برترین ها - ترجمه از هدی بانکی: آدمها با هم فرق دارند و چیزی که برای یک نفر مفید است ممکن است برای دیگری سودی نداشته باشد، اما رژیم کم کربوهیدرات برای بیشتر افراد مفید است. در واقع چند عامل در تغذیه وجود دارد که ثابت شده رژیمهایی که مصرف کربوهیدرات در آنها محدود شده است، برای یک سری از افراد مفیدتر است:
. افراد چاق یا دارای اضافه وزن
. افراد مبتلا به دیابت نوع دوم
. و آنهایی که سندرم متابولیک دارند
در مورد اختلالاتی که گفته شد، دست کم 21 آزمایش کنترل شدهی تصادفی انجام شده که نشان داده، بدون هیچ شک و تردیدی، رژیمهای غذایی کم کربوهیدارت، نسبت به رژیمهای غذایی کم چربی، نتایج بهتری دارند. در ادامه 7 دلیل اینکه چرا باید رژیم کم کربوهیدرات را انتخاب کنید به شما میگوییم که همهی آنها توسط مطالعات علمی ثابت شدهاند:
1. در رژیم کم کربوهیدرات، راحتتر میتوانید محدودیت مصرف کالری را تحمل کنید
در رژیمهای کم کربوهیدرات، افراد اجازه دارند بخورند تا سیر شوند، اما در رژیمهای کم چربی لازم است حساب کالریها را دقیق نگه داشته و مقدار وعدهها کنترل شوند. جالب است بدانید افرادی که تحت رژیم کم کربوهیدارت هستند معمولا همان مقدار غذایی را میخورند که افراد تحت رژیم کم چربی میخورند، و یا شاید حتی نسبت به آنها کالری کمتری دریافت کنند، اما رژیم کم کربوهیدارت این ویژگی را دارد که اشتها را کنترل میکند. بنابراین رژیم کم کربوهیدرات به طور اتوماتیک باعث کاهش وزن میشود و نیازی نیست میزان وعدهها را کنترل کنید.
2. رژیم کم کربوهیدارت کاهش وزن بیشتری دارد
محدودیت مصرف کربوهیدارت نسبت به رژیمهای کم چربی که مصرف چربی در آنها بسیار محدود شده است، منجر به کاهش وزن یکنواخت بیشتری میشوند. در آزمایشات انجام شده مشخص شد، بخش عمدهی چربی سوزی در رژیم کم کربوهیدارت، در ناحیهی شکم روی میدهد. یعنی چربی عمقی شکمی که ارتباط خیلی نزدیکی با دیابت، بیماری قلبی و ظاهر نامتناسب اندام دارد. بنابراین رژیم کم کربوهیدارت در چربی سوزی ناحیهی شکم بسیار موفقتر است.
3. رژیم کم کربوهیدارت، تری گلیسرید را کاهش میدهد
میزان تری گلیسرید خون، یک ریسک فاکتور اصلی برای بیماری قلبی محسوب شده و ارتباط مستقیم با میزان کربوهیدارتهای تصفیه شده در رژیم غذایی دارد. به همین دلیل، به نظر میرسد رژیم کم کربوهیدرات منجر به کاهش تری گلیسرید میشود در حالیکه رژیم کم چربی، تری گلیسرید را افزایش میدهد.
4. رژیم کم کربوهیدرات، HDL را افزایش میدهد
میزان HDL یا همان کلسترول خوب خون، یک عامل مهم در پیشگیری از بیماریهای قلبی است. HDL، کلسترول را از سطح بدن جمع کرده و به سمت کبد میبرد تا دوباره از آن استفاده کرده یا دفع کند. تاثیر مهم دیگر رژیم کم کربوهیدرات این است که میتواند سطح HDL را بالا ببرد، در حالیکه رژیم کم چربی، کمتر این کار را میکند یا حتی HDL را کاهش میدهد. نسبت تری گلیسرید به HDL، یک نشانگر بسیار معتبر برای مقاومت انسولینی، سندرم متابولیک و احتمال بیماری قلبی است. بنابراین رژیم کم کربوهیدارت برای قلب و سلامت عمومی شما بسیار بهتر از رژیم کم چربی است که همچنان خیلیها اصرار به آن دارند!
5. رژیم کم کربوهیدرات میتواند الگوهای مولکولی LDL را تبدیل کند
چگالی LDL یا همان کلسترول بد، یکی از ریسک فاکتورهایی است که ظاهرا در رژیم کم کربوهیدرات، بهبود چندانی پیدا نمیکند. البته تفاوتهای زیادی در این زمینه وجود دارد، در برخی موارد، مثلا کلسترول LDL یک شخص، حتی ممکن است تحت رژیم کم کربوهیدارت، افزایش هم پیدا بکند. اما تصویری که در این زمینه وجود دارد بسیار پیچیدهتر از آنی است که بعضیها فکر میکنند. LDL فقط یک فُرم ندارد؛ ما عمدتا هم مولکولهای کوچک LDL را داریم و هم مولکولهای پُرچگال آن را که به راحتی اکسید شده و به دیوارهی رگها نفوذ میکنند.
بعد هم مولکولهای بزرگ و پُرزدار LDL را داریم که کمی شبیه توپهای پنبهای هستند و به رگها نفوذ نکرده و موجب بیماری قلبی نمیشوند. یک ریسک فاکتور مهم این است که آیا مولکولهای LDL، عمدتا نوع کوچک و پُرچگال هستند (الگوی بد) یا نوع بزرگ و پُرزدار (الگوی خوب). ذرات کوچک و پُرچگال، بد هستند در حالیکه ذرات بزرگ و پُرزدار، خوبند. در رژیم کم کربوهیدرات، الگوی بد به الگوی خوب مبدل میشود که بسیار جالب و شگفت انگیز است. بنابراین با وجود اینکه رژیم کم کربوهیدارت، منجر به کاهش واقعی در سطح LDL نمیشود، اما میتواند الگوهای مولکولی آن را عوض کرده و به فرم خوب تبدیل کند.
6. رژیم کم کربوهیدرات، کنترل گلیسمیک را بهتر میکند
گروهی از افراد که بیشترین سود را از رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات میبرند، دیابتیها هستند. افراد دیابتی، نمیتوانند گلوکز را به خوبی سوخت و ساز کرده و از آن استفاده کنند، بنابراین میزان قند خونشان بالا میرود. کربوهیدرات هم در واقع همان گلوکز است و گلوکز زیادی هم خون را سمی میکند. بنابراین مصرف کمتر کربوهیدرات یعنی گلوکز کمتر در خون که به نفع دیابتیهاست؛ قند خونشان را پایین میآورد و نیاز کمتری به داروی انسولین خواهند داشت.
در بسیاری از موارد، رژیم کم کربوهیدرات حتی میتواند دیابت نوع دوم را درمان کند. برخی از پزشکان که به طور مداوم رژیمهای کم کربوهیدارت را برای بیماران خود تجویز میکنند، میتوانند در اولین روز رژیم، 50 درصد از انسولین را کاهش دهند، و سپس در ادامه، بیماران میتوانند مصرف دارو را به مرور کمتر و کمتر کرده و یا حتی قطع کنند و این اتفاقی است که شاید در عرض چند هفته یا چند ماه روی دهد. اگر دیابت دارید همیشه قبل از اعمال هر تغییری در رژیم غذاییتان، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
7. پاینبدی به رژیم کم کربوهیدارت، راحتتر است
در رژیم غذایی کم کربوهیدارت، مصرف تمام گروههای غذایی محدود میشوند؛ چیزی که بیشتر افراد فکر میکنند غیرممکن است! اما مشاهدات نشان میدهد ادامهی رژیم کم کربوهیدرات، راحتتر از پیگیری و ادامهی رژیم کم چربی است. یعنی بیشتر آنهایی که رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات را در پیش میگیرند، در درازمدت به آن پایبند و وفادار میمانند که یکی از اصلیترین دلایل آن، احساس سیری برای مدتی طولانیتر در ازای دریافت کالری کمتر است. بنابراین رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات، جزو سالمترین، موثرترین و راحتترین رژیمهای غذایی هستند که علاوه بر کاهش وزن، برای سلامت عمومی شما هم بسیار سودمندند.