خبرگزاری فارس: در طی ماههای اخیر گمانه زنیهایی مبنی بر احتمال حضور نیروهای الحشد الشعبی در سوریه برای مبارزه با تروریسم مطرح شده است، موضوعی که به نگرانی مقامات کاخ سفید منجر شده است.
پایگاه تحلیلی الوقت، در این باره مینویسد: در صورتی که دولت اسد رسما از عراق درخواست کند که نیروهای الحشد الشعبی به سوریه بروند، امکان پذیرش آن از سوی پارلمان و قوه مجریه این کشور زیاد است. در این شرایط تجربه موفق نیروهای مردمی عراق در سوریه تکرار میشود و جبهه ضد تروریسم در این کشور تقویت خواهد شد. در همین راستا احمد الاسدی، سخنگوی الحشد الشعبی نیز تاکید کرده «پس از آزادی موصل، نیروهای مردمی عراق آمادگی حضور در سوریه را دارند.»
وابستگی امنیت عراق به تحولات سوریه و پیروزی ارتش دمشق بر تروریست ها، موجب شد تا الحشد الشعبی برای ورود به بحران این کشور اعلام آمادگی کند و این مساله احتمال ارائه مجوزهای قانونی از سوی بغداد به نیروهای مردمی را افزایش میدهد.
عراق بیش از 30 ماه است که با داعش میجنگد. جنگی که باعث تخریب شهرها و زیرساخت های این کشور، آوارگی و جان باختن هزاران شهروند عراقی شد. از این رو مقامات بغداد با توجه به پیشروی های قابل توجه ارتش و الحشد الشعبی در برابر تروریسم، مایل نیستند در آینده نزدیک شاهد ظهور دوباره اندیشه های داعش در این کشور باشند و از طرفی این موضوع تا حد زیادی به از بین بردن ریشه های تروریسم در سوریه نیز وابسته است.
لذا گمان نمی رود علی رغم درخواست ترامپ از حیدر العبادی در گفتگوی تلفنی اخیرشان برای جلوگیری از اعزام الحشد الشعبی به سوریه، بغداد آن را بپذیرد.
اما به راستی علت نگرانی واشنگتن از حضور نیروهای الحشد الشعبی در سوریه چیست؟
الوقت در این باره مینویسد: نیروهای الحشد الشعبی به دنبال فتوای آیت الله سیستانی، بزرگترین مرجعیت شیعه در عراق و در راستای جلوگیری از پیشروی داعش به سمت بغداد و استان های جنوبی این کشور شکل گرفت. در نتیجه این فتوا، مردان شیعه، سنی، مسیحی، ترکمن، شُبُکها و دیگر طیفها یک واحد مشترک به نام نیروهای مردمی عراق تشکیل دادند که هدف آن دفاع از سرزمینشان بود.
شروع به کار این نیروها تحت ریاست نوری المالکی و با در اختیار گرفتن سلاح های ساده و از شهر التاجی بود. با موفقیتی که در این شهر به دست آمد، سامرا، صلاح الدین و استان الانبار صحنه بعدی رویاروی الحشد الشعبی با داعش شد.
در ادامه این روند پارلمان عراق الحشد الشعبی را به عنوان یک نهاد نظامی همانند دیگر موسسات نطامی این کشور مورد شناسایی قرار داد.
با قانونی شدن ساختار این نهاد، نیروهای الحشد الشعبی می توانند پس از آزادسازی کامل عراق از دست تروریسم به حیات خود ادامه دهند و به عنوان یک نیروی حامی تمامیت ارضی این کشور فعالیت کنند.
از همین رو فالح الفیاض، رئیس هیئت الحشد الشعبی و مشاور امنیت ملی عراق، چندی پیش اعلام کرد: «بعد از آزادسازی شهر تلعفر، الحشد الشعبی با دیگر نیروهای عراقی کنترل مرزهای سوریه با عراق را در دست خواهد گرفت.»
بنابراین در صورتی که این نیروی مردمی به وجود نمیآمد، تحولات عراق ممکن بود شکل دیگری می یافت و امروز داعش در بغداد و دیگر استان های جنوبی این کشور نیز حضور داشت.
بر این اساس، علی رغم تاکید حیدر العبادی بر عدم تمایل بغداد به درگیر شدن در تحولات منطقه ای و بین المللی، احتمال ورود الحشد الشعبی به سوریه صرفا برای تضمین امنیت عراق در برابر قدرت یابی دوباره تروریسم، زیاد است.
اما واشنگتن و به تبع آن، ریاض و تل آویو این سناریو را برای اهداف و طرح های خود بسیار خطرناک می بینند. زیرا بنیان تشکیل این نیرو، فتوای یک مرجعیت شیعه است. همچنین به دلیل اکثریت 65 درصدی شیعیان در جمعیت عراق، بیشتر مبارزان الحشد الشعبی را مردم شیعه مذهب تشکل میدهند.
پایگاه تحلیلی الوقت در ادامه مینویسد: از سویی براساس قانون عراق، این نیروی مردمی زیر نظر فرماندهی وزارت دفاع این کشور قرار ندارد و فقط از لحاظ حمایت لجستیکی تحت حمایت این وزارت خانه است. این مساله در کنار ساختار شیعی الحشد الشعبی، از دید آمریکا و متحدانش، به شیعیان عراقی قدرت نظامی قابل توجهی می دهد که میتواند بر حوادث سیاسی آینده بغداد نیز تاثیر بگذارد.
در این راستا حضور الحشد الشعبی در سوریه و موفقیت آنها در این کشور بر میزان محبوبیتشان خواهد افزود. ضمن آنکه جنگ در یک کشور جدید بر تجربه عملیاتی آنها خواهد افزود. بر این اساس واشنگتن نگران به وجود آمدن حزب الله دیگری در خاورمیانه است.
در این میان زنگ خطر را اظهارات سخنگوی الحشد الشعبی برای غرب عملا به صدا درآورد. الاسدی اخیرا اعلام کرده است: «با توجه به حضور آمریکا برای حفظ منافع خود از یک قاره دیگر در خاورمیانه و مداخله در کشورهای این منطقه، ما هم به عنوان همسایگان سوریه باید برای دفاع از آن وارد این کشور شویم.»
با این همه، به دلیل اشتراکاتی که امنیت عراق و سوریه با یکدیگر دارند فشارهای آمریکا نمی تواند بر تصمیم بغداد برای اعزام نیروهای مردمی به سوریه تاثیر بگذارد و البته با توجه به روحیه ظلم ستیزی این مبارزان، نگرانی غرب از «تولد حزب الله دوم» بی دلیل نیست.