ماهان شبکه ایرانیان

زاکانی در نشست خبری:

کشور را نیازمند آمریکا معرفی کردند/با آمارسازی جیب مردم پرنمی شود

رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس نهم گفت: سند برجام توسط کارشناسان آمریکائی تنظیم شده، لذا برجام یک سند آمریکائی است و ما صرفاً در آن نظرات خودمان را مطرح کرده ایم.

کشور را نیازمند آمریکا معرفی کردند/با آمارسازی جیب مردم پرنمی شود

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا زاکانی رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم در نشست خبری خود که صبح امروز به میزبانی انجمن روزنامه نگاران مسلمان برگزار شد، اظهار داشت: از انتهای دولت دهم، راه دومی در موضوع هسته ای به پیشنهاد آمریکائی ها گشوده شد که با تدبیر دقیق رهبری، این راه در جهت کسب منافع ملی مسدود نشد تا علاوه بر مذاکرات رسمی، مذاکرات غیر رسمی هم با آمریکائی ها داشته باشیم.

وی افزود: با شروع دولت یازدهم، مسیری که انتخاب شد، مسیر رسمیت بخشیدن به این راه فرعی بود و عملاً 1+5 به فراموشی سپرده شد و دولت صرفاً از طریق مذاکره با آمریکا سعی کرد مشکلات را برطرف کند و هرچه که دستاورد 10 سال مذاکره هسته ای را داشتیم با این مذاکرات مخدوش و غیر کارشناسی باعث شد که رویکردی جدید در مواجه با آمریکائی ها شکل بگیرد.

رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم با بیان اینکه دولت یازدهم نتوانست از فرصت نیازمندی آمریکائی ها و باز شدن راه مذاکره غیر مستقیم با آنها که از طریق رهبری صورت گرفته بود، استفاده کند، اظهار داشت: کار اشتباه این بود که در قالب مذاکرات با آمریکا از ظرفیت شکاف ها و اختلافات میان 6 کشور موجود استفاده نکردیم و مسیری را رفتیم که خودمان را نیازمند ارتباط با آمریکا و دارای مشکل معرفی کردیم.

زاکانی گفت: این مسیر با اشکالات بعدی همچنان ادامه پیدا کرد از جمله اینکه ما در نقشه راه و برنامه تنظیم شده آمریکائی ها حرکت کردیم و این را امروز همه اذعان دارند که برجام توسط کارشناسان آمریکائی تنظیم شده و در حقیقت یک سند آمریکائی است و ما تنها در آن سند توانستیم نظرات خود را اعلام کنیم.

زاکانی گفت: نوع نگاه ما نگاه یک فرد نیازمند بود در حالی که آمریکا نیازمند هم‌نشینی با ایران اسلامی است. طبیعی است که آقای رئیس جمهور دستور بدهند آقای ظریف از ظرفیت های حقوقی برجام برای مقابله با بدعهدی های آمریکا استفاده کند؛ چراکه امکان ندارد بر اساس مکانیسمی که در برجام تنظیم شده، ادامه راه شکایت وجود داشته باشد.

رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم افزود: مشکل دیگری که وجود داشت این بود که ما به آنها اعتماد کردیم همینطور اینکه این مسئله را به مخفی‌کاری پیش بردیم. ابتدا 5 نفر عضو ارشد باید این مسئله را پیگیری می کردند و بعد از یک مدتی دو نفر دیگر هم به آنها اضافه شدند که آقایان صالحی و وزیر دفاع بودند. همچنین نکته دیگری که وجود دارد این است که تعجیل ما در مسئله برجام آنقدر به ما خسارت وارد کرد که امروز این سند برجام به شکل یک بچه ناقص الخلقه ای است که ما باید ده ها سال آن را تیمارداری کنیم و این علی رغم هشدارهای پزشکان در این رابطه بود.

نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت و حامیان برجام در مجلس دلایل خودشان را برای تعجیل در امضای برجام داشته اند، اظهار کرد: ما امروز هنرمندانه یک میلیون و 950 هزار بشکه نفت صادر می کنیم؛ در حالی که قیمت نفت بسیار کمتر از زمانی شده است که در اوج تحریم ها بودیم. البته پول نفت ما هم وارد کشور نمی شود. لذا ما به مردم حرف راست را نگفتیم و به مردم این را اعلام نکردیم در آنچه که مابه ازای معامله صنعت هسته ای کشور با طرف مقابل بود، نتیجه آن خسران محض است.

وی ادامه داد: اگر بابک زنجانی کار زشتی را انجام داده که داده و باید محاکمه هم شود، ده ها برابر آن در دولت در حال انجام شدن است و سود آن را هم عده ای نورچشمی می برند که این هم در مقوله فساد قابل بررسی است.

زاکانی با اشاره به اینکه از صحبت های دیروز آقای عراقچی متعجب هستم که گفته اند برجام کار خودش را کرده است، اظهار داشت: اگر اینطور باشد که ایشان گفتند وامصیبتا! یعنی این تمام کاری بود که برجام برای ما انجام داده است؟ این خیلی زشت است و به نوعی آسیب زدن به افکار عمومی مردم آگاه ما محسوب می شود و نباید عده ای مردم را تحقیر کنند.

رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم افزود: امروز که سازمان ملل و شورای امنیت ایران را به عنوان عنصر سازنده در مسئله بحران سوریه می دانند، عده ای نباید آن را به واسطه برجام لحاظ کنند که این حرف بسیار اشتباهی است و نباید این صحبت های بی اساس را به جهانیان و مردم خودمان القاء کنیم؛ چراکه اگر مقاومت و حضور مستشاری ایران در سوریه نبود، امروز باید در تهران با تروریست ها مبارزه می کردیم و ده ها برجام هم کاری را نمی توانست انجام دهد. البته این صحبت نافی این نیست که ما مخالف مذاکره هستیم بلکه می گوییم مذاکره از سر ذلت، معامله خوبی نیست.

وی افزود: مشکل دیگری که وجود دارد این است که دولت دائما عهدشکنی های آمریکا را توجیه می کند و تیم مذاکره کننده باید بداند که در ازای دستاوردهای هسته ای کشور تاکنون نتیجه خوبی را به دست نیاورده اند و خسران محض برای کشور به بار آوردند. لذا یکی از مشکلات بزرگ دولت یازدهم سبک شمردن دستاوردهای هسته ای بوده است.

زاکانی با بیان اینکه دولت باید واقعیت ها را به مردم بگوید و در سطح جهانی برای آمریکایی ها رسوایی به وجود آورد، گفت: در کشور محصول برجام می شود یک هواپیمای ایرباس که در کمال تعجب و خجالت آن را هم به مشهد می برند جهت طواف دادن و من نمی دانم کسانی که امروز مسئول اداره کشور هستند، از چه جایگاهی برخوردارند؟ چه میزان اطلاعات دارند؟ به مردم، اساتید، دانشجویان و کارشناسان چه نگاهی دارند؟ و چرا عزت ملی ایران را مکنوب می کنند؟

نماینده سابق مجلس شورای اسلامی ادامه داد: عدم باورمندی داخلی که در حد صفر است و در کنار آن امید داشتن به دشمن برای حل مشکلات کشور که به ما قول و وعده داده است و هیچ مستند حقوقی و چارچوب‌مندی که او را مکلف کند به انجام تعهداتش، از دشمن نمی بینیم، یکی دیگر از مشکلات امروز جامعه است.

وی اضافه کرد: مسئله دیگر عدم سعه صدر است که دولت و مسئولان امروز کشور حتی منتقدان داخلی که به شکلی منطقی مسائل را نقد می کنند هم برنمی تابند و دائم می گویند که به ما اعتماد داشته باشید.

رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم با بیان اینکه دولت یازدهم از همان ابتدا صنعت هسته ای کشور را سبک می شمرد، خاطرنشان کرد: سازمان انرژی اتمی از مهر ماه سال 92 می گفت که این صنعت هزینه و فایده ندارد و بهتر است که ما آن را نداشته باشیم و خارجی ها به کمک ما بیایند. آنها اعتقاد داشتند که طرف های خارجی خیرخواه و امدادگر ما هستند.

زاکانی افزود: بحث امروز در کشور ما اولویت ها و چگونگی رسیدن به آنها است. بنابراین همه این اتفاقات بر مبنای غلط نگاه کردن به منافع ملی و مصالح انقلابی به عنوان یک دستاورد سیاسی برای جناح خاص شکل گرفته است و عدم باورمندی و توانمندی داخلی هم یکی دیگر از دلایل آن است.

وی ادامه داد: جامعه سیاسی آمریکا در میان خود و در قالب پلیس خوب و بد مواضع مختلف را میان نیروهای سیاسی اش دارد و امروز که ترامپ بر سر کار آمده در حالی که آمریکایی ها نیازمند برجام هستند، وزیر دفاع انتخابی آن کشور یک موضع را اتخاذ می کند و وزیر خارجه پیشنهادی آنها هم موضع دیگری را از خود بروز می دهد.

رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم ادامه داد: روحانی به مردم صراحتاً بگوید از برجام چه چیزی عاید اقتصاد شد و چقدر از منابعی که به دست آمد به داخل کشور منتقل شد؛ همچنین روحانی به مردم بگوید میزان موجودی جیب مردم چه تغییری در این یکسال کرده است.

نماینده مردم تهران در  مجلس نهم خاطرنشان کرد: می‌شود آمارسازی کرد اما جیب خالی مردم را چه می‌شود کرد؟ مگر قبل از انتخابات است که از موضع اپوزیسیون صحبت می‌کنید و از کمبود اشتغال‌ و وجود رکود حرف می‌زنید.

زاکانی با بیان اینکه شعار درمانی علاج مشکلات کشور نیست و قرار نیست دولت پس از 4 سال بگوید که مشکلات کشور رکود و بیکاری است خاطرنشان کرد: دولت پاسخ دهد دلیل رکود کشور چیست و از موضع اپوزیسیون نظر ندهد چون این حرف‌ها مربوط به قبل از انتخابات است نه بعد از انتخابات که دولت در مقام پاسخگویی قرار دارد.

رئیس کمیسیون بررسی برجام د رمجلس نهم ادامه داد: دولت تبدیل به دولت انشاء شده و امیدواریم به دولت اجرا تبدیل شود.

وی افزود: روحانی صراحتاً بگوید روزی 150 میلیارد دلاری که قرار بود بعد از برجام به نفع کشور شود دقیقاً کجاست؟

نماینده مردم تهران در  مجلس نهم با بیان اینکه  امیدواریم با توجه به آنچه امروز درصحنه برجام رخ‌داده است؛ دولت لااقل مواجه حرفه‌ای و دقیق‌تری با موضوع برجام داشته باشد،اظهارکرد:امیدواریم  رسوایی آمریکا در موضوع برجام  مورد توجه دولت قرار گیرد تا حداقل التیامی برای مردم باشد و روزنه‌ای برای بهتر شناختن آمریکا در منطقه و جهان شود نه اینکه عوامل دولتی دنبال بزک کردن آمریکا باشند و اوضاع را به شرایطی تبدیل کنند که ماحصل آن این باشد که واقعیت تلخ از دسترس مردم دور بماند.

زاکانی ادامه داد: امیدواریم دولت به توانمندی‌های داخلی تکیه کند و برجامی را که مفادش را بیش از تعهداتمان در آن اجرا کردیم را به یک نتیجه‌ای برساند و حداقل تعهداتی را که آمریکایی‌ها داده‌اند برای ملت ایران بگیرند. از طرفی هم مسیری را برویم تا این عبرت‌ها ثبت و ضبط شود.

وی با اشاره به یکی از ایرادات وارد بر برجام گفت: یکی از ایرادات وارد بر نحوه مذاکره در برجام این است که این مذاکرات صورت‌جلسه ندارد و بعداً صدایش درمی‌آید. چراکه وزارت امور خارجه هیچ صورت مذاکراتی از برجام ثبت نکرده است و کسانی که عضو تیم مذاکره بودند به کمیسیون ویژه برجام گزارش دادند که ما نه‌تنها صورت مذاکرات نداریم بلکه از روند پیشرفت مذاکرات نیز مطلع نیستیم و فقط تعدادی دست‌نوشته با «مداد» را ثبت کرده‌ایم. جالب است که چنین مذاکرات مهمی را با چند دست‌نوشته با «مداد» ثبت کرده‌اند.

رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم بابیان اینکه امیدواریم مشاوران کم‌تجربه جای خود را به کسانی بدهند که صاحب هنرمندی فن مذاکره هستند، گفت:‌ باید مشاوره را به کسانی دهند که دقت نظر در حفظ منافع ملی دارند البته اگر بخواهم پیش‌بینی هم در مورد آینده برجام داشته باشم این است که در آمریکا دو موضع متفاوت در مورد برجام وجود دارد.

نماینده مردم تهران در  مجلس نهم در تشریح اولین موضع آمریکایی‌ها در قبال برجام تصریح کرد: اولین گروه برجام را دستاوردی برای خود می‌دانند و تمام تلاششان صیانت از آن است چون به این باورند که هم صنعت هسته‌ای ما را محدود کرده‌اند و هم این صنعت محدودشده را در مسیری قرار داده‌اند که ماحصلش بتوانند در کنار بهره‌مندی از منابع سرشار انرژی کشورمان ما را درر آینده‌ای نه‌چندان دور به کشوری بالاجبار مستعمره خود تبدیل کنند.

وی بابیان اینکه گروه دوم نیز به این راضی نیستند و به دنبال شکستن برجام هستند گفت: آنها به دلیل روحیه استکباری که دارند به دنبال شکستن برجام هستند؛ عده‌ای  در آمریکا اظهار می‌کنند که باید برجام را بازبینی کنیم و هدفشان این است که حداقل‌هایی را هم که در برجام وجود دارد، هیچ‌چیزی را به‌عنوان جایگزین و مبدل به ایران ندهند و یک شرمندگی بزرگ را برای ایران در اذهان جهانیان به تصویر بکشند.

زاکانی در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران پیرامون اظهارات قبلی رئیس‌جمهور در مورد اقدامات ایران در قبال نقض برجام گفت: در مراحل بررسی برجام بالغ‌بر ده‌ها هزار ساعت کار جمعی انجام دادیم و از کارشناسان کشور اعم از موافق و مخالف استفاده کردیم و خودمان را در مقام قضاوت نشاندیم و تمام نکاتی را که از قبل پیش‌داوری می‌کردیم را پشت در گذاشته و به داخل کمیسیون رفتیم و این سند را از ابتدا شروع به بررسی کردیم تا حق منافع ملی و مصالح انقلابی تأمین شود.

رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم بابیان اینکه در این مسیر کمیسیون در مقام داور به نتایجی رسید که در 7 بخش در گزارش کمیسیون منعکس شد، تصریح کرد: همان‌جا به‌صراحت بیان کردیم که این سند با 37 بند و 5 الحاقیه و قطعنامه 2231 با دو ضمیمه A و B  که از آن برخوردار است هیچ راهی برای اینکه بتوانیم به‌حق و حقوقمان برسیم تأمین نمی‌کند. برای اینکه وقتیی بند 36 را ملاحظه می‌کنید در آنجا با ابهام کلمه‌ای را آورده است که آن ابهام و کلمه امکان سوءاستفاده را برای طرف مقابل ایجاد می‌کند. بند 36 و 37 را که ملاحظه کنیم این امکان را فراهم کرده که آمریکایی‌ها حتی اگر ما شکایت هم بکنیم، همه قطعنامه‌ها و تحریم‌هایی که روی کاغذ و در عمل وجود داشت را برگرداند.

وی بابیان اینکه در این شرایط دو اتفاق خواهد افتاد،‌گفت: اولین اتفاق این است که آمریکایی‌ها که برجام را به‌طور مکرر نقض کرده‌اند فراتر از این نقض مکرر اصلش را مبتنی بر یک زیاده‌خواهی و حرکت مستکبرانه از بین ببرند و اصل برجام را زیر پا بگذارند. درحالی‌که آمریکا امروز در هر موضعی نقض برجام کرده است اما عملاً و رسماً این را اعلام کند که البته خیلی دور از ذهن و عقل است ولی چون دشمنان ما احمق و مستکبر هستند، امکانشان اتفاقی نیز وجود دارد. البته این شرایط بهترین وضعی است که ما از این تنگنای موجود رهایی پیدا کنیم چون ما دیگر از مشکلات فشار تحریم در سال 92 و 93 عبور کرده بودیم و این بر اساس آمار بانک مرکزی و بانک جهانی است.

نماینده سابق مجلس در همین زمینه ادامه داد: تحریم به ما کارگر نیفتاده بود هرچند حداقلش هم برای ملتمان ظالمانه بود اما این تحریم ظالمانه برای ملت ما سختی‌هایی را ایجاد کرد ولی ما از منافع ایجاد زمینه دور زدن تحریم‌ها بهره نبردیم. لذا یا آمریکایی‌ها باید بشکنند و یا ما در داخل کشور مسیری را برویم که عهدشکنی آن‌ها را برایمان نشان دهد و به‌صورت مرحله‌ای اموراتی را دنبال کنیم که برایمان قابلیتی ایجاد شود و همزمان با ایجاد قابلیت و مجاب کردن افکار عمومی جهانی شرایطی ایجاد می‌شود که گام‌به‌گام به حقوق هسته‌ای خود بازگردیم و  بند 3 قانون مجلس شورای اسلامی را دنبال کنیم. این تنها راه است ولی متأسفانه دولت محترم علاقه‌ای برای این کار ندارد که کار غیر کارشناسی‌اش کوچک‌ترین لطمه‌ای را ببیند و کأنه آن را وحی منزل می‌داند.

زاکانی تأکید کرد: دولت کاری جزء این نمی‌تواند بکند که واقعیت را به مردم و جهانیان بگوید و رایزنی کند. همچنین زحمتی که در دیپلماسی برای بستن برجام کشیدند باید ده‌ها برابرش را امروز بکشند تا احقاق حقوق ملت و بدعهدی آمریکا انجام شود.

رئیس کمیسیون ویژه برجام در مجلس نهم با بیان اینکه نکته سومی هم برای ایران وجود دارد، خاطر نشان کرد: می‌توانند با تحقیق و توسعه ظرفیت‌سازی مقدماتی‌اش را فراهم کنند و در کنارش نیز این رایزنی‌ها و روشنگری‌ها را انجام دهند تا اگر روزی تصمیم  گرفتیم که ماده 3 قانون مجلس را عملیاتی کنیم، ما را در موضع متهم ننشانند و بگویند شما در موضع متهم نشستید و مجبور شویم از خسران کنونی نیز بیشتر هزینه کنیم.

وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران پیرامون اظهارات جان‌کری مبنی بر اینکه برجام یک قراردادی دائمی است و تناقض آن با اظهارات رهبر انقلاب گفت: چیزی که کری گفت امر منطبق بر واقعیتی است که آنها به آن پایبند هستند و در خود سند برخی از اجزایش دائمی است و برخی 25 ساله، 10 ساله و 15 ساله است.

رئیس کمیسیون بررسی برجام در مجلس نهم درباره قرارداد محرمانه ایرباس با ایرلاین‌ و شفاف نبودن مباحث مالی آن اظهار کرد: به نظر من این مسئله توضیح نمی‌خواهد چراکه این دولت امنیتی‌ترین کابینه بعد انقلاب است و به دلیل نگاه امنیتی تمام کارها را محرمانه می‌داند و برخی با استفاده از این مخفی‌گری‌ها سودهای کلانی را به جیب می‌زنند.

نماینده سابق مجلس افزود: زمانی که ما درباره IPC تذکر دادیم و گفتیم این مصوبه دولت اشکال دارد، نقد کارشناسانه ما را برنتابیدند و بعد از مدتی جهانگیری گفت که این مصوبه 150 اشکال دارد.

زاکانی با بیان اینکه در موضوع FATF هم آن را محرمانه کردند و بعد از دستگیری یک جاسوس متوجه شدیم سندی به نام FATF تنظیم‌ شده، خاطرنشان کرد: شرکت بوئینگ اعلام کرده قراردادی که با ایران بسته، بخشی از مشکلات اقتصادی این شرکت را حل کرده است اما نمی‌دانم که چرا هیچ‌کس مشکلات اقتصادی ما را حل نمی‌کند.

عضو شورای مرکزی جمعیت رهپویان تصریح کرد: ما مخالف هواپیمای جدید نیستیم اما زمانی که 70 درصد از مردم کشور ما با جاده سفر می‌کنند باید به فکر بها دادن به این 70 درصد باشیم که سالیانه 20 تا 30 هزار نفر کشته می‌دهیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: این قرارداد یک جنبه سوءاستفاده و یک جنبه القایی دارد که این کار را انجام دهند. به نظرم اولویت‌های کشور وارونه شده زیرا اگر صنعت خودروسازی در اولویت بود دولت بهتر می‌توانست برنامه‌ریزی کند و مشکلات اقتصادی را حل کند اما متأسفانه دولت «شو درمانی» راه انداخته است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان