سرویس دفاع و امنیت مشرق _ در دهمین سال از انقلاب مردم یمن و نهمین سال آغاز جنگ در این کشور با تجاوز ائتلافی از کشورهای عربی قرار داریم؛ در این مدت میدان نبرد در خاک یمن فراز و نشیبهای زیادی به خود دید و علی رغم برتری یکطرفه تکنولوژیک، تجهیزاتی و اقتصادی متجاوزین به این کشور، انصارالله و گروه های مردمی یمن با همراهی بخشی از ارتش این کشور که به مردم خود وفادار ماندند موفق به حفظ مناطق راهبردی از جمله صنعا پایتخت یمن شده و در نهایت مزدوران تحت امر عربستان و امارات متحده عربی را وادار به آتش بس و پذیرش صلح با شروط انصارالله کردند.
در سلسله گزارشات زیر قصد داریم به معرفی مهمترین تجهیزات بومی طراحی شده توسط متخصصین یمنی و عملکرد آنها در میدان نبرد بپردازیم.
از قایق انتحاری تا موشک کروز؛ کلید سیطره یمنیها بر دریای سرخ
یکی از مهمترین دلایل ناکامی ائتلاف متجاوز عربی در جنگ یمن و ناتوانی آنها در شکستن اراده ملت قهرمان این کشور، وحشت از نزدیک شدن به سواحل تحت کنترل انصارالله در سالهای 2015 تا 2022 بود.
قوای ائتلاف در ابتدای نبرد تسلط نسبتا کاملی روی آسمان یمن داشتند که البته بعدها با ورود سامانه های دفاع هوایی ارتش یمن وضعیت متفاوت شد، اما در در راه محاصره دریایی کامل یمن و جلوگیری از ورود محموله های کمکی به بنادر این کشور نظیر بندر راهبردی الحدیده با چالش تسلیحات بومی ارتش و کمیته های مردمی یمن مواجه شدند.
در سالهای نخست جنگ، قوای یمنی به کمک ذخایر باقی مانده از موشک های کروز ضد کشتی C-802 ساخت چین که در خدمت ارتش سابق این کشور بود و همچنین تعدادی قایق انتحاری طراحی شده توسط متخصصان یمنی حملاتی را به کشتی های سعودی و اماراتی در دریای سرخ انجام دادند که موجب شد ناوگان ائتلاف عربی فاصله قابل توجهی از سواحل یمن را رعایت کرده و امکان محاصره کامل دریایی این کشور وجود نداشته باشد.
مهمترین ناوهای هدف قرار گرفته در این دوره ناوشکن کلاس المدینه نیروی دریایی عربستان و ناو تدارکاتی HSV-2 سوئیفت نیروی دریایی امارات متحده عربی بودند.
با کاهش درگیری و برقراری آتش بس در خاک یمن، این بار قرار بود انصارالله با هدفی متفاوت و برای حمایت از مردم مظلوم فلسطین که در نوار غزه با دشمن صهیونیستی مشغول مبارزه هستند وارد کارزار شده و امنیت دریایی این رژیم را مختل کند.
انصارالله با کدام موشک کشتیهای اسرائیلی را هدف قرار میدهد؟
19 نوامبر سال جاری یگان ویژه دریایی انصارالله یمن یک کشتی تجاری اسرائیلی با نام "گلکسی لیدر" را در آبهای ساحلی یمن به کنترل خود درآورده و ضمن توقیف آن را به سواحل خود بردند.
این مسئله به نظر یک هشدار مقدماتی به جنایتکاران صهیونیست بود که در صورت ادامه تجاوز و بمباران آنها علیه نوار غزه سطح بالاتری از حملات به منافع رژیم صهیونیستی در مسیر استراتژیک دریای سرخ از سوی انصارالله یمن را شاهد باشیم.
بلافاصله پس از نقض آتش بس از سوی ارتش اسرائیل و از سرگیری حملات به نوار غزه ارتش یمن و به شکل خاص یگان دریایی این کشور آماده وارد کردن ضربه ای کاری به ناوگان تجاری اسرائیل در دریای سرخ شد.
صبح روز گذشته وبسایت های مخصوص ثبت ترافیک دریایی از وقوع چند حادثه در آبهای دریای سرخ و نزدیکی سواحل یمن خبر دادند؛ یحیی سریع سخنگوی ارتش یمن شب گذشته در کنفرانس خبری خود جزئیات عملیات جدید یگان دریایی ارتش یمن را تشریح کرد:
" صبح امروز نیروی دریایی ارتش یمن با یاری خداوند متعال دو کشتی اسرائیلی به نام های یونیتی اکسپلورر و نامبر ناین (شماره 9) را در باب المندب مورد حمله قرار داد؛ کشتی اول با موشک و کشتی دوم با پهپاد (انتحاری) مورد هدف قرار گرفت. این عملیات پس از آن انجام شد که دو کشتی پیام های هشدار دهنده نیروی دریایی ارتش یمن را رد کردند؛ نیروهای مسلح یمن تا زمانی که تجاوز اسرائیل به برادرانمان در نوار غزه متوقف نشود، به جلوگیری از حرکت کشتی های اسرائیلی در دریای سرخ و عرب ادامه می دهند؛ نیروهای مسلح یمن به تمامی کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهای وابسته به اسرائیل هشدار داده بودند که در صورت نقض آنچه در این بیانیه و بیانیههای قبلی صادر شده است، به یک هدف قانونی تبدیل خواهند شد".
فرماندهی مرکزی ارتش امریکا "سنتکام" مدعی شده است در زمان حملات روز گذشته ارتش یمن، ناوگان نیروی دریایی امریکا به کمک کشتی های تجاری مربوطه رفته و تعدادی از پرتابه ها را رهگیری و منهدم کرده است؛ البته تا کنون هیچ گونه مدرکی مبنی بر صحت این ادعا منتشر نشده است.
اما انصارالله برای این عملیات از چه موشک هایی استفاده کرده است؟
در آخرین رزمایش مربوط به سالگرد انقلاب مردم یمن در 21 سپتامبر سال جاری طیف گسترده ای از موشک های کروز و بالستیک ضد کشتی به نمایش درآمده بودند.
موشکهای ضد کشتی سجیل و تنکیل: در رژه روز 21 سپتامبر 2023 میلادی انصارالله یمن از دو موشک جدید ضد کشتی رونمایی کرده بود؛ موشک کروز ضد کشتی سجیل با برد 180 کیلومتر و سر جنگی 100 کیلوگرمی جدیدترین سلاح ضد کشتی یمنی در حوزه موشک های کروز بود.
سلاح دیگر نیز موشک بالستیک ضد کشتی با جستجوگر الکترواپتیک در دماغه موشک با نام "تنکیل" بود که به نظر می رسد در برد 300 کیلومتری قادر به حمله به ناوگان دریایی دشمن باشد.
همچنین در رژه سال گذشته نیز چند موشک کروز ضد کشتی دیگر با نام های روبیج 1 و 2 و المندب 1 و 2 و همچنین موشک بالستیک ضد کشتی فالق1 به نمایش درآمده بودند که بردی بین 200 تا 300 کیلومتر داشته و از گزینه های احتمالی حملات روز گذشته به کشتی های تجاری صهیونیستی محسوب می شوند.