داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص انگور و نیز طرز تهیهی یک پانچ خوشمزه، با استفاده از این میوهی پر خاصیت، آشنا میشویم. در ادامه با ما همراه باشید.

درخت انگور را درخت مو نیز مینامند. درخت مو درختچهی بالا روندهایست که از دیوار و درختان مجاور بالا میرود. ساقههایش گرهدار و برگهایش متناوباند. برگهای انگور دندانهدار و به رنگ سبز تیره هستند. میوهی درخت انگور گوشتی و شیرین است. تمام قسمتهای انگور مصرف خوراکی و دارویی دارد.
برگ مو دارای ساکاروز و مواد نشاستهای و تعدادی از اسیدهای آلی است. دم خوشهی انگور تانن، تارتارات پتاسیم و اسیدهای آلی و غورهی انگور که ترش مزه است، دارای اسیدهای آلی مانند اسید فرمیک و اسید گلوکولیک و مقداری قند است.
در هر 100 گرم حبه انگور رسیده مواد زیر وجود دارد:
آب (75 گرم)
پروتئین (1/3 گرم)
مواد قندی (20 گرم)
کلسیم (12 میلیگرم)
فسفر (0/4 میلیگرم)
آهن (0/4 میلیگرم)
سدیم (3 میلیگرم)
پتاسیم (175 میلیگرم)
ویتامین آ (100 گرم)
ویتامین ب1 (0/05 میلیگرم)
ویتامین ب2 (0/03 میلیگرم)
ویتامین ب3 (0/3 میلیگرم)
ویتامین ث (4 میلیگرم)
هستهی انگور دارای روغنی به رنگ زرد مایل به سبز است. این روغن بدون بو و دارای طعمی مطبوع بوده و دارای تریگلیسیرید، اسید اولئیک و اسید پالمیک است.
خواص دارویی انگور

انگور از نظر طب قدیم ایران، گرم و تر است. انگور خواص درمانی بسیادی دارد که به بعضی از آنها اشاره میکنیم.
1. انگور اخلاط بدن را متعادل میکند.
2. بسیار مقوی و مغذی است و خون را تصفیه میکند.
3. سینه و ریه را صاف و تمیز میکند.
4. این میوه برای یبوست، ورم معده و روده، سل و سیاه سرفه مفید است.
زیادهروی در مصرف انگور میتواند ایجاد سنگ کلیه کند.
خواص هسته انگور
1. هستهی انگور اسهال را برطرف میکند.
2. ترشح ادرار را کم میکند و بنابراین برای افرادی که کلیههای ضعیفی دارند، مضر است.
خواص طبی غوره
غوره از نظر طب قدیم ایرانی، سرد و قابض است.
1. آب غوره برای درمان چاقی مفرط مفید است.
2. غوره سرشار از ویتامین ث است و به همین خاطر در درمان بیماری اسکوربوت که بر اثر کمبود ویتامین ث ایجاد میشود، موثر است.
3. مصرف غوره، حرارت و صفرای بدن را دفع میکند و رودهها را ضد عفونی میکند.
4. آبغوره تقویت کنندهی کبد است.
5. در صورتی که گلودرد دارد، آبغوره غرغره کنید.
در بسیاری از نقاط ایران، میوه، ساقه و برگهای درخت مو به صورت خوراکی مصرف میشود. معروفترین کاربرد برگ درخت مو، درست کردن دلمهی برگ مو است. میتوانید از انگور نوشیدنیهای سالمی درست کنید که در چربیسوزی و داشتن اندامی متناسب به شما کمک کند.
Recipe
پانچ انگور
بیست دقیقه
سختی 1 از 10
اصولا «پانچها» نوشیدنیهای گازدار هستند. این نوشیدنی برای چربیسوزی مفید بوده و برای تغییر ذائقه بسیار خوشایند است.
مواد لازم
- آب انگور تازه و طبیعی (4 لیوان)
- آب گریپ فروت تازه و طبیعی (1 لیوان)
- آب لیموی تازه (2 قاشق سوپخوری)
- آب گازدار (2 لیوان)
- پالپ گریپ فروت یا پوره هلو (1 لیوان)
مسیر پخت
- آب لیمو، گریپ فروت و انگور را با هم مخلوط کنید و در جایخی قرار دهید تا سریعتر خنک شود.
- آب گاز دار و پالپ گریپ فروت یا پورهی هلو را به نوشیدنی اضافه کنید.
- نوشیدنی را خنک سرو کنید. میتوانید پانچ انگور را با قراردادن برشی از گریپ فروت، برگ نعناع و یا حبههای انگور روی لبهی لیوان، تزئین کنید.
اگر از خواندن این مطلب لذت بردید میتوانید «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای زردآلو» را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید سری مقالات آشتی با طبیعت را هر هفته دوشنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید به کانال تلگرامی بنیتا بپیوندید.
منابع:
مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
whfoods
organicfacts
foodfacts
kraftrecipes