به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، صدیقه فاتح کارشناس و مجری طرح تحقیقاتی مردم شناسی پوشاک عزاداری زرتشتیان با اشاره به اینکه زندگی انسان شامل مراحل مختلفی است که با تولد آغاز و با مرگ خاتمه می یابد گفت :آنچه مسلم است در مسیر گذار از هر مرحله به مرحله دیگر در فرهنگ های مختلف آداب و رسومی وجود دارد.
او با بیان اینکه جامعه زرتشتی نیز مانند سایر هموطنان ایرانی دراین مورد رسم هایی دارندافزود: مراسم مربوط به مرگ یکی از این مراسم است که در آن یکی از مهم ترین عناصر فرهنگی یعنی پوشاک ویژه و نمادین آنها استفاده می شود، پوشاکی که با شروع سن تکلیف طی مراسمی خاص بر تن می کنند و به عنوان یک زرتشتی تا پایان عمر می پوشند. زرتشتیان در آخرین مرحله عبور فرد از گذرگاه زندگی یا موقع از دست دادن عزیزی، لباسی با رنگ سفید و روشن برتن می کنند و با اجتناب از به تن کردن پوشاک رنگ سیاه در این آیین به مردگانشان نیز پوشش و لباسی متفاوت با درگذشتگان سایر ادیان می پوشانند .
وی با اشاره به اینکه در آموزه های دینی زرتشتیان در مورد پوشاک دستور صریحی دیده نمی شودتصریح کرد : در این رفتار فرهنگی تاثیر نشانه ها و نماد های دین زرتشتی را می توان به طور آشکار دید و با نگاهی مردم شناختی مورد مطالعه و بررسی قرار داد ، از این رو فرصت را غنیمت شمرده و با پژوهشی به شیوه میدانی و اسنادی به این موضوع پرداخته شده است .
او ، هدف نهایی این مطالعه را بررسی تطبیقی در مورد فرهنگ ادیان در ایران دانست که علاوه بر نشان دادن مشترکات فرهنگی و ویژگی های اعتقادی و باورها ، نگاه آنها را به پدیده مرگ نمایان می کند.
مطالعات میراث ایرانی اقوام دینی ایرانی
علیرضا حسن زاده رییس پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در ارتباط با این طرح پژوهشی گفت: یکی از موضوعات مهم مورد مطالعه در پژوهشکده مردم شناسی موضوعی است که ما آن را با عنوان مطالعات میراث ایرانی اقوام دینی ایران باز می شناسیم که بر پایه مفهوم تنوع فرهنگی و همبستگی ملی در کشورمان است.
وی با بیان اینکه در ایران همواره تنوع فرهنگی با همبستگی خاص و عمیق بین ادیان و اقوام مختلف همراه بوده تصریح کرد : پژوهشکده مردم شناسی برای بررسی بیشتر آیین و مراسم های اقوام دینی کشور و تاثیرپذیری متقابل فرهنگی آنان و فرهنگ ایرانی انجام این طرح پژوهشی را مهم می داند.
رئیس پژوهشکده مردم شناسی افزود:طرح های پژوهشی مربوط به اقوام دینی دیگر نیز در پژوهشکده مردم شناسی در حال انجام است. در سال1395 طرح عروسک آیینی زرتشتیان با نام بی بی کُگ و طرح تحقیقاتی بانک اطلاعات تصویری سنن و فضاهای دینی و فرهنگی کلیساهای شرق آشوری به انجام رسید و طرح بررسی مردم شناختی پوشاک زرتشتیان ایران به زودی در سال 1396 در قالب طرحهای مذکور شروع خواهد شد.
به گفته وی ، طرح تحقیقاتی مردم شناسی مهاجرت ارامنه به ایران در حال انجام و پژوهش آیین ها و فضاهای فرهنگی کلیساهای شرق آشوری در قالب دانشنامه تصویری آیین های ایرانی نیز منتشر می شود.
نازی موسوی مدیر گروه مردم شناسی اجتماعی نیز در این مورد گفت: نتایج این پژوهش با توجه به اهداف خود می تواند اطلاعات ارزشمندی را درباره زرتشتیان و آیین های آنان با تکیه بر مطالعات انسان شناختی در اختیار محققان برای برنامه ریزی های اجتماعی و فرهنگی قرار دهد و تاثیرات اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی، سیاسی آیینی این گروه اجتماعی را در جامعه ایران و به طور متقابل در جامعه زرتشتیان نشان دهد.
به گفته موسوی، این طرح می تواند به عنوان مطالعه ای بنیادی و جزیی از سند برنامه استراتژیک و طرح جامع توسعه پایدار در مطالعات انسان شناسی و جزیی از برنامه های تخصصی و کاربردی دانش انسانی و مردم شناختی پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مطرح شود .