خبرگزاری فارس" روزنامه آمریکایی واشنگتنپست در گزارشی ضمن اشاره به شکستهای واشنگتن در زمینه سیاست خارجی در دوران ریاست «ماپک پامپئو» در وزارت خارجه آمریکا به ویژه شکستهای اخیر وی علیه ایران در شورای امنیت، وی را به عنوان بدترین وزیر خارجه تاریخ این کشور توصیف کرد.
این روزنامه آمریکایی با اشاره به اینکه ضعف عملکرد پامپئو در حال سوق دادن واشنگتن به سمت انزوا در جامعه بینالمللی است، توضیح داد که پامپئو، ریاست شکست مذاکرات واشنگتن با کره شمالی، شکست کارزار فشار حداکثری به ایران و اقدام ناکام آمریکا در خلع «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا از قدرت را برعهده داشته است.
واشنگتنپست در ادامه به سوءمدیریت پامپئو در اداره وزارت خارجه آمریکا اشاره کرد و نوشت که پامپئو موفق به پُر کردن بسیاری از پُستهای مهم وزارت خارجه نشده است و صدها تن از دیپلماتهای وزارت خارجه ایالات متحده در جریان فرایند پاکسازی سیاسی مجبور به استعفا و یا اینکه اخراج شدهاند.
طبق این گزارش، روحیه کارکنان وزارت خارجه آمریکا در دوران ریاست پامپئو به پایینترین سطح خود در طول تاریخ رسیده است و در یک بررسی از کارکنان این وزارت خارجه، در بازه زمانی 2016 تا 2019، تعداد افرادی که به این باور رسیدهاند که مقامهای ارشد وزارت خارجه فاقد سطح بالایی از صداقت و درستی هستند، با افزایش 34 درصدی مواجه بوده است.
واشنگتنپست در خصوص عدم صداقت و درستی مقامهای عالیرتبه وزارت خارجه آمریکا از جمله پامپئو توضیح داد که خود پامپئو ناقض موازین حقوقی و قانونی کنگره بوده است و محدودیتهای قانونی فروش تسلیحات به عربستان سعودی را دور زده و نادیده گرفته است و کارکنان وزارت خارجه را موظف به انجام امور شخصی خود و همسرش کرده و بازرس کل وزارت خارجه که در حال تحقیق درباره تخطی وی از قوانین بوده را اخراج کرده است.
طبق این گزارش، هفته گذشته، پامپئو در سخنرانی خود در مجمع ملی جمهوریخواهان بار دیگر پا را از خطوط اخلاقی فراتر گذاشت و بدین ترتیب، رهنمودهای صریح حقوقی وزارت خارجه را در خصوص نوع ظاهر شدن و اظهارنظرات مقامهای عالیرتبه این وزارتخانه در مکانهای عمومی زیرپا گذاشت.
این روزنامه آمریکایی، سخنرانی پامپئو در مجمع ملی جمهوریخواهان را ضعیف و فراوان از ادعاهای دروغین و کاملاً مضحک توصیف کرد و نوشت که یکی از موارد مضحک سخنرانی پامپئو، اشاره وی به توافق دیپلماتیک اخیر میان رژیم صهیونیستی و امارات عربی متحده بود که پامپئو از آن بعنوان «معاملهای که نوادگان ما درباره آن در کتاب تاریخ خواهند خواند» یاد کرد.
طبق این گزارش، با توجه به جاهطلبیهای پامپئو برای کسب نامزدی ریاستجمهوری 2024 آمریکا، قطعاً وی امیدوار است که اکثر فجایع دیپلماتیک در آمریکا در نهایت به گردن «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا بیافتد، اما این نماینده سابق کنگره از کانزاس نباید بتواند به این سادگی از زیر بار مسئولیت خود بیرون برود و خود را مبرا سازد.
این گزارش ادامه داد، وضعیت فعلی آمریکا نتیجه سیاست خارجی ترامپ است، اما بسیاری از اقدامات و فرمانهای پامپئو بوده است که به برخی از بدترین آسیبهای دیپلماتیکی منجر شده که ایالات متحده طی چندین دهه به ویژه در زمینه رابطه با نزدیکترین متحدان خود، متحمل شده است.
این گزارش به نقش وزیر خارجه آمریکا در کارزار فشار به ایران اشاره کرد و نوشت ترامپ 13 روز بعد از انتصاب پامپئو بعنوان وزیر خارجه آمریکا در آوریل 2018، خروج واشنگتن از برجام را اعلام کرد و گفت که قصد مذاکره درباره یک توافق دیگر را با ایران دارد، اما پامپئو به سرعت مانع آن شد و شرایط بسیار دور از دسترسی را برای تهران تعیین کرد و تغییر نظام در ایران را بعنوان هدف شناخته شده خود قرار داد.
این روزنامه سپس به شکست سیاستهای پامپئو در قبال ایران اشاره کرد و نوشت که قطعاٌ هدف پامپئو در تغییر نظام ایران محقق نشد و علیرغم افزایش تحریمهای آمریکا و اقدام واشنگتن در به شهادت رساندن سپهبد حاح «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، هیچ تغییری در نظام ایران صورت نگرفته است و ایران غنیسازی اورانیوم خود را افزایش داده و از زمان آغاز اقدامات ضدایرانی پامپئو تا تابستان امسال، ذخایر اورانیوم غنیشده ایران پنج برابر شده است.
واشنگتن پست سپس در ادامه تأکید کرد که اقدامات پامپئو علیه ایران بود که واشنگتن را به نبرد در شورای امنیت کشاند و پامپئو تلاش کرد با به زور محدودیتهای تسلیحاتی ایران را که ماه اکتبر 2020 (27 مهرماه) منقضی میشود، تمدید کند، اما همپیمانان آمریکا در شورای امنیت معتقدند که تمدید محدودیتهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران موجب از بین رفتن باقیمانده برجام میشود و ایران را وادار به اخراج بازرسان آژانس میکند که در حال حاضر بر فعالیتهای هستهای این کشور نظارت دارند و بنابراین به نیت واقعی پامپئو پی بردند و نتیجه آن، یک رأی تحقیرآمیز علیه قطعنامه آمریکا در شورای امنیت بود و بریتانیا و آلمان و فرانسه از حمایت از آن امتناع ورزیدند.
طبق این گزارش، یک هفته بعد، پامپئو باز هم فراتر رفت و به شورای امنیت اطلاعیه داد که ایالات متحده به دنبال استناد به «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران است و این در حالی بود که واشنگتن دیگر عضو برجام نیست و این اقدام پامپئو صحنه را برای یک نبرد سختتر برای آمریکا فراهم آورده است.
واشنگتنپست در این خصوص توضیح داد، هفته گذشته، رئیس شورای امنیت اعلام کرد که تمامی اعضای شورای امنیت به جز یک عضو این اقدام آمریکا در فعالسازی مکانیسم ماشه را غیرقانونی میدانند و آمریکا در واکنش به اظهارات رئیس شورای امنیت با صدور بیانیهای، نزدیکترین همپیمانان خود را «به ایستادن در جبهه تروریستها» متهم کرد.
آنطور که «دنیل فراید» رئیس سابق دپارتمان اروپا در وزارت خارجه آمریکا با اشاره به اینکه روابط اروپا و آمریکا به بدترین حد خود رسیده است، گفت که پامپئو «ظاهراً علاقه وافری به تفرقه» دارد.
این روزنامه آمریکایی در پایان گزارش خود با اشاره به اقدامات ضدایرانی آمریکا برای ایستادگی مقابل جامعه بینالمللی و بازگرداندن تحریمها علیه ایران به هرنحوی، نتیجهگیری کرد، زمانیکه بازه 30 روزه از زمان آمریکا برای بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران در اواخر ماه سپتامبر به پایان برسد، احتمالاً دولت ترامپ اصرار داشته باشد که تحریمهای جهانی علیه ایران مجدداً به اجرا درآمده است و اگر چنین کاری کند، احتمالاً اکثر جهان از جمله دموکراسیهای پیشتاز چنین حکم آمریکا را نادیده بگیرند و ایالات متحده کاملاً منزوی خواهد بود و دوران تصدی پامپئو بعنوان بدترین وزیر خارجه تاریخ به نقطه اوج خود خواهد رسید.
وزیر خارجه آمریکا اخیراً در پیامی در صفحه توییتر خود مدعی شد تحریمهای بینالمللی علیه ایران از نیمه شب 20 سپتامبر (30 شهریور) به وقت گرینویچ احیا خواهند شد.
ادعای پامپئو در حالی مطرح شده که بسیاری از اعضای شورای امنیت، تفسیر ایالات متحده برای آغاز شدن روند بازگشت تحریمها علیه ایران را رد کردهاند.