ماهان شبکه ایرانیان

«دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد

تورم داغ خوراکی‌ها در تیرماه

شماره روزنامه: ۶۰۶۷ تاریخ چاپ: ۱۴۰۳/۰۵/۱۰ ...

p12 copy

با وجود تلاش‌های دولت برای کنترل قیمت گوشت گوسفند از طریق تخصیص ارز ترجیحی، همچنان تورم این کالای اساسی بیش از 50درصد است. به همین دلیل نیز در سال‌های گذشته این کالای اساسی از سبد خوراکی برخی از ایرانیان حذف شده است. افزایش قیمت مواد غذایی بطور مستقیم هزینه خانوارها را تحت تاثیر قرار داده است و می‌تواند تبعات اقتصادی و اجتماعی زیادی به دنبال داشته باشد. به همین دلیل مهار تورم همراه باید یکی از اولویت‌های سیاستگذاران باشد.

تصویر تورم ماهانه خوراکی‌ها

افزایش قیمت مواد غذایی به‌طور مستقیم هزینه خانوارها و به‌ویژه خانوارهای کم‌درآمد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. دلیل این مساله آن است که در هر جامعه‌ای کم‌درآمدها بخش بیشتری از درآمد خودر ا صرف خرید مواد غذایی می‌کنند. به همین دلیل در کشورهای مختلف دولت‌ها سعی می‌کنند با اتخاذ سیاست‌های ضد تورمی از رفاه و معیشت شهروندان خود حفاظت کنند. در سال‌های گذشته تورم‌های بالا و مزمن به معیشت و تغذیه ایرانیان ضربه‌های قابل توجهی وارد کرده و موجب شده است جمعیت قابل توجهی از ایرانیان از تامین حداقل کالری مورد نیاز خود عاجز باشند. در چنین شرایطی یکی از مهم‌ترین اولویت‌های دولت چهاردهم نیز باید مهار تورم باشد.بر اساس گزارش تورم خوراکی که توسط مرکز آمار منتشر شده، در تیرماه سال جاری پرتقال پرچم‌دار تورم خوراکی بوده است.

در این ماه پرتقال تورم 27.7درصدی را تجربه کرده که دلیل عمده آن تغییر فصل و عدم برداشت این میوه در تابستان است؛ از آنجا که عرضه این میوه در تابستان محدود می‌شود، قیمت آن نیز افزایش پیدا می‌کند. بعد از پرتقال هویج‌فرنگی با تورم 31.4درصدی و سیب با تورم 20.9درصدی بیشترین تورم ماهانه تیر را تجربه کرده‌اند. در تیرماه سال جاری تورم ماهانه 11کالای خوراکی منفی بوده است. در این ماه هلو تورم منفی 23.5درصدی داشته است. یکی از دلایل این کاهش قیمت، رسیدن به فصل برداشت این میوه و افزایش عرضه آن است. علاوه بر هلو، بادمجان تورم منفی 13.6درصدی، پیاز تورم منفی 5.6درصدی، سیب‌زمینی تورم منفی 5.2درصدی، گوجه‌فرنگی تورم منفی 2.3درصدی و کدو سبز تورم منفی 0.9درصدی را تجربه کرده‌اند.

تورم بیشتر از 50درصدی گوشت قرمز

نگاهی به تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها نشان می‌دهد که در تیرماه سال جاری هلو با تورم حدود 95درصدی، پرچمدار تورم مواد خوراکی در اولین ماه تابستان بوده است. پس از هلو، شیرخشک با تورم 73.3درصدی در رتبه دوم پرتورم‌ترین خوراکی‌ها قرار گرفته است. گوشت گوسفند نیز با افزایش 70.4درصدی یکی از پرتورم‌ترین خوراکی‌ها در تیر ماه بوده است.  یکی از نکات قابل توجه آن است که گوشت یکی از کالاهای اساسی است که در سبد تعیین‌شده وزارت رفاه نیز وجود دارد. با این حال تورم بالا این کالای اساسی در سال‌های گذشته موجب شده است  این خوراکی از سفره برخی از ایرانیان رخت ببندد. البته دولت در سال‌های گذشته سعی کرده است با تخصیص ارز ترجیحی، از افزایش قیمت این کالا جلوگیری کند. نگاهی به جزئیات قیمت گوشت گوسفندی این تلاش را به خوبی نشان می‌دهد. در تیر ماه سال جاری حداقل قیمت یک کیلو گوشت گوسفندی معادل 531هزار تومان و حداکثر قیمت یک کیلو گوشت گوسفندی 841هزار تومان بوده است.

همین هم باعث شده تا میانگین قیمت یک کیلو گوشت گوسفندی به 674 هزار تومان برسد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که عرضه گوشت تنظیم بازار در ماه‌های گذشته موجب شده است کمی از سرعت افزایش قیمت این کالای اساسی کاسته شود. با این حال بالا بودن قیمت گوشت قرمز همچنان یکی از بحران‌های جدی سبد غذایی خانوارهای ایرانی است.  نکته قابل توجه این است با وجود تورم نقطه به نقطه 70درصدی گوشت گوسفند، در این ماه نرخ تورم نقطه به نقطه مرغ ماشینی منفی 2.7درصد بوده است. گفته می‌شود که افزایش جوجه‌ریزی در ماه‌های گذشته دلیل اصلی کاهش قیمت مرغ بوده است. درنهایت می‌توان گفت که علاوه بر مرغ ماشینی، اقلام خواکی مانند روغن نباتی جامد، روغن مایع، برنج ایرانی درجه یک و پسته تورم منفی را تجربه کرده‌اند.

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان