در طول 11 دوره گذشته که مجموعا هشت سال را دربرمیگیرد، قیمتگذاری آثار تغییر کرده است. میانگین قیمت آثار عرضه شده در حراج تهران در هشت سال اخیر نشاندهنده رشد نسبی است. درواقع هر مقدار که ارزش ریالی آثار بیشتر شده و از میانگین 4/ 12 میلیون تومانی به 392 میلیون تومان هم رسیده اما ارزش دلاری آثار نوسان بیشتری داشته و از بیش از پنج هزار دلار به حدود دو و نیم هزار دلار رسیده است. نرخ بازار آزاد دلار نوسان قابل توجهی داشته و باعث شده تا ارزش آثار ارائه شده نیز نوسان بالایی داشته باشد. افت ارزش دلاری آثار هنری ارائه شده در حراج تهران احتمالا باعث شده تا برگزارکنندگان این رویداد در قیمتگذاری آثار رقمهای بالاتری را پیشنهاد کنند. در دوره یازدهم حراج تهران که از امروز آغاز خواهد شد و روز جمعه چکش خواهد خورد، شمار تابلوهای میلیاردی افزایش قابل توجهی پیدا کرده است.
دوره یازدهم
یازدهمین حراج تهران در حالی روز جمعه 14تیرماه در هتل پارسیان آزادی چکش میخورد که 80 اثر از 60 هنرمند در قید حیات و درگذشته به معرض فروش گذاشته میشود. از میان هنرمندانی که در این دوره حراج حضور دارند، 23 نفر آنها در قید حیات هستند. همچنین آثاری از هنرمندانی به فروش گذاشته میشود که در دورههای پیشین حراج تهران، رکورددار فروش بودند که از جمله آنها میتوان به سهراب سپهری، منیر شاهرودی فرمانفرماییان، ژازه تباتبایی، حسین زندهرودی، محمود فرشچیان، آیدین آغداشلو، بهجت صدر و رضا مافی اشاره کرد.
تابلوهای میلیاردی امسال
یک تابلوی نقاشی از سهراب سپهری که متعلق به مجموعه خصوصی محمدعلی موحد است، 2تا 3 میلیارد تومان قیمتگذاری شده است. این اثر در سپتامبر 1963 در هفتمین بیینال سائوپائولو برزیل ارائه شده است و قرار است درآمد حاصل از فروش این اثر به موسسه فرهنگی هنری صفای امید (ساخت مدرسه وکتابخانه عمومی و اهدای بورس تحصیلی به شاگردان ممتاز) واقع در تبریز، تعلق بگیرد. همچنین یک تابلوی نقاشی دیگر بدون عنوان از سهراب سپهری در حراج حضور دارد که آن هم 2 تا 3 میلیارد تومان قیمتگذاری شده است که در اکتبر 2017 در حراج کریستیز لندن ارائه شده بود. تابلوی نقاشی خط «سین لام» حسین زندهرودی دیگر اثر حاضر در حراج تهران است که 2 تا 3 میلیارد تومان قیمتگذاری شده است و متعلق به مجموعه خصوصی سیف ناصری است. اثر آیینهکاری، نقاشی پشت شیشه و گچ روی چوب با عنوان «آسمان آبی» که در آذر ماه 1384 توسط منیر شاهرودی فرمانفرماییان خلق شده نیز 2 تا 3 میلیارد تومان قیمتگذاری شده است.
این اثر در سال 1396 در هفتمین حراج تهران ارائه شده است. تابلوی نقاشی «انهدام کیهانی» آیدین آغداشلو، یکی از مجسمههای «هیچ» پرویز تناولی و تابلوی مینیاتور بدون عنوان محمود فرشچیان نیز با قیمت فروش یک و نیم تا 2 میلیارد تومان چکش خواهد خورد. تابلوی نقاشی خط مرمتشده رضا مافی نیز با قیمت یک میلیارد و 200 میلیون تا یک میلیارد و 600 میلیون تومان عرضه شده است. تابلوی نقاشی خط محمد احصایی با عنوان «در پاش فتادهام به زاری / آیا بود آنکه دست گیرد»، تابلوی نقاشی رنگ روغن روی آلومینیوم بدون عنوان بهجت صدر و مجسمه آهنی ژازه تباتبایی نیز یک میلیارد الی یک میلیارد و 500 میلیون تومان قیمتگذاری شدهاند. نمایشگاه یازدهمین حراج تهران که شامل هنر کلاسیک و مدرن ایران است، امروز و فردا از ساعت 16 تا 20 در هتل پارسیان آزادی برپا خواهد بود. جمعه 14 تیر ماه نیز حراج تهران در همین هتل برگزار میشود.