ماهان شبکه ایرانیان

واسطه های فیزیکی- واسطه های الکترونیکی؛ ضرورت‎ها و چالش ها

چکیده: یکی از عناصر چهارگانه آمیخته بازاریابی سنتی، توزیع است. وظیفه این عنصر، انتقال کالا یا خدمت از تولید کننده به مشتری نهایی است

چکیده: یکی از عناصر چهارگانه آمیخته بازاریابی سنتی، توزیع است. وظیفه این عنصر، انتقال کالا یا خدمت از تولید کننده به مشتری نهایی است. طیفی از واسطه ها مثل عمده فروشها، خرده فروشها، دلالها، نمایندگان تولید، عاملان فروش، شرکتهای حمل و نقل، انبارهای مستقل، بانکها، شرکتهای تبلیغاتی و امروزه شبکه بزرگ و وسیع جهانی اینترنت عملیات انتقال را انجام می دهند . از مهمترین تصمیمات مدیران سازمان، انتخاب کانال توزیع است که در آن محدودیتهای منابع و اهداف سازمانی، محصول، عوامل محیطی و مشتریان اثرگذارند. وظیفه کانال توزیع نیز ایجاد مطلوبیتهای زمانی، مکانی و انتقال مالکیت، تسهیل مبادله، از بین بردن تباین در طبقه‎‎بندی و تعداد، کمک به استانداردسازی و مشارکت در تهیه خدمات است. در حال حاضر، رویکردهای جدیدی مطرح شده اند. این رویکردها بر محور ظهور و حضور شبکه اطلاعات ملی دور میزند. عدهای معتقدند با حضور شبکه، دیگر نیازی به طیفی از واسطهها به صورت گسترده نیست. آنها با محدودیت واسطهها، به کم کردن هزینه مبادلات فکر می کنند. در همین راستا دو فرضیه، کاهش هزینه مبادلات تا صفر و اتمی بودن مبادلات در حضور شبکه اطلاعات، طرح شدهاند ولی هر دو با دلایل واضح رد میشوند. در نهایت تولد واسطههای الکترونیکی به جای واسطههای فیزیکی نمایانگر حضور واسطهها در دنیای شبکهها در قالب جدید است.

1-مقدمه

« ما، در دوران دگرگونی پرشتاب…، پیوسته وضعیت همه کالاها، خدمات، بازارها و فرآیندها را بر پایه روشهایی که برای تغییر آنها برگزیده شده، بازنگری کرده و از ادامه کارایی روش ها مطمئن می شویم… این روند در همه بخشهای سازمان کاربرد دارد، ولی یک منطقه اغلب به فراموشی سپرده می شود –کانالهای پخش- و آن هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این جهان پرشتاب، توزیع کنندگان و کانالهای پخش سریعتر از هر بخش دیگری دگرگون می شوند، این همان بخشی است که هر چه بیشتر از انقلاب اطلاعات متأثر خواهد شد.»(دراکر، 1378، ص94)

مفهوم و روشها در دنیای کنونی به شدت تغییر پذیر می نماید و دنیا بدون رسیدن به ثبات پایدار، در حال تغییر و دگرگونی است. بی تردید و از سالهای واپسین قرن گذشته اصول تازه ای در همه جنبه های زندگی بشری در حال شکل گیری است و «بازار یابی» نیز از این قاعده مستثنی نیست. «اقتصاد بر پایه اطلاعات» جانشین «جامعه صنعتی» 200 ساله می شود و «انقلاب دیجیتالی» همه برداشتهای ما از زمان، مکان و جرم را از بنیان تغییر می دهد. درک این تغییرات و هم سویی با آن، لازمه زندگی به روز و پیشرفت متوازن است.

در این مقال، با دقت نظر بر یکی از عناصر آمیخته بازاریابی، به تعریف، تبیین وظایف و جریانهای توزیعی در فرآیند بازاریابی پرداخته و تغییر و تحول آن در دنیای امروز را مورد بحث و مداقه قرار می دهیم.

2- شناسه توزیع

نیل اچ بردن(Neil H.Borden) در سال 1965 طی مقاله ای تحت عنوان «مفهوم آمیخته بازاریابی»(The concept of Marketing Mix) به عناصر چهارگانه تاکتیکی و متغیرهای قابل کنترل که در فرآیند بازاریابی یک محصول یا خدمت دخیل و اثرگذارند، اشاره کرد.[1]از آنجا که این چهار عنصر در تلفظ لاتین با حرف P شروع می شوند وی آنها را P4 نامید. قیمت(Price)، توزیع(Place)، محصول(Product) و پیشبرد(Promotion) چهارP معروف بازاریابی هستند. پس از آن صاحبنظران دیگر، Pهای بعدی را به عنوان عناصر جدید آمیخته بازاریابی معرفی کردند. مردم(People)، فرآیند(Process)، همکاری و مشارکت (Partnership) و … از این جمله اند. لیکن تمرکز و تأکید همچنان روی چهار عنصر اولیه آمیخته بازاریابی باقی ماند. هر کدام از این مجموعه، دارای اهمیت خاص خود است اما می توان از توزیع، به عنوان یک بخش مهم و شاید بتوان -در جهان امروز- آن را به جای فروش قلب تولید نامید. مهمترین تغییر و تحول در فن آوری اطلاعات نیز بیشتر از همه عناصر، توزیع را دگرگون و زیر و رو کرده است.

توزیع را در ادبیات بازاریابی با Place، Distribution، Channel و Intermediary تداعی می کنند.[2]که از این بین به جز واژه دوم، دیگر واژه ها بخشی از عملیات توزیع را نیز جلوه گر می نمایند.

کانال توزیع، گروهی از شرکتها و افراد هستند که کالا یا خدمت را تولید کننده به مشتری و مصرف کننده نهایی انتقال می دهند. در اقتصاد دوران معاصر، اغلب تولید کنندگان محصولات را به صورت مستقیم به مصرف کنندگان نهایی نمی فروشند، بلکه بین آنها و مصرف کنندگان نهایی، طیفی از واسطه های بازاریابی، مجموعه ای از عملکرد انتقال را به همراه نامهایی خاص به عهده می گیرند. (Kottler,1999)

برخی واسطه ها مثل عمده فروشها(Wholesalers) و خرده فروشها(retailers)، کالاها را خریده و آنها را دوباره می فروشند. این افراد را واسطه کالا (Merchant middleman)مینامند. عمده فروش، کالا را به صورت جزئی به خرده فروشها میفروشند. بیشتر افراد، تسهیلات و امکاناتی برای انبار و ذخیره سازی دارند. برای مثال، تولید کنندگان پنیر به ندرت منتظر بلوغ و فرآوری محصول می شوند. آنها پنیر را به عمده فروش می فروشند تا ذخیره کند و در نهایت به خرده فروش بفروشد. عمده فروش اغلب برخی مسئولیت ها را نیز به عهده می گیرد.

خرده فروش نسبت به عمده فروش رابطه شخصی محکم تری با مشتری دارد. خرده فروش چند محصول و مارک را نگه می دارد تا به نوعی انتظار مصرف کننده برآورده شود. یک مصرف کننده انتظار دارد که چند محصول و چند مارک از هر محصول به او عرضه شود. خرده فروش می تواند امور تبلیغی و پیشبردی محصول و خدمت را انجام داده و قیمت فروش نهایی محصول را بدهد. خرده فروش اغلب یک مارک قوی را نیز در اختیار دارد.

برخی دیگر از واسطه ها، مثل دلالها(Brokers)، نمایندگان تولید(Production representatives) و عاملان فروش، به دنبال مشتری می گردند. این عمل ممکن است در پشت نام تولیدکننده و در مذاکره با خریدار صورت گیرد. این افراد را واسطة عامل(agent middleman)، می نامند و در بازارهای غیر داخلی و بین المللی مورد استفاده قرار می گیرند. آموزش آنها بسیار گران و انگیزش و کنترل از راه دور آنها نیز بسیار سخت است.

همچنین عده ای دیگر از واسطه ها، مثل شرکتهای حمل و نقل، انبارهای مستقل، بانکها و شرکتهای تبلیغاتی نیز در امر توزیع فعالیت و کمک رسانی می کنند، اما نه مالک کالا میشوند و نه در مورد قیمت خرید یا فروش مذاکره می کنند. این افراد را تسهیل کننده(Facilitator) می نامند.

از دیگر گروههای واسطه گری، شبکه بزرگ و وسیع جهانی اینترنت(World wide web) است که بازاری با شاخههای متعدد و گسترده را فراهم کرده است. اصلی ترین فایده استفاده از اینترنت در بازاریابی، به وجود آوردن مخاطبین بیشمار برای محصولات در بازارهای . نیچ(niche) است. در حال حاضر تغییر بسیار وسیع، در بخش بازرگانی و مصرف بوجود آمده وتوزیع را متحول ساخته است. «کاتلر» در کتاب مدیریت بازار خود ادعا میکند که رایانهها و شبکه جهانی اینترنت عادتهای خرید را سراپا دگرگون خواهند کرد. در ادامه در خصوص تأثیر شگرف این پدیده بر بخش توزیع بیشترخواهیم نوشت.

3- تصمیمات انتخاب کانال

نظام بازاریابی، منبعی کلیدی و اساسی است که ساختن آن با تمام عناصرش به سالها وقت نیاز دارد و به راحتی تغییرپذیر نیست. در این نظام، در خصوص هر کدام از چهار p تصمیمات خاص گرفته میشود که هر یک از تصمیمات، تعهدات بلندمدتی را نسبت به سایر شرکتها و سازمانها از طرف سازمان تصمیم گیرنده ایجاد می کند. بنابراین، در خصوص کانال و انتخاب آن نیز باید با توجه به جمیع جهات، تصمیمات دقیق و در عین حال جامعی گرفته شود و در آن متغیرهای مختلف لحاظ گردد. نقطه شروع برای انتخاب موثرترین کانال توزیع، تعیین دقیق هدف، تلاشهای بازاریابی شرکت و مشخص نمودن نیازها و ترجیحات بازار هدف است. در این مسیر باید به این سؤالها پاسخ داد که مشتریان بالقوه (Potential Customers) در کجا قرار دارند؟ نیازهای اطلاعاتی آنها چیست؟ ترجیحات آنها برای خدمات کدام است؟ آنها چه حد در برابر قیمت حساسیت نشان میدهند؟ استفاده از کانال مستقیم بهتر است یا کانال غیرمستقیم؟ کانالهای تک توصیه میشود یا کانالهای چندگانه؟ طول کانال چقدر باید باشد؟ واسطهها از چه نوع باید باشند؟ تعداد واسطهها در هر سطح چقدر باید باشد؟ و

با این حال، فرایند ایجاد کانالهای توزیع برای هماهنگی با اهداف کلی شرکت و انتخاب کانال بهینه تحت تأثیر چند متغیر است. این متغیرها، زوایای مختلف، منطقه موجه انتخاب کانال و جغرافیای انتخاب را مورد توجه قرار می دهند.

31. منابع و اهداف سازمانی

تولید کننده باید در نظر بگیرد چه کاری را میخواهد در بازار انجام دهد و چه منابعی را می تواند برای انجام این کار، به کار گیرد. هدفی که دنبال میکند گسترده (Externsive) است یا غیر گسترده. (Non-extensive). هدف گسترده مثل سودآوری بالاتر، افزایش سهم بازار و پاسخگویی به مشتریان و هدف غیرگسترده مانند جایگرینی یک واسطه به جای آنکه کار را ترک کرده است. محاسبه و دقت بر منابع مالی و مدیریتی اهمیت زیادی دارد. درحقیقت نبود منابع مالی یاکمبود آن گستره توزیع را محدود و حتی به فروش مستقیم درحوزهای کوچک خلاصه میکند. بی تردید شرکتهایی همانند جنرال موتورز که با بیش از ده هزار واسطه، عملیات توزیعی خود را سامان میدهند، با هدف سودآوری بیشتر و رضایت مشتری، منابع مالی را در رأس معیارهای تصمیم گیری خود قرار میدهند.

لازم به یادآوری است، بسیاری از شرکتها، اثربخشی روشهای توزیعی در گذشته (مربوط به سازمان خودی یا سازمانهای مشابه) را در سایه اهداف جاری خود، مورد ارزیابی و نقد قرار داده و آن را بدون اصلاحات یا با اصلاحات به عنوان روش خود انتخاب میکنند.

32. محصول

متغیر دیگر در انتخاب کانال توزیع مشخصههای محصول است. خصوصیات معینی در محصولات مانند درجه یکنواخت بودن، شدت فسادپذیری، حجم، نیاز به عرضه و خدمات و قیمت واحد، اثر مهمی بر روی طراحی راهبردهای کانال توزیع دارد.

به عنوان نمونه، محصولاتی که دارای قیمت واحد بالایی هستند (محصولات صنعتی)، اغلب از طریق نیروهای فروش شرکت به صورت مستقیم فروخته میشوند زیرا هزینه زیاد این شیوه فروش و توزیع باید، بخش کوچکی از قیمت فروش کلی را تشکیل دهد. به علاوه، قیمت تمام شده بالای چنین محصولاتی بیشتر با پیچیدگی وجود ظاهری محصول مرتبط است که باید به طور کامل توضیح داده شود و این کار توسط نیروی فروش شرکت به صورت بسیار مؤثری انجام می شود.

محصولات غذایی فاسد شدنی (Perishable food) یا شیک (Fashion)، بیشتر در کانالهای کوتاه بازاریابی شده و میشوند. این کالاها نیاز به بازاریابی مستقیم دارند، زیرا خطر یا ریسک تأخیر و یا تکرار متعدد دست به دست شدن وجود دارد.

سطح استاندارد محصول نیز در توزیع آن اثرگذار است. محصولات حجیم(Bulky product)، مثل مصالح ساختمانی یا نوشیدنیها (Soft drinks)، نیاز به کانالهایی دارند که هزینه حمل را حداقل کند تا فاصله و تعداد دست به دست شدنها نیز حداقل شود.

33 . عوامل محیطی

از عمده ترین نیروهای اثرگذار بر تصمیمات انتخاب کانال توزیع، تولیدکنندگان رقیب (Competitors)، قوانین (Rules)، وضعیت اقتصادی، فن آوری، الگوی خانواده (Family Pattern )و ...هستند. این عوامل ازجمله نیروهای بیشمار و پیچیده محیطی و موثر بر بخش توزیع اند.

به عنوان نمونه، طراحی کانال از کانالهای رقبا نیز تأثیرپذیر است. تولیدکنندگان ممکن است بخواهند در نزدیک محصولات رقبا یا دور از دسترس آنها به عرضه محصول تولیدیشان بپردازند. برای مثال دو شرکت تولید مواد غذایی برگرکینگ (Burger King) و مک دونالد (McDonald) درکنارهم هستند.

زیرا مک دونالد به آن میزان گسترده و وسیع است که دوام و حیات اولی با دور از دومی بودن نتیجه نداده و بیشتر به گمنامی نزدیک است تا به بقا و ادامه حیات. مک دونالد هر هشت ساعت یک نمایندگی میزند و هر نمایندگی مواد غذایی برای حضور در صحنه جهانی، لازم است در کنار او باشد تا حداقل بتواند جمعی از مشتریان ناراضی مکدونالد را جمع کند و...

همچنین، بسیاری از شرکتهای لوازم آرایشی، فرآوردههای خود را به خرده فروشیها میفروشند تا آنان نیز به مشتریان بفروشند. این خرده فروشها اغلب بوتیکهای لباس فروشی زنانه است. شرکت آون (Avon) نیز به دنبال چنین راهی بود ولی با توجه به شرایط خوب رقبا، تصمیمش را عوض کرد و راه فروش مستقیم را پیش گرفت. این شرکت با نیم میلیون فروشنده (که بعضاً تا یک میلیون هم ذکر شده کاتلر) رقابت شانه به شانه در فروشگاهها را ترک و به فروش سودآور دربه در روی آورده است. در سال 97 نیز با شرایط جدید و حضور اینترنت، این شرکت با راهاندازی پایگاهی در اینترنت، به فروش اینترنتی روی آورد و لیکن این جایگاه از نظر اقتصادی چندان کامیاب نبود و فروش آن تا سال 1999، تنها 2% از کل فروش شرکت را تشکیل میداد. نکته مهمتر این که جایگاه اینترنتی، به صورت تهدیدی جدی برای با ارزش ترین دارایی شرکت که فروشندههای مستقل هستند، درآمده بود. آوون این بار با حساب و کتاب دقیق و تأمل و تعمق زیاد، از جایگاه اینترنتی برای فروش5/12% از مجموع 6000 فرآورده تولید خود استفاده کرد. در نتیجه ضمن احیاء جایگاههای فروش مستقل، از آنها به عنوان یاوری برای فروشندگان بهره برد.

همچنین در دهه اخیر، بسیاری از شرکتها، از جمله آیبیام (IBM)، هیولت پاکارد (Hewelt Packard) و کمپک (Compaq)، رایانههای شخصی را از کانال خردهفروشیها عرضه میکنند. بدین گونه دسترسی ارزان و گستردهای به بازارهای سراسر دنیا بوجود آمد. در این بین، مایکل دل، دریافت که پارهای از مردم آمادهاند تا رایانه را ندیده، از راه تماس تلفنی سفارش دهند. لذا بازاریابی بدین روش را فرا روی قرار داد. کار فروش شرکت دل آنچنان بالا گرفت که دیگر عرضه کنندگان رایانههای شخصی نیز ناچار شدند تا در راهبرد بازاریابی و پخش فرآوردههای خود بازبینی نمایند. فروش مستقیم با هزینه کمتر به شرکتهای دل (Dell)، گیت وی (Gateway) و دیگران اجازه میدهد تا فرآوردهها را ارزانتر، مناسبتر با نیاز و خواست مشتریان، بیست و چهار ساعته و بدون تعطیلی برای فروش عرضه نمایند.

34. مشتریان

یکی دیگر از متغیرها، خصوصیات مشتریان است. این مسأله اثر مهمی روی طراحی کانالها میگذارد. تعداد مشتریان، توزیع جغرافیایی، درآمد، عادات خرید و عکسالعملها در برابر شیوههای فروش در کشورهای مختلف، متفاوت بوده و نیاز به کانالهای دگرگونی است.

به عنوان نمونه، جغرافیا، عاملی مهم است. در بعضی حالات، فاصله بیشتر بین تولید کننده و بازار، باعث میشود تا هزینه فروش غیرمستقیم کمتر از فروش مستقیم باشد. همچنین مواقعی که مشتریان در چند جای مشخص پراکنده هستند، میتوان واسطهها را حذف کرد.

اندازه بازار هم به عنوان یکی دیگر از عوامل که بوسیله تعداد مشتریان بالقوه تعیین میشود مورد توجه است. رفتار مصرف کننده نیز به عنوان متغیری سرنوشتساز در انتخاب مؤثر کانال دخیل است. برای جور آمدن واسطه با مشتریان، تولیدکنندگان باید اطلاعاتی خاص و به روز را در خصوص مشتریان خریدار کالا، دارا باشند. لذا، چگونگی خرید هر فرد و الگوی خرید هر نوع کالا نیز مهم است.

باید توجه داشت که گاهی برای توزیع نیاز به بهرهگیری از واسطههای چندگانه (Multiple Intermediary) است. در بیشتر مواقع با افزایش مشتریان، نیاز به واسطههای چندگانه در کانال توزیع افزایش مییابد. برای نمونه شرکتهای آی بی ام و کمپک روش توزیع دوگانه فروش مستقیم و فروش از طریق خرده فروشیها را آزمون میکنند. البته در این حالت فروشگاهها از این سیاست ناخشنود هستند و اغلب تهدید به قطع فروش این کالاها میکنند مگر اینکه امتیازات ویژهای به آنان داده شود.

4 وظایف عمده کانالهای بازاریابی

کانالهای بازاریابی با توجه به نقشی که در مسیر انتقال کالا یا خدمات از تولید کننده یا ارائه کننده به مصرف کننده نهایی دارند، چند وظیفه عمده را بر عهده دارند:

الف کانالهای بازاریابی سه نوع مطلوبیت را خلق می نمایند: مطلوبیت زمانی (Time utility)، مکانی (Place utility) و انتقال مالکیت (Possession utility). مطلوبیت زمانی،کالا را هرگاه که مشتری بخواهد، در دسترسش قرار میدهد. مطلوبیت مکانی، کالا را در آن مکانی که مشتری تمایل دارد برای فروش عرضه میکند. مطلوبیت انتقال مالکیت، محصول را برای استفاده یا ذخیره برای استفاده آتی در دسترس و مالکیت مشتری قرار میدهد. همچنین مالکیت اجارهای که از بین موافقتنامههای بین خریدار و فروشنده مستفاد میشود، بر این مطلوبیت صحه میگذارد.

ب واسطههای بازاریابی، این واسطهها، هزینههای مبادلات (Transactions cost) را به وسیله ایجاد کارایی در عملکرد ارائه و انتقال کالا و خدمت، کاهش میدهند. به عنوان نمونه در مبادله کالایی بین 4 خریدار و 4 تولیدکننده، 16 مبادله ممکن محتمل میشود. اگر یک واسطه خدمت رسانی بین تولیدکنندگان و خریداران را به عهده بگیرد، تعداد مبادلات به 8 فقره کاهش مییابد. واسطهها، متخصص و کارشناس در ارائه تسهیلات مبادلهایاند.

ج از بین بردن تباینات (Discrepancies)، از دیگر وظایف کانالهای بازاریابی است. جلوگیری از تباین در این بخش، بیشتر به معنی سازگار کردن و تنظیم خروجیهای تولیدی با بازارها و سلایق مصرف کنندگان است. دو تباین عمده در این بخش وجود دارد: تباین در تعداد (Discrepancy in quantity) و تباین در طبقه بندی (Discrepancy in a ssortment).

برای درک بهتر از مفهوم تباین در تعداد، شرکت تولیدی مفروضی را در نظر بگیرید. این شرکت جهت کارایی بیشتر، اقتصادی شدن و صرفه جویی، هر روز صدهزار کالای مفروض را تولید می کند. حال این سؤال پیش میآید: چند خریدار خرده باید خواستار این تعداد تولید باشند؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت که کانالهای بازاریابی می توانند، تولیدکنندگان را یاری دهند و مشکل خرید تکی را با خرید عمده جبران کنند.

علاوه بر این، مصرف کنندگان در موقع خرید تمایل دارند طبقه بندی وسیعی از کالا ها را با هم بخرند. مجموعه تولیداتی که در دسترس مشتری قرار می گیرد را طبقه بندی میگویند. لذا به جز خرید کالای مفروض، خریداران تمایل به خرید کالاهای مشابه دارند. برای مثال در هنگام خرید کفش، دوست دارند، پوشاک، کیف و … را بخرند. در نتیجه، با وجود کانالهای بازاریابی این تباین که در آن تولید کنندگان طبقه بندی جزیی، خرد و ویژه ای ایجاد می کنند و خریداران طبقه بندی کلی، کلان و وسیعی را می خواهند به عبارت دیگر، مجموعه ای از کالاهای مشابه مورد نیاز مصرف کننده، در یک مکان برای فروش عرضه می شود که می تواند محصولات شرکتهای مختلف، متمایز و حتی رقیب را شامل شود.

د- وظیفه دیگر کانال بازاریابی کمک به استاندارد سازی (Standardization) است. در اغلب حالات کانالهای بازاریابی با ایجاد معیارهایی، چانه زنی و مذاکره خریدار را کاهش میدهند. به عنوان نمونه در بیشتر موارد قیمت، مذاکره پذیر(Negotiable) نیست. برای مثال، قیمت کتابی که در پشت جلد آن زده شده در سراسر کشور به آن قیمت (مقطوع) به فروش می رسد.

تعداد در هر بسته، اندازه بسته ها، برنامه تحویل و محل مبادله نیز غیر قابل چانه زنی است. با خرید از مغازه نانوایی شما هر تعداد که نان می خواهید، دریافت می کنید ولی در سوپر مارکتها، نان در بسته های ده تایی، بسته بندی شده و به فروش می رسد. در اغلب موقعیتها نمی توان به طریق دیگر عملیات خرید را انجام داد.

ه مشارکت در تهیه خدمات برای مشتری از دیگر وظایف کانالهای بازاریابی است. بنابراین، انتظار به جا از خرده فروشان کالاهای بادوام این است که خدمات تحویل (Delivery)، نصب (Installation)، تعمیرات(Repairs)، تأمین قطعه و حتی آموزش را فراهم آورند. بقیه مجموعه توزیع کننده نیز، خرده فروش را در این راستا، حمایت می کنند.

5-جریانهای موجود در ارائه خدمات توزیعی

در توزیع سنتی، جریانهای فیزیکی، تدوین و تنظیم سند، پرداختی، رد و بدل اطلاعات و پیشبردی به صورت ذیل جلوه گر است:

6- رویکردهای جدید در توزیع

آنچه بیان شد، مقومات و پایههای حضور عنصر توزیع در بازاریابی سنتی است. انتقال محصول یا ارائه خدمات از تولید کننده به مشتری ضرورت چنین حضوری را ایجاب میکرد. اما آنچه امروزه مشاهده میشود نظامی متفاوت نسبت به گذشته است. استفاده از فناوریهای جدید، عرصه جدیدی را برای ظهور عنصر توزیع، به همان شکل گذشته بوجود آورده است. گسترش اینترنت، زمینههای قابل توجهی در توسعه تجارت الکترونیکی ایجاد کرده و پتانسیل قوی برای ایجاد یک بازار به هم پیوسته را فراهم نموده است؛ بازاری که در آن مبادله حجم و نوع وسیعی از محصولات و خدمات تسهیل میشود. توسعه این بازار الکترونیکی، بیانگر و نمایانگر تغییرات قابل توجه در اقتصاد کانالهای بازار و ساختار سازمانی بخش توزیع است که به سمت تعریف جدیدی از نظامهای صنعتی سوق پیدا می کند. در حقیقت، اتصال بیشتر تولیدکننده و مصرفکننده، تغییر در ساختار اصلی فر آیندها و سازماندهی را به وجود آورده است.

جهت بررسی این موضوع، ابتدا به تغییرات مورد توجه در بازارهای جدید، اشاره می شود تا ابعاد این تغییرات بیشتر مشخص شود.

دیوید بوت (David Bovet) مدیر عامل شرکت مشاوره مدیریت مرسربستون (Mercer Management consulting) می گوید: تارهای ارزش، شبکههایی هستند (Value webs) که نیازهای مشتری را به منابع داخلی سازمان، خط تولید محصول، تحویل سریع و خدمات پشتیبانی جهت حصول سطوح بالاتری از رضایت مشتری و سودآوری به تحقق می رسانند....زنجیره ارزش سنتی به جزئیاتی از نیازهای مشتری متصل نبود. در حقیقت اگر زنجیره عرضه سنتی خطی بود، تارها قطعاً خطی نیستند. تارها مجموعهای از فعالیتهایی هستند که باید برای پاسخ به ترجیحات خود طراحی شده مشتریان پاسخ گویند. (sheridam, 1999)

جان کو (John J.Keough) سر دبیر نشریه توزیع صنعتی در مقالهای تحت عنوان «تغییر روابط کانال» (Changing Channel Relationship) می نویسد: (Kaugh,2000) «تغییر روابط تولیدکننده و توزیع کننده، در چرخه تغییر مداوم بازار و تقاضای مشتری، چه بر سر فروش خواهد آورد؟ سالها پیش روابط بین تولیدکننده و توزیع کننده بر محور «اطمینان و اعتماد» (Trust) تعریف میشد و در بیشتر موارد، تولیدکننده ضمن اعتماد به توزیع کننده، می دانست که او مارکهای رقابتی را نخواهد فروخت…حال مسأله به طور کامل تغییر کرده است. امروزه توزیعکنندگان اظهار نگرانی میکنند که اینترنت به تولیدکنندگان فرصت فروش مستقیم را میدهد.» وی در پایان مقاله میآورد: «توزیعکنندگان باید ثابت کنند که نه تنها تهیه محصول را به عهده میگیرند، بلکه متولی تهیه خدمات بعد از آن نیز میتوانند باشند. در حقیقت آنها باید از تهیهکنندگان محصول به تهیه کنندگان خدمات، شیفت کنند

در مطلب دیگری، هانترمدسن (Hunter Madsen) قواعد بقای سازمانها را یاد می کند و به عنوان قاعده چهارم (Rule 4) از ظهور واسطههای جدید سخن به میان میآورد و مینویسد: «واسطههای جدید با توجه این نیاز سنتی تعریف میشود که هیچ عرضه کنندهای کالا را مستقیم نمیفروشد و هیچ توزیعکننده سنتی نیز نمیتواند هم پیشبینی کند، هم جنس تحویل دهد و هم رضایت تک تک مشتریان را فراهم کند.» (Madsen,1999)

جان جانسون (John R.Johnson) در مقاله «هزاره تغییر» (Millennium of change) به استقبال قرن بیست و یکم رفته و می نویسد: (Johnson,1999) «قرن بیستم در حال پایان است و علاوه بر نگرانی کمی که در خصوص رایانهها و مشکل سال 2000 وجود دارد، نوعی ترس عمیق نیز در دل توزیعکنندگان نسبت به چگونگی بروز و ظهور نقششان در هزاره جدید وجود دارد… . شاید در گذشته ابهام در این بود که با ظهور شبکه، فرایند توزیع متغیر خواهد شد یا خیر؟ اما حالا که آماده ورود به هزاره سوم میشویم سؤال این است که شبکهها اگر به نحو احسن کار کنند چه کسی ]در جریان انتقال محصول[ کنار میکشددر همین مقاله از قول جیم تامپسون (Jim Tompson) مدیر شرکت ولن (Valen Crop) می خوانیم«33 میلیون دلار (حدود 9%) از درآمد شرکتش، ناشی از خدمات بعد از تولید محصول است.» به عقیده وی توزیعکنندگان نیاز به حرکت از پارادایم تهیه محصول به پارادایم خدمات و دانش خدمات بعد از محصول دارند. وی آینده روشنی برای توزیع کنندگان تصویر میکند و میگوید: «توزیعکنندگان با همه تغییرات، باز هم مورد نیازند. آنها همراه فناوری جدید، رقابت جهانی و ادغام و خریدهای تازه هستند. البته، بیتردید تیمهای جدید، ارزشهای جدید، روشهای جدید و بازدههای مورد انتظار و بهتر را به همراه دارند… . اینترنت بزرگراه ارتباطی ایجاد خواهد کرد و تمام آن چیزی که ما (به عنوان تولید کننده) در این زمان لازم داریم شرکای مطمئن است

رابرت میکولک (Robert Mikulec) در مقاله «نقش آشکار توزیع» (Emerging role of distribution)، به توزیعکنندگان توصیه میکند(Mikulec,2000) که باید به ارائهکنندگان قوی خدمات تبدیل شوند. سپس به بیان ضرورت حضور توزیعکننده در دنیای جدید میپردازد: «در فروش یک وسیله، فروشنده یک زبان و یک دید و خریدار زبان و دید دیگری دارد. فروشنده وسیلهای بیرقیب یا پیشرفتهتر از رقبا میخواهد و خریدار وسیلهای خوب و بدون ایراد. اینها همه احتیاج به توزیعکننده دارد

رابرت رزی (Robert Rozzi) نیز مهمترین و جدیدترین چالشهای بخش توزیع را این گونه بر می شمرد: (Rozzi,1999) «مهمترین مسأله در افق نزدیک برای توزیع کنندگان، تجارت الکترونیک است. توانایی مشتری نهایی جهت دسترسی آسان به کمکهای فنی در کنار تهیه محصولات و اطلاعات خرید، بدون شک محدودیتِ نیاز به برخی توزیع کنندگان را به همراه دارد… . با تغییرات به وجود آمده در عرض 5 سال گذشته، به راحتی میتوانیم آینده را تخمین بزنیم. صنعت به کلی تغییر میکند. ما میتوانیم حدس بزنیم که توزیع سنتی دیگر وجود نخواهد داشت

در مقاله دیگری از چریل بروک دیویس (Cheryl Bruke Davis) میخوانیم: (Davis,1998) «فناوری، تغییرات دراماتیکی را در مدیریت خردهفروشی به وجود آورده است. تغییرات انقلابی در فناوری، فلسفه امور تجاری خاصه در مورد خردهفروشان را عوض کرده است. رهبران خردهفروشی با سؤالات بزرگی که حکایت از ابهام در سازگاری و بقاء در آینده دارد، با تغییرات دست و پنجه نرم میکنند. امروز این رهبران با به کارگیری راهکارهای فناورانه ابداعی، آموزش کارمندان، مدیریت موجودی، نظام های تحویل، تحقیقات بازاریابی و بهبود روابط با مشتری را مورد توجه قرار دادهاند

کریس فریس ویک (Kris Frieswick) نیز رابطه توزیعکننده و تولیدکننده را مهمترین مانع فروش مستقیم دانسته و تجزیه و تحلیل مالی روی منافع حاصله از این روابط را لازم میداند. وی اشاره میکند: با این تجزیه و تحلیل میتوان این نتیجه را گرفت که با فروش مستقیم، همه چیز نصیب تولیدکننده نخواهد شد. (Frieswick,1998)

دراکر (Drucker) صاحب نظر بزرگ مدیریت و کاتلر (Kotler)، دانشمند نامآشنای بازاریابی نیز، این تغییر را شناخته و سعی در شناساندن آن دارند. دراکر عقیده دارد: «نقش تازه و رو به افزایش اینترنت نباید نادیده گرفته شود که به عنوان یک کانال پخش، وارد شده و نقش سنتی کارگزاران فروش را کمرنگ ساخته است.» (دراکر، ص 94). همچنین کاتلر ورود رایانه و شبکه جهانی اینترنت را باعث «دگرگونی انقلابی» و «تغییر دهنده عادتهای خرید» میداند. (کاتلر، ص 22)

به هر صورت «رشد نقش اینترنت به عنوان ابزاری ارتباطاتی» از تغییرات مهم در کانال توزیع بوده و «به نوعی ماهیت زنجیره ارزش را تغییر داده و آن را به شکل شبکه درمیآورد.» (ساونی، 1380) حال سؤال اینجاست: چگونه «شبکه اطلاعاتی ملی» روی نقش واسطهها در فرآیند مبادله بین مصرف کننده و تولید کننده اثر میگذارد؟ آیا نقش واسطهها مورد تهدید قرار گرفته است؟ یا اینکه فعالیت واسطهای در بازار الکترونیکی وجود داشته و نسبت به نوع سنتی نیز، استحکام و قوام بهتری یافته است؟

در ادامه، ضمن تبیین نظامهای موجود در این زمینه، به بررسی ضرورت یا عدم ضرورت وجود واسطهها خواهیم پرداخت.

7 حذف واسطهها؟ آری یا خیر

فناوری اطلاعات، اثرات قابل توجهی روی سازمانها دارد. شرکتها با توجه به این نوع فناوری، که باعث کاهش هزینه کسب، پردازش و ارسال اطلاعات میشود، فرآیند عملیات خود را متحول می کنند. همچنین، پردازش دادهها و زیربناهای فنی ارتباطات از راه دور از یک طرف منجر به توسعه شرکتهای جهانی شدهاند و از طرف دیگر، حلقههای الکترونیکی اطلاعات، سازمانهای مجازی (Virtual Organization) یا شبکهای (Networked) را به وجود آوردهاند.

این تغییرات، چالشهای بنیادین در کاربرد مدیریت و فلسفه ساختارهای سازمانی و صنعتی را سبب شدهاند.

نظامهای اطلاعاتی بین سازمانی (Interorganizational Information) نیز، شبکههای مبادله الکترونیکی دادهها (Electronic Data Interchange Network)، بانکهای اطلاعاتی و دیگر شکلهای حلقههای الکترونیکی را به هم متصل کرده است. امروزه، گستره این شبکه، به مصرف کنندگان نیز رسیده است. پتانسیل تغییر در نظام ارزشی از گذشته بسیار قویتر شده است، به طوری که تولیدکنندگان را قادر میکند تا با مصرفکنندگان ارتباط مستقیم داشته باشند.

حال، سؤال پایهای و اساسی این است که آیا واسطهها باید از نظام ارزشی[3]حذف شوند؟

قابل ذکر اینکه، واسطهها، هزینههایی را به زنجیره ارزش میافزایند که در قیمت نهایی بالاتر کالا یا خدمات جلوهگر است. بنیامین (Benjamin) و ویگاند (Wigand) در سال 1995 نشان دادند که در بازار پیراهنهای با کیفیت بالا، هزینه خرده فروشی 62% قیمت فروش محصول را تشکیل میدهد:[4]

بنابراین، این دو در جستجوی مزیت رقابتی، توصیه می کنند که شایسته است شرکتهای تولیدی با استفاده از شبکه اطلاعات ملی، از به کارگیری واسطهها اجتناب نمایند. گزارش دفتر فناوری نیز، در سال 1994 این پیشنهاد را مطرح کرد که با خدمات رسانی شبکه ای، ارتباط مستقیم بین تولید کننده و مصرف کننده تسهیل می شود. بنیامین و ویگاند نیز در جایی اظهار می دارند: اگر خدمات شبکه اطلاعات ملی به مصرف کننده برسد، همه واسطه های بین تولید کننده ومصرف کننده حذف یا محدود می شوند.

به هر صورت، استفاده از فناوری اطلاعات، به کارخانهها و شرکتها اجازه میدهد تا فعالیتهای خود را که به طور سنتی توسط واسطهها انجام می شد درونی کنند. تولیدکنندگان، ارزش موجود در نظام ارزشی را تسخیر کرده و واسطه های سنتی را محو کنند. بنیامین و ویگاند اظهار می دارند که با ظهور شبکه ها و گستره خدماتشان، مبادلات جایگاه جدیدی برای خود پیدا کرده و هر دو بخش تولیدکننده و مصرف کننده قصد دارند سهم بیشتری از ارزش حاصله را نصیب برند. شرکتهای تولیدی به دنبال سهم بیشتری از ارزش افزوده یا سود در نظام ارزشی هستند و مصرف کنندگان می خواهند از مزیت انتخاب وسیع تر و قیمتهای کمتر بهره ببرند. به عبارت دیگر، پیش بینی می کنند که کارخانه ها و شرکتهای تولیدی، محصولات را به طور مستقیم به مصرف کنندگان فروخته و آنها نیز ترجیح میدهند که محصولات را بدون واسطه از تولیدکنندگان بخرند. حال ، سؤ ال دیگری پیش می آید: با حذف واسطه ها، آیا شبکه،کشش انجام کلیه وظایف محوله را دارد؟ جهت روشن شدن موضوع، باید وظایف واسطه ها را باز نموده که در این راه، درک مفهوم تئوری هزینه مبادله (TCT)Transaction Cost Theory، مهم و ضروری است، در حقیقت، حذف یا عدم حذف واسطه ها، مبتنی بر تحلیل این تئوری است.

71.تئوری هزینه مبادله[5]

صاحبنظران زیادی در بارة این نظریه اظهار نظر کرده اند. ویلیامسون(Willamson) در 1982، مالون(Malon) در 1987، پیکوت(Pickot) و کریچز(Krichez) در 1987، کوایس(Coase) در 1937، رنگان(Rengan)، منزس(Menzes) و مایر(Mayer) در 1992 و … از این جمله اند. در تئوری هزینه مبادله، استفاده از ساختار درونی یا سلسله مراتبی و ساختار بیرونی یا مبتنی بر بازار جهت توزیع و مبادله کالا و خدمات بسته به شرایط موجود مطرح می شوند. در حقیقت برای انتخاب کانال توزیع دو راه وجود دارد، هم می توان فعالیت توزیع را در داخل مرزهای سازمان انجام داد(=درونی شده) و هم میتوان روش اعتماد بر بازار (=برونی شده) را انتخاب کرد. بنابراین برای سازماندهی فعالیت های اقتصادی یک شرکت دو انتخاب وجود دارد. اول ساختار داخلی که فعالیت ها را در حیطه مدیریتی سازمان انسجام داده و دوم ساختار خارجی یا بازار و با همکاری شرکتهای خارجی. پس یا این ساختار باید در داخل ساخته شود(make) یا باید از خارج استخدام شود (buy)، و این انتخابی است که باید شرکت انجام دهد. تحقیقات بعدی تئوری هزینه مبادله را به گونه ای تبین می کند تا شامل ساختار شبه سلسله مراتبی و شبه بازاری شود که خود، گزینه دیگری برای فعالیت توزیعی یک شرکت است. اگر چه مفهوم اساسی تغییر نمی کند اما این ساختار بینابینی نیز به یکی از دو حالت درونی یا بیرونی نزدیک و از مزیت آن استفاده می کند.

لازم به توضیح است که قیمت یک کالای فروخته شده از سه بخش تشکیل می شود 1- هزینه تولید (Production Cost) 2- هزینه هماهنگی (Coordination cost) و 3- حاشیه سود(Profit Margin). هزینه اول، در فرایند توزیع ثابت است و آنچه توزیع را متأثر می کند، هزینه هماهنگی است. این هزینه شامل هزینه کلیه اطلاعات اکتسابی، پردازش و به کارگیری آنهاست که از جور آمدن ماشین ها و افراد تا برنامه تحویل کالا را دربر می گیرد.

مالون، یتز(Yetz) و بنیامین در سال 1987، اولین گروهی بودند که موضوع هزینه مبادله را در حوزه فراتر ارتباط الکترونیکی، مورد بحث قرار داده و نشان دادند شبکه های الکترونیکی توانایی کاهش هزینه را دارا هستند، زیرا مبادلات کاراتر به کاهش هزینه هماهنگی کمک کرده و از این راه قیمت یک کالا را کاهش داده همچنین سهم تولید کننده از سود افزایش پیدا کرده و خریدار نیز با قیمت کمتری کالا را بدست می آورد. طرفداران فرضیه محدودیت به کارگیری واسطه ها استدلال می کنند که شبکه اطلاعات ملی با گسترش به سمت خانه مصرف کنندگان، هزینه مبادله را به دلیل بازاریابی و فروش مستقیم، کاهش میدهند و این، کاهش انتفاع تولیدکننده و مصرفکننده هر دو را در پی دارد.

در مقابل آنان و با استفاه از همان تئوری، برخی دیگر پیشنهاد میکنند که تولیدکنندگان باید به نوعی، خدمات واسطهای را به خدمت گیرند. زیرا این شبکه قادر نیست کلیه وظایف واسطهها را انجام دهد، ضمن اینکه در فرآیند انتقال کالا به مصرفکننده، اطمینان بیشتری به واسطهها در خصوص خدمات دوره انتقال وجود دارد.

برای درک این موضوع، حالت ساده زیر را در نظر بگیرید.

تولید کننده (p)، کالا را می تواند مستقیماً با هزینه () به مصرف کننده (C ) برساند یا اینکه از طریق واسطه (I)، و هزینه مبادله () آن را به مصرف کننده تحویل دهد.

آقایان بنیامین و ویگاند در سال 1995، با دو فرضیه زیر به پیشنهاد حذف واسطهها رسیدند که در ادامه به تحلیل هر دو فرضیه میپردازیم:

فرضیه اول دسترسی به شبکه اطلاعات ملی، همه هزینههای مبادله را به صفر کاهش میدهد.

فرضیه دوم هزینههای مبادله، اتمی هستند (یعنی قابل تجزیه به واحدهای کوچکتر نیستند).

72. نقد فرضیه اول

فرضیه اول، که همه هزینههای مبادله تمایل به صفر پیدا میکنند، بیمعنی جلوه میکند. امکان ندارد که انتقال یک کالا از بخشی به بخش دیگر، به صفر نزدیک شود. چرا؟ همانطور که قبلاً آمد، با استفاده از شبکهها، واسطهها میتوانند حذف شوند. این در صورتی است که سازمانها و شرکتهای خصوصی که به شرکت خدمات میدهند، تمام عملیات هماهنگی را به عهده بگیرند و عرضه این خدمات نیز هزینه دارد. به عبارت دیگر عرضه این خدمات و به کارگیری شبکه در این حالت معادل استفاده از واسطههای نوع دیگری است.

گاهی نیز، فرضیه اول را به نوعی عوض کرده و میگویند: در دسترس بودن شبکه اطلاعات ملی، هزینههای مبادله را به عدد صفرنزدیک میکند و برهان میآورند:

با توجه به موضوع بالا میتوان حالات مختلف زیر را تصور کرد. در این حالت، هزینه مبادله قبل از استفاده از شبکه اطلاعات به دو صورت و بعد از استفاده، نیز به دو صورت است که در هر صورت استفاده یا عدم استفاده از واسطه را حاصل می کند. نتیجه این صور، چهار حالت ادغامی است.

قبل از استفاده از شبکه اطلاعات ملی

می شود فقط در حالت دوم که قبل از استفاده از شبکه اطلاعات ملی از واسطهها استفاده می شد، بعد از آن به واسطه بهینه بودن استفاده از بازار مستقیم، واسطهها محدود شدهاند (Threatened Intermediaries). در حالت اول، در گذشته نیاز به واسطهای نبوده، حالا هم نیست (Direct Market). در حالت چهارم، در گذشته واسطهها حضور داشتند حالا هم این نیاز موجود است. در حقیقت استفاده از شبکه اطلاعات، در حالتهای اول و چهارم، بر حالتهای قبلی صحه گذاشتهاند. یعنی اگر در گذشته در حالت اول از واسطه استفاده نمی شود، بعد از اتصال نیز همین وضعیت برقرار است.

اما جالب ترین حالت، وقتی رخ می دهد که در وضعیت قبل از استفاده شبکه اطلاعات ملی به واسطه نیاز نداشتیم، ولی حالا به نوعی به واسطه آن هم از نوع الکترونیکی نیاز داریم. در حقیقت حضور این نوع واسطه ها صرفه جویی به مقیاس را برای شرکتها حاصل می کنند. در خصوص این نوع واسطه های الکترونیکی (Cybermediaries) و انواع شان بیشتر خواهیم آورد.

بنابراین نتیجه می گیریم که یکی و تنها یکی از حالات ممکن بعد از استخدام شبکه اطلاعات ملی، محدودیت واسطه هاست و سه حالت دیگر نیز محتمل است که یکی از آنها به کارگیری واسطه ها بسان حالت قبل از به کارگیری شبکه است.

7-3. نقد فرضیه دوم

فرضیه دوم؛ «مبادلات اتمی» را بیان می کرد. براساس فرضیه دوم فعالیت هماهنگی، فعالیتی واحد و غیر قابل تجزیه است، لذا اگر در گذشته این فعالیت توسط واسطه ها انجام میشد، حال با به کارگیری شبکه، این فعالیت ( که یک کل غیر قابل تجزیه است)، توسط شبکه صورت گرفته و دیگر نیازی به واسطه نیست این دیدگاه نوعی کم برآورد کردن و ناچیز شمردن خدماتی است که با فعالیت هماهنگی توسط واسطه ها صورت گرفته و میگیرد. در حقیقت، این نوع نگاه، به نتیجه ای اشتباه رهنمون می شود. برای روشن شدن موضوع به خدمات آشکار و نهان متفاوتی که در بازار مصرفی سنتی توسط واسطه ها صورت می گرفت اشاره کرده و به این نتیجه می رسیم که شبکه قادر نیست این طیف از وظایف را انجام دهد. در حقیقت مشخص شدن این وظایف گوناگون در طی فعالیت هماهنگی، اتمی بودن مبادلات را رد می کند. فعالیت هایی که توسط واسطه ها انجام می شود، دو قسم است.[6]

1- فعالیت هایی که مصرف کنندگان را منتفع می کند، شامل کمک به جستجو و ارزیابی، ارزیابی نیازها و جور کردن محصول، کاهش ریسک و توزیع / تحویل محصول است.

2- فعالیت هایی که به تولید کنندگان فایده می رساند، شامل خلق و نشر اطلاعات محصول، آگاهی و اطلاع رسانی در خصوص محصول، اثرگذاری روی خرید مصرف‎‎کننده، تهیه اطلاعات خرید، کاهش ریسک و صرفهجویی در هزینههای توزیع.

731. قسم اول؛ بهره گیری مصرف کننده از خدمات واسطهها

*جستجو و ارزیابی (Search & Evaluation): انتخاب مصرف کننده در یک فروشگاه خاص بیشتر بر مبنای دو محور جستجوی گزینهها و معیارهای ارزیابی است. به عبارت دیگر، مصرف کننده برخی فرآیندهای جستجوی محصول را به خرده فروشی تفویض مینماید. واسطهها همچنین ارزیابی مربوط به محصول و کنترل کیفیت آن را به انجام میرسانند. البته کنترل کیفیت نه بدین معنا که واسطهسطح بالایی از کیفیت را ایجاد کند، بلکه سطح متناسب و تعریف مشخصی از کیفیت محصول را ارائه دهد. همچنین کیفیت و معنای آن در محصولات مختلف، متفاوت و متمایز است. ارزیابی محصول همچنین به وسیله واسطههای تخصصی مثل مجلة «گزارش مصرف کننده» (Consumer Reports) و «دفتر کسب و کار بهتر» (Better Business Bureau) حاصل میآید. به هر صورت واسطههای خرده فروشی نوعی از خدمات ارزیابی و جستجو را طراحی و ارائه کرده که به مصرف کننده برای انتخاب آمیخته بازاریابی مناسب، کمک می کند.

*ارزیابی نیازها و جور کردن محصول(Needs Assessment & Product Matching): در بعضی موارد این فرض غیر منطقی است که: «مصرف کننده به تنهایی دارای اطلاعات و دانشی است که می تواند نیازهای خود را فهمیده و محصولی که این نیازها را تأمین کند شناسایی نماید.» بنابراین واسطهها میتوانند خدمات مفید و با ارزشی را از طریق کمک به تصمیمگیری مشتری در این زمینه فراهم کنند. برای مثال، برخی فروشگاههای سخت افزار خود را به عنوان مشاور در امر خرید سختافزار معرفی کرده و به مشتریان در زمینه محصول مورد نیازشان، کمک می کنند . واسطهها با ارزیابی نیازهای مشتریان، خدمات مورد نیاز آنها و تهیه اطلاعات در مورد محصول به مشتریان در رفع نیازشان کمک میکنند.

*مدیریت ریسک مشتری (Customer Risk Management ): مصرف کنندگان همیشه اطلاعات کاملی ندارند، لذا ممکن است چیزی را بخرند که به دردشان نمیخورد. در نتیجه مصرف کننده در خرید کالا با مقداری ریسک مواجه است. این ریسک ممکن است به دلیل مطابق نبودن ویژگیهای محصول با نیاز مصرف کننده یا اشتباه عمدی یا تصادفی تولیدکننده باشد. بنابراین، خدمت دیگری که برخی از واسطهها فراهم میکنند زمینه برگشت محصول است. در این صورت مصرف کننده خرید را با تضمین واسطهها، به سهولت و راحتی انجام میدهد و با ریسک کمتری مواجه است.

* توزیع محصول: برخی واسطهها، نقش مهمی در تولید، بستهبندی و توزیع محصول بازی میکنند. توزیع عاملی حساس و مؤثر در تصمیمگیری و دخیل در ارزش برخی کالاهای مصرفی است.

732. قسم دوم؛ بهره گیری تولیدکننده از خدمات واسطه ها

*انتشار اطلاعات محصول (Product Information Dissemination): یکی دیگر از خدمات واسطهها به تولیدکنندگان، اطلاع رسانی به مشتری دربارة محصول و مشخصات آن است. تولیدکنندگان به انواع واسطهها اعم از فروشگاههای سنتی خردهفروشی، پست سفارشی و آژانسهای تبلیغاتی و رسانهها برای اطلاع رسانی به مصرفکنندگان اعتماد میکنند. در برخی موارد، این خدمات اطلاعاتی به دیگر خدمات گره خورده است. نمونه بارز آن واسطههای خردهفروشی سنتی است. در برخی دیگر، خدمات اطلاعاتی و توزیعی توسط واسطههای مستقل تهیه میشود.

*اثر خرید (Purchase Influence): تولید کنندگان نهایی، تنها علاقمند به تهیه اطلاعات برای مصرفکنندگان نیستند، آنها به فروش محصولات علاقه دارند. بنابراین تولیدکنندگان علاوه بر خدمات اطلاعاتی، به خدمات واسطهها به دلیل اثرگذاری روی رفتار مصرف کنندگان و انتخاب خرید آنها، اهمیت میدهند. طرحهای جبران خدمات (Commission Compensation Schemes)، تخفیفهای ویژه، پرداخت براساس چگونه قرار گرفتن محصول در قفسه (Shelf Space Payments) و محل قرار گرفتن قفسه در فروشگاه، همه و همه راههایی است که تولیدکنندگان به واسطه آن، خدمات را از واسطه ها میخرند.

* تهیه اطلاعات در خصوص مشتریان (Provision of customer information): علاوه بر نشر اطلاعات و خدمات اثرگذاری، واسطهها اطلاعات با ارزشی را در خصوص مشتریان فراهم میآورند. افزایش استفاده از فناوری اطلاعات در صنعت خردهفروشی، به افزایش اهمیت کمپانیهای اعتباری و خردهفروشی به عنوان منابع اطلاعات مشتری، منجر شده است. این اطلاعات که توسط واسطههای تخصصی مثل شرکتهای تحقیقات بازار (Research Firms Market) جمعآوری میشود، در ارزیابی محصولات جدید و طراحی تولید آنها کاربرد دارد. حتی در برخی موارد که تولید کنندگان اطلاعات آشکار و ویژه در خصوص مشتریان در بخشی مشخص دریافت نمیکنند، واسطههای خردهفروشی اقدام به فراهم آوری اطلاعات مثل جمعآوری دادههای تقاضا از بازار میکنند.

*مدیریت ریسک تولیدکننده (Producer Risk Management): تولید کنندگان در هنگام مبادلات بازرگانی، همانند مصرف کنندگان با ریسک مواجه هستند. واسطه ها عامل تهیه خدماتی هستند که تولید کنندگان را قادر می کند در موقعیت های کلاهبرداری(Fraud) و دزدی(Theft) از سوی مصرف کننده، عملیات جبرانی انجام دهند. این ریسک، در بحثهای اخیر تجارت اینترنتی توجه زیادی را برانگیخته است. به طور سنتی اداره این ریسک با واسطه های اعتباری بوده است.

بنابراین، واسطه ها تولید کنندگان را نیز تحت پوشش قرار می دهند. محدوده سهیم بودن در این ریسک از توافق قراردادی بین تولید کننده و واسطه مستفاد می شود. در برخی موارد، واسطه ها، کالاها را یکجا می خرند. به عبارت دیگر کالا را با ریسک می خرند. اگر چه در توافق نامه ممکن است شرط شود که تحت شرایط معلوم، تولید کننده باید برگشت کالا ها را بپذیرد.

7-4 .هماهنگی بین نیازهای تولید کننده و مصرف کننده(Integration of Consumer and Producer Needs):

واسطه ها باید با مشکلاتی که به دلیل تعارض نیازهای مصرف کننده با نیازهای تولید کننده ایجاد می شود، انطباق و سازگاری ایجاد نمایند. در یک محیط رقابتی، یک واسطه موفق باید مجموعه ای از خدمات را فرآهم آورد که بین نیازهای تولید کنندگان و مصرف کنندگان تعادل ایجاد کند. برای مثال، تولید کننده ممکن است خواسته اش این باشد که مشتری نسبت به وجود کالا مطلع باشد، به همان صورت ممکن است مصرف کننده خواسته اش این باشد که فرآیند ارزیابی و جستجوی محصول را واسطه ها برایش انجام دهند. وظیفه واسطه ها، تعادل بین این نیازهاست.

یک دیدگاه معتقد است که بازار ایده آل برای مصرف کنندگان، بازاری است که اطلاعات فعال و کامل دربارة محصول در آن موجود باشد. همین دیدگاه بیان می کند که تولیدکنندگان ترجیح می دهند که روی تصمیم خرید مصرف کننده اثر بگذارند، بنابراین بازار ایده آل آنان، بازاری است که در آن اطلاعات اغوا کننده و غیر کامل در آن تهیه گردد. لذا بین این دو نیاز تنش وجود دارد. برآورده کردن وضعیت مطلوب توسط واسطه ها، سخت، دشوار و هنرمندانه است.

البته در این خصوص، باید مبنای حقوقی کار نیز مد نظر باشد ولی در اکثر اوقات مشاهده می شود که واسطه های خرده فروشی در نمایش و عرضه بسته بندیها تعادلی بین« نیازهای مصرف کننده برای اطلاعات» و «نیاز تولیدکننده برای اثر گذاری»برقرار می کنند. در نهایت، در یک بازار رقابتی برای خدمات واسطه ای، شرکتی که نتواند تعادل موفق بین نیازها ایجاد کند، عرضه کننده ها و مشتریهایش را از دست می دهد.

بحث پیشین، اتمی نبودن مبادلات و چند وجهی بودن وظایف در قالب فعالیت هماهنگی را مورد تأکید قرار داد. لذا در عین استفاده از شبکه اطلاعات ملی، به نوعی می توان ظهور و حضور واسطه ها را در قالب جدید ملاحظه کرد.

8-واسطه های الکترونیکی یا واسطه های شبکهای جدید (New Network-Based Intermediaries):

در این بخش برخی از انواع واسطه های موجود در دنیای شبکه ها را که وظیفه اجرای فعالیت هماهنگی را به عهده دارند مورد توجه قرار داده و به برخی نمونه های آن اشاره میکنیم. یادآوری می شود از مهم ترین انواع واسطه ها، گیت ویها یا دروازهها هستند که کلید ارتباط ما با دنیای شبکه ها هستند. شرکتهایی که انتقال دهنده یا خدمت رسان در امر اتصال سازمانها به شبکه اطلاعات ملیاند. لیکن از آنجا که، این نوع واسطهها فیزیکی بوده و الکترونیکی نیستند، فقط به حضور آنها در دنیای شبکهای جدید اشاره می گردد. دیگر ارکان عبارتند از:

الف- دایرکتوریها یا پایگاههای راهنما(Directories):

این نوع واسطه ها، به مصرف کننده در پیدا کردن طبقه بندی پایگاهها(وب سایتها) و تهیه تسهیلات برای برقراری ارتباط با منوی ساختاری یاری می رسانند. اکنون، این نوع خدمات را رایگان ارائه می دهند ولی در آینده ممکن است در قبال دریافت پول، ارائه تسهیلات نمایند.

3 نوع دایرکتوری موجود است؛ 1- دایرکتوریهای عمومی (General Directories) مثل Yahoo,Einet Galaxy که شاخصی عمومی است و سایتهای مختلف را در موضوعات متفاوت شناسایی می کند. جهت سازماندهی (و انتخاب) سایتهایی که در این پایگاههای راهنما وجود دارند، به کار برده می شود. این پایگاهها، به وسیله کلید واژه های جستجو گر پشتیبانی می شوند. 2- دایرکتوریهای بازرگانی(Commercial Directories) مثل The All-Internet Shopping Directory که تمرکز روی وب سایتهای بازرگانی دارد. این پایگاهها به عنوان راهنمایی جهت پایگاههای بازرگانی به کار می روند و اطلاعاتی روشمند یا حوزه ای ویژه از تجارت را پوشش می دهند. برخی مواقع فهرست شرکتهایی را که وب سایت هم ندارند در بر میگیرد مثل The Emboidry Directory . 3- دایرکتوری های تخصصی (Specialized Directories) مثل Jeff Froh Wein’s ISDN Technical fax مبتنی بر موضوع هستند. این صفحات شاید نقشی هم در پشتیبانی مبادلات بازرگانی به عهده بگیرند. به طوری که مصرف کننده را با تهیه اطلاعات در خصوص مسایل فنی یاری رسانند و به تولیدکننده در زمینه ارزیابی کالایش کمک کنند. امکان جستجو نیز در این پایگاهها فراهم است.

ب خدمات جستجو (Search Services):

برخلاف برخی پایگاههای راهنما، پایگاههای جستجو مثل Lycos، Infoseek، قابلیتهایی را برای هدایت کلید واژههای جستجوگر جهت دستیابی به بانکهای اطلاعاتی وسیع ایجاد میکند. این سایتها، به صورت مستقیم بر موضوع خاصی متمرکز نیستند. گاه این سایتها، به افراد و شرکتها اجازه میدهند که ورودیهایی را به بانک اطلاعاتی مربوطه بیفزایند.

ج مَلها (Malls):

هر پایگاهی که حداقل 2 سایت بازرگانی به آن متصل است، مل مجازی یا مل اینترنتی گویند. بنابراین، خیلی از دایرکتوریهای بازرگانی که در بالا شرح آن رفت مل است. خدمات پایگاههای راهنما که بیشتر سایتهای بازرگانی خارجی را نشان میدهد از ملهای فیزیکی سنتی که توسط شرکتها اجاره میشود، متمایز است. اغلب ملها تمرکز جغرافیایی دارند مثل The Aloha Mall The, Alaskan Mall یا دربرگیرندة نوع خاصی از تولیدکننده یا خردهفروش است همانند The Asian American Mall یا ترکیبی از فروشگاههای مختلف است که محصولات گوناگونی را میفروشند مثل Cybersuperstores, Pinnacle Mall .

فرق مل و دایرکتوری اغلب در منبع درآمدشان است. یک مل درآمدش از اجاره مکان اینترنتی به تولیدکنندگان و فروشندگان حاصل میشود و یک دایرکتوری از انواع مختلف تبلیغات فروش محصولات ایجاد درآمد میکند. با این همه، برخی ملها هم اکنون طبق مکاتبات فیمابین، از تبلیغات نیز بهره میگیرند.

د مطبوعات اینترنتی (Publishers):

وب سایتهای انتشاراتی را «خلق کنندگان ترافیک» یا « ترا فیک سازان » می نامند که محتوای آن علاقمندیهای مصرف کنندگان است، مثل Information week, Wired magazine . آنها کم و بیش شامل روزنامهها و مجلات آن لاین میشوند. در حال حاضر، مشهورترین و بزرگترین خلق کنندگان ترافیک، پایگاههای راهنما و جستجو هستند که در بالا ذکر آن رفت. انتشار دهندگان اینترنتی مثل GNN به وسیله آگهیهای تبلیغاتی یا ارائه فهرست محصول که مرتبط با محتوای فعالیتشان، است. واسطه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان میشوند. منبع درآمد آنها هم از راه تبلیغات و هم از فروش محصولات است.

ه فروشندههای مجددمجازی (Virtual Resellers):

ملهایی که در بالا شرح آنها رفت، حق مالکیت یا فروش مستقیم محصولات را ندارند. اما فروشندههای مجازی این حق را دارا هستند. اینها واسطههایی هستند که برای فروش کالا به مصرف کنندگان ایجاد می شوند. اغلب، اینها فروشندههای محصول هستند مثل American’s Shirt & Tie, International Shopping Club the Christmas Shoppe. معمولاً فروشندههای مجازی، از تولیدکنندگانی که از رویارویی مستقیم با مشتری به جهت ترس از تلافی (Retalition) خردهفروشان وابسته ابا دارند، محصول را مستقیم دریافت کرده و به مشتری میفروشند. این وضعیت، سبب فروش محصول به قیمت کمتر میشود اما نه به دلیل فروش مستقیم از تولید به مصرف و حذف واسطهها، بلکه به علت استفاده از واسطههای کارآمد.

و ارزیابان پایگاه اطلاعاتی (Website Evaluators):

مصرف کنندگان ممکن است از طریق گونههای جدیدی از سایتها که فرمهای ارزیابی دارند با تولیدکنندگان ارتباط برقرار کنند. این ارزیابی، موجبات کاهش ریسک را فراهم میآورد. مثل GNN و Point Communication. بعضی اوقات، مقیاس ارزیابی، تکرار دسترسی استفاده کنندگان است. این پایگاه مزدشان را به وسیله سهمی که از تولیدکنندگان یا مصرف کنندگان میگیرند بدست میآورند. اکنون برخی پایگاههای راهنما و سایتهای جستجو درصدد ایجاد «ارزیابان سایتی» نیز هستند.

ز اجلاسها، باشگاههای هواداران و گروههای استفاده کننده (Forums. Fan Clubs&User Groups). برخی از پایگاهها، واسطه مستقیم نیستند اما نقش مهمی در ارائه بازخورد میان فعالیت تولیدکننده و مصرفکننده داشته و از تحقیقات بازار پشتیبانی میکنند. مهمترین مثال این گروهها، گروههای بحث (Discussion Groups) روی محصول هستند. آنها باعث ارتباط تولید کننده با مصرف کننده میشوند یا ارتباط بین مصرفکنندگان را با هم فراهم میآورند.

ح واسطههای مالی (Financial Intermediaries):

هر شکل از تجارت الکترونیک، باید پرداخت خریدار به فروشنده را تضمین کند. نظام پرداخت شکلهای زیادی دارد که شامل شرکتهای اعتباری (Credit Card Company) مثل Visa و Mastercard، چک الکترونیکی (Electronic Equivalents to writing checks) مثل Checkfree، پرداخت نقدی (Paying in Cash) مثل Digicash و ارسال پستهای الکترونیکی امنیتی برای یک پرداخت مثل First Virtual میشود. در یک محیط تجارت الکترونیکی، این واسطههای مالی ممکن است مبالغی را دریافت کنند تا برخی ریسکها را که در جریان مالی و پولی پیش میآید تحمل کنند.

ط شبکه های دادوستد (Barter Networks):

پایگاههایی که امکان معاوضه کالا یا خدمتی با کالا یا خدمت دیگری را فراهم میکنند، شبکههای دادوستد را خلق میکنند. مجموعهای جدید از واسطهها، مشغول سرمایهگذاری در این قسمت هستند. نمونهای از این دادوستدها را شبکههای خبریانجام میدهند. آنها اخبار را با توجه به ارزش خبری شان با هم معاوضه میکنند. نمونه بارز این نوع شبکهها Barter Net و Trader Net است.

ی عاملان هوشمند (Intelligent Agents):

این پایگاهها، در دنیای پرغوغای اینترنت، به مشکلات استفاده کننده پاسخ میدهند. این پایگاهها به عنوان خدمات رابطهای جدید، مورد استفاده واقع شده و کاربران (یا خریداران) هنگام نیاز به کالا یا خدمت ویژه آن را به استخدام درمی آورند. این سایتها دوران طفولیت خود را طی میکنند. یکی از مشهورترین اینها Bargain Finder است که به وسیله شرکت مشاوره اندرسن (Anderson Consultant Corp.) به منظور تحقیقات (بازار) ایجاد شده ولی هنوز آنچنان قدرتمند نیست و بیشتر ابزاری برای جستجوست.

9 دوران گذار

در دوران فعلی، که نه آن شکل صرف سنتی در شبکه توزیع حاکم است و نه هنوز به دنیای بالغ و تکامل یافته اینترنتی رسیدهایم، به چه صورت باید رفتار کنیم؟

در این دوران، واسطههای فیزیکی همچنان قدرتمدار هستند. این قدرت ناشی از رابطه مستقیم با مصرف کننده نهایی است. به همین سبب، تولیدکنندگان به جهت ترس از تلافی واسطهها، هنوز قابلیت محدود کردن واسطههای فیزیکی را ندارند. در حقیقت، در این دوران گذار، عده کمی از مشتریان دسترسی به شبکه تجارت الکترونیک دارند. بنابراین هیچ شرکتی ریسک از دست دادن بخش عمدة کسب و کارش را به بهای محدود نمودن واسطه نپذیرفته و استفاده از این هزینه فرصت را عاقلانه و منطقی نمیداند. از جمله می توان از شرکت «آوُن» یاد کرد، همچنین نمونه دیگر شرکت ایرفرنس (Air Franc) است که از پیشگامان ورود به صنعت اینترنت است. این شرکت هوایی با این که کلیه شرکتهای مرتبط حقوقی و 40% مشتریان حقیقیاش امکان دسترسی به اینترنت را داشتند، به دلیل ترس از تلافی آژانسهای مسافرتی، فروش اینترنتی را محدود به برخی از بزرگترین مشتریان شرکتی کرد و تنها امکانات ذخیره کردن جا را برای عدهای خاص فراهم کرد. لذا بیشتر مسافرین برای دریافت بلیط باز هم باید به آژانسها مراجعه میکردند.

علت دیگری که حذف یا محدود کردن واسطهها چه فیزیکی و چه الکترونیکی را با تردید روبرو کرده، قدرت انتخابی است که واسطهها به مشتریان میدهند. در حال حاضر، هر واسطه نماینده چند تولیدکننده است، لذا فرصت انتخاب برای مصرف کننده پدید میآید. وقتی که هیچ تولیدکنندهای قادر به برآوردن انتظارات و نیازهای مشتریان آن هم در طیفی گسترده و متمایز نباشد، خدمات واسطه گری مطلوبیت دارد. به عنوان نمونه هیچ خط هوایی در هیچ مکانی امکان ارائه خدمات به مشتری در هر زمان و به هر مقصدی ندارد.

در ضمن، از آنجا که اطلاعات ارسالی توسط تولیدکننده به مصرف کننده کامل نیست و امکان دسترسی به اطلاعات شفاف را از مشتری میگیرد، بنابراین واسطهها میتوانند اطلاعات متناسب با محصول را شفافتر و کاملتر انتقال دهند.

طرفداران واسطه فیزیکی اذعان می کنند که بخشی از نیازهای اجتماعی فرد در هنگام تعامل و رویارویی دوطرفه بین مشتری و واسطه مرتفع میشود، در صورتی که استفاده از شبکه اطلاعات ملی، سرکوب نمودن این نیاز را به همراه دارد. جامعه شناسان و انسان شناسان فعالیت اقتصادی را در دل ساختار اجتماعی شناسایی کرده و بیان میدارند که وجود روابط اجتماعی در مبادلات اقتصادی اجتناب ناپذیر است. این وضعیت سبب اعتماد شده، لذا هزینههای جانبی و حتی غیرمشهود مبادله را کاهش میدهد.

10 برداشت آخر

انقلاب حاصل از اینترنت و شبکه گسترده جهانی، هم سنگ «انقلاب صنعتی» است. (Lelan,1999)

دنیای شبکهها، همه چیز را تغییر داده و می دهد. سازمانها دیگر جا و مکان زیادی را اشغال نمی کنند. پیامها به صورت صوتی و الکترونیکی به سرعت منتقل میشود. کتاب، موسیقی و فیلم به بیتهای الکترونیکی تبدیل شده است. این تحول، فراگیر و جامع است و به تبع آن، روشهای بازاریابی نیز نو شده است. بخشبندیها، هدفسازیها، موضع یابیها، برنامهریزیها و…تحت تأثیر قرار گرفته است. حتی عناصر آمیخته بازاریابی نیز در شکل جدیدی ظهور پیدا کرده است. توزیع نیز به عنوان یکی از 4 عنصر سنتی آمیخته بازاریابی در این دوران گذار به شدت تغییرپذیر مینماید. شیوههای سنتی توزیع به همراه فروش اینترنتی زمینهای را برای محدود کردن واسطههای سنتی فیزیکی فراهم آوردهاند. در همین زمینه دو فرضیة صفر شدن هزینه مبادلات و اتمی بودن آن، به واسطه استفاده از شبکه اطلاعات ملی، طرح و هر دو رد شد. در حقیقت این هر دو فرضیه، به سوی محدودیت واسطهها و در نهایت حذف آنها از زنجیره ارزش شرکتها نشانهگیری شده بودند.در نقد فرضیه اول، تنها یکی از چهار حالت متصوره، امکان ادامه فعالیت واسطهها در دنیای فعلی و اقتصادی بودن این عملیات را نشان میداد. در دو حالت دیگر، بر حالتهای قبلی (فروش مستقیم یا استفاده از واسطهها مثل گذشته) تأکید شده و حالت آخر نیز بر ظهور واسطهای به نام واسطة الکترونیکی صحه میگذارد. همچنین وجود انواع مختلفی از وظایف در قالب فعالیت هماهنگی، اتمی بودن مبادلات (= غیرقابل تجزیه بودن) را نقض کرد. لذا فعالیت هماهنگی، به دلیل تنوع، متولیان متناسبی را میطلبد.

در نهایت ملاحظه شد در دوران فعلی که دوران گذار است، به دلایل بنیادی، اقتصادی و اجتماعی نیاز به واسطههای فیزیکی حس میشود. در دنیای تکامل یافته و بالغ فردا نیز، واسطهها در قالب الکترونیکی جلوه مینمایند. پایگاههای راهنما، جستجو، ملها، فروشندگان مجدد مجازی، اجلاسها و گروههای کاری اینترنتی، مطبوعات اینترنتی، ارزیابی کنندهها و…در نقش واسطههای الکترونیکی عمل می کنند.

17 منابع و مآخذ

الف کتب فارسی

1. مهندس بلوریان تهرانی، محمد، بازاریابی و مدیریت بازار، مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، اردیبهشت 78.

2. دراکر، پیتر، چالشهای مدیریت در سده 21، عبدالرضا رضائی نژاد، انتشارات فرهنگی فرا، زمستان 78.

3. کاتلر، فیلیپ، کاتلر در مدیریت بازار، عبدالرضا رضائی نژاد، انتشارات فرهنگی فرا، زمستان 79.

4. کیگان، وارنجی، مدیریت بازاریابی جهانی، عبدالحمید ابراهیمی، دفتر پژوهشهای فرهنگ، 1380.

ب مقاله فارسی

5. ساونی، مهنبیر و دوال پاریخ، ارزش یابی در دنیای شبکهای، فضلالله امینی، گزیده مدیریت، شماره ششم، اردیبهشت 80.

ج کتب خارجی

6- Jobber, David. Principles and Practice of Marketing, McGrow Hill, 1995.

7- Kotler, Philip, Marketing Management, Analysis, Planning, Implementation and Control, Prentice-Hall, 1991.

8-Pride, William M.& O.C.Ferrell, Marketing, Houghton Mifflin Com., 1995.

د مقالات خارجی

9-Davis, Cherly Bruke, Marketing & Retail, Business Harizons, July-August 1998.

10-Frieswick, Kris, Changing Channel, CFO, The magazine for senior Financial executives, Feb 12, 1998.

11-Hoffman, Domna, ect, Commercial Scenarios for the Web: Oppurtuntities and Challenges, htt://www.ascusc.org/jcmc/vol 1/issue3.

12-Johnson, John R., Millennium of Change, Industril Distribution, Dec, 1999.

13-Koaugh, John J., Changing Channedl Relationships, Industrial Distribution, Nov, 2000.

14-Madsen, Hunter, Survival Rules, Management Today, August 1999.

15- Mikulec. Robert Sr., Emerging Role of Distribution, Industrial Distrivution, April 2000.

16- Pitt, Leyland F & Pierre Berthon, Changing Channels (The impact on the Internet of Distribution Strategy), Business Horizons, April 15, 1999.

17- Qualters, Sheri, Making Inroods with Integrated Supply, Industrial Distribution, June 2000.

18- Rozzi, Robert, Distribution’s New Challenges, Industrial Distribution, Sep 1999.

19-Sarkar, Mitra Barun, Intermediaries and Cybermediaries: A Continuing Role for Mediating Players in the Electronic Market Place, http://www.ascusc.org/jcmc/vol 1/issue 3.

20-Shauger, Jogn, Fair play is alive and well: There is nothing coincidental about maintaining trust with your distributors, Industrial Distribution. July 1999.

21-Sheridan, John H., Web not Chains, Industry week, Sept 20, 1999.

22- Wigand, Rolf T. & Robert I. Benjamin, Electronic Commerce; Effects of Electronic Markets, http://www.ascusc.org/jcmc/vol 1/issue.

23-Traditional Channels need to improve services, purchasing, Feb 12. 1998.

ه منابع اینترنتی

1-http://www. Marketingteacher.com/Lessons/Lesson-Place.htm

2-http://www. Marketingteacher.com/marketingmix/

3-http://www. Toohome.com/

4-http://www. Mastercard.com/

5-http://www. ecash.com/

6-http://www. greatideas.com/

7- http://www. galaxy.com/

8- http://www. Hugestore.com/

9- http://www. alaskan.com/

10- http://www. internet.com/

11- http://www.emall com/

12- http://www. Jeff Froh wein’s Technical Central.com/

13- http://www. The embroidery directory.com/

14- http://wwwThe all-internet shopping Directory.com/

15- http://www. Lycos.com/

16- http://www. Infoseek.com/

17- http://www. Xquick.com/

18- http://wwwhbsp.com/product detail display/

یادداشت ها:

# دانشیار گروه مدیریت دانشگاه تربیت مدرس

** عضو هیأت علمی دانشکده معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق u

[1]- برگرفته از : http://www.marketing teacher.com/marketingmix

[2]- برگرفته از : همان سایت در زیر شاخه : Lessons/Lesson-Place.htm

[3]نظام ارزشی طبق تعریف پورتر، فرایندی است که در آن، شرکتها با انجام فعالیتهای وابسته و مستمر، کالا یا خدمات را تولید یا ارائه و توزیع می کنندتا به مشتری نهایی برسد.

[4]- Wigand, Rolf T. & Robert I.Benjamin. Electronic Commerce; Effects of Electronic Markets.

برگرفته از آدرس اینترنتی

http://www.ascusc.org/jcmc/voll.issue3

[5]-Hoffman: Donna:etc. Commercial Scenarios For the Wep: Oppurtunities and Challenges.

برگرفته از آدرس اینترنتی قبل.

[6]-Sarkar, Mitra Barun, The same.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان