این رویداد را خانه حراج ملی برگزار میکند. خانه حراج ملی از سال 1390 در حوزه فعالیت حراج آثار هنری آغاز به فعالیت کرده است و چند سالی است که در راستای رونق به بازار هنرهای سنتی و صنایع دستی در این عرصه فعال شده و در بخشهای تولید، صادرات، برگزاری گالری و حراج فعالیت دارد. این حراج را میتوان افقی روشن برای دستیابی به برگزاری حراج آثار فاخر هنری در سطح بینالمللی ارزیابی کرد و چشمانداز روشنی برای زنده نگه داشتن نمادهای ایرانی دانست. تاکنون مجموعهآثاری از فرش، صنایع دستی، جواهرات، نسخ خطی، نقاشی، مجسمه و منسوجات در این حراج به فروش رسیده است. نخستین دوره حراج ملی مهرماه سال 1395 برگزار شد. خانه حراج ملی برای پویایی اقتصاد هنر 24 مرداد سال 1399 در شرایط پاندمی کرونا، ششمین دوره حراج آثار هنری را به صورت آنلاین و غیرحضوری برگزار کرد. این حراج با تعداد 40 اثر برگزار شد که حدود 40درصد از آثار به فروش رسید.
میلیاردیها
براساس فهرست هفتمین دوره حراج ملی ایران، پیش از آغاز حراج، 10 اثر با قیمت پایه بالای یک میلیارد تومان برآورد شدند و بیشترین قیمت تخمینزدهشده به مجموعه قلمدان و پاکت نامه (21 قلمدان و 2پاکت نامه) با قیمت 5میلیارد و 500میلیون تومان اختصاص داشت که در نهایت 9میلیارد و 600میلیون تومان فروخته شد. تابلو سوخت چرم متعلق به حسین خطایی هم که با کمینه 3میلیارد و 500میلیون تومان و بیشینه 4میلیارد تومان ارائه شده بود با قیمت 7میلیارد و 400میلیون تومان چکش خورد تا رتبه دوم گرانترین آثار هنری این حراج را به خود اختصاص دهد. یک در چوبی متعلق به کارگاه میرزا آقا امامی-دوره قاجار که با کمینه 2میلیارد و 500میلیون تومان و بیشینه 3میلیارد تومان ارائه شده بود، توانست با قیمت بسیار قابلتوجه 6میلیارد تومان چکش بخورد. در کنار این اثر، یک مینیاتور متعلق به میرزا آقا امامی و دوره قاجار که با کمینه 4 و بیشینه 4میلیارد و 500میلیون تومان ارائه شده بود به قیمت 6میلیارد تومان فروخته شد. افزون بر این، مجموعه جعبه لاکی منسوب به صادق الوعد، قاب آینه اثر صادق الوعد و قاب آینه اثر محمداسماعیل متعلق به دوره قاجار با قیمت پایه 2میلیارد تومان ارائه شد که با 3میلیارد تومان چکش خورد.
سپس نقاشی پشت شیشه (تصویر شاه قاجار) اثر سیما عظیمی با کمینه یکمیلیارد و بیشینه یکمیلیارد و 200میلیون تومان ارائه شد که 2میلیارد و 100میلیون تومان فروخته شد. همچنین یک اثر 12لت خوشنویسی دوازده بند محتشم اثر عبدالله قاجار با قیمت پایه یکمیلیارد و 500میلیون تومان ارائه شد که به همین قیمت نیز فروخته شد. در ادامه یک اثر پردهای (که در مقبره حضرت رسول(ص) بوده) با قدمت بالای 300 سال با قیمت پایه 800میلیون تومان ارائه شد که یک میلیارد تومان به فروش رسید. نمونه مشابه این اثر سال 2009 در حراج ساتبیز ارائه شده است.
گرانهای فروشنرفته
همچنین یک نسخه خطی قرآن به خط نسخ و قطع رحل سلطانی اثر آدینه محمد ابن ملایوسف متعلق به دوره قاجار - 1290 هجری قمری با قیمت پایه یکمیلیارد و 600میلیون تومان ارائه شد که به فروش نرسید. نقاشی رنگ و روغن - پرتره (ناصرالدینشاه) اثر یحیی خان غفاری (ابوالحسن ثالث) با قیمت پایه یکمیلیارد و 500میلیون تومان ارائه شد که به فروش نرفت. در همین راستا، در این رویداد شمایلنگاری اثر علی ابن محمدابراهیم نقاشباشی متعلق به دوره قاجار با قیمت پایه 2میلیارد و 800میلیون تومان ارائه شد که البته به فروش نرفت. قطعه خطی - خوشنویسی اثر اسدالله شیرازی متعلق به دوره قاجار با کمینه 250 و بیشینه 270میلیون تومان ارائه شد که به فروش نرسید. یک اثر پارچه کشمیری زریبافی با قیمت پایه 300میلیون تومان ارائه شد که به فروش نرسید. همچنین نقاشی لاکی منسوب به میرزابابا متعلق به دوره قاجار با قیمت پایه 150میلیون تومان و قلمدان لاکی اثر محمدباقر سمیرمی متعلق به همین دوره با قیمت پایه 250میلیون تومان ارائه شد که به فروش نرسیدند.
چندصدمیلیونیها
در این دوره از حراجی چند اثر توانستند رقمهای قابلتوجه بیش از 400میلیونتومان را هم به خود اختصاص دهند. گرانترین اثر زیر یک میلیارد تومان در این حراجی، پرده درخت زندگی با قدمت بالای 100 سال و قیمت پایه 800 میلیون تومان بود که در زمان حراج، به قیمت 900میلیون تومان فروخته شد. همچنین دیوان نفیس حافظ شیرازی (خوشنویسی دوره قاجار) اثر نصرالله قاجار با کمینه 800 و بیشینه 900میلیون تومان ارائه شد که 800میلیون تومان چکش خورد. جعبه لاکی متعلق به حیدرعلی، دوره قاجار-1278 با کمینه 380 و بیشینه 400میلیون تومان ارائه شد که 630میلیون تومان چکش خورد. سی و دومین اثر 2لت نقاشی روی پارچه منسوب به علی خان صبا متعلق به دوره قاجار با قیمت پایه 450میلیون تومان ارائه شد که به فروش نرسید. تابلوی خوشنویسی (غبارنویسی نستعلیق سوره تعاون) متعلق به امیراحمد فلسفی با کمینه 160 و بیشینه 180میلیون تومان ارائه شد که با قیمت 420میلیون تومان چکش خورد. قطعه خط - خوشنویسی اثر علیرضا عباسی متعلق به دوره صفویه با کمینه 400 و بیشینه 420میلیون تومان ارائه شد که با قیمت 400میلیون تومان فروخته شد. نسخه خطی قرآن متعلق به دوره تیموری سومین اثر هفتمین حراج ملی ایران با قیمت پایه 400میلیون تومان ارائه شد که با همین قیمت فروخته شد.
باقی آثار
همچنین هفده اثر هنری دیگر با رقمهایی کمتر از 400میلیون تومان چکش خوردند و در مجموع 11 اثر نیز فروخته نشدند.