ماهان شبکه ایرانیان

کولوسئوم ؛ میدان نبرد گلادیاتورهای روم

یکی از دلایلی که سبب جذب گردشگران در سراسر دنیا می شود آثار تاریخی کهن است. این آثار گاهی آن قدر جذاب و منحصر به فرد هستند که نه تنها در دوران ساختشان زبان زد بوده اند، بلکه با گذشت سال ها و یا حتی قرن ها از ساخت شان هنوز در میان رقیبان نوظهورشان از زیباترین و برترین آثار هستند.

Colosseum

یکی از دلایلی که سبب جذب گردشگران در سراسر دنیا می شود آثار تاریخی کهن است. این آثار گاهی آن قدر جذاب و منحصر به فرد هستند که نه تنها در دوران ساختشان زبان زد بوده اند، بلکه با گذشت سال ها و یا حتی قرن ها از ساخت شان هنوز در میان رقیبان نوظهورشان از زیباترین و برترین آثار هستند.

ایتالیا کشوری است پر از بنا و گنجینه های چشم نواز که در سراسر دنیا نظیری ندارند. نام بنای کولوسئوم را حتما شنیده اید، سازه ای که به دلیل ساختار عجیب و در عین حال زیبایش پس از قرن ها هنوز هم یکی از پر بازدیدترین بناهای رم می باشد، شهری که مملو از آثار به یاد ماندنی است اما آمفی تئاتر کولوسئوم مانند ستاره ای میان آن ها می درخشد.

شاید همیشه تصویر کولوسئوم را می دیدید و یا می دانستید که رم یک آمفی تئاتر قدیمی و معروف دارد، تماشاخانه ای که جزو عجایب هفت گانه ی جهان هم هست، ولی اطلاعات زیادی درباره اش نداشتید، به همین دلیل کارناوال امروز تصمیم گرفته که به ایتالیا برود، به این تماشاخانه ی زیبا سر بزند و با ویژگی های خاص آن آشنا شود و از نزدیک تصویر کاملی برایتان ترسیم کند، اگر شما هم علاقمند هستید که با گنجینه ی زیبای کولوسئوم که مربوط به #امپراطوری روم باستان بوده است آشنا شوید با ما همراه شوید تا به رم برویم.

نکته : در این مطلب، بارها کلمه های ” روم ” و ” رم ” را خواهید خواند؛ باید بدانید که ” روم ” به دوران باستان و  ” رم ” به حال حضر این منطقه گفته می شود.

کولوسئوم ایتالیا
کولوسئوم ایتالیا

آشنایی با تماشاخانه ی کولوسئوم رم ؛ Colosseum

بنای #کولوسئوم که به زبان ایتالیایی ( Colosseo ) و ( Flavian ) خوانده می شود در شرق شهر رم، شهر هنر و معماری ساخته شده است و یکی از بزرگ ترین آمفی تئاتر های کهن دنیا و بزرگ ترین تماشاخانه ی دوران امپراطوری روم باستان می باشد و هم اکنون هم از پربازدیدترین اماکن رم محسوب می شود، به طوری که حدودا 3٫9 میلیون نفر در سال از کولوسئوم بازدید می کنند.

این تماشاخانه آن قدر وسیع بوده که توانایی گنجایش 50000 نفر تا 80000 نفر را داشته است. شامل سه طبقه ی اصلی و یک طبقه ی زیر شیروانی می باشد که هرکدام ویژگی های خاص خودشان را دارند. این تماشاخانه دارای طاق ها، گذرگاه ها، پلکان و محل هایی برای نشستن تماشاگران می باشد که همه به صورتی کاملا تو در تو و هنرمندانه طراحی و اجرا شده اند.

کولوسئوم محلی بوده برای تماشای یکی از برترین سرگرمی های آن زمان یعنی تماشای گلادیاتور ها. گلادیاتور ها افرادی قوی و پر دل و جرات بوده اند که با حیوانات وحشی و درنده می جنگیدند تا قدرتشان را نشان دهند، حیواناتی مانند فیل، پلنگ، شیر، ببر، خرس و… .

این نبرد ها همیشه خونین و مرگ بار بودند و تماشاگران از دیدن جنگ میان انسان و حیوانات لذت می بردند. اغلب گلادیاتورها از بردگان بوده اند که ارزشی برای امپراطوری نداشتند و کسی از مرگ آن ها ناراحت نمی شد بلکه از تماشای مرگشان لذت هم می برند و یا آن ها افرادی بودند که به صورت داوطلبانه گلادیاتور می شدند و به ازای دریافت پول می جنگیدند، آن ها در جنگ هایشان از سلاح های گوناگون مانند شمشیر، گرز، سپر و خنجر استفاده می کردند. گلادیاتورها می توانستند زن یا مرد باشند و در این مورد محدودیتی وجود نداشت.

در ادامه بیشتر با تاریخ و معماری این بنای زیبا آشنا خواهیم شد.

کولوسئوم ایتالیا
آمفی تئاتر کولوسئوم ایتالیا
photo by Lanfranco Babbaro
گلادیاتور

نگاهی به تاریخ تماشاخانه ی کولوسئوم

ساخت تماشاخانه ی کولوسئوم به سالها پیش بر میگردد، یعنی 70 تا 72 بعد از میلاد مسیح که مصادف بود با زمان امپراطوری روم باستان. این آمفی تئاتر زیبا به فرمان امپراطوری به نام وسپاسیان که از سلسله ی فلاویان ( flavian ) رم بود به مردم هدیه داده شد تا آنها جایی برای تفریح و سرگرمی داشته باشند. به دلیل نام سلسلسه ی این پادشاه، به این تماشاخانه، فلاویان هم گفته می شود. برخی این کار پادشاه را حرکتی پوپولیستی یا ژستی دانستند که می خواست مردم را به این قسمت از رم بکشاند و پراکندگی جمعیت را بهبود ببخشد، به بیانی دیگر حرکتی نمادین از امپراطور بود تا توجه مردم را به خود جلب نماید، اما در واقع مردم بیشتر به این تماشاخانه می آمدند تا امپراتور را از فاصله ی نزدیک تر ببینند.

وسپاسیان به راحتی هزینه ی ساخت کولوسئوم را از غنائمی که از محاصره ی معبد اورشلیم به دست آورده بود تامین کرد و هیچ فشاری به مردم برای تامین هزینه ی ساخت آمفی تئاتر نیاورد. وسپاسیان در سال 79 میلادی درگذشت و در آن زمان هنوز ساخت تماشاخانه به صورت کامل به اتمام نرسیده بود به همین دلیل پسرش تیتوس، کولوسئوم را تکمیل کرد و ساخت آن پس از 10 سال به اتمام رسید. 

با گذر زمان متاسفانه حدودا دو سوم این بنا تخریب شده و تنها قسمت کمی از آن سالم مانده است. کولوسئوم دلایل زیادی برای شهرت دارد که یکی از اصلی ترین آن تاریخ پر سر و صدایش می باشد، دیدن مکانی که مطمئنا خون های زیادی در آن ریخته شده است می تواند خود جذاب باشد.

جالب است بدانید در بازی های افتتاحیه ی این آمفی تئاتر حدود یک میلیون حیوان و چندین هزار گلادیاتور جانشان را از دست دادند، جنگ هایی که حدودا 100 روز مداوم میان حیوانات و انسان ها ادامه داشت.

این تماشاخانه به عنوان نماد رم شناخته می شود که همین سبب افزایش شهرت کولوسئوم هم شده است، آخرین نبردِ گلادیاتوری، که در کتیبه های این ناحیه پیدا شده است در سال 435 میلادی بوده است که جنگ و خونریزی را پایان داد.

کولوسئوم ایتالیا
photo by lucio artioli

قرون وسطی و آمفی تئاتر کولوسئوم

به جرات می توان گفت که کولوسئوم تصویری واضح و روشن را از قرون وسطی به تصویر می کشد، فرهنگ، آداب و رسوم و علایق ساکنان رم و از همه مهم تر معماری و ساختار بنا ها در آن زمان.

جالب است بدانید آمفی تئاتر کولوسئوم از ابتدا به این شکل نبوده و در زمان قرون وسطی بارها و بارها مرمت، بازسازی و حتی در برخی مکان ها دوباره سازی را تجربه کرده است. برای مثال در زمان همین مرمت ها کلیسایی در نزدیکی آن ساخته شد تا تماشاگران بتوانند به راحتی برای قهرمانانشان دعا کنند، همچنین هم زمان با ساخت کلیسا گورستانی هم در نزدیکی آمفی تئاتر ساخته شد تا محلی باشد برای دفن گلادیاتورها و قهرمانان.

وسپاسیان در اطراف کاخش بناهای زیادی ساخت و امکانات زیادی را برای رفاهش فراهم کرده بود که کولوسئوم هم یکی از همین بناهای نزدیک به کاخ او محسوب می شد، متاسفانه در حال حاضر اثری از دیگر بناهای نزدیک به محل امپراتوری روم که یکی از آن ها تندیسی بزرگ بوده است، به جای نمانده است.

اگر با دقت بیشتر به اطراف بنای آمفی تئاتر کولوسئوم نگاه کنیم مجسمه ای از یک مرد نیمه عریان را می بینیم، خوب است بدانید این مجسمه متعلق به امپراتور روم باستان نِرو از سلسله ی خولیو می باشد که با ابهت در کنار تماشاخانه ایستاده و کولوسئوم را نظاره می نماید.

کولوسئوم رم
کولوسئوم رم

توصیف ظاهری آمفی تئاتر کولوسئوم

همانطور که اشاره ی کوتاهی داشتیم کولوسئوم دارای سه طبقه و یک طبقه ی زیر شیروانی است که ارتفاع هر طبقه با دیگری متفاوت می باشد و در کل مجموعه ای از اتاق ها و دالان ها است. معماری این بنا برگرفته از یونان است، اما در واقع تلفیقی از سبک های گوناگون معماری می باشد، طبقه ی اول آن دارای ستون هایی به سبک دوریکا، طبقه ی دوم ستون هایی به سبک ایونیک و طبقه ی سوم هم ستون هایش به سبک  قرنتی (که شباهت زیادی به کلاسیک دارد) می باشد. 

بنای عظیم کولوسئوم نه تنها نمونه ای کامل از معماری رم بلکه یکی از شاهکارهای هنر معماری جهان هم محسوب می شود. این بنا حاصل هنرنمایی بتون، سنگ آهک، آجر و خاک می باشد. ظاهر این بنا بیضی شکل است، قطر بلند آن 189 متر و قسمت کوتاهترش 156 متر می باشد و مساحت کامل زیر بنای کولوسئوم 24000 متر است، دور تا دورش دیوارهایی عظیم به ارتفاع 45 فوت یا 13,715 متر کشیده شده که حدودا 545 متر محیط آن ها می شود و اگر بخواهید دقیق تر بدانید می توانیم کولوسئوم را به صورت مستطیلی با طول 620 متر و عرض 513 متر در نظر بگیریم. در نگاه کلی بنای این تماشاخانه، غول پیکر، ولی در عین حال زیبا و با ظرافت است. 

این تماشاخانه دارای یک صحن مرکزی یا پلان است که در وسط بنا قرار گرفته و آن هم به صورت بیضی شکل (با قطر های 188 و 156 متر) می باشد و مساحت مفیدش حدود 87 متر است و کفی از جنس چوب دارد و با دیوارهایی با ارتفاع 5 متری احاطه شده اند و با پشت سر گذاشتن این دیوارها به محل نشستن تماشاگران می رسیم که به صورت پلکانی ساخته شده اند.

فقط در دیوار های بیرونی این بنا 100,000 متر مکعب سنگ تراورتن و 300 بست آهنین استفاده شده هر چند که امروز بخش زیادی از این بنا تخریب شده است اما در قسمت شمالی، دیوارهایی وجود دارند که نسبتا سالم مانده اند و در مرمتِ قرن 19 بازسازی شده اند.

این آمفی تئاتر ورودی های بسیاری دارد و به دلیل ازدیاد آن ها دیوارهایش بیشتر شبیه به ستون دیده می شوند، کولوسئوم در مجموع 80 درب ورودی دارد و ارتفاع دیوارهایش به 48 متر می رسد، یکی از عجایبش هم همین است که تماشاگران از هر دری که وارد می شدند می توانستند به راحتی در دالان و گذرگاه های پر پیچ و خم، راهشان را پیدا کنند و به راحتی به جایگاه مورد نظرشان برسند. با استفاده از پلکان هم می توان از هر طبقه به طبقه ی بعدی رفت.

با کمی دقت می توان فهمید که در ساخت این بنا ظرفیت بالا و عبور و مرور سریع تماشاگران پیش و پس از مسابقات از اولویت های ساخت کولوسئوم بوده است، تماشاگران حق ورود از همه ی درب های تماشاخانه به جز درب ورودی اصلی که در شمال این بنا بود را داشتند. این ورودی مخصوص امپراطور و همراهانش بوده است، این ورودی کاملا محصور و با گچ بری های زیبا تزیین شده بود که متاسفانه امروز اثری از آن گچ بری ها باقی نیست.

در اصطلاح معماری می گویند که کولوسئوم بنایی ومیتوریا ( vomitoria ) می باشد، یعنی در آن از روش تخلیه ی سریع استفاده شده است.

نکته ی قابل توجه دیگری که در مورد این بنا می توان ذکر کرد وجود توالت های متعدد در آن و وجود چشمه های گوناگون در اطراف و حتی درون این سازه ی زیبا است، که به احتمال زیاد برای تامین آب این مجموعه استفاده می شده است.

آمفی تئاتر کولوسئوم
تماشاخانه کولوسئوم

بخش های مختلف کولوسئوم

علاوه بر دور نما و طبقات سه گانه ی این بنای تاریخی و مکان های نشیمن تماشاگران خوب است که به فضای داخلی کولوسئوم دقیق تر توجه کنیم و کمی بیشتر با این بنا که نماد شهر رم است آشنا شویم، جایی که با همه ی اوصافش مردمان عادی تنها اجازه داشتند در 35 تا 45 درصد آن عبور و مرور کنند و اماکن دیگرش مخصوص امپراتور، گلادیاتور و یا حیوانات بوده است.

 با کارناوال همراه باشید تا به بخش های مختلف کولوسئوم برویم.

تصویری که کولوسئوم را در گذشته نشان می دهد

آمفی تئاتر رم

1 ) صندلی های داخلی

بنابر تقویم تاریخی نوشته شده در سال 354 میلادی، کولوسئوم دقیقا قادر به جای دادن 87،000 نفر در خود بوده است، اما تحقیقات دانشمندان امروزی می گوید این بنا ظرفیتش 50،000 نفر می باشد. در هر دو صورت این اعداد تعدادی قابل توجه را بیان می کنند. تقریبا هر قشر در محلی خاص می نشسته، مثلا امپراطور، ملکه، دوشیزگان و مردم عادی هر کدام در مکانی خاص می نشستند. این اطلاعات از کتیبه هایی که در کولوسئوم پیدا شده به دست آمده است.

گویا صندلی هایی که در طبقات بالا قرار داشتند متعلق به شوالیه و سناتورهای رم بوده اند و طبقه ی زیرین آن ها محل نشستن عوام بوده است. قسمت عوام نشین بنا به دو بخش بالایی و پایینی تقسیم شده بود که مردمان ثروتمند در قسمت پایینی و مردمان فقیر در قسمت بالایی می نشستند.

مکان نشستن برخی طبقات اجتماعی هم در کولوسئوم خاص بود برای مثال دانش آموزان و باسوادان و استادانشان، سربازان امپراطور که در دوران مرخصی به سر می بردند، کاتبان، قاصدان، کشیش و … . باستان شناسان از بررسی این صندلی ها به اطلاعات بسیار ارزشمندی درباره ی طبقات اجتماعی پی برده اند.

یک قسمت دیگر که در بررسی صندلی ها مورد توجه می باشد مکان نشستن گلادیاتورهای قهرمانان می باشد که صندلی هایی از جنس چوب و حکاکی شده داشته است، اما متاسفانه امروزه اثری از این صندلی ها نیست.

در این قسمت 40 عدد پنجره ی کوچک مستطیل شکل وجود دارد و آثار دیوار کوب ها و بندگاه ها هنوز هم روی دیوارهای این طبقه مشخص است، این دیوار کوب ها برای محکم نگاه داشتن تیرک هایی که سایبان آمفی تئاتر را حمل می کردند، استفاده می شده است.

آمفی تئاتر کولوسئوم
آمفی تئاتر کولوسئوم رم
photo by Bruce Tung

2 ) عرصه یا سرداب ؛ Arena and hypogeum

علاوه بر ساختمان اصلی بنا که در نظر اول می بینیم، کولوسئوم یک بخش جذاب دیگر به نام سرداب هم دارد. این قسمت در نقشه ی اولیه ی تماشاخانه نبود و پس از اتمام کار به دستور امپراطور اضافه شد. این سرداب در واقع مکانی بوده 83 متر در 43 متر که کف آن از جنس سنگ ریزه و ماسه بوده است. هنوز هم آثار سردابه ی کولوسئوم به وضوح قابل مشاهده می باشد.

اما وجود سردابه در یک تماشاخانه چه سودی دارد؟ سردابه در این مطلب به معنای تصوری که ما از سردابه داریم نیست بلکه مکانی بوده برای نگهداری و تیمار حیوانات وحشی قبل و پس از مسابقه که در محلی زیر زمین مانند، حفر شده بود.

در سردابه ی کولوسئوم سلول هایی هم وجود داشت که بردگانی که باید به جنگ حیوانات می رفتند در آن ها زندانی می شدند. در سرداب چند قرقره ی فلزی هم یافت شده است که احتمالا برای انتقال آب از قنات های اطراف بوده است. برخی هم عقیده دارند توسط این قرقره ها به حیوانات و گلادیاتور ها آب و غذا می رساندند.

سرداب کولوسئوم
photo by Ravi S R
سرداب کولوسئوم
photo by Nacif Marai

3 ) ستون های غول پیکر 

تعداد دقیق ستون های کولوسئوم مشخص نیست اما واضح است که در طبقات مختلف این سازه ی عظیم تعداد زیادی ستون مربع شکل برای استحکام طبقات وجود داشته که هر یک سبک های معماری مخصوص به خود داشته اند.

تماشاخانه کولوسئوم ایتالیا

4 ) دالان ها

برای سهولت دسترسی تماشاگران به محل نشستنشان دالان هایی زیبا و گنبدی شکل دور تا دور بنا ساخته شده اند. تعداد زیادی از این دالان ها تا به امروز باقی هستند و در معرض دید عموم قرار دارند. دالان های تو در تو از جنس آجر و گِل ساخته شده اند و به سبک معماری کلاسیک یونان طراحی شده اند.

از جذابیت های دیگر کولوسئوم این است که برای سیر کردن حیواناتی که در این دالان ها زندانی بودند گیاهان زیادی را در اطراف آمفی تئاتر می کاشتند، به صورتی که امروزه تخمین می زنند 420 گونه ی گیاهی مختلف به این منظور کاشته شده است که بسیاری از آن ها دیگر وجود ندارند و منقرض شده اند.

جالب است بدانید که امروز برخی از باستان شناسان در مطالعاتشان در میان این گیاهان به گونه های عجیب و غریبی برخوردند که احتمال می دهند خوراک حیوانات عجیبی بوده که در این تماشاخانه به نبرد می رفتند.

آمفی تئاتر کولوسئوم
photo by Eric Paxton
آمفی تئاتر کولوسئوم
photo by Joshua T. Wood

6 ) ورودی ها

تعداد زیادی درب و ورودی برای تماشاگران ساخته شده است که به طور کلی 80 عدد می باشند و یکی از دلایل زیبایی این تماشاخانه می باشند، همان گونه که کمی پیش تر هم اشاره کردیم این درب ها آن قدر زیاد و زیبا هستند که بیشتر شبیه به ستون هایی پشت سر هم می باشند تا ورودی.

هر کدام از این درها هم برای خود نامی داشتند، به عنوان مثال دو دَر برای گلادیاتورها در نظر گرفته شده بود که یکی از آن ها پورتا لیبیتینا (Porta Libitina) نام داشت که نام خدای الهه مرگ رم است که جنازه ی گلادیاتورهایی که در نبرد مغلوب و جانشان را از دست می دادند را از این دَر خارج می کردند و دَر دیگر (Sanivivaria) که مخصوص گلادیاتورهای پیروز بود و دو دَر هم مخصوص امپراطورها بود. 

آمفی تئاتر کولوسئوم
photo by Danton Hui
آمفی تئاتر کولوسئوم

اهمیت آمفی تئاتر کولوسئوم در مسیحیت

به طور کلی مسیحیان، کولوسئوم را به عنوان محلی می شناسند که تعداد زیادی از مومنانشان در آن به شهادت رسیده یا مورد آزار و اذیت امپراطوری رم قرار گرفته اند، برخی هم عقیده دارند تنها این تماشاخانه نیست که مقدس است بلکه تمامی رم آغشته به خون شهدای مسیحیت می باشد و باید مقدس به شمار آید.

همچنین این مکان به عنوان محل مجرمان نیز معروف است، آن ها عقیده دارند که افراد زیادی در این محل شاهد مرگ دیگران بوده و از آن لذت برده اند و این یک جرم به حساب می آید و بی احترامی به پروردگار می باشد.

در کولوسئوم برخی مواقع پیکر گلادیاتور کشته شده خوراک شیران درنده می شد که مسیحیان این کار را بسیار ناشایست و مخالف دستورات مسیح می دانند.

زمینِ این تماشاخانه آن قدر برای بزرگان مسیحیت ارزشمند است که پاپ پیوس سوم دستور داد تمام شن ریزه هایی که در کف کولوسئوم ریخته شده به دلیل این که آغشته به خون شهدا می باشد، نباید زیر پا باشد.

پاپ

استفاده از کولوسئوم در گذشته و حال

علاوه بر نبرد گلادیاتورها با حیوانات وحشی و خونریزی، از کولوسئوم استفاده های دیگری هم در قدیم می شد، برای مثال:

1- اگر حیوانی جالب یا بسیار درنده از منطقه ی دیگری مانند مناطق دور افتاده ی آفریقایی به رم وارد می شد در این مکان به نمایش عموم در می آمد.

2- از این مکان به عنوان نمایشگاهی از حیوانات استفاده می شد، جانوران و حیوانات گوناگون را در یک جا جمع می کردند و با کمک آن ها نمایش هایی برپا می کرند که مردم را سرگرم کند.

3- گاهی تعداد زیادی از حیوانات با تعداد زیادی از گلادیاتورها باهم به نبرد می پرداختند، یکی از بزرگترین این مسابقات رقابتی بود که بین 11000 حیوان و 10000 گلادیاتور طی 123 روز انجام شد، این مسابقه از معروف ترین رقابت هایی بوده که در کولوسئوم برپا شده است. جالب است بدانید در زمان های تفریح و نهار مراسم اعدام به نمایش گذاشته می شد.

4- گاو بازی هم یکی از سرگرمی های مهمی بود که در کولوسئوم طرفداران زیادی داشت. در این مسابقات فردی که شبیه به شعبده بازان بود با گاو نمایش های جالبی اجرا می کرد.

5- برخی تاریخ دانان عقیده دارند که در روزهای ابتدایی افتتاحیه ی کولوسئوم این محل برای به تماشا گذاشتن کشتی های جنگی هم استفاده می شده است که البته این عقیده از نظر بسیاری از محققان غیر ممکن می باشد، برای رد این فرضیه می گویند کولوسئوم فضایی به اندازه ی جای گرفتن کشتی جنگی را در خود ندارد و همچنین آوردن و منتقل کردن کشتی های غول پیکر به داخل آمفی تئاتر امکانات و تجهیزات خاصی لازم دارد که هیچ اثری از چنین تجهیزاتی موجود نمی باشد.

هر چه بوده، امروزه به عنوان یکی از بزرگترین مناطق تفریحی و گردشگری رم شناخته می شود و سالانه از سراسر جهان برای بازدید از آن می آیند تا محل نبرد گلادیاتورها را از نزدیک ببینند. از سال 2010 معابر زیرزمینی که برای حمل و نقل حیوانات وحشی استفاده می شد به دیده ی عموم در آمد.

آمفی تئاتر کولوسئوم
photo by Enrico Pescantini
آمفی تئاتر کولوسئوم

تخریب تماشاخانه ی کولوسئوم

متاسفانه بنای تاریخی کولوسئوم تا حدود قرن 18 میلادی آسیب های زیادی را متحمل شد و حوادث زیادی را پشت سر گذاشت که به اختصار به آن ها اشاره می کنیم: 

در سال 217 میلادی در رم آتش سوزی بزرگی رخ داد که این آمفی تئاتر تا حد زیادی آسیب دید و تقریبا همه ی سطح بالای آن که از جنس چوب بود از بین رفت و سوخت.

یکی از حوادث دیگری که خسارت زیادی به این بنا وارد کرد زلزله ی سال 1349 میلادی بود که بسیاری از دیوار های بنا را ویران کرد. در همین سال نشست زمین هم خسارات سنگینی به کولوسئوم و بناهای اطرافش وارد نمود که پس از آن متوجه شدند زمینی که این آمفی تئاتر در آن قرار گرفته زمینی آبرفتی و سست می باشد.

ترک های عظیمی که حاصل زلزله ی ویرانگر سال 1349 میلادی بود هنوز هم بر دیواره های بنا قابل مشاهده است. در تخریب کولوسئوم باید توجه داشت که تا حدود قرن 18 به عنوان بنایی تاریخی مورد توجه قرار نگرفته بود و تا مدت ها بی استفاده مانده بود که بسیاری از سنگ هایش را در همین دوره ی زمانی دزدیدند و برای ساخت ساختمان های دیگری در ایتالیا استفاده کردند از جمله کلیساهای سنت پیتر و سنت جان لاتران، پالازوی ونیز و استحکامات دفاعی در امتداد رودخانه تیبر که این امر هم نقش مهمی در تخریب کولوسئوم داشت.

آمفی تئاتر کولوسئوم

کولوسئوم مدرن شود

حدود اواخر قرن 16 و اوایل قرن 17 میلادی بود که مقامات کلیسای مرکزی رم به پیشنهاد پاپ سیکسوس پنجم (Pope Sixtus V) تصمیم گرفتند به تماشاخانه ی کولوسئوم رنگ و رویی تازه دهند و دوباره آن را زنده کنند. وی پیشنهاد داده بود این بنا به کارخانه ی پشم ریسی برای افراد بی خانمان تبدیل شود اما با او مخالفت های زیادی شد. وی جنبشی را پایگذاری کرد به نام کولوسئوم باید مدرن شود، باری دیگر تصمصم گرفتند که از این بنا برای مسابقات گاو بازی استفاده کنند تا به شکوه و عظمت گذشته اش باز گردد که این بار با سیل عظیم مخالف مردم هم رو به رو شد و در نهایت به جایی نرسید.

در سال 1749 میلادی پاپ بندیکت چهاردهم (Pope Benedict XIV) تماشاخانه ی کولوسئوم را مکانی مقدس و مربوط به کلیسا اعلام کرد و اعتقاد داشت که خون مسیحیان در این مکان ریخته شده است و این مکان باید مقدس به شمار آید و مسیحیت در کولوسئوم شهیدان زیادی داده است. اما به دلیل نداشتن شواهد تاریخی محکم، تلاش این پاپ با شکست رو به رو شد.

در نهایت تنها کاری که در تغییر این بنا انجام شد از بین بردن پوشش گیاهی منطقه بود که آن هم آسیب زیادی به بنا زد و سبب سریع تر شدن روند تخریبش شد و بارها و بارها مورد مرمت قرار گرفت.

Pope Benedict XIV

مرمت و باز سازی

در سال های 1807، 1827، 1831 و 1846 کولوسئوم چند بار مرمت شد و قسمت های تخریب شده تا حدی بازسازی شد. آخرین مرمت آمفی تئاتر کولوسئوم در سال 1930 میلادی در زمان موسولینی (سیاستمدار ایتالیایی) اتفاق افتاد که تصمیم داشتند پس از آن دیگر بنا بازسازی نشود.

اما پس از آخرین مرمت، آلودگی هوا در رم بسیار شدید شد و همین امر صدمات زیادی را به کولوسئوم وارد کرد و نیاز به مرمتی قابل توجه داشت در سال 1993 تا 2000 میلادی بار دیگر کولوسئوم با صرف هزینه ی 40 میلیارد لیر ایتالیا بازسازی شد.

اما باز هم این آخرین مرمت کولوسئوم نبود، باری دیگر در سال 2011 میلادی فردی به نام دیگو دالا واله که رئیس شرکت کفش تادس بود اعلام کرد که 25 میلیون یورو (معادل 867,950,000,000 ریال) برای حمایت از کولوسئوم هزینه می کند و همین شروعی بود برای مرمت دوباره ی بنا. به دلیل مشارکت صندوق های خصوصی و دولتی، بازسازی و طی کردن روند اداری چند سال به طول انجامید و در آخر در 2016 به پایان رسید. در این مرمت کولوسئوم به طور کامل از آلودگی های محیطی پاکیزه شد و میله هایی آهنین در جای جای بنا قرار دادند تا از ریزش و تخریب بیشتر آن جلوگیری کنند.

در کولوسئوم علاوه بر نبردهای گلادیاتور ها مراسم اعدام هم انجام می شد تا مردم جمع شوند و اعدام را تماشا کنند، به همین دلیل در سال 2000 در همین مکان کمپینی تشکیل شد به نام مبارزه با اعدام که در نهایت موفق شدند تا اعدام در ملا عام را تا حد زیادی کاهش دهند.

آمفی تئاتر کولوسئوم

دسترسی و هزینه

برای ورود به بنای کولوسئوم باید بلیت خریداری نمایید. این بلیت برای افراد بالغ، 42 هزار تومان می باشد و برای معلمان کشورهای اتحادیه ی اروپا هم به قیمت 23 هزار تومان ارائه می گردد، گردشگران زیر 17 سال هم می توانند رایگان وارد شوند و نیازی به بلیت ندارند. 

می توانید از ساعت 8:30 تا 2 بعد از ظهر بلیت تهیه نمایید اما امکان دارد ساعات باز بودن باجه های بلیت فروشی در ماه های مختلف فرق کند برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید از این لینک دیدن نمایید.

برای دسترسی به این بنا نیز نگران نباشید، به راحتی از تمام نقاط شهر می توانید خود را به کولوسئوم  برسانید.

آدرس : اروپا، ایتالیا، شهر رم، پیزا دل کولوسو، کولوسئوم.

.Address: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma, Italy

کولوسئوم

توصیه ی کارناوال

کولوسئوم از معدود آمفی تئاتر های به این عظمت است که تا به امروز باقی مانده، اگر به رم سفر می کنید دیدن کولوسئوم را از دست ندهید. با دیدن این بنا دیدی کلی در باره ی امپراطوری رم باستان به دست خواهید آورد.

پیشنهاد می کنیم برای دیدن آثار باستانی ایتالیا از تورهای گردشگری استفاده نمایید تا کاملا راهنماها شما را با آن آثار آشنا نمایند زیرا رم مهد معماری و بناهای منحصر به فرد است.

لازم به ذکر است بلیت هایی که برای ورود به کولوسئوم تهیه می نمایید تنها برای 2 روز اعتبار دارند و بعد از آن باطل می شوند. نکته ی دیگری که باید توجه داشته باشید این است که هنگام ورود کوله پشتی و وسایلی که همراه دارید چک می شود و از نظر امنیتی نباید مشکلی داشته باشد.

باید 30 دقیقه پیش از زمانی که روی بلیت هایتان درج شده در کولوسئوم حضور داشته باشید.

بعد از بازدید از این بنای تاریخی، تماشای طاق کنستانتین در نزدیکی آمفی تئاتر کولوسئوم را نیز از دست ندهید.

آمفی تئاتر کولوسئوم

در پایان بازدیدی مجازی از این بنای تاریخی داشته باشید

موقعیت جغرافیایی آمفی تئاتر کولوسئوم 

سخن آخر 

آیا تا به حال به ایتالیا سفر کرده اید؟

آیا شهر رم را از نزدیک دیده اید؟

آیا پیشنهادی دارید که در سفر به رم و دیدار از بنای کولوسئوم بتوان از آن ها استفاده کرد؟

منتظر نظرات خوب شما هستیم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان