ماهان شبکه ایرانیان

گفت‌وگو با نیکنام حسینی‌پور

پاسخ به حاشیه‌های خانه کتاب

نیکنام حسینی‌پور به این‌که چرا برخی دوره‌های مدیریتی موسسه «خانه کتاب» با حاشیه همراه بوده است، پاسخ گفت.

پاسخ به حاشیه‌های خانه کتاب

مدیرعامل خانه کتاب در بازدید از ایسنا به مناسبت روز خبرنگار، درباره این‌که چرا مدیریت «خانه کتاب» در  دوره‌های اخیر  با حاشیه همراه بوده است، اظهار کرد:‌ شاید در حوزه سیاست‌گذاری مدیران سلیقه‌ای عمل می‌کنند و به برنامه‌ها و اهدافی که «خانه کتاب» به عنوان یک مؤسسه دارد عمل نمی‌کنند. «خانه کتاب» هیأت امناء، ساختار مشخص و مدیرعامل دارد که راهبری این مجموعه را بر عهده دارند. شاید مدیرعامل‌ها بدون توجه به راهبری هیأت امناء و با توجه به سلیقه شخصی خود عمل می‌کنند. یکی دیگر از دلایل شاید این باشد که «خانه کتاب» برخلاف مسیر و اهداف اولیه خود که جزء شرح وظایفش نیست، می‌رود.

او در ادامه گفت: یکی دیگر از دلایل، نبود شفافیت در این مجموعه بوده است. ما در ارائه گزارش‌ها و عملکردها در حوزه‌های مختلف شفافیت نداشته‌ایم. «خانه کتاب» فعالیت‌های متکثری انجام می‌دهد؛ از برگزاری جشنواره کتاب سال، جایزه جهانی کتاب سال، جشنواره نقد کتاب و نشان شیرازه گرفته تا خبرگزاری کتاب، شابک، اطلاع‌رسانی و... .  همچنین «خانه کتاب» فعالیت‌های متنوعی را برای بزرگداشت‌ها، سرای اهل قلم و... دارد. 

حسینی‌پور همچنین درباره نظارت بر این مسائل بیان کرد: از نظر ساختاری معاونت فرهنگی بر فعالیت‌های خانه کتاب نظارت می‌کند. همچنین نهادهای فرهنگی دیگری وجود دارند که بر آن‌ نظارت دارند. اما به نظرم اگر خودناظر باشیم، یعنی خودمان بر کار خودمان نظارت کنیم بهتر از این است که احساس کنیم یک نهاد نظارتی بر روی ما نظارت دارد. معتقدم اگر دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌ها به صورت شفاف بیان شود و عملکردمان شفاف باشد، همچنین خبرنگاران عملکرد ما را رصد کنند و به ما هشدار دهند، شاید دچار انحراف نشویم. به طور مثال، گزارش عیدانه کتاب را روی سایت بارگذاری کرده‌ایم. در این‌باره اطلاع‌رسانی هم کردیم که به خاطر دسترسی آزاد به اطلاعات و شفاف‌سازی این کار را انجام می‌دهیم و این برای اولین‌بار بود که نشان می‌دادیم هر کتاب‌فروشی چقدر یارانه دریافت کرده است. اما کدام یک از خبرنگاران در این مدت به سایت ما مراجعه کرده و ما را مورد نوازش قرار دادند که چرا به یک کتاب‌فروشی 30 میلیون تومان و به کتاب‌فروشی دیگر دو میلیون تومان اختصاص داده‌ایم؟ به نظر من اگر شفافیت وجود داشته باشد و خبرنگاران کار ما را رصد کنند، مؤسسه خانه کتاب دچار این حاشیه‌ها نمی‌شود.

مدیرعامل خانه کتاب درباره این‌که آیا ماهیت اساسنامه خانه کتاب منجر به این حاشیه‌ها شده است یا این‌که چون مدیرانی خارج از مجموعه وزارت ارشاد مدیریت این مؤسسه را بر عهده داشته‌اند این مسائل پیش آمده است، گفت: اعتقاد شخصی من این است بعد از 25 سال که از ایجاد مؤسسات توسط وزارت ارشاد می‌گذرد، باید در شرح وظایف این مؤسسات مانند خانه کتاب و موسسه فرهنگی نمایشگاه‌ها بازبینی شود و نیاز به رویکردهای جدیدی در این زمینه داریم که این موضوع باید در سطح کلان بررسی شود تا ادامه حیات مؤسسات میسر شود.

او سپس بیان کرد: شاید این‌که مدیری از خارج از مجموعه هدایت آن را بر عهده داشته حرف درستی باشد اما چون خودم از بدنه ارشاد هستم اگر بخواهم آن را تأیید کنم می‌گویند به نفع ارشاد سخن می‌گوید. اما معتقدم مدیران موسسات این‌چنینی باید به وزارت ارشاد وابسته باشند تا حداقل نسبت به سیاست‌های کلان ارشاد آشنا باشند و بدانند در چه مسیری باید حرکت کنند یا حداقل با قوانین مالی و دیوان محاسبات تا حدودی آشنا باشند. به نظرم لازم است دوره آموزشی برای مدیران موسسات داشته باشیم. شاید کسی نمی‌خواهد تخلفی کند اما به خاطر نبود اطلاع از قوانین، اشتباه پیش می‌آید که این نشان می‌دهد عمدی در کار نیست و فقط به خاطر اطلاع نداشتن از قوانین است.

حسینی‌پور در پایان خاطرنشان کرد: در مؤسسه خانه کتاب به اصلاح و بازبینی نیاز داریم. در واقع خانه کتاب اساسنامه خوبی دارد اما در بعضی از دوره‌ها یک حوزه‌اش چاق می‌شود و حوزه دیگر لاغر. هدف اولیه خانه کتاب اطلاع‌رسانی و جمع‌آوری بانک اطلاعات بود. در سال‌های اولیه بانک اطلاعاتی رشد خوبی داشت اما در دوره‌های بعد جوایز رشد کردند. به نظر من باید همه این‌ها را همزمان جلو ببریم بویژه بانک اطلاعاتی و دیتا را. در جهان امروز از دیتا می‌توان تولید ثروت کرد. ما باید به این سمت برویم که به اهداف اولیه خانه کتاب پایبند باشیم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان