ماهان شبکه ایرانیان

هنیه؛ سخنوری قهار یا معتدلی اهل مذاکره/رئیس جدید دفتر سیاسی حماس کیست؟

«خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی(حماس) روز شنبه اعلام کرد که پس از ۲۰ سال طی یک انتخاب درونی این سمت را به «اسماعیل هنیه» واگذار کرده‌ است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری میزان، «خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) روز شنبه اعلام کرد که پس از 20 سال طی یک انتخاب درونی این سمت را به «اسماعیل هنیه» واگذار کرده‌است.

اسماعیل هنیه

انتخاب اسماعیل هنیه به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس پس از آن صورت می‌گیرد که حماس اساسنامه جدید خود را منتشر کرد و نسبت به اساسنامه قدیمی تغییراتی در آن صورت گرفت از جمله اینکه در بندی از اساسنامه جدید آمده بدون آنکه آرمان آزادی کامل سرزمین‎های اشغالی را کنار بگذارد یا موجودیت رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسد «تشکیل کشور مستقل و دارای حاکمیت فلسطین به پایتختی بیت‌المقدس بر اساس مرزهای 4 ژوئن 1967 را مد نظر قرار می‌دهد».

اسماعیل هنیه کیست؟

اسماعیل هنیه متولد 1962 در اردوگاه پناهجویان «الشاطیء» در نواز غزه است، والدین وی اصالتا از روستای «الجوره» در «عسقلان» هستند که پس از اشغال به دست رژیم صهیونیستی به این اردوگاه کوچ کردند. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه‌ای وابسته به سازمان ملل و دوره دبیرستان به مراکز آموزشی «الازهر» در نوار غزه گذراند.


حماس

اسماعیل هنیه با قبولی در رشته ادبیات عرب وارد دانشگاه اسلامی غزه شد و از همین دوران فعالیت‌های سیاسی خود را آغاز کرد. بین سال‌های 1987 تا 1991 از اعضای فعال و پس از آن رئیس «اتحادیه دانشجویان دانشگاه اسلامی غزه» بود. در این مدت 3 مرتبه بازداشت شدو جمعا 3 و نیم سال در زندان به سر برد، در سال 1992 به همراه عده زیادی از رهبران حماس و جهاد اسلامی به «مرج الزهور» لبنان تبعید شد و یکسال بعد پس از امضای «قرار داد اسلو»، دوباره به غزه بازگشت و به فعالیت‌های سیاسی خود در قالب اتحادیه دانشجویی ادامه داد.

حماس

سال 1997 هنگامی "شیخ احمد یاسین" رهبر معنوی حماس از زندان آزاد شد، مسئول دفتر وی شد. این مقطع نقطه عطفی در عرصه فعالیت‌های سیاسی "اسماعیل هنیه" محسوب می‌شود.

اسماعیل هنیه

سال 2005 رئیس فراکسیون اصلاح و تغییر (وابسته به جنبش حماس) در مجلس قانونگذاری فلسطین شد و بدین ترتیب با پیروزی حماس در انتخابات این سال به عنوان نخست وزیر فلسطین مسئول تشکیل کابینه شد. البته اسماعیل هنیه پیش از اینکه نخست وزیر دولت شود پست وزارت را نیز تجربه نمود.

هنیه از 16 فوریه 2006 تا 14 ژوئیه 2007 نخست وزیر رسمی فلسطین بود. در این تاریخ به دلیل اختلافات داخلی بین فتح و حماس و پس از آن‌ها گردان‌های شهید عزالدین قسام مراکز دستگاه‌های امنیتی تشکیلات خودگردان در غزه را به تصرف خود در آوردند از سوی محمود عباس از این سمت عزل شد. اما با این استدلال که دولتش از آرا مردم بیرون آمده و مشروعیتش را از محمود عباس نگرفته تا به دست وی عزل شود، دولت خود را در نوار غزه حفظ کرد.


حماس

هنیه بار‌ها طرح آشتی فلسطینی با «جنبش فتح» را مطرح کرده و اعلام کرده بود حاضر است در چارچوب صلح شامل، از نخست‌وزیری کنار می‌رود و در 2 ژوئن 2014 به صورت عملی این منصب را به «رامی الحمدالله» (نخست‌وزیر دولت توافق ملی فلسطین) واگذار کرد.

اسماعیل هنیه

اسماعیل هنیه را در حال حاضر مرد شماره دو حماس و از قدرتمندترین و مؤثرترین شخصیت سیاسی در نوار غزه می‌دانند.

اسماعیل هنیه

وب‌سایت روزنامه «لس‌آنجلس‌تایمز» در گزارشی درباره انتخاب اسماعیل هنیه به عنوان رئیس دفتر سیاسی ضمن اشاره به زندگی‌نامه سیاسی وی نوشت: اگرچه پیش‌بینی می‌شود که هنیه همان برنامه خالد مشعل مبنی بر تلاش برای بهبود روابط با کشورهای عربی منطقه و همچنین کشورهای غربی ادامه دهد، ورود وی به بالاترین سطح قدرت سازمان حماس می‌تواند توازنی میان شاخه سیاسی و نظامی این سازمان یعنی رهبران سیاسی در نوار غزه و «گردان‎های عزالدین قسام» ایجاد کند، در واقع می‌توان انتخاب هنیه را افزایش قدرت شاخه نظامی این سازمان دانست.

اسماعیل هنیه

پایگاه شبکه خبری «الجزیره» نیز به نقل از کارشناسان سیاسی خود ضمن اشاره به اینکه پس از انتخاب اسماعیل هنیه به عنوان رئیس دفتر سیاسی قطعا موضع پیشین رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی نسبت به حماس تغییر نخواهد کرد افزود: اسماعیل هنیه از نظر سیاسی فردی نسبتا معتدل است و «جنبش فتح» می‌تواند در خصوص اختلاف‎های موجود میان این دو گروه فلسطینی با وی وارد مذاکره شود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان