دکتر پریسا مهراشتیاق؛ دندانپزشک کودک و نوجوان
اولین معاینه دندانپزشکی کودکان در زمان اولین رویش دندان شیری صورت میگیرد و این معاینه نباید دیر تر از دوازده ماهگی باشد و ادامه کار هر شش ماه یک بار جهت ویزیتهای دورهای و با بزرگتر شدن کودک زمان معاینات به هر سه ماه یکبار کاهش مییابد تا احیانا در صورت وجود مشکل در مراحل ابتدایی اقدام به درمان گردد.
لزوم انجام فلورایدتراپی در این معاینات بررسی و در صورت نیاز انجام میشود.
معمولا فلورایدتراپی تا شانزده سالگی انجام میشود و حتی در بیماران پرخطر تا سنین بالاتر هم انجام میشود.
مراقبتهای دندان پزشکی کودکان اساسا برای جلوگیری از درد و عفونت دهان، بروز و پیشروی پوسیدگی دندان، از دست دادن زودرس دندانهای شیری، از دست دادن طول قوس و ایجاد ارتباط بین ترس و مراقبتهای دندانپزشکی طراحی شده است.
کلرهگزیدین
کلرهگزیدین یک ماده ضد میکروبی دهان است که در برخی دهانشویهها به کار رفته است و طعم نامطلوبی به خصوص برای کودکان دارد.
این ماده در برابر میکروبهای به وجود آورنده پوسیدگی و بیماریهای لثه موثر است، اما به دلیل اثرات نامطلوبی مثل تغییر رنگ دندانها و تغییر رنگ ترمیمهای قدیمی در اثر استفاده طولانی مدت بهتر است استفاده از این ماده با تجویز پزشک و به مدت کوتاه و محدود باشد.
در دندانپزشکی کودکان اغلب در مواردی که التهاب شدید موضعی مثلا بعد از گذاشتن روکش ایجاد شده به صورت مدت زمان محدود یک هفتهای و استفاده موضعی تجویز میشود، یعنی از والدین میخواهیم به مدت یک هفته روزی دو بار منطقه ملتهب را با گوش پاککن آغشته به کلرهگزیدین به مدت سی ثانیه ماساژ دهند و تا نیم ساعت کودک از خوردن و آشامیدن پرهیز کند.
از این دهانشویه نباید بیشتر از یک هفته استفاده شود و گرنه شاهد بروز علائم نامطلوب تغییر رنگ دندانها و پرکردگیها خواهیم بود.
زایلیتول
زایلیتول ماده شیرین کنندهای است که رشد عوامل پوسیدگیزای دندان (استرپتوکوک موتانس) را مهار میکند و باعث کاهش خواص بیماریزایی مانند تولید کمتر اسید میشود.
توانایی ضد پوسیدگی بودن این ماده تایید شده است.
زایلیتول به عنوان ماده افزودنی به انواع مواد غذایی، آدامسها و خمیر دندانها اضافه میشود.در بیمارانی که دندانهای مستعد پوسیدگی دارند، جویدن آدامسهای حاوی زایلیتول پیشنهاد میشود.
جویدن این نوع از آدامسها باعث تحریک ترشح بزاق و افزایش خودشویی دندانها و اثرات ضد پوسیدگی زایلیتول میشود.
واکسن ضد پوسیدگی
واکسن ضد پوسیدگی در مرحله تحقیق و بررسی است، چون عامل پوسیدگی باکتری به نام استرپتوکوک موتانس است.
تحقیقاتی روی میمونها جهت ایمن سازی و تحریک ایمنی بدن در برابر این باکتری صورت گرفته و موفق بوده است.
واکسن از طریق جذب مخاطی بافتهای داخل دهانی یا بینی در حال تحقیق و آزمایش میباشد.
آزمونهای سنجش فعالیت پوسیدگی
به تازگی نوارهای کاغذی مورد تحقیق و آزمایش قرار گرفته اند که تراکم میکروبی بزاق دهان را میسنجد، البته این روش و میزان کارایی آن برای سنجش فعالیت زود هنگام پوسیدگیها و میزان توانایی آن به خصوص در کودکان خردسال در حال بررسی میباشد.
اقدامات تشخیصی و پیشگیرانه کنترل پوسیدگی
جستوجو و از بین بردن علت پوسیدگیها شامل اصلاح عادات غذایی نامناسب، بهداشت صحیح و کافی با روشها و متدهای درست و ابزار مناسب مسایل مهمی در دندانپزشکی کودکان میباشند.
در مشاورهها و صحبتهایی که بین دندانپزشک، والدین و کودک صورت میگیرد در صورت مشاهده پوسیدگیهای وسیع و بیش از حد انتظار به دنبال علت بروز این مشکلات میگردیم.
تعداد وعدههای مسواک زدن و انجام صحیح آن و اینکه مسواک زدن توسط خود کودک یا والدین انجام میشود مهم است.
تا زیر 7 سال مسواک زدن بر عهده والدین است، چون هنوز دست کودک توانایی انجام مانورهای صحیح را ندارد.
اصطلاحا بیان میشود هر وقت انگشتان کودک توانستند پاپیون کفش را صحیح ببندند، آن وقت توانایی انجام حرکات صحیح مسواک زدن را نیز دارند.
مسواک باید حداقل دو بار در روز (صبح و شب) انجام شود. قبل یا بعد از صبحانه تفاوت چندانی ندارد.
هر بار مسواک خوب و دقیق حداقل دو دقیقه کامل طول میکشد. استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید تا وقتی که مطمئن نشویم کودک قادر است تمام آب دهان خود را تف کند ممنوع است و تا آن سن باید مسواک با آب خالی و یا با خمیردندانهای فاقد فلوراید مخصوص آن سن زده شود.
بهتر است محیطی را برای مسواک زدن انتخاب کنیم که خوشایند کودک باشد و برای او کسلکننده و ملالآور نباشد، مثلا در اتاق کودک و هم زمان با شنیدن موسیقی دلخواه یا دیدن کارتون مورد علاقه انجام شود تا کودک به این کار علاقه مند شود.
محیطهای حمام و دستشویی برای مسواک زدن کودک مناسب نیست. بهتر است دو مسواک تهیه شود یکی برای اینکه خود کودک با آن مسواک کند که البته این مسواک کردن در حکم بازی و تفریح است و مسواک بعدی مخصوص مسواک زدن دندانهای کودک توسط والدین میباشد.
پدر یا مادر در اتاق مورد علاقه کودک را خوابانده و با دید کافی و حوصله و وقت کافی با حرکات چرخشی تمام سطوح دندانی را تمیز بکنند.
هر سطح هفت الی هشت بار باید تمیز شود (سطوح گونهای، زبانی، سمت کام و سطوح جونده).
هر شب قبل از خواب کشیدن نخ دندان واجب و ضروری است و تا زیر ده سال این کار هم بر عهده والدین میباشد.
مسواک نمی تواند سطوح بین دندانی را تمیز کند و این کار برعهده نخ دندان میباشد.
والدین با فشار مناسب طوری که لثه کودک صدمه نبیند هر شب تمامی سطوح بین دندانی را با نخ تمیز میکنند.
عادات تغذیهای هم در بروز میزان پوسیدگیها نقش مهمی بر عهده دارند.
شناسایی و معرفی مواد پوسیدگیزا مثل مواد غذایی شیرین و چسبنده و ترش و مواد ضدپوسیدگی مانند مواد غذایی حاوی فلوراید (ماهی و آب آشامیدنی و چای) و موادی که اسیدیته دهان را تعدیل میکنند (شیر، پنیر و ...) به کودک مهم است و میتواند در بالا بردن فرهنگ بهداشتی او نقش مهمی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: