سرویس ورزش مشرق – جام ملتهای آسیا در سال 2019 از هفته آینده در امارات آغاز خواهد شد و 24 تیم قاره کهن برای کسب عنوان قهرمانی به مصاف حریفان خود خواهند رفت.
خیلی از علاقه مندان و کارشناسان فوتبال معتقدند، ایران برای شکستن طلسم 43 ساله قهرمانی باید رقبای قدرتمندی مانند ژاپن و کره و استرالیا را شکست دهد. البته تیمهای دیگری چون عربستان و امارات میزبان و قطر و عراق هم میتوانند برای شاگردان کی روش دردسرساز باشند.
آنچه در این گزارش به آن پرداخته شده بررسی سابقه رویارویی تیم ملی فوتبال بزرگسالان کشورمان با 8 مدعی قهرمانی آسیا در حدفاصل سالهای حضور کارلوس کیروش در تیم ملی از فروردین سال 1390 تا امروز (7 سال و 9 ماه) با سرمربیان تیم ملی در سالهای 1382 تا 1390 (از 15 تیر 82 تا 15 فروردین 90) است. کارنامهای که نشان از برتری نسبی ایران در هر دو دوره مقابل مدعیان آسیایی دارد و البته رشد درصد بردهای ایران پس از آمدن کی روش ما را برای شکست دادن هر مدعی و کسب قهرمانی امیدوارتر میکند.
بیشتر بخوانید:
با در نظر گرفتن پارامترهایی از جمله میانگین رنکینگ تیمهایی که در این گزارش به مصافهای رودررو با تیم ملی کشورمان رفتهاند به اضافه عناوینی که در این مدت کسب کردهاند مشخص کردهایم 4 مربی قبلی تیم ملی (برانکو، امیر قلعه نویی، علی دایی و افشین قطبی) به اضافه دو مربی موقت آن سالها (همایون شاهرخی و منصور ابراهیم زاده) چه نتایجی با این حریفان داشتند و کارلوس کی روش در همین مدت زمان چه نتایجی مقابل این 8 قدرت برتر آسیا کسب کرده است.
فارغ از اینکه سطح کیفی فوتبال در قاره آسیا طی 8 سال اخیر به مراتب پیشرفتهتر از دوران 8 ساله قبل از سال 1390 شده است.
کره جنوبی، ژاپن، عربستان، عراق، استرالیا، قطر، امارات و ازبکستان 8 کشوری هستند که بیش از دیگر تیمهای آسیایی در سطح رقابتهای قارهای شناخته شده هستند. گرچه شاید بتوان از تیمهایی همچون چین، کره شمالی و یا حتی بحرین و سوریه هم در مقاطعی یاد کرد ولی استمرار در حضور موفقیت آمیز به ویژه در دو دهه اخیر، همواره مختص به 8 کشوری بوده که درباره رویاروییهایشان با تیم ملی فوتبال کشورمان به آن پرداختیم.
**مربیان پیشا کیروش تیم ملی!
پیش از حضور کارلوس کی روش و از سال 2003 برانکو و برای مدت کوتاهی همایون شاهرخی سرمربیگری تیم ملی را در دست گرفتند و دوباره برانکو ایوانکوویچ روی نیمکت ایران نشست. اما پس از پایان جام جهانی 2006 آلمان امیر قلعه نویی جانشین برانکو شد و او نیز تا پایان جام ملتهای 2007 ماند و در نهایت برکنار شد و در مقطعی منصور ابراهیم زاده روی نیمکت تیم ملی نشست.
علی دایی گزینه بعدی فدراسیون برای هدایت تیم ملی بود و وقتی تیم ملی در مسیر راهیابی به جام جهانی 2010 ناکام شد افشین قطبی را جایگزین دایی کردند و تا پایان جام ملتهای آسیا 2011 سرمربی ایران ماند و چند ماه بعد کی روش به ایران آمد و تا امروز روی نیمکت تیم ملی کشورمان نشسته است.
- استرالیا
**هیچ رویارویی در 15 سال!
تیم ملی استرالیا که یکی از قدرتهای تازه وارد قاره آسیاست پس از دیدار تاریخی مقابل ایران در ملبورن، نه دوستانه و نه به حکم قرعه هیچ رویارویی با تیمهای ملی ایران قبل و بعد از کی روش نداشته است!
- کره جنوبی
** کره بلای جان مربیان قبل از کی روش!
به گزارش مشرق، تیم ملی 8 سال قبل از آمدن کی روش، 9 بار به مصاف کره جنوبی رفت که حاصل آن 3 برد و 3 تساوی و 3 باخت بود؛
با برانکو 2 بازی که یک برد 3-4 در جام ملتها و یک باخت 0-2 در دیداری دوستانه نتایجش بود را ثبت کردیم.
با امیر قلعه نویی 3 بازی که هر سه بازی رسمی بودند. تساوی 1-1، برد 0-2 در مقدماتی جام ملتهای آسیا و تساوی 0-0 که در پایان 120 دقیقه با باخت در ضربات پنالتی و حذف ما از جام ملتهای 2007 آسیا همراه شد.
با علی دایی تنها یک دیدار رسمی در چارچوب مسابقات مقدماتی جام جهانی 2010 با کره داشتیم که 1-1 به پایان رسید.
تیم ملی در زمان قطبی هم 3 بازی با کره داشت که 2 دیدار رسمی و یک بازی دوستانه بود. دو دیدار رسمی تساوی 1-1 و باخت 1-0 در وقتهای اضافه جام ملتهای آسیا 2011 بود و یک برد 0-1 در دیداری دوستانه رقم خورد.
**5 مصاف با کره جنوبی برای کی روش؛
تیم ملی در دوره 8 ساله کی روش 5 بار به مصاف کره جنوبی رفت؛ 4 بازی رسمی و یک بازی دوستانه. 4 برد که همگی با حساب 0-1 رقم خورد و یک تساوی 0-0 در کارنامه مرد پرتغالی ثبت شده است.
- ژاپن
* ژاپن قبل از کی روش فقط به مصاف ایران برانکو رفت!
به گزارش مشرق، بین مربیان قبل از کی روش فقط برانکو با ژاپن 3 بازی که هر سه رسمی بودند، انجام داد؛ یک تساوی 0-0 در جام ملتهای 2007، یک برد 1-2 و یک شکست 1-2 در مقدماتی جام جهانی 2006 حاصل آن بود.
**یک مسابقه با ژاپن برای کی روش؛
کارلوس کی روش هم در این سالها تنها یک دیدار با ژاپن داشت که آن هم دوستانه و در استادیوم آزادی بود. دیداری که در پایان با نتیجه 1-1 به پایان رسید.
البته کی روش که سابقه سرمربیگری تیم ناگویا گرامپوس ژاپن را نیز در فصل 97-1996 در کارنامه دارد، سال 1998 زمانی که سرمربی تیم ملی امارات بود و بازیهای آسیایی با حضور تیمهای بزرگسالان برگزار میشد، موفق به شکست 1-0 تیم ملی ژاپن در بازیهای آسیایی شده بود.
- عربستان
** 2 بازی پیشا کیروشیها با عربستان؛
تنها مربی ملی که در آن سالها با تیم ملی عربستان دیدار داشت علی دایی بود. 2 دیدار رسمی در چارچوب مسابقات مقدماتی جام جهانی 2010 که یک تساوی 1-1 و یک باخت 1-2 در ورزشگاه آزادی را برای او رقم زد و در نهایت رئیس سازمان تربیت بدنی حکم برکناری علی دایی را پس از این باخت امضا کرد.
** تنها دیدار کی روش با عربستان
کارلوس کی روش در این مدت تنها یک دیدار با عربستان در مسابقات قهرمانی غرب آسیا 2012 داشت که آن هم با تساوی 0-0 به پایان رسید تا طلسم نبردن ایران مقابل سعودیها 17 ساله شود!
نکته حائز اهمیت اینکه آخرین برد تیم ملی فوتبال کشورمان مقابل تیم عربستان به مسابقات مقدماتی جام جهانی 2002 بر میگردد که تیم ملی در شهریور سال 80 به سرمربیگری میروسلاو بلاژوویچ با نتیجه 0-2 این حریف را شکست داد.
- قطر
**8 مصاف 5 مربی با قطر
تیم ملی با برانکو در مقدماتی جام جهانی 2006 دو بار تیم ملی قطر را با نتایج 3-2 و 3-1 شکست داد.
با امیر قلعه نویی در یک دیدار دوستانه قطر را 1-0 شکست دادیم.
منصور ابراهیم زاده در مدت کمی که در تیم ملی بود، در ژانویه 2008 در یک دیدار دوستانه با این تیم به تساوی بدون گل رسید.
تیم ملی زمان علی دایی در مسابقات غرب آسیا و یک دیدار دوستانه 2 بار این تیم را با نتایج 6-1 و 1-0 شکست داد.
افشین قطبی هم در دو دیدار دوستانه یک باخت و یک تساوی مقابل قطر را تجربه کرد!
** 8 مسابقه با قطر برای کی روش
تیم ملی با کی روش بیشترین دیدار را بین 8 تیم مذکور با قطر داشته است. ایران با هدایت مرد پرتغالی 8 بار با قطر دیدار داشت که به جز دیدار دوستانه اخیر (شب گذشته) همگی دیدارهایی رسمی در چارچوب مقدماتی جام جهانی یا رقابتهای جام ملتهای آسیا بوده است. 3 تساوی و 5 برد حاصل این 8 دیدار بود. تیم کی روش قطر را در جام ملتهای 2015 یک بر صفر شکست داد. 6 دیدار دیگر همگی در مرحله مقدماتی جامهای جهانی 2014 و 2018 بوده است.
در تنها دیدار دوستانه هم که دوشنبه شب، پشت درهای بسته در دوحه برگزار شد، ایران با گلهای مهدی طارمی و سردار آزمون در مقابل پنالتی حسن الهیدوس 2-1 میزبان جام جهانی 2022 را شکست داد.
- ازبکستان
** 2 مصاف با ازبکستان پیش از کی روش
تیم ملی پیش از کی روش و در 8 سال قبل از آن دو بار با ازبکستان دیدار داشت که به دوران مربیگری امیر قلعه نویی و افشین قطبی مربوط میشود. برد 1-2 در جام ملتهای 2007 با امیر قلعه نویی و تساوی 0-0 در دیدار دوستانه در دوران سرمربیگری افشین قطبی. برانکو و علی دایی هیچ رویارویی با این تیم نداشتند.
* * 7 مصاف با ازبکستان برای کی روش؛
تیم ملی با هدایت کی روش 7 بار روبروی ازبکستان به میدان رفت که 4 دیدار در چارچوب مسابقات رسمی بود و 3 دیدار دوستانه. حاصل آن هم 6 برد و یک باخت شد.
- امارات
** دیدارهای پرتعداد با امارات قبل از کی روش
به گزارش مشرق، تیم ملی با امیر قلعه نویی 2 دیدار دوستانه با امارات داشت که هر دو را با نتایج 0-1 و 0-2 با برد پشت سر گذاشت.
با علی دایی 3 بار به صورت رسمی با امارات دیدار کردیم؛ 2 مساوی و یک برد در راه رسیدن به جام جهانی 2010.
تیم ملی با افشین قطبی 2 بار با امارات دیدار داشت که یک برد 0-1 در راه جام جهانی و یک برد 0-3 در چارچوب مسابقات جام ملتهای 2011 حاصلش شد.
**یک رویارویی با امارات برای کی روش
تیم ملی با هدایت کی روش تنها یک بار در 8 سال اخیر به مصاف امارات رفته که آن هم در مسابقات جام ملتهای 2015 بود و با برد 0-1 ملی پوشان ایران همراه شد.
- عراق
** 6 مصاف با عراقِ قبل از 2011
تیم ملی با هدایت همایون شاهرخی در ال جی کاپ 2003 در تهران 0-1 به عراق باخت!
با امیر قلعه نویی 3 بازی با عراق در جام ال جی و قهرمانی غرب آسیا انجام دادیم. 2 برد 2-0 و 2-1 و یک تساوی بدون گل حاصل آن بود.
تیم ملی با افشین قطبی 2 رویارویی با عراق داشت که 2 برد با نتایج مشابه 1-2 در دیداری دوستانه و مسابقات جام ملتهای آسیا حاصل آن شد.
** خاطره بد عراق برای کی روش!
تیم ملی با هدایت کی روش 3 مسابقه با عراق داشت. 2 بار در دیدارهای دوستانه که یک برد و یک باخت هر دو با نتیجه 0-1 رقم خورد و دیدار رسمی مان هم در یک چهارم نهایی جام ملتهای 2015 بود که بازی در وقتهای قانونی 3-3 شد ولی در ضربات پنالتی 7-6 شکست خوردیم و از جام حذف شدیم!
**آمار کلی برد و باختهای کی روش و دیگر مربیان ملی
به گزارش مشرق، کی روش در 7 سال و 9 ماه اخیر جمعاً 93 بار روی نیمکت تیم ملی کشورمان نشسته که از این تعداد 60 دیدار آن مقابل تیمهای قاره آسیا برگزار شده است. البته با توجه به اینکه او 26 بار روبروی 8 قدرت اصلی قاره آسیا به میدان رفته در واقع میتوان گفت حدود 43 درصد مسابقاتش را با تیمهای مدعی قاره آسیا برگزار کرده است. حاصل این رویاروییها 17 برد، 6 تساوی و 3 باخت بوده است. یعنی تیم ملی با کی روش در 65.5% مسابقاتش برنده شده، در 23% رقابتها تساوی داشته و در 11.5% مصافها شکست خورده است.
یک نکته قابل توجه اینکه، تیم ملی با کی روش در طول حدود 8 سال 15 بازی دوستانه با تیمهای آسیایی داشته که از این تعداد 8 بازی آن با 8 تیم مدعی مذکور بوده است (3 بازی با ازبکستان، 2 بازی با عراق، یک بازی با ژاپن، یک بازی با کره جنوبی و یک بازی با قطر). به عبارتی 18 بازی دیگر کی روش با مدعیان آسیایی در قالب دیدارهای رسمی بوده است و این اهمیت آمار خوب سرمربی پرتغالی مقابل مدعیان را نشان میدهد.
این در حالی است که در همین مدت مشابه قبل از کی روش تیم ملی با 6 سرمربی مختلف 92 بازی مقابل تیمهای آسیایی انجام داده که 37 بازی آن با قدرتهای اصلی بوده است. در واقع حدود 40 درصد مسابقات تیم ملی در آن 8 سال مقابل مدعیان قاره برگزار شده است. حاصل این رویاروییها 19 برد، 11 تساوی و 7 باخت بوده است یعنی تیم ملی قبل از کی روش در 51% مسابقاتش با مدعیان برنده شده، در 30% رقابتها تساوی داشته و در 19% مصافها شکست خورده است.
از 20 دیدار دوستانه آن دوره 12 بازی با تیمهای مدعی آسیایی یعنی 60 درصد در قالب دوستانه انجام شده است. (2 بازی با عراق، 2 بازی با کره جنوبی، 2 بازی با امارات، 5 بازی با قطر و یک بازی با ازبکستان)
**رشد 14.5 درصدی بردها در ثبات سرمربی تیم ملی!
در مقایسه تعداد بردهای تیم ملی در دوران 8 ساله پیش از ورود کی روش با دوران 8 ساله اخیر متوجه می شویم تیم ملی در آن مدت رودرروی مدعیان قاره حدود 51% مسابقاتش را با برد پشت سرگذاشته در حالی که این تعداد در دوران کی روش با رشد 14.5 درصدی به 65.5% رسیده است. نکته قابل توجه تأثیر ثبات در حضور یک سرمربی در تیم ملی است که علی رغم انتقادات مفسران و کارشناسان، رؤسای فدراسیون با استقامتی کم نظیر بر حضور کی روش اصرار ورزیده البته نتیجه اش را هم دیدهاند. این قیاس بین نتایج یک مربی با 6 مربی قبلی ظرف 8 سال انجام شده است.
**مصاف با مدعیان آسیا در جام ملتها
تیم ملی ما از جام ملتهای 2004 تا 2015، در سه دوره 10 بار با این 8 قدرت برتر آسیا مختلف بازی کرده است. 6 برد، یک تساوی و 3 باخت حاصل این مسابقات بود.
کارلوس کی روش در جام ملتها 2015 با تیمهای مدعی 3 بازی داشت. امارات و قطر را در دور مقدماتی شکست داد و در دور یک چهارم پس از تساوی 2-2 در پایان 120 دقیقه، در ضربات پنالتی به عراق باخت.
افشین قطبی در 2011 در 3 رویارویی که با قدرتهای آسیا داشت 2 برد و یک باخت کسب کرد. او عراق و امارات را شکست داد و در دور بعد به کره باخت.
امیر قلعه نویی در جام ملتهای 2007 ازبکستان را شکست داد ولی به کره جنوبی در یک چهارم نهایی در ضربات پنالتی باخت و از تیم ملی کنار رفت.
برانکو هم در جام ملتهای آسیا 2004 در دور گروهی با ژاپن به تساوی بدون گل رسید و کره جنوبی را در یک چهارم نهایی با درخشش علی کریمی 4-3 برد و به نیمه نهایی رسید.
با مشاهده این گزارش تحلیلی - آماری از مقایسه دوران کی روش و قبل از او در یک مدت مشابه پیشرفت قابل توجه نتایج ایران مقابل مدعیان آسیایی را به وضوح میتوان دید. پیشرفتی که در سایه ثبات بر روی نیمکت تیم ملی و جوانگرایی و تغییر نسل قابل تقدیر در زمان کارلوس کی روش به ارمغان آمده است.
به امید قهرمانی تیم ملی ایران در جام ملتهای آسیا
عملکرد 8 ساله کیروش و سرمربیان 7 سال و 9 ماه قبل از کی روش
مقابل 8 تیم مدعی قهرمانی آسیا |
تیم |
برانکو |
قلعه نویی |
علی دایی |
افشین قطبی |
کیروش |
برد |
باخت |
مساوی |
برد |
باخت |
مساوی |
برد |
باخت |
مساوی |
برد |
باخت |
مساوی |
برد |
باخت |
مساوی |
استرالیا |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ژاپن |
1 |
1 |
1 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
کره جنوبی |
1 |
1 |
0 |
1 |
1 |
1 |
0 |
0 |
1 |
1 |
1 |
1 |
4 |
0 |
1 |
عربستان |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
1 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
قطر |
2 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
2 |
0 |
0 |
0 |
1 |
1 |
5 |
0 |
3 |
ازبکستان |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
6 |
1 |
0 |
امارات |
0 |
0 |
0 |
2 |
0 |
0 |
1 |
0 |
2 |
2 |
0 |
0 |
1 |
0 |
0 |
عراق |
0 |
0 |
0 |
2 |
0 |
1 |
0 |
0 |
0 |
2 |
0 |
0 |
1 |
2 |
0 |
مجموع |
4 |
2 |
1 |
7 |
1 |
2 |
3 |
1 |
4 |
5 |
2 |
3 |
17 |
3 |
6 |
سال 2003 با همایون شاهرخی
یک بار به عراق باختیم و در سال 2008
با منصور ابراهیم زاده مقابل قطر
مساوی کردیم. |
مجموع بردهای 7 سال و 9 ماه قبل از کیروش: 19 برد |
|
|
|
|
مجموع تساویهای 7 سال و 9 ماه قبل از کیروش: 11 تساوی |
مجموع باختهای 7 سال و 9 ماه قبل از کیروش: 7 باخت |
|
مجموع بازیهای 7 سال و 9 ماه
قبل از کی روش: 37 بازی |
|
مجموع بازیهای
کیروش
با 8 مدعی: 26 بازی |