ماهان شبکه ایرانیان

راه‌هایی برای نجات یوزآسیایی

معاون پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت: سازمان حفاظت محیط زیست با همیاری خیرین تلاش کرده است تا فضای امنی را برای یوزپلنگ فراهم کند

راه‌هایی برای نجات یوزآسیایی

معاون پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت: سازمان حفاظت محیط زیست با همیاری خیرین تلاش کرده است تا فضای امنی را برای یوزپلنگ فراهم کند.

به گزارش به نقل از روزنامه تعادل ، معاون پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت: سازمان حفاظت محیط زیست با همیاری خیرین تلاش کرده است تا فضای امنی را برای یوزپلنگ فراهم کند. به عنوان نمونه در یکی از محل‌های عبور یوز زیرگذری به طول هشت کیلومتر ایجاد کرده است.

رجبعلی کارگر با اشاره به اینکه یوزپلنگ و پلنگ دو گونه از 10 گونه گربه‌سان درشت‌جثه کشور هستند، در مورد تفاوت‌های یوز با پلنگ گفت: پلنگ حیوانی درشت اندام‌تر و دارای خال‌های توخالی است و با انواع محیط‌ها اعم از صخره‌ای، جنگلی و کوهستانی سازگاری دارد اما یوزپلنگ دارای خال‌های نقطه‌ای و جثه کوچک‌تر است و معمولاً در دشت‌ها زندگی می‌کند. او با بیان اینکه از 60 سال پیش تاکنون تنها مأمن و جایگاه یوز آسیایی ایران بوده است، اظهارکرد: در دهه 70 طبق بازدیدهای میدانی کارشناسان داخلی و بین‌المللی از زیستگاه‌های یوزپلنگ آسیایی اعلام شد که جز «ماریتا» همان قلاده یوزی که در پارک پردیسان در اسارت بود، هیچ یوز دیگری در ایران نداریم.

بعد از آن پروژه‌ای تحت عنوان پروژه «یوزپلنگ آسیایی» از سال 1380 تعریف شد. به گفته معاون پروژه بین‌المللی حفاظت از یوز آسیایی، این پروژه در سه بخش حفاظت، تحقیقات و آموزش و مشارکت جوامع محلی تعریف شد و در قالب این پروژه در پنج منطقه در شش استان کشور شروع به فعالیت کرد. حدود سه سال قبل نیز 47 قلاده یوزپلنگ شناسایی شد.

کارگر عرصه زیستی یوزپلنگ را در ایران، حدود شش میلیون هکتار دانست و در یک برنامه رادیویی گفت: 60 درصد یوزپلنگ‌های ما در خارج از زیستگاه‌های انتخاب شده برای تحقیقات در حرکت هستند بنابراین آمار دقیقی از تعداد قلاده‌های یوزپلنگ در ایران وجود ندارد. در این شرایط مدیریت کریدورها و مناطق خارج از زیستگاه‌های انتخاب شده بسیار الزامی است.

وی در ادامه در مورد اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در جهت حفاظت از یوزپلنگ آسیایی اظهارکرد: در فاز سوم پروژه بین‌المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، تمام راهکارها را در سه بخش تقویت مدیریت و بهینه‌سازی، مشارکت جوامع محلی و دعوت از ذی‌نفعان این مناطق لحاظ کرده‌ایم.

معاون پروژه بین‌المللی حفاظت از یوز آسیایی گفت: مشارکت جوامع محلی و سمن‌ها می‌تواند در حفاظت از اینگونه موثر باشد، به شرط اینکه جوامع محلی توانمند و منتفع شوند.

حمید ظهرابی، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، چندی پیش در مورد راهکارهای حفاظت از یوزپلنگ آسیایی گفت: طی گفت‌وگوهای انجام شده با متخصصان داخلی و خارجی به این نتیجه رسیدیم که باید روی تکثیر یوزپلنگ در شرایط اسارت هم کار کنیم چراکه در حال حاضر سه یوزپلنگ در اسارت دراختیار داریم و این فرصتی ارزشمند برای ماست.

همچنین این مقام مسوول در سازمان محیط زیست در مورد احتمال استفاده از رحم اجاره‌ای برای تکثیر در اسارت یوزپلنگ آسیایی به عنوان یک گزینه یاد کرد و به ایسنا گفت: برنامه جدید سازمان حفاظت محیط زیست برای حفاظت و احیای یوزپلنگ، ایجاد یک محیط محصور، بزرگ و حفاظت و تکثیر یوز به شکل نیمه طبیعی است. در صورت شکست در جفت‌گیری طبیعی و لقاح مصنوعی، گزینه انتقال جنین و رحم اجاره‌ای را مد نظر قرار خواهیم داد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان