اعضای یگان ویژه نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا در دل تاریکی شب در دریای متلاطم سواحل سومالی عزم بالا رفتن از بدنه یک لنج عبوری بدون پرچم میکنند. به ادعای آنها، این شناور در حال حمل سلاحهای غیرقانونی ساخت ایران به یمن بوده است.
به گزارش عصر ایران به نقل از یورو نیوز؛ هنگامی که «ناتان گیج اینگرام،» عضو رسته سوم جنگاوران ویژه نیروی دریایی آمریکا شروع به بالا رفتن از نردبان لنج میکند، پایش لیز میخورد و در شکافی که امواج دریا در حد فاصل بین آن شناور چوبی و کشتی جنگی نیروی دریایی ایجاد کرده بود، سقوط میکند.
به گفته مقامات آمریکایی، زمانی که ناتان به زیر آب میرفت، یک نیروی ویژه دیگر به نام «کریستوفر جی چمبرز» از رسته یکم جنگاوران ویژه نیروی دریایی، برای نجات او به آب میپرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در این زمینه نوشت که این یک عمل کاملا غریزی بوده و از سالها تمرین و تجربه نشات میگرفت که یک هم تیمی همیشه به کمک هم تیمی دیگر خود میرود.
به گفته مقامات آمریکایی که جزئیات حمله 11 ژانویه را به آسوشیتدپرس ارائه کردند و نخواستند نامی از آنها برده شود، این کماندوها بخاطر پوشیدن جلیقه ضدگلوگه و همراه داشتن سلاح و تجهیزات سنگین، حسابی وزندار شده بودند و بخاطر همین در اعماق دریای عرب فرو رفتند و جان باختند.
تصویر منتسب به لنج حاوی سلاحهای ادعایی ایران برای حوثیهای یمن
عملیات جستجو و نجات برای یافتن دو کماندوی نیروی دریایی آمریکا پس از 11 روز تلاش در نهایت در روز یکشنبه متوقف شد و حالا فقط به دنبال بازیابی اجساد آنها از دریا هستند.
نیروی دریایی روز دوشنبه، اسامی آنها را پس از اطلاع خانوادههایشان منتشر کرد و وضعیت آنها را از «مفقود شده» به «مرحوم شده» تغییر داد.
کاپیتان بلیک چانی، فرمانده رسته یکم جنگاوری ویژه نیروی دریایی که بر رسته سوم هم نظارت میکند، اعلام کرد که «کریس و گیج فداکارانه با حرفهای گری تزلزل ناپذیر و تواناییهای استثنایی خود به کشور خدمت کردند. این ضایعه برای ستاد فرماندهی، خانوادههای ما، مجموعه عملیات ویژه و سراسر کشور ویرانگر است.»
از کاخ سفید نیز جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در بیانیهای گفت: « من و همسرم جیل عزادار مرگ غمانگیز دو تن از بهترینهای آمریکا از یگان ویژه نیروی دریایی آمریکا که هنگام اجرای مأموریتی در سواحل شرقی آفریقا در دریا گم شدند، هستیم.» او گفت که نیروهای ویژه «بهترینهای کشور ما را نمایندگی میکنند که از جان خود برای محافظت از هموطنان آمریکایی خود میگذرند. قلب ما همراه اعضای خانواده، عزیزان، دوستان و همسفران این دو نفر است.»
تحقیق در مورد حادثه
ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده در حال انجام تحقیق در مورد این حادثه است. یکی از مواردی که انتظار می رود مورد بررسی قرار گیرد این است که آیا این یگانهای ویژه به طور مناسب برای این قبیل ماموریتها مجهز و آموزش دیدهاند یا خیر.
توئیت سنتکام در مورد اقلام ادعایی یافت شده در لنج عبوری
سوال دیگر این است که آیا اساسا رویهها رعایت شده یا خیر، و اینکه آیا تصمیم در مورد زمان حمله با توجه به شرایط آب و هوایی و وضعیت دریاها بوده است یا خیر.
به گفته مقامات، این کماندوها از ناو USS Lewis B. Puller که در حقیقت یک پایگاه دریایی متحرک محسوب میشود، به این عملیات اعزام شدند و همزمان نیز چندین پهپاد و بالگرد نیز از آنها پشتیبانی کردند. البته آنها برای رسیدن به شناور مورد نظر، از کشتیهای جنگی کوچکتر استفاده کردند.
تکاورهای نیروی دریایی ایالات متحده برای این نوع عملیات به طور معمول آموزش می بینند. این گروه تکاوری برای سوار شدن بر لنج مورد هدف با بیش از دوازده خدمه روبرو بودند.
بعد از این واقعه، فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) ادعا کرد که آنها در نهایت مجموعهای از تسلیحات ساخت ایران، از جمله اجزای موشکهای کروز و بالستیک مانند پیشرانهها و وسایل هدایت و کلاهکها و همچنین قطعات پدافند هوایی را توقیف کردند.