
فرادید؛ بیشترین جرائم اینترنتی در فضای سایبری در حوزه امور مالی و خالی کردن حسابهای بانکی است که موجب شکایت به پلیس فتا میشود. خلافکاران با شگردهای مختلف رمز اینترنتی کاربران را به دست آورده و اقدام به سرقت موجودی حسابها میکنند؛ گاهی وقتها نیز با استفاده از دستگاههای پوز با پرسیدن رمز 4 رقمی کارت از صاحب آن، هنگام خرید دو بار از حساب فرد پول برداشت میکنند.
به گزارش فرادید؛ همچنین سوء استفاده از اطلاعات و تصاویر شخصی و انتشار آنها بدون اجازه، تجاوز به حریم خصوصی، هککردن سایتها، هتکحیثیت و حرمت، فیشینگ و راهاندازی شبکه و کانالهایی به نام چهرهها و شخصیتهای معروف، انتشار ویروس و سرقت اطلاعات و ... از جمله معروفترین جرائم سایبری هستند.
حال اگر به صورت اتفاقی متوجه شدید که از حساب بانکیتان به صورت غیرمجاز برداشت شده یا عکسی از شما در شبکهای منتشر شده و مسائلی از این قبیل، میتوانید به صورت قانونی دنبال حق خود باشید و مجرم را پیدا کنید.
بهترین و قانونیترین راه برای ارائه شکایت، مراجعه به دادسرای جرائم رایانهای است؛ این دادسرا وظیفه دارد جرائمی که در حوزه سایبر اتفاق افتاده را پیگیری کرده و حقوق شاکی را به آن باز گرداند.
در این روش پلیس فتا میتواند پس از ارائه شکایت از طریق شاکی خصوصی یا از طریق شکایت مدعیالعموم به درخواست شکایت ورود کرده و جرائم رخ داده در فضای سایبر را پیگیری کند.

جرایم اینترنتی مورد پیگیری پلیس فتا
راه اول برای شکایت به پلیس فتا
بهترین و قانونیترین راه برای ارائه شکایت، مراجعه به دادسرای جرائم رایانهای است.
این دادسرا وظیفه دارد، جرائمی که در فضای سایبر رخ داده را پیگیری کرده و حقوق شاکیان را به آنها بازگرداند.
نحوه شکایت به پلیس فتا اینگونه است که پس از مراجعه به دادسرای جرائم رایانهای، پرونده تشکیل میشود و رسیدگی به آن طبق روال قانونی به جریان میافتد.
دادسرا نیز بر حسب حساسیت پرونده و بررسی بیشتر موضوع، آن را به پلیس فتا ارجاع میدهد.
در روند پیگیری پرونده هم 2 امکان وجود دارد:
- اول اینکه ممکن است همان ابتدا شما به شخص یا اشخاص خاصی مظنون باشید؛ در این حالت، قاضی در جریان پیگیری پرونده آنها را به دادگاه احضار می کند تا پاسخگوی شکایت باشند.
- در حالت دوم نیز ممکن است که شما ندانید جرم توسط چه کسانی رخ داده است. در این حالت هم بررسی های تخصصی پلیس میتواند گره گشای پرونده باشد.
جرایم مالی اینترنتی
جرایم اینترنتی بیشتر به جرایم مالی در اینترنت و سو استفاده از اطلاعات کاربران تعلق میگیرد.
راه دوم برای شکایت به پلیس فتا
یک راه دیگر هم برای ارائه شکایت وجود دارد که راحتتر به نظر میرسد.
نحوه شکایت به پلیس فتا این گونه است که اگر جرمی علیه شما در فضای مجازی اتفاق افتاد میتوانید به سایت اینترنتی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) به نشانی www.cyberpolice.ir مراجعه و روی آیکون ارتباطات مردمی کلیک کنید.
در این بخش، مشخصات، نشانی و شماره تلفن به همراه موضوع شکایت شما به ثبت میرسد و پلیس فتا در کمترین زمان ممکن با شما تماس گرفته و موضوع را پیگیری خواهد کرد.
برای اطلاع از نشانی مراکز پلیس فتا یا دادسراهای پلیس رایانهای هم میتوانید به همین سایت مراجعه کنید.
رمز کارت اعتباری برای جلوگیری از سرقت
هرچند وقت یکبار رمز کارت خود را تغییر دهید تا از مشکلات سرقت اطلاعات در امان باشید.

هشدارهای پلیس فتا را جدی بگیرید
- از مکانهای عمومی مانند کافی نت یا اماکنی که دارای اینترنت رایگان هستند وارد حساب اینترنت بانک خود نشوید.
- هنگام خرید از فروشگاهها سعی کنید شخصا از دستگاه POS استفاده کنید.
- هنگام دریافت پول از دستگاههای ATM، مراقب پشت سر خود باشید تا کسی رمز وارد شده شما را نبیند.
- حواستان به اقلام نامتعارف روی دستگاههای ATM باشد.
- همیشه خرید اینترنتی خود را از سایت های معتبر انجام دهید و به نشانی درگاه بانکی که به شما معرفی میشود خوب دقت کنید؛ درگاههای معتبر بانکی همگی با عبارت https شروع می شوند.
- سامانه پیامک حساب بانکی تان را فعال کنید تا درصورت برداشت پول از حسابتان فوری متوجه شوید.
- از نگهداری فیلم و عکس خانوادگی در رایانه، موبایل، لپ تاپ و سایر اقلام دیجیتال قابل حمل بپرهیزید تا درصورت هک، سرقت یا گم شدن، به غیراز ضرر مالی، آسیب دیگری متوجه شما نشود.
- برای اینکه رایانه تان هک نشود از آنتی ویروسهای معتبر (کرک نشده) استفاده و هر چند وقت یک بار آن را به روز کنید.
- به پیامک ها و ایمیل هایی با محتوای اینکه شما برنده شدهاید، توجه نداشته باشید؛ چراکه اغلب آنها تنها برای دسترسی بهحساب بانکی تان ارسال می شوند؛ به ایمیلها و پیامک های ناشناس پاسخ ندهید. اگر احساس کردید که رمز شما به هر دلیلی هک شده، سریعا آن را تغییر دهید.
- اگر عکس، فیلم یا اطلاعات شخصی شما به هر دلیلی در فضای سایبر انتشار یافت، ابتدا خانواده خود را در جریان امر قرار دهید و سپس از طریق پلیس فتا، موضوع شکایت خود را مطرح کنید.
- هنگام ارتباط با سایت ها و صفحه های شخصی که به نام چهرههای مشهور راه اندازی شده است جانب احتیاط را نگه دارید.
- تاکنون هیچ سایت همسریابی ای از سوی پلیس، مجوز رسمی دریافت نکرده و فعالیت آنها غیرقانونی است؛ مراقب باشید.