خبرگزاری مهر: ارتش سوریه همچنان در حال اعزام نیرو و ارسال تجهیزات به سوی استان ادلب در شمال غرب این کشور است که این گواه حمله قریب الوقوع برای بازپس گیری آخرین مراکز هیئت تحریر الشام و دیگر گروههای مسلح و تروریستی است؛ اما برخی تحلیلگران انتظار میدهند که عملیات نظامی بر مناطق راهبردی برای دمشق محدود شود.
استان ادلب در مرز ترکیه واقع شده است و احتمال داده میشود که سرنوشت آنرا توافقات بین المللی که به ویژه از ناحیه روسیه همپیمان دمشق و ترکیه حامی معارضان ترسیم میکنند مشخص کند نه فقط حمله نظامی به تنهایی.
مقدمه عملیات در عرصه میدانی چگونه صورت میگیرد؟
از 10 آگوست، نیروهای سوری با توپخانه و به شکل کمتری حملات هوایی در حال هدف قرار دادن مناطق تحت کنترل گروههای مسلح و تروریستی را از جنوب ادلب تا حومه غربی حلب و حومه شمال حماه هستند.
«آرون لوند» تحلیلگر یک موسسه آمریکایی به خبرنگار فرانسه گفت: «تانکها به سوی شمال در حال حرکتند و مسئولان روسی و سوری بر طبق جنگ رسانهای میکوبند. عملیات آتی احتمالا محدود باشد و بر مناطقی در اطراف استان ادلب که هزاران نفر از معارضانی که از مناطق دیگر به آنجا رانده شده اند، متمرکز شود».
«نیکلاس هیراس» تحلیلگر موسسه امنیتی آمریکایی اعلام کرد: «دمشق در مسیر جنگ در ادلب حرکت میکند. ا. از نگاه دمشق بخشهایی مهم و ضروری در این مناطق وجود دارد که باید تضمین امنیت لاذقیه و جاده بین المللی میان دمشق و حلب با کنترل بر آن برقرار شود
ز. نگاه دمشق بخشهایی مهم و ضروری در این مناطق وجود دارد که باید تضمین امنیت لاذقیه و جاده بین المللی میان دمشق و حلب با کنترل بر آن برقرار شود».
هیئت تحریر الشام بر بخش اعظم استان ادلب مسلط است این در حالی است که گروههای دیگری در بقیه مناطق حضور دارند و نیروهای سوری در حومه جنوب شرقی ادلب مستقر هستند. تروریستهای هیئت التحریر الشام و دیگر گروهها در مناطق مجاور حومه غربی حلب و حومه شمالی حماه و در شمال لاذقیه حضور دارند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، تروریستها حمله احتمالی را جدی گرفته اند و اقدام به ایجاد تونل و خاکریز در مناطق نزدیک به مواضع نیروهای ارتش سوریه کرده اند.
مناطق احتمالی که مورد هدف قرار خواهند گرفت کدامند؟
از نگاه تحلیلگران مناطق مختلفی وجود دارد که هدف قرار خواهد گرفت که از جمله میتوان به مناطق میان جسرالشغور در جنوب غرب ادلب و سهل الغاب در حدفاصل میان ادلب و شمال حماه و برخی مناطق دیگر واقع در کنار جاده بین المللی حلب-دمشق اشاره کرد.
سهل الغاب منطقهای کشاورزی است که بخش اعظم آن در شمال حماه قرار دارد و به سوی جنوب غرب ادلب در مجاورت جسر الشغور امتداد دارد. اهمیت سهل الغاب و جسر الشغور مجاور آن به سبب نزدیکی به استان لاذقیه و منطقه ساحل است.
«سام هیلر» تحلیلگر گروه بین المللی بحران به خبرگزاری فرانسه گفت: «روسها بر این باورند که پهپادهایی که پایگاه هوایی آنها را در حمیمیم لاذقیه هدف قرار داده اند از این منطقه در اطراف جسرالشغور برخاسته اند. منطقه سهل الغاب از اهمیت به سزایی برای دمشق برخوردار است».
اما هدف دیگر از عملیات؛ بازپس گیری و تضمین امنیت کامل اتوبان بین المللی حلب-دمشق که در جنوب و شرق ادلب میگذرد، است
هدف دیگر از عملیات؛ بازپس گیری و تضمین امنیت کامل اتوبان بین المللی حلب-دمشق که در جنوب و شرق ادلب میگذرد، است. برای تضمین امنیت آن نیروهای ارتش سوریه باید روستاهای جنوب غرب حلب تا جنوب ادلب را به کنترل خود بگیرند.
«چارلز لستر» تحلیلگر موسسه خاورمیانه به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد: «برای دمشق تسلط بر اتوبان بین المللی و همه معابری که شمال را به جنوب میان دمشق و حلب متصل میسازد، ضروری است».
نقش بازیگران بین المللی چیست؟
از نگاه دمشق، بازپس گیری ادلب اهمیت زیادی دارد، زیرا به مثابه پایان کار معارضان سوری و تروریستهاست. ادلب به همراه بخشهایی از استانهای مجاور آن در زمره آخرین مناطق کاهش تنش تحت سرپرستی روسیه، ایران و ترکیه به موجب توافق آستانه است. ادلب از این حیث بارز است که آخرین مرکز هیت تحریر الشام است و نیز منطقه نفوذ ترکیه به شمار میرود. مراکز نظارتی ویژه مناطق کاهش تنش ترکیه در آن قرار دارد.
از نگاه تحلیلگران هر گونه عملیات نظامی احتمالی در ادلب باید با موافقت آنکارا که نگران موج جدیدی از آوارگان به سوی این کشور است باید همراه گردد.
«چارلز لستر» تحلیلگر موسسه خاورمیانه به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد: «احتمالا ترکیه با از دست برخی مناطق در اطراف ادلب به شرط آنکه سیطره آن بر مرکز ادلب و منطقه مرزی با ترکیه در شمال ادلب حفظ شود، موافقت کند».
این درحالی است که روسیه از ترکیه ایجاد راهکاری به منظور پایان دادن به حضور هیئت تحریر الشام در ادلب به منظور جلوگیری از عملیات گسترده را خواستار شده است و آنکارا در حال حاضر مشغول متحد کردن گروهها به منظور هر گونه رویارویی احتمالی با هیئت تحریر الشام است.
«نیکلاس هیراس» تحلیلگر موسسه امنیتی آمریکایی به خبرگزاری فرانسه گفت: «خواسته روسیه آشکار است یا ترکیه راهی برای مشکل القاعده در ادلب بزرگ مییابد یا بشار اسد به هر شیوه مناسبی آنرا انجام میدهد و به حضور آنها پایان میدهد. تنها گزینه این است که که گروههایی که طی سالیان با هیئت تحریر الشام کار کرده اند سلاح ضد آن به کار گیرند و به نفوذ آن در ادلب بزرگ برای یکبار و برای همیشه پایان دهند. به عبارت ساده میتوان گفت که نجات ادلب به مثابه نابودی هیئت تحریر الشام است».
در این میان
آنچه در آستانه شروع نبرد ادلب قابل توجه است و سئوالی که مطرح میشود این است که آیا آنکارا اجازه فرار تروریستها به داخل ترکیه هنگام شروع جنگ را میدهد؟
آنچه در آستانه شروع نبرد ادلب قابل توجه است و سئوالی که مطرح میشود این است که آیا آنکارا اجازه فرار تروریستها به داخل ترکیه هنگام شروع جنگ را میدهد؟ یکی از محورهای اصلی گفتگوی وزیران خارجه روسیه و ترکیه در دیدار اخیر بحث استقرار نیروهای ترکیه به شکل قابل توجه به منظور هدف قرار دادن تروریستهایی که قصد فرار به ترکیه را داشته باشند، است. از سویی ترکیه در راستای دشمنی با روسیه برای دفاع از این تروریستها حرکت نخواهد کرد به ویژه در برهه کنونی که ترکیه به سبب تحریمهای آمریکا با بحران اقتصادی دست و پنجه نرم میکند.
این در حالی است که یک رسانه آلمانی اعلام کرد که ارتش سوریه با کمترین تلفات ممکن وارد ادلب خواهد شد.
به هر حال قدر مسلم آن است که گروههای تروریستی در ادلب گزینهای جز ماندن در ادلب ندارند و در برابر آنها دو راه بیشتر نمیماند اینکه تسلیم شوند یا با روی آوردن به جنگ دست به خودکشی بزنند به ویژه که ترکیه مرزها را به سوی آنها ببندد مشابه کاری که اردن و رژیم صهیونیستی انجام دادند.
آزادسازی ادلب گام نهایی و سرنوشت ساز است و از این رو دنیا با اهتمام خاصی به آن نگاه میکند این فقط جنگ میان ارتش سوریه و گروههای تروریستی نیست بلکه بر معادلات منطقهای مهم منطقه تاثیر میگذارد.