نگاهی به آخرین وضعیت سد گتوند

سد پر ماجرای گتوند که کارهای تحقیقاتی آن به دانشگاه تهران سپرده شد، اکنون طبق اعلام مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در وضعیت بهتری به سر می‌برد و میزان EC آب خروجی کاهش یافته است.

نگاهی به آخرین وضعیت سد گتوند

به‌ گزارش ایسنا، سد مخزنی گتوند علیا با ارتفاع 182 متر از پی، بلندترین سد خاکی کشور و بزرگترین مخزن احداث شده روی رودخانه بزرگ کارون است که عملیات اجرایی آن در سال 1376 آغاز و در سال 1392 رسما افتتاح شد. این سد در زمان افتتاح قرار بود اهدافی از جمله تولید 4250 میلیون کیلووات ساعت انرژی برق‌آبی، تامین آب شرب و کشاورزی مورد نیاز پایین دست، کنترل سیلاب‌های فصلی کارون به ویژه سیلاب‌های حوزه میانی، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در منطقه و ایجاد جاذبه‌های گردشگری را به ثمر برساند اما قصه آنطور که باید نوشته نشده بود و معمار این سد، خِشت اول را کج بر زمین گذاشته بود.

سرآغاز ماجرای سد گتوند

مشکل اساسی مخزن سد گتوند، وجود چینه­‌های انحلال پذیر نمک به ویژه در سازند گچساران است که شامل لایه‌هایی از مارن انیدریت و نمک می‌شود و در همان سال‌های ابتدایی بهره برداری از سد اعلام شد که حجم قابل ملاحظه‌­ای از نمک به طول چهار کیلومتر در بالادست سد و در تماس با آب دریاچه سد وجود دارد. آثار شوری گنبدهای نمکی این سد از ابتدا قابل انکار نبود و این گنبدها مخصوصا در سال‌های ابتدایی بهره‌برداری از سد برای مناطق پایین دست سد بسیار مشکل‌ساز شد.

احداث پروژه سد گتوند از فروردین 1376 به دستور هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهوری وقت آغاز و در سال 1390 توسط محمود احمدی‌نژاد به بهره‌برداری رسید. مطالعات  با هدف آسیب‌شناسی زیست محیطی در سال 1383 آغاز و در نهایت مشخص شد که آب این سد در معرض خطر شور شدن است. برخی کارشناسان بر این باور بودند که اگر مطالعات سال 1383 در سال 1375 انجام می‌شد، چه بسا اجرای این سد تصویب نمی‌شد. چالش‌های این سد از ابتدا تا حدی پررنگ بود که نه تنها برخی ساخت سد گتوند را از ابتدا اشتباه دانستند، بلکه عده‌ای از منتقدان حتی خواستار تخریب آن شده‌ بودند.

در نهایت انجام مطالعات این طرح به دانشگاه تهران سپرده شد و دو راهکار تخلیه شوری به حوضچه‌های تبخیر نمک توسط خط لوله به محدوده‌ای در فاصله 35 کیلومتری از بدنه ومدیریت مخزن مورد تصویب قرار گرفت.

بهروز مرادی مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در مورد آخرین وضعیت سد گتوند به ایسنا گفت: چند سال پیش دانشگاه تهران به عنوان یک دانشگاه بی‌طرف در حوزه سد گتوند تحقیقاتی را انجام داد که نتیجه آن نیز به ما دیکته شد و از آن زمان تاکنون مدیریت مخزن صورت گرفته است و در پی اقدامات انجام شده میزان شوری آب تا حد قابل  توجهی کاهش یافته است.

وی با بیان این‌که قرارداد دیگری را نیز منعقد کرده‌ایم که مدیریت کل مخزن در بحث شوری مورد توجه است که اطراف دریاچه کار می شود و تا کنون مورد خاصی مشاهده نشده است و به راحتی مخزن کنترل می شود گفت: با اقدامات انجام شده میزان  EC خروجی از 1300 به 1100 کاهش یافته است حتی در برخی مواقع این عدد به 800 یا 900 نیز می رسد و باید گفت که آب کاملا کنترل شده به پایین دست منتقل می‌شود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان