به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه حاضر شد و به سوالات آنان پاسخ داد.
موسوی در ابتدا با گرامیداشت 14 خرداد سالروز ارتحال بنیانگذار انقلاب اسلامی گفت: یاد و خاطره امام راحل را گرامی میدارم و بر روح پرفتوح ایشان درود میفرستم.
تبریک به منتخبین مجلس یازدهم
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه با اشاره به شروع کار مجلس یازدهم افزود: خدمت منتخبین مجلس یازدهم عرض تبریک دارم و به اعضای مجلس قبلی خسته نباشید عرض میکنم. و به رئیس مجلس سابق خدا قوت و خسته نباشید عرض میکنم.
روابط ما با مجلس در چارچوب روابط بین قوا تعریف میشود و قوای سه گانه در ایران مستقل هستند و در عین استقلال از تعامل بالایی برخوردار هستند. ما نقطه نظرات مجلس را به عنوان نمایندگان مردم میشنویم و اگر جایی به قانون تبدیل شود به عنوان وظیفه به آن عمل میکنیم. ما تابع قانون و مقررات هستیم و امیدواریم برای پیشبرد منافع کشور این همکاری و تعامل ادامه پیدا کند.
ما انتظاری فراتر از قانون اساسی از مجلس نداریم. مجلس اختیار نظارتی بر قوه مجریه دارد. امیدواریم روند تعاملات و همکاریها ادامه پیدا کند. ظریف وزیر خارجه است که رکورددار بیشترین حضور در صحن علنی و کمیسیونها برای پاسخ به سوالات نمایندگان بوده است.
موسوی درباره تشکیل فراکسیون سیاست خارجی هم گفت: ما هم از تشکیل فراکسیون سیاست خارجی در مجلس استقبال کردیم و این تداخلی با کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ندارد و فراکسیون متفاوت از کمیسیون است.
بحث اجرایی شدن تابعیت از طریق مادر نهایی شد
وی همچنین گفت: بحث اجرایی شدن تابعیت از طریق مادر هم نهایی شد و امیدواریم بانوان ایرانی در هر جا هستند خوب و خوش باشند و فرزندان آنها هم از تابعیت ایرانی برخوردار باشند.
اتفاقی برای اتباع افغانستان در خاک ایران نیفتاده است
موسوی با اشاره به شایعات اخیر درباره حادثه برای اتباع افغانستان در مرز با ایران نیز گفت: با توجه به سوتفاهم ایجاد شده جا داشت که مقام سطح بالایی به افغانستان اعزام کنیم. آقای بهاروند به افغانستان سفر کردند و قرار شد اگر درباره این سوتفاهم مدرک یا سندی وجود دارد ارسال کنند تا بررسی کنند، اما این اتفاق در خاک ایران اتفاق نیفتاده است.
در سفر هیات ایرانی به افغانستان طیف مختلفی از مسائل مطرح شد. هر چند این سفر حول محور سوءتفاهم اخیر انجام شد اما یا توجه به تشکیل دولت جدید روابط دو کشور هم مطرح شد.
وی خطاب به مردم آمریکا در خصوص تحولات اخیر در این کشور گفت: دنیا صدای مظلومیت شما را شنیده و کنار شما ایستاده است. رژیم آمریکا خشونت و قلدری را همزمان در داخل و خارج از ایلالات متحده دنبال میکند. از صحنههای خشونت باری که این روزها پلیس آمریکا در پیش انظار مردم جهان خلق میکند و بی محابا و با حداکثر خشونت مردمی را که بصورت مسالمت آمیز خواستار احترام و توقف خشونت هستند سرکوب میکند، بسیار متاسفیم.
موسوی همچنین خطاب به دولت و پلیس آمریکا گفت: خشونتها علیه مردم خود را متوقف کنید و بگذارید آنها نفس بکشند.
ترامپ در اداره کشورش و کنترل بیماری کرونا شکست خورده و دولتی را برجا گذاشته که اهل تبعیض نژادی است. طبیعی است که این مردم جانشان به لب بیاید و اعتراض کند. طبیعی است که ترامپ فرافکنی کند و کشورهایی مثل ایران و کشورهایی که با آمریکا زاویه دارند را متهم میکند. ما اتهام دخالت در امور داخلی آمریکا را رد میکنیم.
ما معمولا بنای دخالت در امور داخلی هیچ کشوری نداریم، اما از آنجایی که مباحث مباحث انسانی است نمیتوانیم در مقابل فریاد تظلم خواهی سکوت کنیم و در چند مورد اعلام کردیم که صدای آنها را شنیدیم. جهان باید این صدا را بشنود و فکری به حال وضعیت حقوق بشر در آمریکا کند و ایران هم در این زمینه در کنار آنهاست.
واکنش به عدم تمدید معافیتهای هستهای
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور همچنین درباره عدم تمدید لغو تحریمهای هستهای ایران نیز گفت: تحریمها علیه برنامه هستهای ما بوده و به ما ارتباطی نداشت و به کشورهایی که با ما همکاری داشتند ارتباط داشت. در حال ارزیابی آثار فنی این اقدام هستیم و اگر اثری بگذارد با واکنش ما مواجه خواهد شد. انتظار داریم کشورهای دیگر (برجام) هم واکنش جدی نشان دهند.
موسوی همچنین درباره تحریمهای هستهای در پاسخ که آیا این تحریمها احتمال غنی سازی 20 درصدی و ساخت رآکتور اراک بر اساس طرح قدیم را افزایش میدهد و اینکه آیا تصمیمی در این خصوص گرفته شده یا نه گفت: منتظر بررسی آثار تحریمها هستیم و اگر تاثیر منفی بگذارد واکنش نشان خواهیم داد. برنامه هستهای ما به قدری بالغ است که بشود از طریق توانمندی خودمان ادامه کار دهیم ولی برای واکنش منتظر بررسی کارشناسان هستیم.
ایران حق طبیعی خود میداند که از منافع خود حتی در دور دستها دفاع کند
وی همچنین درباره اعزام 5 نفتکش حامل سوخت به ونزوئلا و تلاش آمریکاییها برای ایجاد موانع در این کار نیز گفت: آنچه اتفاق افتاده یک تجارت مشروع و ساده بینالمللی است، اما از اونجایی که آمریکاییها به قلدری و زیر پا گذاشتن قوانین عادت کردهاند این را برنتابیدند. ایران حق طبیعی خود میداند که از منافع خود حتی در دور دستها دفاع کند.
اگر ونزوئلا درخواست جدیدی برای محمولهها داشته باشد محمولههایی جدیدی ارسال خواهند شد.
سیروس عسگری طی روزهای آینده به کشور برمیگردد
سخنگو در ادامه افزود: اگر مشکلی پیش نیاید دکتر سیروس عسگری قرار است طی روزهای آینده به کشور برگردد. ایرانیانی که در آمریکا و اروپا در زندان هستند را ما گروگان تلقی میکنیم و امیدواریم که بتوانیم آنها را به کشور برگردانیم.
محدودیتها علیه شبکهها و رسانههای برون مرزی ایران را محکوم میکنیم
موسوی درباره اعمال محدودیت علیه رسانههای ایران گفت: محدودیتها علیه شبکهها و رسانههای برون مرزی ایران را محکوم میکنیم و خواستار رفع آنها هستیم و همچنین رسانههایی مانند فارس و ایرنا. همچنین در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و توییتر هم برخی حسابها را مسدود کردهاند.
وی درباره ارسال محموله دارویی کره جنوبی به ایران به ارزش 500 هزار دلار گفت: خیلی زحمت کشیدند (به کنایه). ما دو سال با کرهایها مذاکره داشتیم که متاسفانه کرهایها غفلت و هم تاخیر داشتند. ما گفتهایم که ایران تحت هیچ تحریم قانونی و بینالمللی نیست و استناد به تحریمهای یکجانبه قابل قبول نیست. این اقدام کوچک اما مثبت و با تاخیر زیادی است.
پیگیری تاسیس سفارت مجازی در فلسطین
سخنگو همچنین در ادامه گفت: تاسیس سفارت مجازی در فلسطین را حتما پیگیری خواهیم کرد و این را به عنوان کار مهم دیپلماسی تلقی میکنیم و مخاطب ما هم مردم فلسطین با همه ادیان خواهد بود و ارتباطات با مردم فلسطین از این طریق تقویت خواهد شد.
موسوی درباره اقدامات و تحرکات آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران گفت: ایران از جمله کشورهای تولید کننده جنگ افزارهای مختلف است و با رفع محدودیتهای قبلی امیدواریم در چارچوب تجارت آزاد بتوانیم خرید و فروش کنیم. فرقی هم ندارد که چین یا روسیه یا کشور دیگری باشد.
ایران نسبت به هر اقدامی که سلامت بشر را به خطر بیندازد و دریاره تولید سلاحهای بیولوژیک ابراز نگرانی کرده و به ویژه کشورهایی که اجازه دادهاند آزمایشگاه سلاحهای بیولوژیک در خاک آنها باشد.
واکنش به اخبار غیررسمی درباره کشته شدن دو نفر از اهالی اشنویه در حمله ترکیه به عراق
وی در پاسخ به سوالی در خصوص کشته شدن دو نفر از اهالی اشنویه در حمله ترکیه گفت: ادعایی شده بود که دو نفر از هموطنان ما در خاک عراق توسط پهپادهای ترکیه جان خود را از دست داده بودند. ما گزارش غیرررسمی دریافت کردیم، اما در حال بررسی هستیم. موضوع کمی ابعاد پیچیده حقوقی پیدا میکند. منتظر هستیم ابعاد موضوع روشن شود تا بتوانیم سخن بگوییم. وزارت خارجه پیگیری کرده است. پس از نهایی شدن بررسیها و گزارش در این باره حتما صحبت خواهیم کرد.