ماهان شبکه ایرانیان

علامه مطرح کرد؛

رشد ۲ برابری جمعیت سالمندان تا سال ۱۴۲۱/ جمعیت مستمری بگیران رو به افزایش است

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان درباره آخرین وضعیت جمعیت سالمندان در کشور توضیحاتی داد.

رشد 2 برابری جمعیت سالمندان تا سال 1421/ جمعیت مستمری بگیران رو به افزایش است

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، علامه رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان سازمان بهزیستی کشور در نشست خبری اظهار کرد: اول اکتبر مصادف با 10 مهر ماه روز جهانی سالمندان نامگذاری شده است.

وی افزود: متن سند ملی سالمندان کشور  پس از سال‌ها انتظار در 31 شهریور ماه در دسترس دستگاه‌های عضو شورای ملی سالمندان قرار گرفت، متأسفانه برخی از اختلافاتی که وجود داشت کنار گذاشته شد. این سند با امضای رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس شورای ملی سالمندان کشور به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شد.

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان سازمان بهزیستی کشور گفت: امیدواریم بتوانیم سال 1400 با توجه به محدودیت زمانی که وجود دارد برنامه عملیاتی اجرای این سند را آماده کنیم و سال آینده برنامه‌های حوزه سالمندی کشور انسجام یابند.

علامه با اشاره به اینکه تعریف سالمندی و ویژگی‌های سالمندی مهم است، افزود: سن سالمندی در کشور‌های کمتر توسعه یافته  55 سالگی و در کشور‌های در حال توسعه که معیار سازمان بهداشت جهانی است 60 سالگی و در کشور‌های توسعه یافته 65 سال در نظر گرفته شده است.

وی با اشاره به اینکه از ویژگی‌های مهم سالمندی سرعت و درصد بالای سالمندی در ایران است، گفت: جمعیت سالمندان در ایران در سال 1365، 5 درصد جمعیت کشور بود و در سال 97، به 10 درصد جمعیت کشور رسید و سال 1421، مجدد جمعیت سالمند ایران 2 برابر می‌شود و در سال 1435، جمعیت سالمندی از 33 درصد عبور می‌کند. هم شتاب رشد و هم درصد این جمعیت سالمند به شدت در حال افزایش است که در جهان این سرعت کم نظیر است.

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه دو مفهوم سالمندی فردی و جمعیت داریم، گفت: سالمندی فردی، به معنی عبور از 60 سالگی است، هر چه تعداد سالمندان در مقوله سالمند فردی افزایش یابد نشان از افزایش امید به زندگی است، اما سالمندی جمعیت از برخی زوایا مقوله نامطلوبی است و اگر برنامه ریزی نشود، کشور‌ها را دچار بحران می‌کند. اگر تعداد موالیدمان افزایش نیابد و در بحث نرخ رشد جمعیت، باروری و موالید مشکل ایجاد شود، جمعیت ورودی ما کاهش می‌یابد و تبادل بین گروه‌های جمعیت را بر هم می‌زند. اگر جمعیت موالید کاهش یابد و جمعیت سالمند که با توجه به ویژگی‌های خاصی که دارند افزایش یابد، بحران‌هایی را در حوزه اقتصادی، اجتماعی، سلامت و رفاه ایجاد می‌کند.

علامه تصریح کرد: در حال حاضر که جمعیت ایران با شدت به سمت سالمندی پیش می‌رود باید ببینیم که زیرساخت‌های کشور آماده پذیرش این مقوله هستند یا خیر. اگر برای متغیر‌های مقوله سالمندی در سال‌های آینده برنامه ریزی نداشته باشیم، کشور دچار بحران می‌شود.

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان سازمان بهزیستی کشور گفت: بحث تجرد قطعی از مقوله‌های مهمی است که باید به آن توجه کنیم، در حال حاضر حدود 80 هزار سالمند داریم که دچار تجرد قطعی هستند و 700 هزار نفر بین 35 تا 40 سال و 700 هزار نفر بین 40 تا 45 سال هستند که ازدواج نکرده‌اند و در کل یک هزار و400 میانسال داریم که ازدواج نکردند و با این شرایط در 20 سال آینده حدود یک میلیون نفر به تعداد افرادی که تجرد قطعی دارند، افزوده می‌شود.

وی گفت: بعد خانوار ما از عدد 5.11 درصد در سال 65، به 3.3 درصد در سال 95 رسیده و بعد خانوار در جمعیت سالمندان بیشتر شده است و در حال حاضر جامعه سالمندی ما در خانواده‌هایی زندگی می‌کنند که حدود 4 فرزند دارند، اما در سال‌های آتی تعداد فرزندانی که می‌خواهند از والدینشان نگهداری کنند، کاهش می‌یابد.

علامه بیان کرد: قبل از پیروزی انقلاب سن امید به زندگی حدود 57 سال بود، اما در سال 95 امید به زندگی، 75 سال و سن بازنشستگی حدود 55 سال شده است و سالمندان حدود 20 تا 30 سال بعد از بازنشستگی عمر می‌کنند و آمار کارمندان و کارگران و کسانی که تحت پوشش بیمه‌ها هستند، بسیار افزایش یافته است، پس در آینده تعداد افراد بازنشسته‌ای که حقوق بازنشستگی می‌گیرند، افزایش می‌یابد.

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: در سال 45، 63 درصد سالمندان ساکن روستاها و در سال 95، 72 درصد سالمندان ساکن شهر‌ها بودند و میانگین سواد از 13 درصد در سال 45 و امروز به 47 درصد در سال 95 رسیده است.

وی با اشاره به اینکه همه این موارد توقع را بالا می‌برد، افزود: به همین دلیل باید برای رفاه سالمندان فکری کرد، تا کی با برنامه‌های موجود می‌شود به وضعیت فعلی سالمندان رسیدگی کرد؟ زیرساخت‌های کشور آماده پدیده سالمندی 20 تا 30 درصد شده است؟ اگر با همین زیرساخت‌ها در سال‌های آینده دچار بحران می‌شویم، پس تمام مسئولان کشور در سیاست گذاری‌های سالمندی برنامه‌ریزی کنند.

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان سازمان بهزیستی کشور گفت: جلسات شورای ملی سالمندان کشور طبق قانون باید حداقل سالی یک بار با حضور رئیس جمهور برگزار شود، اما در 3 دوره ریاست جمهوری این اتفاق رخ نداده است و از 48 جلسه‌ شورای ملی سالمندان، فقط 9 جلسه با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شده است.


بیشتر بخوانید


رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان سازمان بهزیستی کشور در بخش دیگری از این نشست درباره سند ملی سالمندان توضیحاتی ارائه داد و گفت: در برنامه پنج ساله سوم موضوع ساماندهی امور سالمندان را در برنامه سوم دیدیم و بهزیستی کشور موظف شد پیشنهاد آیین نامه اجرایی برای ساماندهی امور سالمندان را انجام دهد؛ این آیین نامه در سال 83 به تصویب هیأت دولت رسید و مقرر شد شورای ملی سالمندان تشکیل شود. در آن زمان بهزیستی جزء وزارت بهداشت بود و در آن سال رئیس شورای ملی سالمندان وزیر بهداشت بود. بعد از پیوستن سازمان بهزیستی از وزارت بهداشت به وزارت رفاه، حوزه سالمندی به وزارت رفاه محول شد و وزیر رفاه به عنوان رئیس شورای ملی سالمندان کشور قرار گرفت. در آیین نامه اجرایی مصوب هیأت دولت فرصت سه ماهه‌ای داده شد که آیین نامه داخلی شورای ملی سالمندان تدوین شود؛ امری که متأسفانه تاکنون جامه عمل نپوشیده و باعث شده جلسات شورای ملی سالمندان با استحکام لازم برگزار نشود و شاید یکی از دلایل معضلات سیاستگذاری حوزه سالمندی، فقدان آیین نامه داخلی شورای ملی سالمندان بود.

وی ادامه داد: در مصوبه هیأت دولت، بحث سیاست گذاری و برنامه ریزی برای سالمندان جزء وظایف شورا بود. در جلسات شورای ملی سالمندان موضوع تدوین سند ملی در جلسات متعدد شورا مورد بحث قرار گرفت، البته طبق این مصوبه قرار بود هر 6 ماه جلسات شورای ملی سالمندان با حضور رئیس جمهور برگزار شود، اما طی 16 سال گذشته و با وجود روی کار آمدن سه رئیس جمهور منتخب، تاکنون جلسه‌ای با حضور رئیس جمهور برگزار نشده است.

علامه گفت:قرار بوده هر 3 ماه جلسات شورای ملی سالمندان با حضور مقام عالی وزارت مربوطه برگزار شود، اما طی 16 سال گذشته که انتظار می‌رود 48 جلسه شورای ملی سالمندان برگزار شود، تنها 9 جلسه با حضور مقام عالی وزارت مربوطه برگزار شده است.

وی افزود: موضوع دیگری که جای تأسف دارد سند ملی سالمندان است؛ وظایف شورای ملی سالمندان سیاستگذاری و تدوین برنامه‌های کلان و هماهنگی بین بخشی در بحث سالمندی بود، از همین رو مسئله تدوین سند در جلسات اولیه شورا مطرح شد. در سال 89 سندی توسط دبیرخانه شورای ملی سالمندان که در سازمان بهزیستی بود تدوین شد و بعد از مدتی سند دیگری در وزارت بهداشت تدوین شد، در سال‌های بعد سند دیگری در حوزه رفاه اجتماعی تدوین شد. به عبارتی از 89 تا سال 95، چهار سند با نگاه ملی در چهار دستگاه بهزیستی، وزارت رفاه، وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه تدوین شد. این تداخلات و عدم رفاه و ناهماهنگی‌ها باعث شد در سال 95 تحت محوریت سازمان برنامه و بودجه، جلساتی به منظور ایجاد وفاق بر روی تدوین سند ملی تشکیل شود که در سال 96 کار گروه تلفیق تشکیل و منجر به تلفیق این چهار سند و رونمایی از سند ترکیبی در سال 98 شد.

علامه درباره توزیع واکسن آنفلوآنزا، گفت: دبیرخانه شورای ملی سالمندان در جایگاه سیاست گذاری و برنامه ریزی کلان سالمندی است، اما با حضور نمایندگان از معاونت توانبخشی بهزیستی، هلال احمر و وزارت بهداشت دستورالعمل‌هایی برای توزیع واکسن برای سالمندان تعریف شد و بیماران خاص و افراد بالای 65 سال می‌توانند به داروخانه‌ها مراجعه کنند و واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی