به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، انجمن صنفی کشاورزی دشت آزادگان امروز در اطلاعیهای از قطع آب کشاورزی این شهرستان خبر داده است. این در حالی است که پس از فروکش کردن سیلاب، کشت تابستانه در دشت آزادگان آغاز شده است.
این انجمن در اطلاعیه خود، قطع عمدی آب کشاورزی از سوی سازمان آب و برق را اقدامی «یکطرفه» و نوعی «تک روی»، «انحصار طلبی» و «اعمال حاکمیت مطلق زورگویانه» بر بخش کشاورزی اعلام کرده و مسئولیت هرگونه تبعات، اتفاقات و اقدامات اجتماعی و سیاسی انفعالی کشاورزان متضرر را بر عهده این سازمان دانسته است.
این انجمن همچنین، با اشاره به احتمال نابودی هزاران هکتار از اراضی کشاورزی و به خطر افتادن متوالی معیشت کشاورزان و خانوادههای این قشر زحمتکش، خواستار اعلام حالت فوقالعاده و بحرانی در شهرستان دشت آزادگان شده است.
رئیس انجمن صنفی کشاورزی دشت آزادگان در این باره گفت: سازمان آب و برق خوزستان، سهمیه آب بیش از 10 هزار هکتار از اراضی کشاورزی دشت آزادگان از شبکه آبیاری و زهکشی کرخه و شاوور را از امروز قطع کرده است.
حسین مرمضی شنبه اظهار داشت: این زمینهای کشاورزی زیر پوشش شبکه آبیاری کرخه و شاوور است که در آنها کشت شلتوک و صیفی جات انجام شده و بیش از سه هزار بهره بردار در آن مشغول هستند.
وی تصریح کرد: کشتهای تابستانه در شرایط حساسی هستند و قطع آب زمینهای کشاورزی میتواند خسارتهای زیادی به محصول کشاورزان وارد کند.
بهانه تراشی علیه شلتوک
کشاورزی در جنوب رودخانه کرخه همچنان با چالش روبه روست. بعد از خشکسالی طولانی و محرومیت از کشت، امسال سیل و آبگرفتگی زمینها در زمستان نیز به مشکلات کشاورزان اضافه شد. از سوی دیگر با برداشتن محدودیت کشت تابستانه در خوزستان از سوی استاندار، زمینهای این منطقه، را سرریز زهکش ها و «طغیان زهاب» تهدید میکند. همانطور که در سال 1395 بیش از 11 هزار هکتار از زمینها غرق زهاب شور شد.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان اخیراً نسبت به احتمال آبگرفتگی اراضی کشاورزی شهرستانهای دشت آزادگان و هویزه به دلیل چند برابر شدن زهاب ها هشدار داده است.
بر اساس اعلام این سازمان 25 هزار هکتار شلتوک در شبکه آبیاری کرخه (شامل شهرستانهای دشت آزادگان و هویزه) کشت شده، این در حالیست که ظرفیت این شبکه 10 هزار هکتار کشت پرمصرف (شلتوک) تعریف شده، به عبارتی کشت شلتوک در حوضه رودخانه کرخه 2.5 برابرشده است.
مرمضی در این باره گفت: سازمان آب و برق به بهانه طغیان زهکش ها و کاهش زهاب، آب اراضی کشاورزی را مسدود کرده، این در حالیست که علت این مساله عدم لایروبی زهکش ها، مسدود بودن برخی از کانالها از زمان سیلاب تا کنون (مثلاً در سبهانیه و شاچریه) و خرابی و تعمیر نشدن موتورپمپ هاست.
وی ادعای سازمان آب و برق خوزستان مبنی بر تأثیر کشت بی رویه شلتوک بر طغیان زهکش ها را رد کرد و افزود: طغیان زهکش ها ارتباطی با سطح زیر کشت ندارد و علت اصلی آن عدم کارآیی زهکش هاست این در حالیست که سازمان آب و برق برای جبران سهل انگاری خود اقدام به قطع آب کشاورزی کرده است.
مرمضی تاکید کرد: راهکار جلوگیری از طغیان زهکش ها قطع آب اراضی نیست، بلکه لایروبی و تعمیر پمپهای مسیر کانال هاست.
وی تاکید کرد: در حالی که کشت تاریخی دشت آزادگان از قدیم شلتوک بوده، مسئولان سازمان آب و برق اعلام میکنند که در مطالعات شبکههای آبیاری و زهکشی این منطقه الگوی کشت شلتوک تعریف نشده، بنابراین ما این مطالعات را محکوم میکنیم و آن را نمیپذیریم.
مرمضی همچنین با انتقاد از مصوبات یک جانبه در زمینه محدودیت کشت شلتوک در حوزه دشت آزادگان، گفت: سازمانهای دولتی پشت درهای بسته و بدون حضور کشاورزان و یا نمایندگان آنها تصمیماتی اتخاذ میکنند و این تصمیمات را نیز به مردم ابلاغ نمیکنند، در زمینه محدودیت کشت نیز تاکنون هیچ سازمانی به کشاورزان محدودیت کشت را اعلام نکرده است و مردم از این مصوبات بی اطلاع هستند، از سوی دیگر استاندار خوزستان اعلام کرده بود که کشت تابستانه امسال بدون محدودیت خواهد بود.
وی در ادامه نسبت به تشدید طغیان زهکش ها در ماههای آینده هشدار داد و افزود: پیش بینی میشود در ماههای آینده زهاب ها طغیان بیشتری داشته و سطح زیادی از اراضی کشاورزی را فرامی گیرد که منجر به تخریب محصول آنها میشود.
مهلت تنفس برای زهکش ها
با وجود پیگیری ها، سازمان آب و برق خوزستان حاضر به پاسخگویی در زمینه اعتراض انجمن صنفی کشاورزان دشت آزادگان نشد.
فرماندار شهرستان دشت آزادگان اما قطع آب کشاورزی در این شهرستان را رد کرد و گفت: برای جلوگیری از طغیان زهکش ها، آب کشاورزی به مدت 48 ساعت، کاهش یافته است.
حمید سیلاوی توضیح داد: افزایش سطح زیر کشت شلتوک در این شهرستان، حجم زهاب ها را نیز بیشتر کرده، به همین دلیل برای جلوگیری از طغیان زهکش ها چند اقدام در دستورکار قرار گرفته است.
وی افزود: لایروبی برای عمق بخشی بیشتر به زهکش ها، از فردا در تمام کانالها و انهار آغاز میشود.
سیلاوی با اشاره به بالا بودن سطح آب رودخانه کرخه، اضافه کرد: افزایش تعداد موتورپمپها از پنج دستگاه به 10 دستگاه نیز در برنامه است.
به گفته وی برای تنفس دادن به زهکش ها و تخلیه بهتر زهاب ها، تصمیم گرفته شد که به مدت 48 ساعت، سهمیه آب کشاورزی کاهش یابد که اطلاعیه آن از سه روز پیش صادر و به کشاورزان اطلاع رسانی شده است.
وی طغیان زهکش ها را در زمینهای کشاورزی این شهرستان رد کرد و گفت: این اقدامات برای پیشگیری از طغیان زهکش ها، کمک به کشاورزان و حفاظت از محصول آنهاست تا هم بتوانند کشت خود را ادامه بدهند و هم زهکش ها برای روزهای آتی آماده سازی شود.
سیلاوی با بیان اینکه هیچگونه نگرانی از آسیب به محصولات کشاورزی وجود ندارد، افزود: همه کشاورزان تا کنون یک تا 2 نوبت آبیاری اراضی خود را انجام دادهاند و بر اساس اصول علمی و کارشناسی، اگر شلتوک کاریها چهار تا پنج روز آبیاری نشود، مشکلی برای آن بوجود نمیآید.
وی همچنین گفت: سطح زیرکشت تابستانه در این شهرستان افزایش نیافته اما الگوی کشت بر اساس مطالعات نیست و بخش عمده آن به شلتوک کاری اختصاص یافته است.
سیلاوی در ادامه با بیان اینکه اطلاع رسانی درباره الگوی کشت به کشاورزان به موقع و از طریق شرکتهای آب بران انجام شده از کشاورزان دشت آزادگان درخواست کرد که در آبیاری زمینها و نوبت بندی آبیاری با شرکتهای آبیاری همکاری کنند.