فشار خون پایین میتواند نقش مهمی در جلوگیری از بروز خطرات مرتبط با این بیماری داشته باشد. همچنین لازم است از مصرف بیش از حد داروهای ضد فشار خون بالا خودداری کرد به این دلیل که یکی از متداولترین علل فشار خون به طور غیر عادی پایین همین داروها میباشد.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.