«دیوار بزرگ» The Great Wall یک فیلم حماسی تاریخی علمی–تخیلی آمریکایی به کارگردانی ژانگ ییمو (Zhang Yimou) و نویسندگی تونی گیلروی (Tony Gilroy)، دوگ میرو(Doug Miro) و کارلو برنارد (Carlo Bernard) است. از هنرپیشگان این فیلم می توان به مت دیمون (Matt Damon)، پدرو پاسکال (Pedro Pascal)، ویلم دفو (Willem Dafoe) و اندی لاو (Andy Lau) اشاره کرد. رامین جوادی هم آهنگ فیلم را ساخته است. فیلمبرداری فیلم در 30 مارچ 2015 در چین آغاز شد و در 6 دسامبر 2016 در پکن به اکران درآمد. این فیلم در 17 فوریه 2017 در آمریکا اکران شده است. فیلم نقدهای متفاوتی دریافت کرده و حدود 332 میلیون دلار فروش داشته است. با توجه به بودجه ساخت 150 میلیون دلاری فیلم به نظر میرسد فروشی موفقیت آمیز نداشته است.
ژانگ ییمو (Zhang Yimou) متولد 2 آپریل 1950، کارگردان، تهیه کننده، نویسنده، بازیگر و فیلمبردار چینی ست. او در میان پنجمین نسل فیلمسازان چینی قرار دارد و اولین تجربه خود در کارگردانی را با فیلم «ذرت سرخ» Red Sorghum در سال 1987 داشته است. این کارگردان تا کنون جوایز بین المللی زیادی دریافت کرده است. در میان این جوایز می توان به شیر طلایی و نقره ی و جایزهی بزرگ منتقدین از جشنوارهی کن و خرس طلایی جشنواره برلین، اشاره کرد. او داوری در جشنواره برلین را نیز در کارنامه خود دارد. کارگردانیِ جشن شروع و پایان المپیک سال 2008 پکن هم بر عهده ی وی بوده است که با توجه وسیع بین المللی مواجه شد. او برای نشان دادن سر سختی چینیها در مقابله با سختیها شناخته می شود و بسیاری از فیلمهایش –«برای زندگی» To Live در سال 1994 و «نه یکی کمتر» Not One Less در سال 1999- نشانگر دغدغه ی وی در نشان دادن این اصل هستند.
مت دیمون (Matthew Paige Damon)، متولد 8 اوکتبر 1970 بازیگر، فیلمنامه نویس و تهیه کننده آمریکاییست. مجله فوربز او را یکی از پولسازترین هنرپیشگان میشناسد، او 5 بار نامزد جایزه اسکار، 2بار نامزد جایزهی گولدن گلوب و 6بار نامزد جایزه ایمی شده است. او در پی همکاریش با بن افلک در نوشتن «ویل هانتینگ خوب» Good Will Hunting، جایزه اسکار بهترین نمایشنامه را از آن خود کرد. او را در فیلمهایی چون؛ «نجات سرباز رایان» Saving Private Ryan در سال 1998، «رفتگان» The Departed در سال 2006، «جیسون بورن» Jason Bourne در سالهاس 2002-2016، سه گانه اوشن ( Ocean’s Trilogy) در سالهای 2001-2007، «مریخی» The Martian در سال 2015 دیدهایم و در سال 2016 تهیه کننده فیلم پر سر و صدای «منچستر کنار دریا» Manchester by the Sea بود. جدا از کارهای سینمایی و هنری، دیمون فعالیت زیادی در خیریههای مختلف دارد.
رامین جوادی (Ramin Djawadi) متولد 19 جولای 1974، آهنگسازی ایرانی-آلمانی ست. بیشترین شهرت را برای آهنگ سریال «تاج و تخت» Game of Thrones دارد. برای فیلمهایی چون؛ «برخورد تایتنها» Clash of the Titans، «کرانه اقیانوس آرام» Pacific Rim، «وارکرفت» Warcraft و «مرد آهنی» Iron Man آهنگسازی کرده و سریالهایی چون «فرار از زندان» Prison Break، «مظنون» Person of Interest و «وست ورلد» Westworld را در کارنامه خود دارد.
به نقل از منتقد ویلج ویس (villagevoice) سادگی داستان فیلم بسیار جذاب است. در اول فیلم دو نان به نرخ روز خور ایرلندی ویلیام (William – با بازی مت دیمون) و تُوِر (Tovar – با بازی پدرو پاسکال) را میبینیم که در شمال غربی چین در به در به دنبال پودر سیاهی هستند که گفته شده هوا را به آتش و شب را به روز تبدیل میکند (باروت). در همین احوال مورد حمله ی موجودی عجیب قرار می گیرند. موجودی که حتی درست متوجه نمیشوند چیست. کارش را میسازند پنجه اش را میبرند و با ترس و لرز به ارتش میپیوندند. ارتش بی نام (the Nameless Order) که در واقع هدف اصلی اش نابود کردن ارتشی از همین موجوداتی ست که دو تازه وارد یکی از آنها را کشته اند. موجودی آدم خوار، باهوش و غول پیکر (تائونیها) که در گلههایی عظیم جا به جا میشوند و حمله می کنند. توسط فرمانده قسمتی از این ارتش بزرگ (ارتشی که تمامی افرادش زنان هستند)، به این جنگ بزرگ می پیوندند. در همین حین نیزاز هدف اولیه خود یعنی دست پیدا کردن به بارورت هم غافل نمیشوند.
در واقع کل داستان همین است و البته در این میان ویلیام متحول می شود و می خواهد که در واقعیت و از ته دل به ارتش بی نام بپوندد. استعداد جنگجو بودنش را به رخ می کشد و دلداه ی فرمانده ی زن می شود. ولی در واقع باقی داستان به جنگ و جدال در میان مهلکه و چگونگی آماده شدن برای جنگ، و جنگیدن با موجودات ایگوانا شکل غول پیکر، میگذرد. از وسایلی چون تیر و گلولههای آتشین برای دور نگه داشتنشان استفاده می شود و یکی از جذاب ترین روشهای جنگ نیز مختص جنگ جویان زنیست که با طناب از سکوهایی به پایین و وسط موجودات میپرند و آنها را زخمی کرده و به بالا بر می گردند.
بهتر است فیلم را ببینید و از جلوهای ویژه اش لذت ببرید. توصیف بیشتر داستان چندان دلچسب نخواهد بود.
منتقد سایت راجر ایبرت (rogerebert) معتقد است که انتخاب مت دیمون و پاسکال به عنوان تیم دو نفرهی فیلم، انتخابی اشتباه بوده و هیچ جاذبه ای بین این دو وجود ندارد. ولی از آنجا که هدف فیلم نشان دادن همبستگی چینیها و این نشانه ی شخصیتی آنهاست، دیمون هم زمانی خوش می درخشد که در گروه قرار می گیرد. البته که ناخودآگاه و همانطور که انتظار میرود نقشی رهبر مآب به خود می گیرد. بر خلاف دیگر فبلمهای آمریکایی که با بودجه زیاد ساخته میشوند تکراری نیست، صحنههای جنگ و جدالی نو آورانه و هیجان انگیز دارد و ارزش وقت گذاشتن برای دیدن را حتما دارد.
منتقد گاردین (theguardian) گفته انتظاری که برای این فیلم کشیده میشد با اکرانش در چین به سر آمد، فیلمی افسانه ای حماسی که کارگردانی قابل آن را کارگردانی کرده و بازیگری چون مت دیمون در آن حضور پیدا کرده. گران ترین محصول مشترک چین و آمریکا تا به امروز. البته به نظر این منتقد این فیلمی نیست که ژانگ را با آن به یاد بیاورند ولی بدون تردید رد مهارت و استعداد او در به تصویر کشیدن صحنهها و رنگها در این فیلم انکار ناپذیر است. فیلم در به تصویر کشیدن داستان بی شک موفق بوده است و همان طور که قولش داده شده بود عناصر و پدیده های فرهنگ چین به خوبی در آن به نمایش درآمده اند.
اینترتینمنت ویکلی (ew) در باره این فیلم نوشته است که؛ تلفیق فیلمهای وسترن و چینی در این فیلم جالب است و اگرقرار باشد کسی موفق به انجام این کار بشود همان ژانگ است. مشکل فیلم به نظر این منتقد نا هماهنگ بودن دو داستان به تصویر کشیده شده است.
منتقد ورایتی (variety) به تحسین بازی این مائه (فرمانده زن داستان) پرداخته و بازی او را یکی از قویترین بازیهای فیلم دانسته. البته حضور نجات دهنده سفید پوست در لابه لای ماجراهای حماسی و افسانه ای از خاور دور (چین) کمی او را دل چرکین کرده است ولی با این حال حضور مت دیمون در چنین فیلمی برایش خالی از لطف هم نبوده است. قسمتهای جنگ و جدال فیلم به نظر او بارها از قسمتهای طنز و کمیکش بهتر است و شاید اگر به چیزی که از پسش بر می امدند می چسبیدند (علی الخصوص پاسکال و طنز بی مزه اش در فیلم) فیلم خیلی بهتر از این در می امد.
اما به یاد داشته باشید که فیلمهای متفاوت برای سلیقههای متفاوت ساخته میشوند. پس حنما این فیلم را در سایت نماوا ببینید و ما را در جریان نظرات خود بگذارید!
Post Views:
20