گروه سیاست سایت فردا – عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی اگرچه از جمله شاخصترین کاندیداهای احتمالی نیست اما در چند ماه گذشته همواره در فهرست گمانهزنیهای انتخاباتی حضور داشته است. به خصوص از وقتی که مشکلات اقتصادی و معیشتی عرصه را به مردم تنگ کرده و به نظر رسید که اقتصاد و معیشت محوری تعیین کننده در انتخابات آتی خواهد بود.
شاهد آنکه محمد مهاجری فعال سیاسی و رسانه ای اصولگرا، در توئیتی نوشت: «بنا برآنچه اطلاع یافته ام، نامزد جدیدی که وارد انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم خواهدشد، آقای عبدالناصرهمتی رئیس بانک مرکزی است. این کاندیداتوری در راستای این نظریه صورت می گیرد که معتقد است مشکل اصلی کشور، اقتصاد است و یک رییس جمهور اقتصاددان می خواهد.»
تقویت گمانه کاندیداتوری
رفتار همتی در ماههای گذشته و مسائلی مثل سفر وی به عراق برای رایزنی و آزاد کردن منابع ارزی کشور، همچنین اظهاراتش درباره صادرکنندگان کارتن خواب و ... به این گمانه دامن زد. حتی مصاحبه دیشب و برخی از اظهارات وی را میتوان قدری انتخاباتی تلقی کرد. مثلا وقتی که با تأکید براینکه زمانی که ارز در دسترس نیست، باید پول به چاپ برسد، گفت: «در این خصوص مقاومت به خرج میدهم، ناراحت نشوند زیرا مسئول ارزش پول ملی هستم، باید این کار را انجام دهم، فحش ندهند و بگویند همتی پول نمیدهد.»
با وقتی درباره تامین ارز برای خرید واکسن کرونا با بیان اینکه ما نمیتوانیم اجازه بدهیم که پولهایمان بلوکه شود، گفت: « صندوق بینالمللی پول هم قولهایی داده است که برای هزینههای کرونا به ما پول داده شود اما تا جایی که من اطلاع دارم آنها هم جرات ندارند و آمریکا اجازه نمیدهد که با اینکه حرف از استقلال شان می زنند اما همگی تنها حرف بوده است و اصلاً نتوانستند کاری انجام بدهند.» همتی در واکنش به این برداشت که برخی گفتهاند چطور میتوانید کالا وارد کنید ولی واکسن را نمیتوانید، تصریح کرد: «چون این امر از طریق مراکز رسمی در حال انجام است. سازمان جهانی باید آن را تایید کند. ما از نظر ارزی مشکلی نداریم؛ مشکل ما انتقال ارز است چرا که همه باید مجوز اُفک را دریافت کنند اما تا الان آمریکاییها مقاومت کردند و اجازه ندادند اگر همین فردا به ما بگویند آماده شده ما به لحاظ پرداخت هیچ مشکلی نداریم و همین فردا حواله میکنیم.»
از وقتی که گمانه کاندیداتوری همتی در انتخابات آتی مطرح شد شاهد واکنشهایی بودیم. مثلا روزنامه اصلاحطلب شرق نوشت: « عبدالناصر همتی با سابقه عضویت در هسته مرکزی حزب کارگزاران، کارنامهاش در دولت روحانی درخشان نیست.» شرق همچنین نوشته بود: « هرچند همتی مدیر اقتصادی ضعیفی نبوده است، توانایی او در هدایت قوه مجریه همچنان با تردید مواجه است.»
حرف شرق در آن گزارش این بود که همتی کارنامه ندارد. بیراه هم نگفته بود اما حالا که بعد از تکذیب کردنها و سکوتکردنها در قبال این گمانه، یک بار دیگر حرف از کاندیداتوری او است، باید به نکات دیگری هم توجه کرد. مثلا اینکه به هرحال دولت روحانی مایل است یکی از کاندیداهای انتخابات در خرداد 1400 از دولت برآمده باشد و در آن مناظرات انتخاباتی به دفاع از عملکرد آن برخیزد. روشن است که ترجیحش نیز ظریف و نوبخت بوده است اما با این وضعیت که روز به روز احتمال حضور آنان کمتر میشود، قابل انتظار است که به همتی هم رضایت دهند.
ضمن آنکه همتی با همین بیکارنامهگی در بین 19 کاندیدای مورد نظر کارگزاران که اخیر محسن هاشمی اعلام کرد، بود لذا به جرات میتوان گفت که احتمال ورود او به رقابت انتخاباتی سال آینده همچنان باقی است و بعد از ابراز بیمیلی نوبخت به کاندیداتوری، جدیتر هم شده است.