— چون رژیم بسیار ناکافی و یکنواخت است شخص قادر به تحمل آن در درازمدت نیست و پس از مدت زمان کوتاهی رژیم را رها کرده و به پرخوری پناه میبرد.
— چون انرژی کافی به بدن و به خصوص سلولهای عصبی نمیرسد، عوارض عصبی بروز کرده و تحمل رژیم غیرممکن میشود.
— در اثر پیروی از این قبیل رژیمهای خیلی کمکالری، بدن به متابولیسم پایین عادت کرده و در صورت استفاده از برنامه غذایی صحیح لاغری، شخص دچار افزایش وزن میشود که این خود یکی از عوامل مهم عدم موفقیت در رژیم لاغری است.
— چنانچه انرژی دریافتی (انرژی حاصل از غذای مصرفی) سریعا کاهش یابد طی دو هفته، متابولیسم پایه حدود 15 درصد تقلیل یافته و کاهش وزن متوقف میشود.
عوامل فوق موجب عدم پیروی از رژیم لاغری و پناه بردن شخص به پرخوری و در نتیجه افزایش وزن مجدد خواهد شد. این امر در فرد ایجاد افسردگی کرده و بیش از پیش به پرخوری عصبی پناه خواهد برد. پرخوری موجب تشدید چاقی شده و چاقی باعث افزایش عناد به خود و پرخوری بیشتر میگردد و این حلقه معیوب تکرار شده و در نهایت شخص را از پای درمیآورد.
الف 2– رژیمهای تکخوری
— این دسته از رژیمها به علت عدم تنوع غذایی، بعد از مدت کوتاهی ایجاد خستگی و دلزدگی از رژیم خواهد کرد و ادامه آن امکانپذیر نخواهد بود، ضمن آنکه مضراتی به شرح زیر در بر دارد:
به علت عدم تنوع، موجب برخی کمبودهای تغذیهای شده و نهایتا ایجاد سوءتغذیه خواهد نمود. ضمنا چون برخی از مواد مغذی در حضور بعضی مواد مغذی دیگر جذب و متابولیزه میشوند، لذا در این نوع رژیمها، کاربرد مواد مغذی پایین آمده و این مواد به خوبی در بدن به مصرف نمیرسند.
الف 3– رژیمهای با کربوهیدرات خیلی پایین
ادامه این نوع رژیمها پس از مدتی موجب بروز اختلالات شدید عصبی میشود زیرا انرژی لازم برای فعالیت سلولهای عصبی صرفا از کربوهیدراتها تامین میگردد و کمبود کربوهیدرات باعث ایجاد اختلال در فعالیت سلولهای عصبی شده و ناراحتیهای عصبی بروز میکند. بنابراین ادامه این قبیل رژیمها امکانپذیر نخواهد بود. ضمنا رژیمهای با کربوهیدرات خیلی پایین، اشکالات دیگری به شرح زیر در بر دارد:
— از آنجایی که متابولیسم چربیها در حضور کربوهیدراتها کامل میشود، لذا کمبود کربوهیدرات در رژیم غذایی باعث بروز اختلال در متابولیسم چربیها شده و ایجاد عارضهای به نام کتون مینماید که سلامت شخص را به مخاطره میاندازد.
— در رژیمهای با کربوهیدرات پایین، معمولا شخص مواد نشاستهای را از برنامه غذایی خود حذف مینماید که در این صورت به علت نیاز سلولهای عصبی به کربوهیدرات، شخص حرص و ولع زیادی به مواد شیرینی پیدا میکند و افراط در مصرف این مواد موجب افزایش وزن و چاقی میشود و این امر یکی از عوامل ممانعت کننده در ادامه رژیم لاغریست.
الف 4 – رژیم آبدرمانی
در این رژیم، آب جانشین غذا شده و فرد به جای غذا، مقدار زیادی آب در شبانهروز مصرف میکند. این رژیم چون عواقب بسیار ناگوار و خطرناکی در بر دارد به هیچوجه در درازمدت قابل تحمل نیست و موجب یاس شخص در پیروی و ادامه رژیم لاغری میشود.
با توجه به نکات فوق ملاحظه مینمایید که انواع رژیمهای لاغری غلط به علت لطمات مهمی که به سلامت شخص وارد میسازند قابل تحمل نیستند و موجب امتناع فرد از رژیم لاغری میشوند.
البته در این قسمت صرفا اشارهای شد به پارهای از رژیمهای لاغری غلط در حالی که رژیمهای لاغری نامناسب فراوان دیگری نیز وجود دارند که همگی مضر و از عوامل مهم عدم موفقیت در کاهش وزن و برقراری وزن مناسب در شخص میباشند که در این مجموعه فرصت اشاره به آنها نیست.
ب- عادات و انتخابهای غذایی غلط
امروزه یکی از مهمترین عوامل عدم موفقیت در کاهش وزن و تثبیت وزن در محدوده نرمال، پرخوری و پیروی از عادات غذایی غلط است. بسیاری از افراد چاق یا دارای اضافه وزن به مقدار زیاد غذا نمیخورند ولی غذای مصرفی خود را از بین موادی انتخاب میکنند که موجب افزایش وزن و چاقی میشود.
عادات و رفتارهای تغذیهای عامل خیلی مهمی در موفقیت یا عدم موفقیت در رژیمهای لاغریست. این عادات از کودکی و در سالهای اولیه زندگی تحت تاثیر والدین و خانواده در کودک ریشه میگیرد و پس از آن نیز بعد از رفتن کودک به مدرسه، یکسری عادات و آداب و سنن تغذیهای از محیط و مدرسه کسب میگردد که میتواند تا آخر عمر گریبانگیر فرد باشد.به عنوان مثال شخصی که عادت به خوردن غذاهای سرخ کرده و مصرف چربی زیاد در الگوی غذایی خود دارد، روزانه مقدار زیادی چربی وارد بدن خود میکند.
با توجه به اینکه فشردهترین و غنیترین منبع تولید انرژی چربی است (زیرا هر یک گرم چربی حدود 9 کیلو کالری انرژی تولید میکند در حالی که هر یک گرم کربوهیدرات یا پروتئین 4 کیلوکالری انرژی تولید مینماید) به این ترتیب برنامه غذایی غنی از چربی مانند غذاهای سرخ کرده و مواد حاوی چربی زیاد از قبیل دسرها و غذاهای چرب، بستنی به خصوص نوع پرخامه و... چنانچه به طور مداوم مصرف شوند موجب بروز چاقی و عوارض نامطلوب ناشی از آن خواهند شد. بنابراین تنها کمیت غذا (مقدار غذای مصرفی) در کاهش وزن موثر نیست بلکه کیفیت برنامه غذایی یعنی نوع موادی که در رژیم لاغری مصرف میشوند نیز حائز اهمیت بسیار زیاد است.
برای خواندن بخش اول -چرا هرگز نمیتوانم لاغر شوم؟- اینجا کلیک کنید.