به گزارش ایسنا به نقل از گاردین، هیئت داوران جایزه ادبی بوکر که امسال با توجه به برگزار نشدن جایزه نوبل ادبیات از اهمیت بالاتری نیز برخوردار بود، به اتفاق آراء رمان «مرد شیری» نوشته «آنا برنز» را شایسته دریافت جایزه 50 هزار پوندی بهترین اثر داستانی معرفی کردند.
این رمان درباره زنی جوان است که از سوی مردی قدرتمند آزار و اذیت میشود. داستان رمان «مرد شیری» که سومین کتاب «برنز» محسوب میشود، از زاویه دیدی دختری 18 ساله و بدون نام روایت میشود به نام مستعار "خواهر وسطی" که خود توسط یک فرد شبه نظامی که بسیار از او بزرگتر است و «مرد شیری» نام دارد، تعقیب میشود.
«کوام آنتونی آپیا» رییس هیات داوران جایزه بوکر 2018، رمان «مرد شیری» را به طرزی بارونکردنی، اورجینال و اصیل معرفی کرد و گفت: هیچ یک از ما تاکنون چنین داستانی نخوانده بودیم و صدای متمایز «آنا برنز» در این رمان افکار و فرمهای متداول را در نثری شگفتآور و عمیق به چالش میکشد. این رمان داستانی از وحشیگری، تجاوز جنسی و مقاومت، با هر از گاهی رگههایی از طنز است.
«برنز» در حالی به عنوان اولین چهره اهل ایرلند شمالی جایزه بوکر سال 2018 را از آن خود کرد که برندگان ایرلندی پیشین چون «جان بنویل»، «آن انرایت» و «رادی دویل» همگی از ایرلند جنوبی بودند. ضمن این که امسال برای اولین بار از سال 2012 که «هیلاری منتل» این جایزه را کسب کرد، بوکر به یک نویسنده زن میرسد.
«دیزی جانسون» نویسندهیِ 27 ساله بریتانیایی با رمان «همه چیز آن زیر»، «واشنگتن سیاه» نوشته «اسی ادوگیان» از کانادا، «اتاق مارس» یا «اتاق مریخی» نوشته «ریچل کوشنر» از آمریکا، «فراداستان» نوشته ریچارد پاورز از آمریکا و «برداشت طولانی» نوشته «رابین رابرتسون» از بریتانیا دیگر نامزدهای نهایی جایزه من بوکر امسال بودند.
پیش از این نیز در بخش بوکر بینالملل، ویژه برترین آثار ترجمه شده از سراسر جهان به زبان انگلیسی، «اُلگا توکارزوک» به عنوان اولین نویسنده لهستانی برای نگارش رمان «پروازها» موفق به کسب این جایزه شد و جایزه نقدی 50 هزار پوندی بوکر به طور مساوی میان « «اُلگا توکارزوک» نویسنده کتاب و مترجم انگلیسی آن «جنیفر کرافت» تقسیم شد.
جایزه «من بوکر» که اولینبار در سال 1969 برگزار شد، ویژه همه آثار نوشتهشده از سراسر جهان به زبان انگلیسی است که در بریتانیا و ایرلند منتشر شده باشند. این اولین سالی است که آثار منتشرشده در ایرلند نیز واجد شرایط رقابت در این جایزه ادبی شدهاند.
این جایزه بیش از 40 سال فقط به نویسندگان کشورهای مشترکالمنافع، انگلیسیها و ایرلندیها تعلق میگرفت، اما از سال 2014 با وضع قوانین متفاوت، تمام آثار نوشتهشده به زبان انگلیسی حق شرکت در آن را پیدا کردهاند. زمانی که تصویب شد نویسندگان آمریکایی هم حق شرکت در این رقابتها را دارند، جانجالهای زیاد به پا شد و برخی به «آمریکایی» شدن این جایزه اعتراض کردند. «پل بیتی» و «جورج ساندرز» دو نویسنده آمریکایی هستند که در سال 2016 و 2017 این جایزه را به خود اختصاص دادند.