فواید ورزش مداوم بسیار زیاد است. هم تمرینات هوای و هم غیرهوازی میتوانند در کنترل وزن بدن، افزایش استقامت و قدرت سیستم ایمنی و بهبود روحیه موثر باشند. اما وقتی ورزش را قطع میکنید، تاثیری که بدن شما میبیند به مدتی که ورزش نکردهاید، آمادگی بدنی فعلیتان و ویژگیهای ژنتیک شما بستگی دارد.
به ندرت در تمرینات شرکت نکنید
اگر به ندرت پیش بیاید که در تمرینها شرکت نکنید، تاثیر منفی روی سلامتیتان نخواهد گذاشت. در حقیقت، یک یا دو روز ورزش نکردن در هفته به ریکاوری عضلات کمک میکند و امکان آسیبدیدگی را پایین میآورد.
بالا رفتن چربی
اما اگر در تمرین شرکت نکنید و همانقدر که روزهای ورزش میخوردید، کالری بگیرید، آن وقت چربی بدنتان بالا میرود. اینکه چربی کجا ذخیره میشود، به سابقه ژنتیک شما بستگی دارد. طبق گفته «کلود بوشار»، نویسنده کتاب «ژنتیک چاقی»، با نگاه کردن به اندام والدینتان میتوانید بگویید چربی کجای بدنتان جمع میشود.
به یاد داشته باشید که چاق شدن اطراف باسن و ران کمتر نشانه خطر است تا چاق شدن شکم، که پیشاپیش هشدار میدهد در خطر فشار خون بالا و دیابت هستید.
آب شدن ماهیچه ها
بعد از دو هفته قطع کردن ورزش، ماهیچهها به تدریج آب میشوند. وقتی به طور مداوم ورزش میکنید، بدن آنزیمهای مهمی ترشح میکند که به رشد عضلات و حفظ آنها کمک میکند. زمانی که ورزش را قطع میکنید، حدود دو هفته طول میکشد تا مغز تشخیص دهد دیگر نیازی به ترشح این آنزیمها نیست.
حالا برای به دست آوردن دوباره آین عضلات، نصف زمانی که طول کشید تا آب شوند، لازم است. اگر دو ماه ورزش نکنید، یک ماه زمان میبرد تا به جایی که بودید، برگردید.
آثار روانی
قطع کردن ناگهانی ورزش میتواند به تغییرات زیاد روحی و روانی منجر شود. وقتی پیوسته ورزش میکنید، مغز مواد شیمیایی آزاد میکند که احساساتی مثل شادی و آرامش را افزایش میدهد و شما به این مواد خو میگیرید. وقتی ورزش را قطع میکنید، مغز هم تولید این مواد شیمیایی را متوقف میکند. در نتیجه ممکن است در مدت یک یا دو هفته بعد از کنار گذاشتن ورزش، احساس اضطراب و کج خلقی کنید.