مشورت با پزشک
به طور کلی، اسکلروتراپی و لیزردرمانی برای درمان وریدهای عنکبوتی (تلانژکتازی) و اسکلروتراپی و جراحی برای درمان رگهای واریسی مفیدترند. رگهای واریسی و وریدهای عنکبوتی در درجه اول یک مشکل زیبایی است ولی در موارد شدیدتر به خصوص وقتی که روی رگهای واریسی زخم به وجود میآید، حتماً باید درمان شود.
هر ساله هزاران نفر تحت درمان این بیماری قرار میگیرند، اگرچه با وجود تبلیغات فراوان مثل «منحصر به فرد»، «دائمی»، «بدون درد» و کاملاً امن، انتخاب نوع درمان مشکل میشود، ولی قبل از هر نوع تصمیمگیری برای درمان بهتر است در مورد ایمنی و اثربخشی نوع روش درمان با پزشک خود مشورت کنید.
جوراب واریس
جورابهای واریس فشار وارد بر رگها را کاهش میدهند. این جورابها در انواع مختلف دارند و برخی از آنها ممکن است فشار بیشتری اعمال کنند.
عیب اصلی استفاده از این جورابها این است که به محض اینکه از پا درآورده شوند، مجدداً رگهای واریسی نمایان میشوند و این موضوع برای بیماران ناراحتکننده است؛ بنابراین ممکن است خیلی پرفایده نباشند و معمولاً بعد از چند بار شستو شو هم به اندازه روز اول مؤثر نخواهند بود و باید مداوم تعویض شوند.
اسکلروتراپی
در اسکلروتراپی، مایعی با سوزن مستقیماً داخل ورید تزریق میشود که دیواره رگهای ورید را تحریک میکند و رگهای واریسی به بافت تبدیل ودر نهایت از نظرها محو میشوند. اسکلروتراپی معمولاً برای وریدهای عنکبوتی و واریسهایی استفاده میشود که کمتر از 6 میلیمتر طول داشته باشند.
این روش، به خصوص برای افرادی مناسب است که جورابهای واریس تأثیری بر درمان نداشته است. امروزه در ایالات متحده آمریکا، موادی که بیشتر برای اسلکروتراپی مورد استفاده قرار میگیرد، سالین هیپوتونیک و سدیم سولفات است. پُلی دوکانُل (Polidocanol) در حال بررسی توسط FOA است و هنوز اثربخشی آن اثبات نشده است.
بعد از تزریق، محل تزریق تا چند روز بانداژ میشود. این روش از سال 1920 استفاده میشود و در اکثر موارد به بیش از یک جلسه درمان نیاز است. در حدود 10 تا 30 درصد از بیماران تحت درمان با اسکلروتراپی، تغییر رنگ ایجاد میشود که معمولاً ناشی از هم پاشیدگی سلولهای قرمز خون است.
البته این تغییر رنگ معمولاً طی شش ماه به طور کامل برطرف میگردد. یکی دیگر از مشکلات این روش ایجاد وریدهای عنکبوتی جدید در نزدیکی محل درمان است که در 20 درصد بیماران رخ میدهد و این مشکل نیز بعد از چند ماه به خودی خود برطرف میشود.
عوارض نادرتر نیز، تشکیل زخم در اطراف محل تزریق و تشکیل لختههای خونی کوچک در رگهای سطحی و کوچک است. اگرچه این روش درمانی روش امنی است، ولی افراد چاق و باردار و حساس به مواد، باید از آن اجتناب کنند. افرادی که واریس دارند، باید از پیادهروی زیاد و انجام هر نوع فعالیتی که موجب فشار به پاها میشود، خودداری کنند.
روشهای جراحی
در روش جراحی، رگهای واریسی به طور کامل حذف میشوند. این روش که از سال 1950 استفاده شده است، برشهای کوچکی روی محل واریس ایجاد میگردد؛ اما وریدهای عنکبوتی از بین نمیروند. گاهی اوقات نیز طی جراحی نمیتوان تمامی وریدهای واریسی را درمان کرد؛ به همین دلیل باقیمانده وریدهای عنکبوتی را با اسکلروتراپی درمان میکنند.
در این روش در افراد مختلف، متفاوت است و به قدرت تحمل فرد و مقدار گستردگی بیماری، مکان درمان و ... بستگی دارد. از آنجا که این عمل جراحی تحت بیهوشی انجام میشود، در طی عمل دردی احساس نمیشود، ولی پس از آن در محل برش، درد دارد. در مورد درد اسکلروتراپی نیز مقدار درد بسته به اندازه سوزن و نوع ماده انتخابی متفاوت است.
اکثر بیماران معتقدند که سالین هیپرتونیک، دردناکترین محلول است و پس از آن بیمار احساس سوزش و گرفتگی میکند، برخی از پزشکان در حین اسکلروتراپی نیز به بیمار بیهوشی خفیف میدهند.
درمان با لیزر
وریدهای عنکبوتی و واریسهای کوچک را میتوان با لیزر درمان کرد، در لیزر، انرژی خورشیدی عروق خونی کوچک سطح پوست را محو میکند. در برخی موارد تغییر رنگ در محل درمان مشاهده میشود. وریدها و واریسهای بزرگتر با فرسایش رگها در جراحی توسط لیزر از بین میروند.
این روش به نسبت جراحی درد کمتری و در مقایسه با عملهای جراحی، زمان ریکاوری کوتاهتری دارد. این کار میتواند توسط پزشکان و جراحان عمومی و عروق انجام شود؛ در حالی که اسکلروتراپی و لیزردرمانی عموماً توسط متخصصان پوست انجام میگیرد.
مطمئن شوید که پزشک تجربه کافی برای انجام این عمل را داشته باشد. در جراحی که بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد، عوارض جانبی عبارتند از: تهوع و استفراغ و البته خطر عفونت زخم. در اسکلروتراپی ممکن است فرد نسبت به ماده تزریقی حساسیت داشته باشد و واکنش نشان دهد.
گاهی نیز منجر به لخته شدن خون میشود. در روش لیزر درمانی، عوارض جانبی، زخم و تغییر رنگ پوست است. پزشک با توجه به نکاتی همچون، اندازه رگ، سابقه درمان، سن، سابقه ابتلا به حساسیت، توانایی تحمل عمل جراحی و بیهوشی و ... روش محاسب درمانی را انتخاب میکند.
با اجتناب از ایستادن طولانی مدت و نپوشیدن جورابهای پلاستیکی، ورزش منظم و کنترل وزن میتوان از واریس پیشگیری کرد و یا سرعت پیشرفت رگهای واریسی را کاهش داد. در مورد تمامی روشهای درمانی، احتمال عود با گذشت زمان افزایش مییابد. البته بسیاری از عوامل نیز در آن دخیلاند؛ مثل مهارت پزشک، روش درمان، مناسب بودن روش درمان با توجه به شدت بیماری و ...
برای خواندن بخش اول- آنچه باید د رباره وار یس بدانید- اینجا کلیک کنید.