برای دسترسی به محتوای هر سایتی باید از مرورگر کمک بگیرید تا صفحه موردنظر را اجرا کند.ایران بیشترین کاربر اینترنتی را در خاورمیانه دارد، به این معناست که بیشترین استفاده از مرورگر را در خاورمیانه دارد.
ازآنجاییکه بسیاری از فعالیتهای ما در اینترنت به کمک مرورگر انجام میشود باید کمی در انتخاب مرورگر حساس باشیم. چرا ؟ چون ممکن است با همان مرورگر وارد حساب اینترنت بانکی خود شوید و یا خریدهای اینترنتی داشته باشید و این مرورگر است که اطلاعات شما را دریافت و ارسال میکند.
علاوه بر امنیت مرورگر ، سرعت و رابط کاربری آن نیز مهم است. حتی اگر قرار باشد تنها یک مقاله در سطح اینترنت را مطالعه کنید، مطمئناً دوست ندارید برای اجراشدن مرورگر صبر کنید و یا در یک محیط زشت مقالهی موردنظرتان را بررسی کنید.
بهترین مرورگر در اینترنت
ما سه ویژگی کلیدی را برای ارزیابی مرورگرها در نظر گرفتیم که عبارتاند از :
- فاصله زمانی بین هر بروزرسانی
- ویژگیها امنیتی مرورگر موردنظر
- ابزارهای حریم شخصی
امتیاز هر مرورگر با توجه به ویژگیهای بالا از 15 ارائه میشود.
گوگل کروم ( Google Chrome )
گوگل کروم در سال 2008 ارائه شد و در حال حاضر بزرگترین سهم کاربران را در مقایسه با دیگر مرورگرها دارد. ازآنجاییکه متعلق به شرکت گوگل است، سرعت و سازگاری مناسبی برای کاربردهای اصلی هر فرد ازجمله یوتیوب ، جیمیل و گوگل داکیومنت را دارد.
فاصله زمانی بین هر بار بهروزرسانی گوگل کروم : 42 روز. گوگل کروم در این مورد کمی ضعیفتر از دیگر مرورگرها عمل کرده است. طبق گفتهی خود گوگل، میانگین 6 هفته را برای هر بار بهروزرسانی و ارتقا در نظر گرفته است ولی بروزرسانیهای جزئی ممکن است هر 2 یا 3 هفته یکبار انجام شود.
امنیت: گوگل کروم را بهعنوان رهبر درزمینهٔ امنیت مرورگر میشناسند. برای پیشگیری از هرگونه تهدید امنیتی برای کاربر، گوگل کروم بهصورت خودکار بهروزرسانی میشود و به آخرین تکنولوژی و ویژگیهای امنیتی ارتقا مییابد. گوگل کروم ازنظر خدمات ارزیابی امنیتی، بالاترین امتیاز را دارد.
از طرفی برای پیدا کردن نقاط ضعف یا به رخ کشیدن امنیت خود ، جایزه یکمیلیون دلاری را برای هک گوگل کروم در نظر گرفته است. با این ویژگیها بیدلیل نیست که گوگل را رهبر امنیت مرورگرها مینامند.
حریم خصوصی: گوگل کروم اجازه مسدود کردن پاپ آپ ها را به شما میدهد ولی بهسادگی نمیتوان نادیده گرفت که کروم متعلق به شرکتی باشد که با دانستن همهچیز در مورد شما ( اطلاعاتی نظیر فعالیت و حوضه موردعلاقه شما که در اینترنت جستجو میکنید) کسب درآمد نکند.
ازآنجاکه مرورگر کروم یک مرورگر کد بسته ( closed-source ) است، نمیتوانیم آن را باز کنیم تا از اطلاعات پنهان آن باخبر شویم.
اینترنت اکسپلورر مایکروسافت ( Microsoft Internet Explorer )
قبل از انتشار کروم و مرورگرهایی مانند فایرفاکس و سافاری، اینترنت اکسپلورر تنها مرورگر مورداستفاده کاربران بود. امروزه IE و مرورگر جدید مایکروسافت Edge، جای خود را به رقبای خود دادهاند، اما هنوز دو کاربرد برای اینترنت اکسپلورر وجود دارد و آن استفاده از این مرورگر برای دانلود یک مرورگر وب دیگر برای کامپیوتر است و همچنین متأسفانه هنوز بسیاری از سایتهای دولتی تنها با این مرورگر قابلاستفاده هستند.
فاصله زمانی بین هر بار بهروزرسانی اینترنت اکسپلورر: 30 روز. بروز رسانی ماهانه اینترنت اکسپلورر، آن را کمی از رقابت با دیگر مرورگرها دور کرده است. جایگزینی پرطرفدار اینترنت اکسپلورر، Edge است که تنها دو بار در سال 2017 بهروزرسانی شد.
حال اگر مایکروسافت میخواهد Edge را وارد عرصه رقابت کند باید کمی درباره وضع بروزرسانیهایش تجدیدنظر کند.
امنیت: درحالیکه گامهای بزرگی برای بهبود ویژگیهای امنیتی خود برداشته است، اما همیشه جزو مرورگرهای کم امنیت به شمار میآید. در نسخههای موجود اینترنت اکسپلورر شاهد هشدارهایی هستیم که به کاربران اطلاع میدهد که در حال بازدید از یک سایت مخرب و یا دانلود فایل مخربی هستند.
همچنین دارای سطوح امنیتی قابل تنظیمی هستند که به کاربران اجازه میدهد تا حفاظت آنلاین خود را تنظیم کنند . بااینحال، هر دوی این مرورگرها هنوز نیاز به تلاش دارند تا جای خود را میان رقبای ارتقا دهند.
حریم خصوصی: مانند کروم، اینترنت اکسپلورر به شما امکان میدهد تا پاپ آپ را مسدود کنید و درخواست “عدم پیگیری” را برای سایتهایی که بازدید میکنید ارسال کنید. IE دارای یک ویژگی “حفاظت از پیگیری” است که به شما اجازه میدهد لیست سایتهایی که شما را ردیابی میکنند، تنظیم کنید.
مرورگر پس از آن از ارسال کوکی توسط این سایتها جلوگیری میکند. اینترنت اکسپلورر نیز یک مرورگر منبع بسته است، بنابراین نمیتوان گفت که دیگر کدام ابزارکهای نظارت ممکن است در این مرورگر استفادهشده باشند.
سافاری اپل ( Apple Safari )
نام Safari ممکن است برای اکثر کاربران ویندوز غریبه باشد، اما مرورگر اپل در واقع تا سال 2012 بر روی رایانهها قابلاستفاده بود اما بعدتر از آن تنها در دستگاههای اپل ارائه شد. اگرچه سافاری مرورگر پیشفرض برای مک است، اما تا حد زیادی از همان سرنوشت اینترنت اکسپلورر رنج میبرد.
فاصله زمانی بین هر بار بهروزرسانی سافاری: 54 روز. نزدیک به دو ماه،واقعاً زیاد است. با توجه به اینکه بزرگترین شرکت فناوری در جهان، Safari را تولید میکند این فاصله طولانی عجیب است. در مقایسه با رقبای خود، بهروزرسانی Safari بیش از سه برابر از سایر مرورگرها کمتر است.
بااینحال، ازآنجاکه کاربران مک در معرض آسیبپذیریهای اینترنتی کمتری نسبت به سایر سیستمعاملها هستند، ارائه آپدیتهای دیربهدیر تر قابل چشمپوشی است. با اینحال ضررهایی برای کاربران دارد و خواهد داشت.
امنیت: اگرچه سافاری دیربهدیر ارتقا مییابد، اما زمانی که از آن استفاده میکنید، وظیفه حفظ امنیت شما را بهخوبی انجام میدهد. سافاری از بارگذاری شدن سایتهای مشکوک جلوگیری کرده و خطر احتمالی را به شما هشدار میدهد.
با استفاده از صفحات وب جداگانه، Safari از دسترسی کدهای مخرب موجود در یک صفحه بهکل مرورگر یا دادههای شما جلوگیری میکند.
حریم خصوصی: Safari همچنین در مورد حفظ حریم خصوصی آنلاین شما بسیار خوب عمل میکند. مانند سایر مرورگرها، کاربران میتوانند درخواست “عدم پیگیری” را برای سایتهایی که بازدید میکنند ارسال کنند.
این مرورگر همچنین مانع از دسترسی سایتهای شخص ثالث به دادههای پنهان در حافظه مرورگر میشود و به شما کمک میکند تا ناشناس بمانید. درزمینهٔ امنیت به سافاری امتیاز 5 از 5 میدهیم.
موزیلا فایرفاکس ( Mozilla FireFox )
فایرفاکس توسط یک سازمان غیرانتفاعی توسعهیافته است. این مرورگر بهخوبی شناختهشده و مدتهاست جایگزین مطلوب برای رقبای خود از جمله گوگل، مایکروسافت و اپل است.
فاصله زمانی بین هر بار بهروزرسانی فایرفاکس: 7 تا 14 روز. بروز رسانی فایرفاکس هر یک تا دو هفته، انجام میشود. مجموعه موزیلا و هزاران نفر از داوطلبان برنامهنویسی بهطور مداوم در تلاشاند تا فایرفاکس را با آخرین ویژگیهای امنیتی و مرور بارگذاری کند.
امنیت: فایرفاکس دارای مجموعهای از ویژگیهای امنیتی مانند: حفاظت از فیشینگ و تروجان ها، مسدود کردن وبسایتها / فریبهای وب گزارششده و هشدار دادن به کاربران هنگام سعی در نصب افزونهها خودکار است.
درحالیکه این مرورگر نسبت به Chrome هنوز یک گام عقب است اما در این زمینه، تفاوت آنها تقریباً ناچیز است. فایرفاکس یکی از امنترین مرورگرهاست.
حفظ حریم شخصی: فایرفاکس اولین مرورگری است که قابلیت “عدم پیگیری” را معرفی کرد. اگرچه در ابتدای این معرفی عدم پیگیری یا Do Not Track یک ویژگی انقلابی بود، اما در حال حاضر در بین مرورگرهای بزرگ بهطور کامل رواج یافته است.
فایرفاکس اکنون دارای ویژگی “حفاظت پیگیری یا Tracking Protection” نیز میباشد، این ویژگی به کاربران اجازه میدهد تا با ایجاد فهرستهای حفاظتشده از خود در مقابل کوکیهای شخص ثالث محافظت کنند.
مهمتر از همه، فایرفاکس تنها مرورگر بزرگ وب منبع باز ( Open Source ) است. به این معنی که هر کسی میتواند کد منبع فایرفاکس را بررسی کند و مطمئن شود که عناصر ناقص در محصول نهایی وجود ندارد.
کرومیوم ( Chromium )
نسخه کاملاً باز گوگل کروم بهعنوان Chromium ارائه شد که در اختیار مخاطبانی قرار گرفته که مایل به استفاده از محصولات گوگل هستند.
فاصله زمانی بین هر بار بهروزرسانی کرومیوم: هر روز. بروز رسانی مداوم کرومیوم بینظیر است. اما نکته اینجاست که Chromium بهطور خودکار بهروزرسانی نمیشود، به این معنی که شما باید هر بار بهصورت دستی آن را بهروزرسانی کنید و اگر این کار را انجام ندهید اشکالات و آسیبهایی شما را تهدید خواهد کرد.
امنیت: مرورگر کرومیوم شبیه یک نسخه ناتمام کروم است، اما کدهای کمتری بهمنظور یکپارچهسازی با برنامههای شخص ثالث مانند Flash دارد.
حریم خصوصی: متأسفانه، این موضوع ضعف این مرورگر است. نه Chrome و نه Chromium به شما اجازه نمیدهند WebRTC را غیرفعال کنید، گرچه میتوانید این مشکل را با افزونهی WebRTC Leak Prevent یاوی پی ان حل کنید.
علاوه بر این، همانطور که Chromium زیرمجموعه خانوادهی محصولات گوگل است، با خطمشی رازداری Googleمطابقت دارد، که بیان میکند:
ما از اطلاعاتی که از همه خدماتمان جمعآوری میکنیم برای ارائه، نگهداری، محافظت و بهبود و ایجاد امکانات جدید و حفاظت از گوگل و کاربرانمان استفاده میکنیم. همچنین از این اطلاعات برای ارائه محتوای متناسب با شما استفاده میکنیم، مانند ارائه نتایج جستجو و تبلیغات مناسبتر.
امیدوارم با این تحلیل مرورگرها، بهترین مرورگر مورد نظرتان را انتخاب کنید.
منبع:ویرگول