تجربه جهانی در همین یک ماه اخیر راهگشای ما برای ادامه راهی است که به هر قیمتی باید طی شود. بحثهای بینتیجه باید کنار گذاشته شود؛ زیرا الان، تنها اولویت، شکست این اپیدمی است. اما اگر تمام توصیههای سازمانهای بهداشتی دنیا و تجربه کشورها را کنار هم بگذاریم چند گزاره بسیار مهم را میتوان بیان کرد.
نخست: این ویروس درمانی ندارد و حداقل زمان برای رسیدن به واکسن نزدیک به 12 تا 18 ماه است.
دوم: موثرترین روش مقابله، شکستن زنجیره انتقال ویروس و شناسایی افراد واقعا درگیر بیماری است.
سوم: نیازهای بهداشتی و دارویی قطعا برای پوشش همه مردم کافی نیست و فقط باید افراد واقعا درگیر این ویروس را در بیمارستانها تحت مراقبت قرار داد وگرنه خود بیمارستانها به منبع انتقال تبدیل میشوند.
اما برای موفق بودن در شکست ویروس و غلبه بر اثرات همزمان و بعدی ناشی از آن لازم است یک بسته منسجم طراحی شود. شرایط کشور بسیار حساس است و گذر از این تنگه خطرناک میتواند حیاتی باشد و البته گذشته نشان میدهد حاکمیت همواره با تدبیر از سختترین بزنگاهها به سلامت و موفقیت عبور کرده است. در تجربه کشورها شامل ایتالیا، آمریکا، ژاپن و کرهجنوبی میتوان دید که شرط موفقیت اقدامات بهداشتی، شامل قرنطینه و منع مسافرت و تعطیلی فعالیتهای اقتصادی باید همراه با یک بسته پرقدرت مالی و حمایتی اقتصادی باشد؛ اقدامات نباید قطرهای باشد، بلکه باید همهجانبه و بهصورت فوری و منسجم انجام بگیرد. تجربه این مدت در دنیا نشان میدهد بدون این بسته حمایتی اقتصادی نمیتوان و نباید از مردم خواست یا آنها را مجبور به قرنطینه یا سایر اقدامات کرد. این اقدامات حمایتی باید در قالب کمکهای سریع نقدی به همه خانوادههایی که منبع درآمد خود را در شرایط قرنطینه از دست میدهند، باشد. این خانوادهها آنهایی هستند که سرپرست خانواده، درآمد ثابتی از دولت یا شرکتهای وابسته ندارد. این افراد بهراحتی در سامانه یارانههای کشور قابل شناسایی هستند. تمام خانوادهها باید به میزان حداقل حقوق یک ماه یک خانواده کارگری یا کارمندی، مبالغی را در حساب خودشان دریافت کنند. در کنار این اقدام، باید بسته حمایت از صنایع کوچک و صاحبان مشاغل آزاد بهصورت تخفیف مالیاتی، معافیت سودهای بانکی و نیز اعطای وامهای سرمایه در گردش اقدام کرد. همه این اقدامات باید بهصورت یک بسته اجرا شود تا موفقیت آن تضمین شود. فرصت تعطیلات عید بهترین فرصت برای اجرای این طرح و قرنطینه است تا کمترین آسیب به شرکتها و مردم وارد شود. امید اینکه سیاستگذاران، اینبار اشتباهات قبلی را تکرار نکنند و بهسرعت و طی دو هفته آینده رشد این بیماری در کشور متوقف شود و مردم به زندگی طبیعی خود بازگردند.