سرویس جهان مشرق - بیش از یک هفته از انفجار هولناک بیروت و به خاک تبدیل شدن بندر این شهر می گذرد و حالا غبارها آرام آرام کنار می روند و حجم خسارت ها و ویرانی های به وجود آمده نمایان تر می شوند تا عمق فاجعه برای مردم نگران و شوک زده لبنان مشخص شود.
بندر استراتژیک بیروت قبل از انفجار مهیب، اصلی ترین بندر شرقی دریای مدیترانه به شمار می آمد و از اوائل دهه هفتاد میلادی هم به مهم ترین مرکز تجاری و مبادله کالا برای کشورهای عربی حومه تبدیل شده بود و نقش اساسی را در معاملات اقتصادی منطقه ایفا می کرد.
در ماه های گذشته نیز که محور غربی، عبری، عربی به سرکردگی آمریکایی ها، محاصره اقتصادی علیه ملت لبنان را با تحریم های همه جانبه تکمیل کرد، بندر بیروت با توجه به ظرفیت هایش سهم ویژه ای در کاهش فشارهای وارد شده داشت و به عنوان یک شاهراه دریایی به کمک دولت این کشور آمد تا بتواند تحریم ها را دور بزند و البته این مسئله برای دولت ها و رژیم هایی که درصدد فروپاشی اقتصادی در لبنان بودند غیر قابل تحمل بود.
از سویی دیگر، بندر مهم و راهبردی بیروت انباری بزرگ از ذخیره مواد غذایی و پزشکی هم بود و این نقطه امن به دولت و مردم لبنان اطمینان خاطر می داد که تا حدود زیادی از تحریم های اقتصادی در امان بمانند و این مسئله آمریکایی ها و متحدانش که تلاش می کردند کشتی اقتصاد لبنان را به گِل بنشانند به شدت خشمگین کرده بود.
به گزارش مشرق، در حالی که بندر بیروت فشارها را تا حدودی از دوش مردم لبنان برداشته بود اما انفجار مهیب هفته گذشته باعث شد دولت این کشور در وضعیت متفاوت تر و تنگنای بیشتری قرار گیرد و استعفا دهد و در مقابل سران ائتلاف غربی، عبری، عربی از لاک دفاعی خارج شوند.
با شرایطی که در حال حاضر در بیروت به وجود آمده آمریکایی ها و متحدانش در پایتخت های خود بساط جشن برپا و دندان طمع را بار دیگر تیز کرده اند چرا که دیگر نگرانی بابت تحریم ها ندارند و همچنین با ابزارها و اهرم های فشار مانند اعطای وام از سوی صندوق بین المللی پول قصد دارند لبنان را دوباره به حیاط خلوت شان تبدیل کنند.
در هفته های آینده مشخص می شود که دولت جدید لبنان دست خود را به سمت کاخ سفید برای دریافت وام دراز می کند یا خیر اما باید توجه داشت مسئله ای که آمریکایی ها را خوشحال کرده فقط به گرفتار کردن بیروت در تارهای به هم تنیده و تونل تاریک ارتباط با بانک جهانی و صندوق بین المللی پول خلاصه نمی شود و اختلال در جاده بسیار مهم «تهران - مدیترانه» در اثر انفجار و نابودی بندر بیروت، واشنگتن و همپیمانانش را به وجد آورده است.
این جاده استراتژیک از تهران شروع و از بغداد و دمشق عبور می کند و در نهایت به لبنان و دریای مدیترانه (پایان جاده قدیم ابریشم) ختم می شود اما نابودی بندر بیروت که علاوه بر اقتصاد، نقطه اتصال تمدن ها هم محسوب می شود، انتهای این مسیر راهبردی را قطع کرده است.
به گفته منابع میدانی، آمریکایی ها و صهیونیست ها در سال های گذشته تلاش زیادی کردند جاده «تهران - مدیترانه» که می تواند اقتصاد جهان را تحت تاثیر قرار دهد، قطع و مسدود کنند اما هر بار واکنش به موقع جبهه مقاومت در میدان نبرد مواجه و ناکام ماندند.
گذرگاه «القائم - البوکمال» در مرزهای مشترک عراق و سوریه یکی از نقاط مهم اتصال این جاده بود و آمریکایی ها در سال 2019 فشار زیادی را بر دولت وقت عراق (عادل عبدالمهدی) وارد کردند که از شروع به کار این گذرگاه جلوگیری کنند اما به نتیجه ای دست نیافتند و حملات هوایی را به همراه رژیم صهیونیستی در دستور کار قرار دادند.
به گزارش مشرق، زمانی که حملات هوایی به گذرگاه «القائم - البوکمال» و مناطق حومه نتواست جواب دهد، واشنگتن تمام توان خود را برای ساقط کردن دولت عادل عبد المهدی به میدان آورد تا مانع از تردد در جاده «تهران - مدیترانه» شود.
در حال حاضر، نابودی بندر بیروت تا حدودی آمریکایی ها را به هدف نزدیک تر چرا که انتهای جاده «تهران - بغداد - دمشق - بیروت - مدیترانه» مسدود شده است اما در عین حال افکار عمومی به راحتی می توانند قضاوت کنند که شرایط به وجود آمده برای لبنان به سود محور آمریکایی-صهیونیستی بوده و در آینده نزدیک نیز بدون شک جزئیات این جنایت و فاجعه آشکارتر می شود.