ماهان شبکه ایرانیان

آل اسحاق: روحانی تیم اقتصادی کابینه را عوض کند

خبرگزاری تسنیم: یحیی آل اسحاق در نشست خبری امروز خود با اشاره به مشکلات کشور و لزوم آمادگی و اتخاذ تدابیر مناسب برای سال آینده، اظهار کرد: متأسفانه براساس داشته‌های کشورمان، وضعیت کشور این چنین نباید باشد و قطعا اگر نظام تدبیر مناسب نداشته باشیم خسارت‌هایی را خواهیم دید، ولی در عین حال این امکان نیز وجود دارد که با اتخاذ تدابیر مناسب می‌توانیم شرایط را کنترل کرده و بعضا تهدید‌ها را نیز به فرصت تبدیل کنیم و سال 98 را با حداقل آسیب پشت سر بگذاریم.

وی با انتقاد از سیاست‌زدگی اقتصاد کشور گفت: در حال حاضر ما از نظر شاخص‌های اقتصادی نقاط قوت زیادی داریم مثلا نیروی انسانی جزو بالاترین منابع در اقتصاد دنیا مطرح است و 15 میلیون فارغ‌التحصیل دانشگاهی و سه میلیون دانشجوی کشورمان ایران ار در رتبه اول منطقه قرار داده و حتی در تعداد مهندسان نیز ما بعد از چین و امریکا رتبه سوم قرار داریم.

وزیر اسبق بازرگانی ادامه داد: علاوه بر این در منابع تجمیعی نفت و گاز در رتبه اول یا دوم هستیم و از نظر ژئوپلوتیک نیز هاب منطقه محسوب می‌شویم و زیرساخت‌های کشور اعم از زیرساخت‌های حمل و نقل بنادر و شهرک‌های صنعتی زیرساخت‌های قابل قبولی است.

آل اسحاق با اشاره به برخی از مشکلات امروز کشور گفت: متأسفانه علی رغم همه داشته‌ها ما با کسری بودجه غیرمتعارف روبرو هستیم مثلا می‌گویند درسال 98 حدود 100 هزار میلایرد تومان کسری بودجه داریم که این رقم معادل یک پنجم کل بودجه است.

نظام تدبیر اقتصادی کشور لَنگ می‌زند

وی با تأکید براینکه نظام تدبیر اقتصادی کشور لَنگ می‌زند، گفت: معیشت مردم امروز یکی از مشکلات اساسی کشور است و در حالیکه دولت 14 میلیارد دلار ارز 4 هزار و 200 تومانی در بودجه پیش بینی کرده مشکلات معیشتی جزو مشکلات اساسی است مثلا در خصوص گوشت می‌گویند یک میلیارد دلار برای تأمین گوشت تخصیص داده ایم، ولی می‌بینیم گوشتی که باید با قیمتی بین 30 تا 40 هزار تومان به دست مردم می‌رسید به قیمتی در حدود 100 هزار تومان رسیده این درحالی است که گوشت جزو کالا‌های تحریمی قرار ندارد.

وزیر اسبق بازرگانی با اشاره به تجربه مدیریت خود در وزارت بازرگانی طی دهه 70، گفت: آن زمان کل بودجه کشور حدود 10 میلیارد دلار بود و سهم وزارت بازرگانی سه میلیارد دلار که به صورت یوزانس 6 ماهه تأمین می‌شد. ولی در آن زمان علی رغم همه مشکلات، قیمت کالا‌های اساسی در کشور بین 5 تا 10 درصد نوسان داشت. این در حالی است که امروز نه از نظر پول مشکلی داریم و نه از نظر امکانات، ولی متأسفانه نظام تدبیر اقتصادی کشور لَنگ می‌زند.

دست رد دولت به طرح‌هایی برای حل مشکل کالا‌های اساسی

آل اسحاق با انتقاد از نادیده گرفتن طرح‌ها و کمک برای حل این مشکل از سوی دولت، گفت: تعدادی از مدیران سابق وزارت بازرگانی برای حل مشکل کالا‌های اساسی طرح جامعی را تهیه و تدوین کرده‌اند و این طرح را به وزارتخانه‌های مسئول و سایر نهاد‌ها و مجلس شورای اسلامی ارائه دادند، ولی متأسفانه این طرح را قبول نکردند. این درحالی است که در طرح تدوین شده، تمامی فرایند از تخصیص ارز تا تأمین کالا، پشتیبانی لجستیکی، قیمت گذاری، و نحوه توزیع با جزئیات ذکر شده و این طرح براساس تجارب موفق گذشته تدوین شده بود.

ذینفعان در شرایط امروز اجازه حل مشکلات را نمی‌دهند

وی ادامه داد: متأسفانه ذی‌نفعان بازدارنده‌ای وجود دارند که اجازه نمی‌دهند مشکلات حل شود ذی نفعانی که شامل افراد مختلفی اعم از دارندگان امضای طلایی تا توزیع کنندگان این کالا‌ها را شامل می‌شود، ولی برای منافع خود اجازه نمی‌دهند اوضاع درست شود.

وزیر اسبق بازرگانی با بیان اینکه یکی از نگرانی‌های امروز، افسردگی و وادادگی در حوزه اقتصاد است، گفت: اعلام شد که 14 میلیارد دلار با ارز 4 هزار و 200 تومانی برای کلا‌های اساسی اختصاص یافته، ولی امار بانک مرکزی نشان داده که قیمت این کالا‌ها 50 تا 60 درصد تورم داشته است و این درحالی است که هیچ یک از این کالا‌ها جزو کالا‌های تحریمی نیستند.

آل اسحاق خاطرنشان کرد: این یک واقعیت است فرآیند موجود از تخصیص ارز تا تأمین و توزیع کالا‌های اساسی اصلاح شود قطعا شرایط قابل مدیریت است.

فضای اقتصادی امروز باعث ایجاد جریان فساد در کشور شده/تن‌ها با مفسدان برخورد می‌شود نه با نظام فسادزا

وی در ادامه این نشست با تأکید براینکه فضای اخیر کشور جریان فساد در کشور را ایجاد کرده است، گفت: متأسفانه این جریان فساد به صورت شبکه‌ای و سیستماتیک فعالیت می‌کند و از این شرایط سود می‌برند.

وزیر اسبق بازرگانی اضافه کرد: متأسفانه تنها با مفسدان برخورد می‌شود نه با نظام سیستماتیک فساد؛ به هر حال در این سیستم فشاد یک رانت وجود دارد یک رانت‌خوار و یک رانت‌ساز و متأسفانه فضای کشور باعث رانت‌سازی شده است.

نسخه اقتصاد مقاومتی اجرا نمی‌شود/ سیاسیون حق وتو تصمیماتی اقتصادیون را دارند

آل اسحاق با بیان اینکه الگوی فعلی اقتصاد در کشور متناسب با شرایط امروز نیست، گفت: امروز طی سال‌های بعد از انقلاب ما مدل‌های مختلفی را در سال‌های مختلف تجربه کرده‌ایم و بعد از 40 سال به نسخه اقتصاد مقاومتی در 24 بند رسیده‌ایم، ولی متأسفانه این نسخه اجرایی نمی‌شود.

وی با انتقاد از سیاست‌زدگی اقتصاد، گفت: امروز در دولت دو دایره تصمیم‌گیر وجود دارد یکی دایره اقتصادیون و یکی دایره سیاسیون و متأسفانه امروز شاهدیم هر تصمیمی که اقتصادیون می‌گیرند باید مورد تأیید سیاسیون قرار گرفته و آن‌ها حق وتوی تصمیم اقتصادیون را هم دارند مثلا در خصوص پرداخت یارانه همه اقتصادیون اعتقاد دارند که یارانه نباید به همه اقشار جامعه داده شود، ولی وقتی این تصمیم در دایره سیاسیون مطرح می‌شود به دلیل تبعات سیاسی، آن را وتو می‌کنند.

امریکا به دنبال بهره‌برداری از تمام سرمایه گذاری‌های خود در سال 98 است

وزیر اسبق بازرگانی در ادامه با اشاره به جنگ اقتصادی امروز کشور و فشار‌های خارجی، گفت: به نظر می‌آید امریکا و دشمنان ما به دنبال آن هستند که از همه سرمایه گذاری‌های تحریمی خود، درسال 98 بهره برداری کنند و به نظر من آن‌ها می‌خواهند قضیه را یک‌سره کنند لذت ما باید درسال 98 درایت و هوشیاری بیشتری داشته باشیم.

آل اسحاق با تأکید براینکه با درایت و هوشیاری می‌توان سال 98 را به سلامت گذراند، گفت: درحال حاضر ما حدود 110 میلیارد دلار پول در خارج از کشور داریم و این درحالی است که کل نیاز ارزی ما درسال حدود 70 تا 80 میلیارد دلار است لذا هیچ نگرانی در این بخش وجود ندارد و حتی کم شدن میزان فروش نفت نیز چندان نگران کننده نیست.

وی با تأکید بر لزوم ایجاد اعتماد در مردم و دولت و همه جریانات سیاسی، گفت: همه ما اعم از مجلس، دولت و نخبگان جدای از نگاه‌های سیاسی باید دست به دست هم دهیم تا از این گذر عبور کنیم.

اعتماد مردم به دولت خدشه دار شده/روحانی کل کابینه اقتصادی دولت را عوض کند

وزیر اسبق بازرگانی با اشاره به نقش کلیدی اعتماد مردم به دولت گفت: زمانی مردم سیاست‌های دولت را باور و عملیاتی می‌کنند که به آن اعتماد داشته باشند و متأسفانه امروز یکی از مشکلات ما خدشه‌دار شدن این اعتماد است.

آل اسحاق با بیان اینکه اعتماد با حرف درست نمی‌شود، افزود: مردم باید باور کنند دولت و مسئولین قدرت حل مشکل را دارند.

وی اضافه کرد: اگر کابینه متناسب با شرایط روز باشد مردم به سخنان دولت و سیاست‌های آن اعتماد می‌کنند. به هرحال زمانی یک راننده قادر به راندن یک اتومبیل در جاده اتوبانی و آسفالته است، ولی زمانی که اتومبیل در جاده سنگلاخ قرار می‌گیرد تبعا باید راننده‌ای متناسب با این جاده داشته باشیم.

وزیر اسبق بازرگانی تصریح کرد: زمانی آقایان فکر می‌کردند که مذاکره با کدخدا، ارتباط با اروپا و حتی برجام مشکلات کشور را حل می‌کند، ولی امروز مسئولان دولت اذعان دارند که این موارد نتوانست مشکلات کشور را حل کند؛ لذا لازم است تا افرادی در مسئولیت قرار گیرند که متناسب با راهکار جدید، حل مشکلات را عهده دار شوند.

آل اسحاق خاطرنشان کرد: هیچ اشکالی ندارد که دولت آقای روحانی کابینه‌اش را عوض کند و در برخی از کشور‌ها از جمله ایتالیا بعضا هر شش ماه برخی وزرا عوض می‌شوند و لازم است تا در شرایط جدید وزرای جدیدی که سابقه قابل قبول دارند معرفی شوند و دولت آقای روحانی بدون نگاه به کلاه سیاسی افراد ظرف یک یا دو ماه کابینه جدیدی را معرفی کند و در چنین شرایطی که مردم با دیدن تغییر وزرا به تناسب شرایط امروز به دولت اعتماد می‌کنند و متوجه می‌شوند که وضعیت در حال تغییر است.

وی در پاسخ به سوالی درباره شوک منفی تغییر کابینه اقتصادی به بازار، گفت: قطعا شوک مثبت تغییر کابینه اقتصادی بیش از شک منفی است.
 

وزیر اسبق بازرگانی: باید بخش خصوصی واقعی وارد میدان شود
وزیر اسبق بازرگانی گفت: متأسفانه علی رغم تأکیداتی که در اصل 44 قانون اساسی وجود دارد، بخش خصوصی در حاشیه قرار گرفته و این در حالی است که اگر بخش خصوصی وارد میدان شود بخش عمده‌ای از مشکلات کشور را حل می‌کند.

یحیی آل اسحاق در نشستی با خبرنگاران با اشاره به در حاشیه قرار داشتن بخش خصوصی در اقتصاد کشور، گفت: متأسفانه علی رغم تأکیداتی که در اصل 44 قانون اساسی وجود دارد، بخش خصوصی در حاشیه قرار گرفته و این در حالی است که اگر بخش خصوصی وارد میدان شود بخش عمده‌ای از مشکلات کشور را حل می‌کند.

آل اسحاق با اشاره به در پیش رو بدن انتخابات اتاق بازرگانی به نقش پررنگ اتاق بازرگانی در اقتصاد اشاره کرد و گفت: اتاق بازرگانی از یک سو باید یار شاطر دولت باشد یعنی به عنوان مشاور در بخش‌های مختلف حاکمیت تعامل خوبی با بدنه حاکمیتی داشته باشد و از سوی دیگر باید حلال مشکلات بخش خصوصی بوده و در عین حال نگاهی به حل مشکلات مردم داشته باشد.

وی ادامه داد: اولین الزام تحقق این موضوع آن است که نظام و حاکمیت گارد خود را نسبت به اتاق بازرگانی باز کند و این مهم نیازمند آن است که کسانی در اتاق بازرگانی قرار گیرند که نامحرم نظام نبوده و حاکمیت بتواند بدون هیچ نگرانی سیاست‌های اقتصادی خودش را با اتاقهای بازرگانی و بخش خصوصی به شور بگذارد.

وزیر اسبق بازرگانی خاطرنشان کرد: در شرایط امروز کشور که نیاز به حضور بخش خصوصی در اقتصاد و نقش آفرینی بیشتر اتاق‌های بازرگانی در سیاست‌گذاری اقتصادی کشور بیش از پیش احساس می‌شود همه فعالان اقتصادی باید تلاش کنند تا فارغ از نگاه سیاسی، به کسانی رأی دهند تا علاوه بر محرم بودن آنها، نگاه ملی داشته باشند و با شناخت درست نسبت به اقتصاد داخلی، تعاملات خارجی و الزامات اقتصادی، تجربه لازم را نیز دارا باشند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان