به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجتپور، امروز 23 دی ماه در نشست علمی «نظام آرمانهای الگوی پایه اسلامی پیشرفت» در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: بزرگترین افتخار یک سند، استانداردسازی آن است و برای تعریف پیشرفت نیز، باید یک استاندارد مشخص شده را بیان کرد.
وی افزود: نظام آرمانها مبناییترین نظام است، ولی در ابتدا باید به تعریف خود نظام پرداخت و در این رابطه باید بگوییم که در ابتدای این تعریف، الگو چه جایگاهی دارد.
استاد حوزه و دانشگاه گفت: وقتی میخواهیم به مبانی بپردازیم نباید مبادی را در همان جا به کار ببریم، زیرا مبادی با مبانی یکی نیست و با هم تفاوت دارد.
این پژوهشگر قرآنی یادآورشد: در این تعریف، به مبانی هستیشناسی ناظر به قرآن توجه شده است، ولی در مبانی دیگر این سند قرآنی لحاظ نشده است.
قرآن؛ مرکز ثقل نوشتههای اسلامی
بهجتپور گفت: هر نوشتهای که ناظر به اسلام است، باید در مرکز ثقل آن، مبانی آیات و روایات بیان شود و عقل را در نباید در این جا حاکم به قرآن کنیم؛ یعنی ابتدا برخی پژوهشگران تصور عقلانی خود را در نظر میگیرند و بعد میگردند تا آیاتی که نظر آنها را ثابت کند، پیدا کنند.
وی افزود: ادبیاتی که در راستای الگوسازی بیان میشود، باید سادهسازی شود تا بتوان آن را به یک گفتمان تبدیل کرد، لذا اگر در پژوهشهای علمی به دنبال پیچیده نوشتن و پیچیده گفتن باشیم، این کار سودی ندارد.
استاد حوزه و دانشگاه گفت: فطرت، دستگاه جامع معرفتی کامل نیست که سنت و قرآن در راستای آن معنا شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی یادآور شد: برای طراحی الگوی پیشرفت، باید نظام ارزشهای آن الگو کاملا مشخص شود و در این طرح عینی باید ببینیم که اسلام چگونه با ارزشهایش جامعه را پیش میبرد و در این رابطه باید مطالعات میدانی وجود داشته باشد.
بهجتپور گفت: مدل حکومت نبوی که جامعه «فی ضلال مبین» را به یک جامعه و مدل و الگوی دینی تبدیل کرد، بهترین مدل است که باید در تحقیقات اسلامی پیشرفت مورد نظر واقع شود.
وی افزود: باید وضع عینی اجتماع در هر تحقیق مورد نظر واقع شود و در این مسیر پالایش عینی و پیشرفت همه جانبه جامعه هدف مورد بررسی قرار گیرد، لذا ارزشها و مبانی و چالشها همگی باید در توضیح الگوی آرمانها مورد نظر باشد.
بهجتپور عنوان کرد: متاسفانه در بسیاری از پروژههای پژوهشی بنیادینی که در حوزه پیشرفت در حیطه اسلامی انجام میشود، همیشه به قرآن ظلم صورت گرفته است، زیرا مبانی دقیق قرآنی به خوبی احصاء و تحلیل و تفسیر نمیشود و بیشتر به یک سری ظواهر و به دور از دقایق مفهومی بسنده میشود.
یادآور میشود، هفتمین نشست تخصصی گروه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از سلسله نشستهای علمی موسسه آموزش عالی حوزوی حکمت با مشارکت دبیرخانه حوزوی مرکز الگو در این پژوهشگاه برگزار شد.
در این نشست علمی، حسین رمضانی به تبیین نظام آرمانهای الگوی پایه اسلامی پیشرفت پرداخت.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین فاضل حسامی از اعضای هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان ناقد در نقد مطالب رمضانی، گفت: تناسب آیات و استناد محکم و دقیق باید در ارایه الگوی پایه آرمانهای اسلامی لحاظ شود زیرا اگر ارجاعات به تفاسیر انجام نشود، تحقیق را ناقص خواهد گذاشت.
وی افزود: در بحث سلسله مراتب ارزشها نیز باید مبانی تقدم و تاخرها منطبق بر مباحث قرآنی باشد که در این مقاله کمتر شاهد آن بودیم.