به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، پایگاه «العربی الجدید» در گزارشی با عنوان «دروغ، قتل و فریب؛ واقعیت روزانه جنگ محمد بن سلمان علیه مخالفان» به تشریح برخی از اقدامات سرکوبگرانه ولیعهد عربستان سعودی پرداخته است.
العربی الجدید مینویسد: ناپدید شدن و قتل احتمالی «جمال خاشقجی» سرکوب بیرحمانه مخالفان از سوی «محمد بن سلمان» که فعالان اجتماعی را به طرز بیرحمانهای وادار به سکوت و خفه کردن تمامی انتقادات میکند را آشکار کرد.
این گزارش میگوید: جمال خاشقجی روز 2 اکتبر و در پی ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ناپدید شد. سال گذشته او برای جلوگیری از دستگیری احتمالی، تبعید اختیاری در آمریکا را برگزیده بود. خاشقجی از منتقدان برخی از سیاستهای محمد بن سلمان و مداخله ریاض در جنگ یمن بود.
سازمان عفو بینالملل در پی ناپدید شدن جمال خاشقجی بیانیهای در واکنش به این رویداد منتشر کرد که در بخشی از این بیانیه آمده است: در صورتی که گزارشها درباره قتل برنامهریزی شده جمال خاشقجی درست باشد قانونی جدید برای برخورد سرکوب آزادی بیان در عربستان سعودی ایجاد میشود.
در این رابطه: خاشقجی با چراغ سبز چه کسی از میان برداشته شد
عفو بینالملل میافزاید: محمد بن سلمان به دنبال تقویت قدرت خود تحت پوشش آزادیهای اقتصادی و اجتماعی بوده و در این راه فعالان اقتصادی، وبلاگنویسان، مقامات، روحانیون، و فعالان حقوق بشری را بازداشت میکند.
تلاش برای تقویت قدرت تحت پوشش آزادی سیاسی و اقتصادی؛ جنگ یمن و محاصره قطر
عفو بینالملل میگوید: عربستان سعودی به طور روزانه اعتراضات مسالمتآمیز در داخل این کشور را سرکوب میکند و در گذشته بارها منتقدان در خارج از این کشور را نیز بازداشت کرده است، اما اکنون ناپدید شدن اجباری و گزارشهای مربوط به قتل یکی از شهروندان این کشور باید زنگهای هشدار را به صدا در آورد.
در ادامه این گزارش آمده است: با تجربهای بسیار کم این شاهزاده جوان سعودی تنها سه سال پیش به قدرت رسیده تا بر تمامی جنبههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی عربستان سعودی نظارت داشته باشد. به عنوان وزیر دفاع محمد بن سلمان سال 2015 کمپینی را در جنگ یمن به راه انداخت و موجب کشته شدن بیش از 10 هزار غیرنظامی در این کشور شد و فاجعهای را رقم زد که بزرگترین بحران انسانی جهان نام گرفته است. ماه ژوئن سال 2017 ملک سلمان این شاهزاده سعودی را به عنوان ولیعهد خود انتخاب و او را جانشین «محمد بن نایف» کرد. درست چند هفته پیش از انتخاب محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد جدید، او محاصره قطر از روز 6 ژوئن را آغاز کرد و تمامی راههای ارتباطی زمینی، هوایی و دریایی به قطر بسته شد و از آن زمان تاکنون با ارائه خود به عنوان اصلاح کننده عربستان در افکار عمومی، به دنبال تقویت خود تحت پوشش آزادی اقتصادی و سیاسی بوده و در این مسیر فعالان اقتصادی، وبلاگنویسان، مقامات، روحانیون و فعالان حقوق بشری را بازداشت کرده است.
موج گسترده بازداشتها
ماه سپتامبر سال 2017 عربستان سعودی 20 مقام و روحانی برجسته را به اتهام اقدام از جانب «کشورهای خارجی» بازداشت کرد. یکی از این افراد بازداشت شده شیخ «سلمان العوده» بود که حکم بازداشت وی پس از انتشار توییتی که در آن خواستار روابط گرمتر با قطر شده بود صادر شد.
در بحبوحه این بازداشتها در سپتامبر سال 2017 بود که جمال خاشقجی تبعید اختیاری را انتخاب کرد و سازمان عفو بینالملل نیز اعلام کرد که با توجه به الگوی بازداشتهای خودسرانه، دادگاههای ناعادلانه و حبسهای طولانی مدت، جمال خاشقجی در «خطر جدی» قرار داشته است.
دراین رابطه: تصویر لحظه ورود جمال خاشقجی به کنسولگری عربستان منتشر شد+فیلم
پاکسازی فساد!
نوامبر سال 2017 و چند ماه پیش از برداشته شدن ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان، محمد بی سلمان با به راه انداختن طرح مبارزه با فساد حدود 200 نفر از مقامات و شاهزادهها را بازداشت کرد؛ تحلیلگران بر این عقیده هستند که این اقدام نیز در راستای تقویت قدرت بوده است.
بر اساس گزارش روزنامه نیویورک تایمز در نهایت 17 نفر از این افراد به دلیل شکنجه راهی بیمارستان شدند و یکی از مقامات ارتش نیز در پی شکنجه در بازداشت جان سپرد. در همان ماه جریان سفر «سعد حریری»، نخست وزیر لبنان رخ داد که وی در ریاض بازداشت شده و به اجبار از سمت خود استعفا کرد و در پی این رویداد نیز انتقادات شدیدی علیه محمد بن سلمان به راه افتاد.
سرکوب فعالان حقوقی
ماه می سال 2018 و یک ماه پیش از لغو ممنوعیت رانندگی زنان، 12 فعال برجسته حقوق زنان در عربستان بدون هیچگونه اتهامی بازداشت شدند. این افراد به مدت سالها کمپینی در دفاع از حقوق زنان در عربستان به راه انداخته بودند، اما مقامات عربستان آنها را متهم به «تماس با گروههای خارجی» و «زیر سؤال بردن ثبات» متهم کردند.
ماه آگوست مقامات عربستان دستکم 2 فعال دیگر حقوق زنان را بازداشت کردند؛ «سمر بداوی» و «نسیمه السادی». سمر بداوی خواهر «رائف بداوی» است که در حال سپری کردن 10 سال زندان به اتهام فعالیتهای حقوقی آنلاین است. در پی انتقاد کانادا به دستگیر شدن سمر بداوی از سوی کانادا، عربستان سفیر این کشور را اخراج و هزاران دانشجوی سعودی در حال تحصیل در کانادا را از این کشور برگرداند.