ماهان شبکه ایرانیان

در گفتگوی با الف با حاجی دلیگانی مطرح شد؛ تئاتری که اروپایی‌ها برای خوش‌خیالان بازی کردند

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در مورد با بیان اینکه کاملاً مثل روز روشن بود شرکت‌های اروپایی ایران را ترک می‌کنند و به قرارداد خود پایبند نیستند، گفت: مسوولان در قراردادهایی بستند، تضمین لازم را نگرفتند و فقط دلشان خوش بود که با کشور اروپایی قراردادی از روی ذوق‌زدگی امضا کردند که نتیجه آن را امروز مشاهده می‌کنیم.

در گفتگوی با الف با حاجی دلیگانی مطرح شد؛			تئاتری که اروپایی‌ها برای خوش‌خیالان بازی کردند/ مطهری گفت زورشان نرسید تضمین بگیرند/ نتیجه امضاء قرارداد از روی ذوق‌زدگی و برپایی شو مشخص است

به گزارش الف؛ پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها علیه کشورمان، باز ماجرای تکراری خروج شرکت‌های اروپایی به بهانه تحریم ایران کلید زده‌شده و شرکت‌هایی که نیامده بودند چمدان خود را بستند؛ این ماجرا برای نخستین بار نیست که رخ می‌دهد و همین شرکت‌هایی که امروز نیامده چمدان به دست هستند در چند سال گذشته هم این کار را با ایران انجام دادند و فقط کشور ما خسارت دید نه آن شرکت‌ها.

هنوز رفتن توتال، پژو و دیگر شرکت‌های اروپایی از ذهن پاک نشده بود که بدون هیچ توضیحی کوچکی ایران را ترک کرده بودند و به قرارداد خود پایبند نبودند که بازهم و بعد از خروج آمریکا از برجام این ماجرا تکرار شد توتال و... بدون حتی انجام کاری پروژه‌های خود را رها کردند.

بیشتر بخوانید:

زنگنه: توتال 60 روز فرصت دارد تا با دولت آمریکا مذاکره کند

8 شرکت اروپایی ایران را ترک کردند

اما چرا اتفاقات گذشته درسی برای مسئولان نشد و در باغ سبز به این شرکت‌ها نشان دادند و امروز بازهم کشور ما ضرر کرد نه آن‌ها. این موضع که این قراردادها چگونه و با چه شرایطی بسته‌شده و آیا موضوعاتی مانند ترک ایران در آن لحاظ شده است یا نه؛ پاسخ کاملاً روشن است نه؛ زیرا گاها این قراردادهایی که مثلاً با توتال و یا شرکت‌های خودرویی بسته و مهر محرمانه بالای آن درج شد، یک‌طرفه است اما چرا این بار دولتمردان تدبیر و امید در این بازی گرفتار شدند و نتوانست قراردادی در ببندند که هم منابع ما را تامین کند و هم طرف مقابل را.

 مثلاً شرکت توتال بعد زا گذشته چند ماه و معطل کردن ایران برای بار دوم  وقتی سخن از رفتن کرد، نه‌تنها این خروج در قرارداد محرمانه‌اش دیده نشده بود بلکه زنگنه  وزیر نفت کشورمان فقط مهلت دو ماه برای مشخص کردن وضعیت آن شرکت برای حضور در ایران تعیین کرد.

حسینعلی حاجی دلیگانی  عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس دراین‌باره به خبرنگار الف، گفت: کاملاً مثل روز روشن بود که این اتفاق (خروج شرکت‌های اروپایی) رخ می‌دهد و ایران را ترک می‌کنند، زیرا هدفی ندارند که جدا از آمریکا حرکت کنند و زیرا مشکل این است که چرا آقایانی که مجدداً به این شرکت‌های اعتماد کرده بودند، دوباره با تکرار اشتباه گذشته به این کشورها اعتماد کردند.

وی افزود: شرکت‌های اروپایی معمولاً سناریویی تعریف می‌کنند که بر اساس  آن تقسیم‌کار انجام‌شده و از ابتدا نقش آمریکا، اروپا و حتی شرکت‌های خصوصی‌ها آن‌ها مشخص است و بر اساس آن نمایشنامه‌ای تنظیم می‌شود که همه این موارد در آن نوشته‌شده و بعضاً برخی از خوش‌خیالان در داخل، این تئاتری که آن‌ها بازی می‌کنند را به‌عنوان یک رفتار واقعی تلقی کرده و بر اساس آن تصمیم می‌گیرند.

این عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس با بیان اینکه  ایراد از شرکت‌های اروپایی نیست و مشکل از خودمان است که از رفتار آن‌ها تصور و برداشت می‌کنیم، در مورد اینکه چرا در امضای این  قراردادها موارد و موضوعات حقوقی برای جلوگیری از ضرر ایران وجود ندارد، پاسخ داد: رفتار خارجی‌ها برای حضور در ایران یک نمایش تئاتری بیشتر نیست و مدیران و مسوولان با این نمایش کشور را واقعی می‌دانند و می‌گویند قرارداد و عمل آن‌ها مثل روز روشن و حرفشان حجت است، مانند اینکه گفتند آقای کری حرف زده و قول داد و نیازی هم به گرفتن تضمین کتبی و... نیست و  مشکل اینجا است.

حاجی دلیگانی ادامه داد: زمانی که آقای ظریف و دیگران که خود را کارکشته مسائل دیپلماسی می‌دانند، می‌گویند چون اوباما هست و یا اینکه کری می‌گوید؛ دیگر نیازی به نوشتن و تضمین کافی نیست و زمانی که این نوع نگاه در مدیران وجود دارد، طبیعی است که تضمین‌های لازم هم برای قراردادها را هم نمی‌گیرند.

بیشتر بخوانید:

مرزی‌ترین فاز پارس جنوبی معطل "تقریبا هیچ"

وی تصریح کرد: دریکی از جلسات علنی مجلس به آقای مطهری گفتم که این‌هایی که می‌گویند برجام تصمیم نظام بوده است، چرا تصمیمات نظام را اجرا نکردند؛ او  پاسخ داد کدام تصمیمات و بیان کردم  چرا الزامات 9 گانه‌ای که توسط رهبری ابلاغ شد، توسط دولت و شخص آقای رئیس‌جمهور اجرایی نشد؛ مگر در بند یک آن الزامات نیامده که باید در مورد اجرای برجام تضمین کتبی از رئیس‌جمهور آمریکا و روسای کشورهای اروپایی گرفته شود، چرا به این موارد عمل نشد؛ پاسخ آقای مطهری که رسماً در مجلس  اعلام کرد، این بود که دولت زورش نرسیده است.

این نماینده مردم در مجلس عنوان کرد: متاسفانه رسانه‌های این مورد هیچ کاری انجام ندادند که چرا زور دولت نرسید و چرا به مردم و مجلس این موضوع را نگفتند؛ مگر مردم نامحرم بودند و بعد برخی می‌گویند این برجام قرارداد برد-برد است، درحالی‌که باید می‌گفتند برد برای آن‌ها و زور شنیدن برای دولت ما.

حاجی دلیگانی با بیان اینکه در این مجلس طرح سوال از رئیس‌جمهور اجرایی نمی‌شود، گفت: قصد دارم این موضع روزشان نرسید را در قالب تذکر به رئیس‌جمهور و طرح سوال از ظریف وزیر امور خارجه در مجلس مطرح خواهم کرد که چرا زورشان نرسید.

وی در مورد اینکه چرا شرکت‌های خارجی بدون هیچ توضیح قراردادهای خود با ایران را لغو کرده و بدون انجام کاری کشور را ترک می‌کنند، اظهار کرد: به این دلیل است مسوولان از ذوق‌زدگی دنبال این قراردادها بودند؛ یعنی  دولت تدبیر و امید بعد از امضا و اجرای برجام برای برپایی  شو در کشور و اینکه شرکت‌های اروپایی به می‌آیند به دنبال بستن قرارداد بود بدون هیچ بررسی و تضمینی و به این شرکت‌ها به ایران آمدند و گشتی زدند و رفتند.

عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس تاکید کرد: مسوولان در قراردادهایی بستند، تضمین لازم را نگرفتند و فقط دلشان خوش بود که با کشور اروپایی قراردادی امضا کردند که نتیجه آن را امروز مشاهده می‌کنیم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان