حجتالاسلام والمسلمین محمد فاکر میبدی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه آمارهای ارایه شده درباره تعداد کلاسهای تفسیر در حوزه علمیه قم تخمینی و تقریبی است گفت: آمارهایی که الان ارایه میشود شاید بیشتر نیز باشد زیرا مثلا بنده چند درس تفسیر دارم اما یکی از آنها ثبت شده است.
وی با بیان اینکه دروس تفسیر کنونی عمدتا عمومی است اظهار کرد: برخی مراکز مانند المصطفی(ص) دروس تخصصی نیز ایجاد کرده و در مباحث میان رشتهای فعالیت دارند.
تعریف کلاس تفسیر
فاکر میبدی با اشاره به آمار سال گذشته کلاسهای تفسیر که تعداد آن بیش از 300 درس بوده است عنوان کرد: کلاسهایی در این آمار به عنوان تفسیر ارایه شده است که به مباحث تفسیری اعم از مباحث علمی، تفسیر ترتیبی و موضوعی، فقه القران و علوم قرآنی میپردازد و البته ادبیات قرآن را شامل نمیشود و مباحث تاریخی نیز در آن لحاظ نمیشود.
این محقق و استاد قرآن حوزه تصریح کرد: درس اساتیدی مانند آیتالله العظمی جوادی آملی و وحید خراسانی در راس و اوج دروس تفسیر حوزه است و البته دروسی هم وجود دارد که برای پایه شش در مدرسه فیضیه ارایه میشود و ممکن است 5 تا 6 مخاطب بیشتر نداشته باشد.
وی با اشاره به دروس ارایه شده در کلاسهای تفسیر افزود: یکی از مباحث تفسیری آیاتالاحکام است است که سرفصل و منابعی دارد و دیدگاههای شیعه و سنی نیز در آن عنوان میشود و کلاسهای دیگر نیز براساس سطوح مختلف براساس برخی تفاسیر مشهور مانند المیزان و مجمع البیان طراحی و تدوین شده است.
مهارت متوسط مدرسان تفسیر
فاکر میبدی در پاسخ به این سؤال که سطوح مدرسان تفسیر با توجه به آمار قابل توجه بیش از 400 کلاس چگونه است بیان کرد: برای استادان و مدرسان این کلاسها، دورهها و کارگاههای روش تحقیق و تدریس تشکیل میشود و عمدتا دارای مهارت متوسطی هستند.
یادآور میشود اخیرا آمار تشکیل 405 کلاس تفسیر در حوزه از سوی یکی از مراکز تفسیری در قم ارایه شده که برخی افراد در آن تشکیک ایجاد کرده و آن را فاقد اتقان لازم برشمردند.