آراء مخالفین در مسأله کاهش جمعیّت
انفعال ذهن و عقل سلیم در اثر تبلیغات فریبنده
امروزه مسأله کنترل جمعیّت و شعار «جمعیّت کمتر ، زندگی بهتر» بقدری جدّی گرفته شده و هیاهو و تبلیغات بر سر عواقب و خطراتی که برای آن شمرده میشود بقدری فراگیر گشته که کمتر کسی مجال تفکّر ، تحلیل ، و یا احیاناً تشکیک در این مسأله را درمییابد و متأسّفانه این جوّزدگی چنان حاکم گشته که حتّی از سوی کسانیکه انسان کوچکترین شکّی در خلوص نیّت و دلسوزیشان برای جامعه و اسلام ندارد عکسالعملهای انفعالی و جانبداری مشاهده میشود تا حدّی که گاه انسان متحیّر میماند که چگونه عقل سلیم و ذهن حکیم تحت تأثیر تبلیغات فریبندهای قرار میگیرد که با اندکی توجّه و دقّت ، نادرست بودنشان قابل تشخیص است .
زمزمه کنترل جمعیّت که از سال 8 6 آغاز شد کم کم به چنان همهمه و موجی تبدیل گشت که دولت و حتّی مجلس را نیز تحت تأثیر خود گرفت و سرانجام لایحهای که از سوی دولت برای محدود کردن موالید در خانوادههای تحت پوشش دولت و اجبار ایشان به کنترل جمعیّت به مجلس فرستاده شده بود، از سوی نمایندگان مجلس مورد تصویب قرار گرفت . آنچه در این زمینه تعجّب آور بود این نکته بود که بجز یکی دو نفر ، حتّی نمایندگان مخالف نیز صرفاً با قسمتهائی از لایحه مخالفت کرده و در اصل وجوب و لزوم کنترل موالید هیچگونه شکّی به خود راه نداده بودند . علّت این امر را شاید بتوان در همان جوّزدگی و هجوم تبلیغاتی در مورد این مسأله جستجو کرد که همانگونه که گفتیم حتّی چهرههای موجّه و دلسوز این ملّت را نیز تحت تأثیر خود قرار داده است.
عقل سلیم حکم میکند که برای بررسی هر مسألهای قبل از هر چیز ادلّه موافق و مخالف با آن شنیده و سپس با توجّه به همه جوانب درباره آن مسأله حکمی صادر و یا تصمیمی گرفته شود . مسأله کنترل جمعیّت نیز از این اصل جدا نیست .
آنچه تا بحال در این مورد گفته شده ، صرفاً یکسو و نمایانگر نظرات طرفداران این طرح بوده و کمتر سخنی در باب مخالفت گفته شده است . اکنون در این نوشتار تلاش بر اینست که با همهجانبه نگری و بررسی نظریّات موافق و مخالف ، یک بررسی کلّی و ریشهای انجام شود تا مشخّص گردد که طرح جلوگیری از افزایش جمعیّت آیا همانگونه که در تبلیغات مطرح میشود یک طرح نجات دهنده و ضروری است یا بر عکس طرحی استعماری است که به منافع سیاسی ، مذهبی و حتّی اقتصادی کشور لطمههای جبران ناپذیری وارد میکند . قبل از هر چیز خوب است نگاهی داشته باشیم به نظریّات و استدلالات طرفداران طرح کنترل جمعیّت در ایران و جهان.» و در اینجا شروع میکند به محتویات مقاله .
این مقاله بسیار مستدلّ و مبرهن میباشد و اگر خوف اطالۀ زائد از حدّ نبود سزاوار بود ما در اینجا همهاش را بازگو میکردیم ؛ ولی بجهت اختصار فقط به عناوین مهمّ آن که در هر شماره با خطّ درشت و داخل در کادری مشخّص شده است قناعت میورزیم :
امّا آنچه در شماره اوّل از مقاله میباشد ، این است :
* امروزه مسأله کنترل جمعیّت در جامعه چنان جدّی گرفته شده و هیاهو بر سر خطرات ادّعائی آن چنان فراگیر گشته که کمتر کسی مجال تفکّر ، تحلیل و یا احیاناً تشکیک در این مسأله را دارد .
امتیازات خانوادههای پرجمعیّت در غرب و اجباری بودن محدودیّت نسل در جهان سوّم
* در زمانی سیاست محدود کردن موالید در بسیاری از کشورهای جهان سوّم و رو به رشد ، تشویق و حتّی اجباری میگردد که بیشتر دولتهای غربی در کشورهای خود امتیازات ویژهای برای مادران باردار و خانوادههائی که فرزند بیشتری بوجود بیاورند قائل شدهاند .
و در شماره دوّم از مقاله این است :
* چرا باید گمان کنیم که خداوند در حالی که خود زمین را خلق کرده ، و سپس آنرا برای ورود و حیات انسانها آماده میکند ، منابع زیستی زمین را محدودتر از تعداد انسانها قرار میدهد ؟
* طبق برآوردهای کارشناسان جمعیّتی سازمان ملل ، امکانات بالقوّه کره زمین توانائی تأمین چندین برابر جمعیّت فعلی را دارد و همین امتیازات بالفعل کنونی نیز با وجود استفادۀ نادرست ، قادر به تأمین 5 برابر جمعیّت فعلی است .
* در تبلیغات سیاست کنترل جمعیّت ، نیروی فکر و عقل بشر و قوّه ابتکار و اختراع او برای غلبه بر مشکلات و دستیابی به تعادل در چرخه ایجاد امکانات زیست محیطی ، عمداً نادیده گرفته میشود و در عوض ، او را به تحدید نسل مجبور میکنند .
و در شماره سوّم از مقاله اینست :
* اگر بجای این تصوّر که منبع ثروت هر کشور منابع طبیعی آن میباشد ، هر فرد از جمعیّت هر کشور را انسانی هوشمند با قابلیّت جسمی و فکری مناسب بدانیم که خود در تولید کشورش نقش مؤثّر خواهد داشت، برداشت مثبتی نسبت به جمعیّت پیدا خواهیم کرد .
* سیاستهای غلط دولتها سبب شده که بسیاری از روستائیان کار پرزحمت بر روی زمین و در کنار دام را رها کرده و در جستجوی رفاه بیشتر و کار کم زحمتتر در ادارات ، سازمانها و حتّی مشاغل کاذب به شهرها مهاجرت کنند که این امر تورّم جمعیّت در نقاط خاصّ را به دنبال دارد .
و در شماره چهارم از مقاله اینست :
* آنچه مسلّم است اینست که رشد جمعیّت در صورتی که سیاست گذاریهای سیاسی و اقتصادی در هر کشوری منسجم و صحیح باشد ،نهتنها هیچگونه تأثیر منفی در اشتغال آن کشور نخواهد داشت ؛ بلکه در بسیاری از موارد افراد انسانی خود مولّد و عامل اشتغال در جامعه میباشند .
* وجود جرائم در جامعه هیچگاه به دلیل جمعیّت زیاد نیست ؛ زیرا در اغلب کشورهای غربی که با کاهش جمعیّت نیز مواجهند ، آمار جرائم و جنایات ، بسیار بالا و گاه تا 50 برابر کشورهای پرجمعیّت جهان سوّم میباشد.
کاهش جمعیّت و تجزیۀ کشورها، عامل أصلی دول سلطهگر می باشد
و در شماره پنجم از مقاله این است:
* جمعیّت بیشتر در طول تاریخ همواره عامل مهمّی در حفظ منافع جوامع بشری بوده و اهمّیّت خود را تا به امروز حفظ کرده، و درست به همین دلیلاست که کارآمدترین سیاستهایقدرتهای سلطهگر، تجزیۀ کشورهای بزرگ و نابودی جمعیّتهای متّحد بوده است.
* کشورهای پیشرفته، با موادّ اوّلیّه رایگان و یا ارزان قیمت کشورهای ضعیف توانستهاند اقتصاد خود را رونق دهند ؛ و مادامی که این کشورها ضعیف و وابسته باقی بمانند، استفاده از این موادّ اوّلیّه در انحصار کشورهای ثروتمند صنعتی باقی خواهد ماند.
و در شماره ششم از مقاله اینست:
* تبلیغات و هیاهوئی که بر سر جمعیّت قارّه سیاه در غرب بلند است، یک فریب سیاسی بیش نیست و بسیاری از دولتهای افریقائی هم خود این را میدانند ؛ ولی به دلیل نیاز مادّی فوری خود به غرب توان مخالفت با کشورهای غربی که ارائه کننده راه حلّ فریبکارانه کنترل جمعیّت هستند، را ندارند.
* آفریقا دارای خاک حاصلخیز و زمینهای مستعدّ زیادی است و از لحاظ منابع طبیعی بسیار غنیّ میباشد ؛ ولی این ثروت همواره توسّط استعمارگران غربی به یغما میرود.
* تفاوت فاحش آمار درآمد سرانه بین افراد کشورهای ثروتمند و کشورهای قارّه آفریقا نشان میدهد که جمعیّت هیچگاه عامل فقر نیست، زیرا همه کشورهای آفریقائی با تراکم جمعیّت کمتر از کشورهای اروپائی سهمی به مراتب کمتر از رفاه و امکانات زیستی دارند.
و در شماره هفتم از مقاله اینست:
* طبق برآوردهای مختلف، جمعیّت جهان در آغاز دوره مسیحیّت سیصد میلیون نفر بود که 6/1 آن یعنی پنجاه میلیون نفر در ایران سکونت داشتهاند.
* بنا به علل مختلف هیچ گاه آمارهای جمعیّتی اعلام شده کشور کاملاً مطابق با واقع نبوده و اختلاف چشمگیر دادههای آماری در دورههای مختلف از اعتبار این آمار میکاهد.
* عواملی از قبیل جنگهای ویرانگر، بلایای طبیعی و تجزیه، جمعیّت کشور ما را در دورههائی از تاریخ شدیداً کاهش داد تا حدّی که آمار جمعیّت کشور را مقارن سال 1179 هجری شمسی بین 5 تا 6 میلیون نفر ذکر کردهاند
و در شماره هشتم از مقاله اینست:
* گرچه قانون قطع امتیازات دولتی برای فرزندان چهارم به بعد به عنوان اقدام بازدارندهای در جهت کنترل جمعیّت تصویب شد، ولی در عمل بیش از آنکه بر روی آمار موالید تأثیر بگذارد، نگرانی عمومی و احساس ناامنی اقتصادی در جامعه بوجود آوردهاست.
* در دوران گذشته در کشور ما از سیاستهای تنبیهی برای کنترل جمعیّت استفاده نمیشد ؛ قانون قطع امتیازات دولتی برای فرزندان چهارم به بعد، اوّلین اقدام خشن رسمی در این مورد است.
و در شماره نهم از مقاله اینست:
* با وجود آنکه آمار موالید در روستاها بیشتر است، جمعیّت شهرها بسیار فراوانتر است و تراکم شدید جمعیّتی، شهرهای بزرگی همچون تهران را تحت فشار قرار داده است در حالی که روستاهای بسیاری بطور روزافزون از جمعیّت خالی میشوند.
* اگر با برنامهریزی صحیح، بودجههای کلانی را که صرف مخارج بیهوده میشود صرف سرمایهگذاری در کارهای تولیدی، بهداشتی و آموزشی بنمائیم، با همین امکانات موجود ونه بیش از آن، بسیاری از مشکلات اقتصادی جامعه حلّ خواهند شد.
و در شماره دهم از مقاله این است:
توصیۀ پیامبر به ازدیاد نسل در زمان رفاه مسلمانان نبود
* تشویق و توصیۀ پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم به ازدیاد جمعیّت در زمان رفاه مسلمانان نبود ؛ بلکه در زمانی بود که انصار و مجاهدین با هم از امکانات اندک زندگی استفاده میکردند و جنگهای پیدر پی توان اقتصاد مردم را به شدّت تحلیل برده بود.
* در حالی که کشورهای اسلامی به سیاست کنترل جمعیّت روی آور شدهاند، صهیونیستها با حیلهگری، یهودیان و حتّی غیر یهودیان کشورهای دیگر را با نام یهود به اسرائیل میآورند تا جمعیّت اسمی آن زیاد شده و مسلمانان فلسطین را در اقلّیّت قرار دهند.
* مبادا کار ما به جائی بکشد که در تبعیّت کورکورانه از توصیه غرب، حتّی ارزشهای اخلاقی ودینی خود را فدای امیال دیگران بکنیم !
و در شماره یازدهم از مقاله این است:
* اروپا و آمریکا امروز داعیه قیمومت بر همه جهان را دارند و اکنون که با کاهش جمعیّت فعّال خود از سوئی و رشد جمعیّت فعّال در سائر نقاط محروم جهان از سوی دیگر روبرو هستند، نگران شده و از راههای مختلف برای تغییر این موازنه تلاش میکنند.
* رفع همه معضلات در جهان تنها به 25 میلیارد دلار هزینه احتیاج دارد در حالیکه در اروپا سالانه 50 میلیارد دلار فقط صرف هزینه سیگار میشود و در اروپا سالانه 31 میلیارد دلار صرف تأمین مشروبات الکلی میگردد.
* کشورهای ثروتمند به کمبود موادّ غذائی در جهان استناد میکنند و برای کودکانی که میخواهند متولّد شوند ابراز دلسوزی و نگرانی مینمایند و در همان حال خود مصرف کننده و حتّی اسراف کنندۀ عمده موادّ غذائی هستند.
منبع:کاهش جمعیت ضربهای سهمگین بر پیکر مسلمین، علامه سید محمد حسین حسینی طهرانی (ره)